Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Az iskola nem börtön


masterhungary

Recommended Posts

masterhungary

Ez az egyik fontos beadandóm címe és még pár gondolattal szeretném kiegészíteni. Mi errõl a témáról a véleményetek? Egyetértetek -e a megállapítással? Miért, miért nem? Elõre is köszönök minden segítséget! :)

Link to comment
Share on other sites

Warfoki

Épp most akartam, írni, hogy ezt inkább a kultúrába kéne, de úgy látszik valamelyik kolléga már áttette. ^_^

Amúgy kicsit bõvebben kifejthetnéd, hogy mire gondolsz, mert eddig ezt a felvetés millió és egyféleképpen lehet értelmezni kb...

Link to comment
Share on other sites

masterhungary

Épp most akartam, írni, hogy ezt inkább a kultúrába kéne, de úgy látszik valamelyik kolléga már áttette. ^_^

Amúgy kicsit bõvebben kifejthetnéd, hogy mire gondolsz, mert eddig ezt a felvetés millió és egyféleképpen lehet értelmezni kb...

Mindenki azt írja le, amit számára jelent, nekünk sincs semmilyen megkötés. Beleszólni meg nem akarok, mert akkor már az én gondolatmenetem felé terelném az õ gondolatait. :) Ha valaki hozzászól, írja le nyugodtan azt, ami eszébe jut.

Link to comment
Share on other sites

Lord_KROK

Akkor jön majd rá az ember hogy mennyire nem börtön, mikor a felnõtt életbe kerül ...

Link to comment
Share on other sites

kisgarzo

Ha börtönként nézel rá az már alapból rossz. Az iskolában tanulsz meg olyan dolgokat, amivel lehet szakmád, diplomád. Vagy inkább lógsz órákról de mész majd kukásnak napi 8 órába? (bocs a kukásoktól). Plusz örülj , hogy nem reggel 8tól este 5ig kell bent lenni a suliba.

<(")

Link to comment
Share on other sites

Stauffenberg

Az alcímet átírtam, mert az elõzõ formában ez csak egy egykérdéses topik volt. Jobb nem jutott eszembe, de ha van ötletetek frappáns és normális alcímre akkor én vagy más moderátor kolléga átírja.

A témához: Az iskola börtön? :D Soha nem voltam még olyan szabad, mint amikor az Óbudai Egyetemre jártam... lehúztam utána egy évet egy irodában szakmámon kívül, most meg ismét az a kérdés foglalkoztat, hogy találok-e záros határidõn belül munkát. Amikor minden reggel korán fel kell kelned és bemenni dolgozni... na nem délután kettõig, hanem 8-9 vagy még több órát, akkor az ember visszasírja az iskolás éveket... fõleg ha egy irodában dolgozik. Monoton, unalmas és csak akkor nevezhetõ valamennyire túlélhetõnek, ha legalább a kollégák normálisak. Nekem ez utóbbi megadatott... de inkább bele sem gondolok, hogy mit él át az aki 20 éve dolgozik egy olyan helyen ahol szarba sem veszik... Na ez a börtön, nem az iskola! :)

Megfogadtam, hogy ilyen szar robotmunkát többé nem akarok végezni. Nem véletlenül szereztem meg a szakmám a fotográfia és filmkészítés területén! Amúgy meg, hogy mennyire börtön az iskola: Idén is felvételiztem második egyetemi képzésre (nem vettek fel, Színház és Filmmûvészeti Egyetem amúgy) és a következõ turnusban is fogok.

Link to comment
Share on other sites

BajuszGG

Az alcímet átírtam, mert az előző formában ez csak egy egykérdéses topik volt. Jobb nem jutott eszembe, de ha van ötletetek frappáns és normális alcímre akkor én vagy más moderátor kolléga átírja.

