Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Quick Basic

robocat

Recommended Posts

robocat

Tudom, hogy nem egy mai program, de szerintem aki el akar kezdeni programozni, annak ez a megfelelő gyakorló program. Én is ebben kezdtem... (még mindig abben űzöm az ipart, de már kóstolgatom a C++-t is....)

Tehát: Ha van valakinek hozzá ASCII táblázata ill. parancstáblázata, akkor azt szívesen várom p.ü.-ben, e-mailben, vagy messengerben..... :)

Kezdők, haladók és profik is biztos tudnak valami érdekeset mondani a témáról.

Üdvözlettel: robocat

arpsoft

ASCII táblát miért nem csinálsz hozzá?

Írsz egy kis progit, ami egy ciklussal végigmegy 1-től 255-ig, és kiírod fájlba vagy a nyomtatóra a chr$(i)-t, mellé meg az i-t.

Ennek már menni kéne! ;)

robocat

Háát, csak nem igazán van időm, se komolyabb segítségem, mert szülők, osztálytársak (lsd. master) nem értenek vagy a programozáshoz, vagy a Qbasichez.... :Sír:

arpsoft
OPEN "ascii.txt" FOR OUTPUT AS #1
FOR i=1 TO 255
 PRINT #1 CHR$(i),i
NEXT i
CLOSE

robocat

Aha.... Biztos.... :)

Én még csak kezdő vok, bár csináltam már egy-két dolgot......:)

És tényleg nincs segítőm, mert a suliban ettől még messze vagyunk, ezért, ha tudsz olyan könyvet, vagy valami írást a neten, ami jól és érthetően leírja, hogy s mint kell csinálni pár dolgot, akkor azt megköszönném.....

De ha van valamilyen ezzel a nyelvvel foglalkozó oldal, akkor annak a címét is szeretettel várom, vagy csak úgy progikat, vagy forráskódokat....

Köszönettel: robocat

arpsoft

Google -> qbasic

robocat

Már próbáltam egy párszor, de csak ált. olyan oldalak hoz be, ami ilyen pályázati felhívások, és azzal én meg nem sokra megyek.....

Múltkor találtam egy viszonylag jót, de annak kéne az I vagy a II része. Nem tudom, hogy melyik, de biztos van olyan, mert a grafikus parancsok hiányoztak belőle....

• 3 weeks later...
robocat
Ezeken a weblapokon található némi infó nulláról indulóknak.

http://www.jaky.hu/Be/QBasic1.htm

Ezt már én i solvastam, ez az aminek kéne az elsõ vagy a második kötete a grafikai parancsokról, és azok alkalmazásáról.....

De azért kösz, hogy foglalkoztál vele.

arpsoft

ELmondod, miért olyan fontos egy szinte teljesen kihalt nyelven olyan grafikus felületet programozni, ami szintén kihalóban van?

robocat

Hát persze!

Én egy egyszerûbb másztkálós játékkal szeretném befejezni Basices pályafutásomat, és utána szeretnék áttérni más nyelvre. Addig szerintem felesleges olyan nyelven programozni amit még csak kicsit sem értek, így legalább elkezdem megérteni az összefüggéseket......

arpsoft

Nem akarlak elkeseríteni, de nem fogsz olyan nyelvet találni, amivel összefüggéseket mutatna a qbasic.

A mai modern nyelvek egészen másként mûködnek.

eremit

@robocat

Nem értem a filozófiádat. Komolyat úgysem tudsz a QB-ben csinálni. A Pascal hasonlítható éppen hozzá, de nagy meglepi lenne Neked a QB után. Pl. deklarációs rész, típus definiálása, stb. A QB ezekhet nem segít.

arpsoft

Az hagyján, de a Pascal struktúrált nyelv, míg a Qbasic egyáltalán nem az.

eremit

Úgysem tudjuk meggyõzni robocatet, maradjon csak a QB-nél!

robocat

De meg lehet engem gyõzni..... :)

akartam is kérdezni, hogy ti melyik nyelvet ajánljátok. Most megtudtam, hogy a pascalt....

Akkor a köv. kérdésemi azok lennének, hogy pascalt honnan tudok szerezni, ill. hozzá jó kézikönyvet....

arpsoft

Nemnemnem...

Mi nem ajánlottuk a Pascalt, csak megemlítettük.

Ha mai nyelvet akarsz tanulni, de nem akarsz mogul lenni a programozás területén, akkor valamilyen vizuális nyelvet javaslok, mint lp a Delphi vagy a CBuilder, esetleg kisebb feladatokhoz a Visual Basic.

Ha mélyebbre szeretnél ásni, akkor jöhet a Visual C vagy a C#.

adatbázisokhoz feltételenül szükséged lesz SQL tudásra, WEB programozáshoz jó ismerni a HTML-t, a PHP-t, esetleg a CSS-t és a Java-t.

• 3 months later...
robocat

Meg lenne egy kerdesem a temaval kapcsolatban.

Ha megirtam valamit -.BAS kiterjesztesben, es atkonvertalom *.EXE kiterjesztesbe, es athelyezem, vagy felteszem ftp-re, akkor miert van az, hogyha megnyitom egy runtime-error kiterjesztes fogad, ahelyett, hogy futtatna a progit.

Valaszaitokat elore is koszonom: robocat

arpsoft

Mert nem tudja, hogy hol van a runtime library.

robocat

Mar megoldodott... :upsz:

Csak letoltottem a 7.1-es valtozatat a programnak, es mar mukodik is, sot sokkal jobb, mint a 4.5-os... ;)

• 11 months later...
jani47

Sajnos az a problémám,hogy a fiam informatikát tanul és betegség miat egy hetet hiányzott az iskolából. Az órán egy programon gyakoroltak amit nem értett, a neve Quick Basic. Segítséget kérek evvel kapcsolatban. Szeretne itthon is gyakorolni és ehhez kellene a program.

Átraktam a QBasic-es topikba. arpsoft

arpsoft

Az a gond, hogy jogdíjas program!