Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Flash mozgó menü készítése

Recommended Posts

Posted

Egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék csinállni egy mozgó menüt, a FlashMX 2004, vagy más ingyenes program segítségével. Azért a Flash MX lenne a legjobb, mert azt a Studio MX2004-el együtt, a rendelkezésemre áll.

Olyan szinten kezdő vagyok ebben, hogy egyszer megnyitottam a programot, de úgy megilyedtem tőle, hogy gyorsan be is zártam! :upsz: Szóval a segítség onnantól kellene, hogy elindítom a programot!

Valami ilyesmire gondoltam: Ami az oldal alján található! Tehát, ha a közepétől balra viszem a kurzort, akkor a menü balra mozog, ha jobbra viszem a kurzort, akkor jobbra! Ha nagyon bonyolult, az sem baj, ha van valakinek türelme elmagyarázni érthetően, valóban a kezdetektől, akár lépésről lépésre is, nagyon megköszönném! :istenvagy:

Posted

>>>Klikk<<<

Hozzáfűznivalóm:

- Letölteni sajnos nem tudod az .fla fileokat, mert fizetős.

- A tiéd a vízszintes, egyetlen nagy különbséggel: A két nyilacska amivel irányítod merre menjen nem nyílacska lesz és nem felül lesz, ja és nem is fogod látni.

A lényeg: A két nyilacska helyett a menüsor (betü + háttér túlnyúlás) magasságával megegyező, a háttér színét utánzó téglalapokat kell létrehozni (2db-ot), úgy, hogy az egyik teljesen bal oldalt legyen, a másik pedig jobb oldalt, mindkettő ki a széléig. A kettő között legyen annyi üres hely, amennyi átlagosan a szövegcimkék hossza. A két téglalapot mint layert helyezd a felirat alá. Így ha jobbra viszed az egeret, a szöveg jobbra gördül, ha balra, akkor meg balra. Középen viszont áll a szöveg, hogy tudjál rá kattintani. Ez nem egészen az a megoldás amit te belinkeltél, de nagyon hasonló.

Még valami: Láthatod, hogy a sötétebb rész a stage. Ami azon van az fog kiexportálódni. Ami nincs rajt az nem fog látszani. DE látható, hogy itt lelóg a sok felirat a stage-ről. Ilyen esetben amikor egy actionscript mozgatja úgy viselkedik az egész stage mint egy maszk. Tehát megjelenik rajta minden szépen.

Posted

Ez engem is érdekelne :ötlet: :!:

Posted

Okés. Tutorialt most nincs időm írni, de most délután csináltam Benkovicsnak egy ilyen menüt, azt akkor berakom, forrással együtt. A hónapokat görgeti.

Scrollozható Menü

Forrás - .FLA file letöltése

Libel Suit Font letöltése (Az FLA-hoz kell)

A betütípust telepítsétek mielött használjátok a forrást!

Ha van kérdés akkor ne habozzatok ;)

Egyébként ez egy másik módszert használ mint a fent leírt. A lényege röviden az, hogy egy actionscript figyeli az egered "X" axisát, vagyis a vizszintes mozgását. Minél inkább a szélére viszed az egeret, annál inkább felgyorsul a mozgás. Ez úgy van, hogy egy X pozícióban levonjuk a kurzor X axisát egy adott vonal pozíciójából.

Posted

Ez nagyon jó lett! :oké: Gratula, és köszi!

Kérdésem millió, de holnap beszélünk!

Posted

Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet :D

A háttér színe megegyezik az oldaléval, és az objektum magassága ugyanannyi mint a most ott lévo 3 képé.

Én meg arra lennék kíváncsi, hogyan lehet ezt a cuccot a lap közepére berakni. :upsz:

Posted

Oké!

Azt meg én magyarázom el neked.... 8)

Posted

És ide esetleg be lehetne tenni képeket is? Akár váltóképeket is? Mármint a szöveg helyett!