A témához: Az iskola börtön? :D Soha nem voltam még olyan szabad, mint amikor az Óbudai Egyetemre jártam... lehúztam utána egy évet egy irodában szakmámon kívül, most meg ismét az a kérdés foglalkoztat, hogy találok-e záros határidőn belül munkát. Amikor minden reggel korán fel kell kelned és bemenni dolgozni... na nem délután kettőig, hanem 8-9 vagy még több órát, akkor az ember visszasírja az iskolás éveket... főleg ha egy irodában dolgozik. Monoton, unalmas és csak akkor nevezhető valamennyire túlélhetőnek, ha legalább a kollégák normálisak. Nekem ez utóbbi megadatott... de inkább bele sem gondolok, hogy mit él át az aki 20 éve dolgozik egy olyan helyen ahol szarba sem veszik... Na ez a börtön, nem az iskola! :)

Megfogadtam, hogy ilyen szar robotmunkát többé nem akarok végezni. Nem véletlenül szereztem meg a szakmám a fotográfia és filmkészítés területén! Amúgy meg, hogy mennyire börtön az iskola: Idén is felvételiztem második egyetemi képzésre (nem vettek fel, Színház és Filmművészeti Egyetem amúgy) és a következő turnusban is fogok.

Azér' más a fősuli meg más a középsuli/általános. Felsőoktatásban ugye megteheted, hogy szundikálsz előadás helyett, vagy éppen nem mész be egy gyakorlatra mert hulla másnapos vagy, középsuliban azért ez annyira nem volt elfogadott. Én is hamarosan végzek, voltam gyakorlaton többször is, tudom, hogy mire számítsak ha kikerülök és ennek tekintetében mondom, hogy a suli ahhoz képest tényleg "börtön" volt. Persze ez a paraméter erősen függ attól is, hogy milyen szektorba lövi be magát az ember...

Link to comment
Share on other sites

masterhungary

Hmm...mindegyik válasz egész jó és egyedi. :) Ha a börtönnel kéne összehasonlítani az iskolát, akkor mit mondanátok?

Link to comment
Share on other sites

BajuszGG

Hmm...mindegyik válasz egész jó és egyedi. :) Ha a börtönnel kéne összehasonlítani az iskolát, akkor mit mondanátok?

Nem voltam még börtönben/fegyházban, bármilyen mozgási jogot korlátozó intézményben, így nincs összehasonlítási alapom. :D

Egyébként csak így külső szemmel, azért elég radikális összehasonlítás ez börtön vs. iskola. Többek között az iskolából bármikor szabadon távozhatsz, senki nem fog gumibottal, bilinccsel, sokkolóval utánad rohanni és visszatenni a terembe, börtönben azért ez elképzelhető egészen addig amíg fenn nem akadsz a szögesdróton. Ugye már ez is elég extrém, mert börtönben az már fél siker ha ilyet megteszel.

Akik valamilyen büntetés-végrehajtó létesítményben ténylegesen ülnek, azok sok esetben azért vannak ott, mert hiányzott az iskola. :D Szóval sem módszerben sem korlátozásokban nem említhető egy lapon a két intézmény. Célban esetleg valamennyire.

Link to comment
Share on other sites

Stauffenberg

Hmm...mindegyik válasz egész jó és egyedi. :) Ha a börtönnel kéne összehasonlítani az iskolát, akkor mit mondanátok?

Ennél hülyébb kérdéseid is vannak? :) Az iskola mindenben az ellenkezõje a börtönnek, legyen az fizikai vagy szellemi vonatkozású. Mi, elhízott nyugati konformista vegetatív lények fel sem fogjuk, hogy a társadalom széles körében "ingyen" elérhetõ oktatás mekkora kincs. Individuálisan és társadalmilag is! A világ legnagyobb részén a megfelelõ minõségû (vagy egyáltalán már a legcsekélyebb mennyiségû) iskolarendszerû oktatás sajnos nem jog, hanem privilégium és csak egy szûk réteg engedheti meg magának.

Azér' más a fõsuli meg más a középsuli/általános. Felsõoktatásban ugye megteheted, hogy szundikálsz elõadás helyett, vagy éppen nem mész be egy gyakorlatra mert hulla másnapos vagy, középsuliban azért ez annyira nem volt elfogadott. Én is hamarosan végzek, voltam gyakorlaton többször is, tudom, hogy mire számítsak ha kikerülök és ennek tekintetében mondom, hogy a suli ahhoz képest tényleg "börtön" volt. Persze ez a paraméter erõsen függ attól is, hogy milyen szektorba lövi be magát az ember...

