Jump to content
GSForum - Segélyvonal

FRPG részleg információk


neo_2

Recommended Posts

neo_2

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi is folyik ebben a részlegben. Természetesen, mint azt a neve is sugallja: fórumos szerepjáték. No de mi is az? Nos, ez igazából egy online íródó, több szerzővel is bíró regény. A káosz elkerülése végett, az asztali szerepjátékokból már jól ismert jk-km felállás itt is jelen van. Vagyis, egyetlen egy kivételtől eltekintve, mindenki egyetlen szereplő gondolatait, szavait, s tetteit írja le.. Ezek a karakterek a jk-k, vagyis játékos karakterek. Az összes többit pedig NJK (Nem Játékos Karakter)-nak hívjuk, akiket a KM (Kaland Mester) irányít (bár sokszor csak mesélőnek hívják). Erre azért volt szükség, hogy az esetleg káoszt elkerüljük, és a ne essen szét az egész mű.

Természetesen akadtak kivételek, ahol több karaktert, sőt, akár egy népet irányíthattál. Utóbbi esetben a játék vezetője, csak afféle moderátor volt, aki arra felügyelt, nehogy céltalan táperkedésbe menjen át az egész, vagy valaki fittyet hányva arra, hogy az ő népének vezetője/vezetői nem tudhattak az árulásról, megelőző csapást mért. Ilyen játékra volt jó példa a Névtelen Földek, és a Los.

Amennyiben eme leírás elolvasása után, úgy döntöttél, szívesen vennél részt egy ilyesfajta mókában, két dolgot tehetsz: vagy csatlakozol, egy már meglévő játékba, vagy pedig újat indítasz. Bár ez utóbbit csak akkor ajánlanám, ha már írtál novellát, vagy regényt, esetleg már foglalkoztál asztali szerepjátékkal (vagy már frpg-ztél valamikor, valahol).

Ha játékosként szeretnéd kipróbálni önmagad, akkor nézz szét a futó játékok között, hátha akad olyan, aminek a világa megfog téged. Ajánlott elolvasni az indító hozzászólást, mert általában itt jelennek meg azok az információk, ami nélkül nem tudnál részt venni a történet alakításában. Utána keresd fel a hozzá tartozó km-et (aki sanszosan a topik indítója lesz), és beszéljétek meg, miként tudsz csatlakozni.

Előfordulhat azonban, hogy ezek közül egyik sem nyeri el a tetszésed. Ekkor egy dolgot tehetsz: fel keresed ezt a topikot, és felveted az ötletedet, vagy leírod, milyen típusú játékot látnál szívesen. Előbbi esetben,h a van elég érdeklődő, megnyitod a játékot, és már is kezdődhet az írás. Utóbbi esetben pedig megvárod, amíg valaki megjelenik, aki hajlandó vállalni a km szerepét.

Fontos még megjegyezni, hogy a fentebb linkelt topik szolgál egymás hibáinak a kibeszélésére is, továbbá itt lehet tanácsot kérni egy-egy készülő játékkal kapcsolatban, s ugyan teheted fel a kérdéseidet, ha valami nem világos a számodra az frpg-kkel kapcsolatban.

Ezenfelül, még néhány tanács, ha új vagy:

- Ha más játékba jelentkezel, próbáld betartani a szabályokat. A karaktered/karaktereid mozogjon a játék realitásain belül. Törekedj arra, hogy olyanokat alkoss, amik hihetőek. Amennyiben még nincs tapasztalatod ilyen téren, akkor első karaktere(i)d jelleme legyen hasonló, mint a tiéd, vagy egy olyan emberé, akit már jól ismersz. Akkor talán könnyebben fel tudod ölteni a szerepet, és ennek megfelelően reagálni a kitalált világ eseményeire.

- Bár minden játék más, azért vannak olyan szabályok, amik a legtöbb helyen érvényesek szoktak lenni. Ezek közéjük szoktak tartozni: ne használd más karakterét engedély nélkül (ez vonatkozik a mesélő által irányított karakterekre is);ł ne használj hangulatjeleket, helyette írd le a karaktered érzéseit; ne használj chat-szlenget; ne keverd a saját, és a karaktered érzéseit, vagyis a játékból ne vigyél ki konfliktus, vagy vigyél be; a karaktered tudása nem egyezik meg a tiéddel.

- Senki nem nyelvprofesszor, így ha néha-néha hibázol, nem harapjuk le a fejed. Amennyiben viszont kritikusan rossz a helyesírásod, ajánlom, használj valami olyan szövegszerkesztőt, amiben van beépített helyesírás-ellenőrzés. Így is megeshet, hogy maradnak a szövegben hibák, de a legkritikusabbakat kijavítja. Ha valamilyen oknál fogva nem lenne erre alkalmas programod, tudok ajánlani egy sor ingyenes megoldást.

Mindannak, akit eme sorok olvasása után, szívesen frpgzne, teljes szívből tudom azt mondani, hogy:

Kellemes időtöltést kívánok a számodra, kedves vándor!

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...