Posted

És hogyan? :upsz:

Posted

A betümezõt (textfield) kitörlöd és a helyére beraksz egy grafikát (import to stage).

Posted

Olyan szinten kezdõ vagyok ebben, hogy egyszer megnyitottam a programot, de úgy megilyedtem tõle, hogy gyorsan be is zártam!  :upsz: Szóval a segítség onnantól kellene, hogy elindítom a programot!

Na errõl van szó!

Nem értem mit mondassz! Pedig néztem ezerrel................................. :upsz::upsz::upsz:

Posted

Megcsinálom neked hétvégén (mert így elsöre biztos bonyolult lesz), csak küldd el a képeket. ;)

A lényeg az, hogy a feliratokra (jan, feb, márc, ápr mint egyetlen objektum) ha duplán kattintasz akkor felül a layereknél belelépsz abba a csoportba ahova az összes feliratot raktam. Ott lesz 12 réteg, mindegyik egy hónap nevével. Na ott kellene a flashben lévö feliratokra egyet kattintani és kitörölni, aztán a helyére beimportálni egy képet. A layer feliratok mellett látni lehet olyanokat, hogy "over" "down"...stb. Itt is meg kell(ene) jelennie a beillesztett cuccnak.

Ráadásul a képeknek egyforma távolságra kellene lenniük egymástól.

Az actionscriptet pedig át kell írni ha hosszabb lesz a hónapok képe mint volt felirattal, szóval tényleg elég macerás

Posted

:Sír: :Sír: :Sír: :Sír:

Akkor ezért nem ment nekem! Na mostmár tényleg veszek egy könyvet...... :upsz:

Posted

Ja és van benne egy maszk is, tehát a kép sem mindegy milyen magas, mert különben nem jelenik meg egy része ;)

Szóval elég bonyolult a dolog, még én sem értek egy csomó mindent :upsz:

Posted
:Sír: :Sír: :Sír: :Sír: :Sír: :Sír: :Sír: :Sír: :Sír: :Sír: :Sír:
Posted

Ha beszélsz angolul, van klassz videóm az alapokról 8);)

Posted

Tudod, hogy nem beszélek angolul! :upsz::upsz::upsz:

Posted

@Greene

A scrollozható menühõz kapcsolodva.

Letöltöttem a három link mögötti prg-kat.

De mivel ilyet még nem csináltam, nem tudom hogyan kell telepíteni a betûtipust, vagy melyik fájlba másoljam be.

Köszi

Posted

A Betûtípust a Windows mappájában a Fonts almappába kell másolni (kitömörítve).

Az FLA a forrásfile, azt kell megnyitni Flash MX-ben

Posted
A Betûtípust a Windows mappájában a Fonts almappába kell másolni (kitömörítve).

Ez ebben a fomában már nem igaz! Ahhoz, hogy minden program használja, valóban telepíteni kell!

Megnyitod a vezérlõpult-->betûk mappáját, ott File--> új betûtípus telepítése! Onnan már egyértelmû lesz! 8) (természetesen ebben az esetben is ki kell tömöríteni elõször! )

Posted

OK!

Müködik.

Köszi.

Posted

Vagy intézõben frissítést nyomsz a Fonts mappában, miután bemásoltad a betûtipusokat. ;)

• 5 years later...
Posted

Sziasztok

Engem a következõ két menü érdekelne:

http://www.flashvortex.com/generators.php?generatorId=436

http://www.flashvortex.com/generators.php?generatorId=283

A tervem az lenne, hogy az elõbbi akkor jelenne meg, mikor az utóbbihoz hasonló módon egy gombra kattintom, mindez egy jóval nagyobb flash-ben. Gondolom ha megcsinálom az egyiket, bele tudom rakni a másikat. De hogy kell ezeket elkészíteni? Tudtok segíteni?

Posted

Egyikhez sem kell flash, és ilyet nem is illik abban csinálni.