A felsõoktatásban sem hiányozhatsz többet, mint a középiskolából. Csak éppen itt (papíron) felnõtt emberekrõl van szó és rohadtul nem érdekelnek senkit az igazolásaid, meg a magyarázatok, hogy hol voltál, míg a középiskola nagy részét fiatalkorúként töltöd ahol az intézmény felelõs azért a szülõ felé, hogy tanítási idõben a helyeden legyél. Ez nem börtön, ez nem fogva tartás, csak a birkák kordában tartása.

Aki meg érti, hogy saját jól felfogott érdeke az iskolás éveket hasznosan átvészelni az sem a középiskolából, sem az egyetemrõl nem fog lógni. Utáltam amikor pár gyökér szaktársam egész félévben annyit lógott amennyit csak tudott... még a letiltásokat is folyton elsimították egy kis nyafogással. Aztán elvárják, hogy odaadd nekik a jegyzeteid mert szeretnének egy nyomorult kettest összekaparni... ezzel meg is elégszenek. Idióta szobapáfrányok ezek akik azzal takaróznak, hogy nekik csak a papír kell és mennének dolgozni, hogy hasznára legyenek a társadalomnak. De aztán a leendõ munkahelyeiken is ugyan ezt fogják mûvelni...

Aztán megy a nyafogás mikor a kormány drasztikusan csökkentené az állami férõhelyeket. Azért igen nagy pazarlás, hogy ilyen seggfejekkel van tele a felsõoktatás. Vagy ha már annyira kell neki az a rohadt papír akkor legyen szíves ne az állam és közvetve kollektív kassza kárára elszarni pár félévet valamelyik intézményben. Ami persze nem azt jelenti, hogy néha nem lóghatod el az egyik elõadásod, mert éppen totál be voltál állva az éjszaka.

Szerk: Az ilyenekrõl jut eszembe drága jó nagymamám egyik-másik kezelõorvosa, akik az orvosi egyetemet is hasonló mentalitással végezték el. Nem egyszer sikerült olyan gyógyszert felírniuk amik annyira ütik egymást, hogy az illetõt az intenzív osztályra küldheti. De említhetném egy jó barátom bátyját aki karbantartó mérnök Ferihegyen és látott már olyan kollégákat akik kihagytak pár csavart visszaszereléskor, de lustaságból már nem szedték szét újra az alkatrészt, úgy voltak vele, hogy a következõ átvizsgálásig elrepül majd így is... Szóval nem mindig egy rosszul, hiányosan szervizelt kenyérpirítóról van szó, hanem néha emberéletekrõl!

Link to comment
Share on other sites

Raven

a középiskola (és lejjebb) inkább börtön, fõleg ha azt nézed h gyakorlatilag nem mehetsz ki az épületbõl se a tanítás végéig. egyetem az laza, én a héten 1 órán voltam összesen bent eddig, ez is mutatja. itt hagynak élni, csak félév végén, meg a zh idõszakban elvárják h tudd az anyagot. azt h h oldod ezt meg a köztes idõszakokban, a te dolgod. de ugyanakkor egyetem elõtt még nincsenek úgy szûrve a közösségek, h ilyen szintû szabadságot lehessen biztosítani, mert nem mûködne. a felelõsségérzetnek ki kell alakulnia, mielõtt megadjuk az embereknek a lehetõséget h rendelkezzenek az idejükkel, mert a következményekért felelni kell. egy gyerek élete meg nem arról kell szóljon, h felelõsséget vállal, ott még a felnõttek ott vannak h egyengessék az életüket egy kicsit. :)

Link to comment
Share on other sites

BajuszGG

A felsõoktatásban sem hiányozhatsz többet, mint a középiskolából. Csak éppen itt (papíron) felnõtt emberekrõl van szó és rohadtul nem érdekelnek senkit az igazolásaid, meg a magyarázatok, hogy hol voltál, míg a középiskola nagy részét fiatalkorúként töltöd ahol az intézmény felelõs azért a szülõ felé, hogy tanítási idõben a helyeden legyél. Ez nem börtön, ez nem fogva tartás, csak a birkák kordában tartása.

Aki meg érti, hogy saját jól felfogott érdeke az iskolás éveket hasznosan átvészelni az sem a középiskolából, sem az egyetemrõl nem fog lógni. Utáltam amikor pár gyökér szaktársam egész félévben annyit lógott amennyit csak tudott... még a letiltásokat is folyton elsimították egy kis nyafogással. Aztán elvárják, hogy odaadd nekik a jegyzeteid mert szeretnének egy nyomorult kettest összekaparni... ezzel meg is elégszenek. Idióta szobapáfrányok ezek akik azzal takaróznak, hogy nekik csak a papír kell és mennének dolgozni, hogy hasznára legyenek a társadalomnak. De aztán a leendõ munkahelyeiken is ugyan ezt fogják mûvelni...

Hát aki úgy megy oda, hogy diplomázni szeretne az nyilván megpróbálja minimalizálni a hiányzások számát. Nálunk a BME-n egyébként elmondták minden katalógusos órán, hogy x-et lehet hiányozni ha ennél kevesebbet hiányzol azt nem kérdezi senki, aki meg ennél többet azt megint csak nem kérdezi senki, mert még aznap repül a letiltás a delikvensnek. Ez az "elsimítom a letiltást" meg nem tudom hány helyen játszik, de ha valaki itt bepróbálkozott volna ilyesmivel szerintem még fegyelmit is kapott volna. Az, hogy a munkahelyén is ezt fogja csinálni... Hát ezzel nem feltétlen értek egyet ugyanis némi tapasztalatból tudom, hogy ott aztán zéró tolerancia. Ha sokat késik/nem jár be, nem fognak szólogatni neki, hogy hajjaj baj lesz, hanem egyszer csak az OEP igazolványod meg a jövedelemigazolásod kíséretében érkezik az elbocsájtó szép üzenet. Újaknál ráadásul tényleg tök mindegy milyen hosszú a nyelve, mert ha csak tejel a cég miatta tuti nem fogják benntartani akárhány vacsorát fizetett a fõnöknek.

Aztán megy a nyafogás mikor a kormány drasztikusan csökkentené az állami férõhelyeket. Azért igen nagy pazarlás, hogy ilyen seggfejekkel van tele a felsõoktatás. Vagy ha már annyira kell neki az a rohadt papír akkor legyen szíves ne az állam és közvetve kollektív kassza kárára elszarni pár félévet valamelyik intézményben. Ami persze nem azt jelenti, hogy néha nem lóghatod el az egyik elõadásod, mert éppen totál be voltál állva az éjszaka.

Szerk: Az ilyenekrõl jut eszembe drága jó nagymamám egyik-másik kezelõorvosa, akik az orvosi egyetemet is hasonló mentalitással végezték el. Nem egyszer sikerült olyan gyógyszert felírniuk amik annyira ütik egymást, hogy az illetõt az intenzív osztályra küldheti. De említhetném egy jó barátom bátyját aki karbantartó mérnök Ferihegyen és látott már olyan kollégákat akik kihagytak pár csavart visszaszereléskor, de lustaságból már nem szedték szét újra az alkatrészt, úgy voltak vele, hogy a következõ átvizsgálásig elrepül majd így is... Szóval nem mindig egy rosszul, hiányosan szervizelt kenyérpirítóról van szó, hanem néha emberéletekrõl!

Az ezzel kapcsolatos aggályaidat viszont tényleg osztom mert itt is maradt pár év után néhány Edény! aki valami csodával határos módon hozta a tárgyakat, mondván úgyis csak a papír kell. Persze az már annyira nem hatotta meg õket, hogy gondok lesznek ezzel a mentalitással a sulin túl is. Amúgy én ezzel a rendszerrel úgy vagyok, hogy nem kéne Puding!olni itt ilyen államilag támogatott meg hasonló anyám által is finanszírozott helyekkel, már csak ezek miatt sem:

- Egyrészt talán értékesebbé válna a diploma és nem adnának minden jött mentnek papírt aki az egyetem tájára tévedt.

- Olyanok kerülnének be, akik tényleg komolyan gondolják az egyetemet és nem csak pénzeszsák szüleibõl buliznak pár évet.

- Elkerülhetõ lenne a folyamatos anyázás, hogy "Jaaaj, de hát én fizettem a taníttatásod te meg mész külföldre adózni..." stb. mert mindenki a saját erejébõl tanulna, aztán oda megy ahova akar.

- Értelmesebb összegû ösztöndíjakat is tudnának kiutalni (most tekintsünk el attól, hogy a befizetett tandíjat ki és hogyan, merre mozgatja).

- Nem akarna mindenki 6 diplomát csinálni, mert elég lenne egy is ahhoz, hogy a munkakörét maradéktalanul és hozzáértõen tudja végezni.

- Esetleg nem az lenne a közhit, hogy akinek nincs diplomája az szarházi, és esetleg belátható lenne, hogy érdemes szakmunkás-bizit is csinálni.

Még valamelyik évnyitón mondta a rektor a következõket (kb):

"Elszomorító, hogy a magyar felsõoktatás tele van olyan hallgatókkal, akik gyenge teljesítményük ellenére a Hallgatói Önkormányzatokat jó megélhetésnek tekintõ munkahelynek tartják és teszik mindezt tehetségesebb társaik rovására." Nem pont ez de valami ilyesmi a lényeg, és a munkatársakat annyira megérintette, hogy még a kémia laborban is ki volt tûzve 50 helyre. :D

Link to comment
Share on other sites

Raven

Hát aki úgy megy oda, hogy diplomázni szeretne az nyilván megpróbálja minimalizálni a hiányzások számát. Nálunk a BME-n egyébként elmondták minden katalógusos órán, hogy x-et lehet hiányozni ha ennél kevesebbet hiányzol azt nem kérdezi senki, aki meg ennél többet azt megint csak nem kérdezi senki, mert még aznap repül a letiltás a delikvensnek. Ez az "elsimítom a letiltást" meg nem tudom hány helyen játszik, de ha valaki itt bepróbálkozott volna ilyesmivel szerintem még fegyelmit is kapott volna. Az, hogy a munkahelyén is ezt fogja csinálni... Hát ezzel nem feltétlen értek egyet ugyanis némi tapasztalatból tudom, hogy ott aztán zéró tolerancia. Ha sokat késik/nem jár be, nem fognak szólogatni neki, hogy hajjaj baj lesz, hanem egyszer csak az OEP igazolványod meg a jövedelemigazolásod kíséretében érkezik az elbocsájtó szép üzenet. Újaknál ráadásul tényleg tök mindegy milyen hosszú a nyelve, mert ha csak tejel a cég miatta tuti nem fogják benntartani akárhány vacsorát fizetett a fõnöknek.

Az ezzel kapcsolatos aggályaidat viszont tényleg osztom mert itt is maradt pár év után néhány Edény! aki valami csodával határos módon hozta a tárgyakat, mondván úgyis csak a papír kell. Persze az már annyira nem hatotta meg õket, hogy gondok lesznek ezzel a mentalitással a sulin túl is. Amúgy én ezzel a rendszerrel úgy vagyok, hogy nem kéne Puding!olni itt ilyen államilag támogatott meg hasonló anyám által is finanszírozott helyekkel, már csak ezek miatt sem:

- Egyrészt talán értékesebbé válna a diploma és nem adnának minden jött mentnek papírt aki az egyetem tájára tévedt.

- Olyanok kerülnének be, akik tényleg komolyan gondolják az egyetemet és nem csak pénzeszsák szüleibõl buliznak pár évet.

- Elkerülhetõ lenne a folyamatos anyázás, hogy "Jaaaj, de hát én fizettem a taníttatásod te meg mész külföldre adózni..." stb. mert mindenki a saját erejébõl tanulna, aztán oda megy ahova akar.

- Értelmesebb összegû ösztöndíjakat is tudnának kiutalni (most tekintsünk el attól, hogy a befizetett tandíjat ki és hogyan, merre mozgatja).

- Nem akarna mindenki 6 diplomát csinálni, mert elég lenne egy is ahhoz, hogy a munkakörét maradéktalanul és hozzáértõen tudja végezni.

- Esetleg nem az lenne a közhit, hogy akinek nincs diplomája az szarházi, és esetleg belátható lenne, hogy érdemes szakmunkás-bizit is csinálni.

Még valamelyik évnyitón mondta a rektor a következõket (kb):

"Elszomorító, hogy a magyar felsõoktatás tele van olyan hallgatókkal, akik gyenge teljesítményük ellenére a Hallgatói Önkormányzatokat jó megélhetésnek tekintõ munkahelynek tartják és teszik mindezt tehetségesebb társaik rovására." Nem pont ez de valami ilyesmi a lényeg, és a munkatársakat annyira megérintette, hogy még a kémia laborban is ki volt tûzve 50 helyre. :D

ez baromság. nincs annyi pénze az embereknek h fizessenek az oktatásért és nem lehet 6 diplomát szerezni államilag finanszírozva. a normlálisabb szakokat meg nem lehet úgy elvégezni, h nem megy beléd semmi tudás. a folyamatos anyázás a külföldön dolgozók miatt pedig pár f.aszkalap politikustól jön csak, akiket nemrég az ostoba birka tömeg megválasztott, most meg mindenki utálja õket, mert ennyit érnek. az meg mi h fegyelmi eljárás annak aki megpróbál lehuzatni 1-2 hiányzást? nem így mûködik a világ...

Az ezzel kapcsolatos aggályaidat viszont tényleg osztom mert itt is maradt pár év után néhány Edény! aki valami csodával határos módon hozta a tárgyakat

két lehetõség van. gyenge a színvonal és könnyû hozni a tárgyakat. vagy csak jobb képességû az illetõ, neked meg jó magyar módra b.assza a csõrödet a másik sikere. ;)

Link to comment
Share on other sites

BajuszGG

ez baromság. nincs annyi pénze az embereknek h fizessenek az oktatásért és nem lehet 6 diplomát szerezni államilag finanszírozva. a normlálisabb szakokat meg nem lehet úgy elvégezni, h nem megy beléd semmi tudás. a folyamatos anyázás a külföldön dolgozók miatt pedig pár f.aszkalap politikustól jön csak, akiket nemrég az ostoba birka tömeg megválasztott, most meg mindenki utálja őket, mert ennyit érnek. az meg mi h fegyelmi eljárás annak aki megpróbál lehuzatni 1-2 hiányzást? nem így működik a világ...

Szövegértés FTW -_-

- Mér? USA-ban szerinted mindenkinek 100%-ban a szülei fizetik a pár tízezer dolláros tandíjat félévente pl. a MIT-n?

- Szó nem volt olyanról, hogy államilag támogatotton szerzi a 6 diplomát.

- Szó nem volt olyanról, hogy semmi tudás nem megy beléd "normálisabb szakokon".

- Gondolom te is adóforintok tízezreinek fizetése után mondod, hogy csak a Lekvár! politikusoktól jön.

- Utóbbira meg volt precedens, nem én találtam ki, bár gondolom sok évnyi egyetemi tapasztalatból jött, hogy "nem így működik a világ"... Te nagy mature...

két lehetőség van. gyenge a színvonal és könnyű hozni a tárgyakat. vagy csak jobb képességű az illető, neked meg jó magyar módra b.assza a csőrödet a másik sikere. ;)

Mer' az, hogy kettessel bemákolja a tárgyakat, az szerinted b.assza a csőröm, vagy kellene hogy b.ssza? Vagy a "csodálatos módon" nálad a színötöst jelenti? :unsure:

Köszi Raven... Ismét egy magasröptű, csak azért is kössünk bele jellegű hozzászólás volt.

Link to comment
Share on other sites

masterhungary

Ennél hülyébb kérdéseid is vannak? :)

Bárcsak ne kéne ilyen hülyeségekkel foglalkoznom. Most még nincsenek, de valószínüleg fogok még találkozni hasonló kaliberû kérdésekkel egy leendõ beadandómnál. :)

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

Idén is felvételiztem második egyetemi képzésre (nem vettek fel, Színház és Filmmûvészeti Egyetem amúgy) és a következõ turnusban is fogok.

Én most fejeztem be egy szakot, és itt ülök munkát keresgélve, és sajnos utáltam, mind az egyetemet, mind a szakot (informatikus könyvtáros, huge lol), és elgondolkoztam én is a SzFE-n, mert az egyetem annyira alibi volt, hogy mellette írtam, nyelveket tanultam, és persze utóbbi pár hónapban filmeztem is.

Na most besegítettem egy házi projektbe a SzFE egyik hallgatójának, és elborzadtam, milyen igénytelen egy suli (fél évet töltöttem Stuttgartban, filmes és videós gyakorlatokra ugortam be, egy sima médiasuliban... az igényesebb volt).

Ismerõsök révén amúgy több más szak mûködésébe is bepillantottam, és nem tudom. Én annyira émelyítõnek tartom az egész felsõoktatást... de börtönnek nem. Egyelõre tényleg csinálhat az ember, amit akar, elvánszoroghat a diplomáig, de... én most sokkal jobban örülnék, ha soha nem mentem volna egyetemre és otthon megtanulok egy csomó szoftvert kezelni (mert önszorgalomból tanultam meg pl. angolul, meg videót vágni, meg filmezéssel kapcsolatos dolgokat is), és több idõm lett volna rá, ha nincs a rohadt suli (hogy anyámat boldoggá tegyem).

Persze, vannak, akiknek kell az, hogy irányítsák a figyelmét és a fegyelmét, de én állandóan valamennyire képzem magam, szóval én most teljesen összetörten szorongathatom a semmire sem jó diplomámat, és arra gondolok, mekkora lehetõségeket szalasztottam el.

Az is igaz, hogy én az általad szobapáfránynak nevezett kategóriába tartoztam, amikor az egyetemen kellett seggelni. Egyszerû jellemgyengeség, és emiatt cseszek el mindent; hogy valamiféle társadalmi elvárást próbálok betömni, és nem magamat valósítom meg (és ezért nem is vagyok motivált).

Link to comment
Share on other sites

Raven

Szövegértés FTW -_-

- Mér? USA-ban szerinted mindenkinek 100%-ban a szülei fizetik a pár tízezer dolláros tandíjat félévente pl. a MIT-n?

- Szó nem volt olyanról, hogy államilag támogatotton szerzi a 6 diplomát.

- Szó nem volt olyanról, hogy semmi tudás nem megy beléd "normálisabb szakokon".

- Gondolom te is adóforintok tízezreinek fizetése után mondod, hogy csak a Lekvár! politikusoktól jön.

- Utóbbira meg volt precedens, nem én találtam ki, bár gondolom sok évnyi egyetemi tapasztalatból jött, hogy "nem így működik a világ"... Te nagy mature...

Mer' az, hogy kettessel bemákolja a tárgyakat, az szerinted b.assza a csőröm, vagy kellene hogy b.ssza? Vagy a "csodálatos módon" nálad a színötöst jelenti? :unsure:

Köszi Raven... Ismét egy magasröptű, csak azért is kössünk bele jellegű hozzászólás volt.

jópár tárgyam volt már ahol a kettesért is össze tehetted a kezedet és használható tudást kaptál mellé. persze a bme-nél nem tudom ez h megy, ahogy hallottam mostanában nincs olyan nagy színvonal. panaszkodnál inkább amiatt h fsz-eseket is a kolikba sorolnak, amíg a rendes szakokon lévők albérletbe mennek kolihely híján, ill. h a turizmusosok és az infósok ugyanolyan százalékban osztoznak a helyeken stb. de nem, neked amiatt kell panaszkodni, h valaki elvégzi a tárgyait, szerinted szerencsével.

leszarom mi van az usa-ban egyébként, messze nem állnak olyan szarul mint a mi országunk mostanában. itt egyszerűen nem lehet elvárni h még az oktatásért is fizetni kelljen.

azt felróni nekem h nem keresek pénzt és adózok bele. te teljesen hülye vagy? akinek van esze és használni is akarja, az TANUL, nem dolgozni megy középiskola után. ez az élet rendje, ilyenkor még a szülők tartanak el. ha majd lesz gyerekem, én is igyekszem fizetni a dolgait amíg nem lesz munkája és azért is tanulok h majd legyen pénz erre. nem kell valamit csinálni h véleményt alkoss róla, vagy te mindenben phd-ztál amiről életedben véleményt mondtál?

igen, nem így működik a világ. a gyengéken valóban átgázolnak, mert mindent lenyelnek. de nem fogsz fegyelmit kapni azért mert odamész a tanárhoz ledumálni vele a hiányzó katalógus aláírásodat, ilyenért nem kaphatsz semmit, max elküldenek. nem az én bajom ha te is egy birka vagy, aki mindenre bólogat és mindent meg lehet vele csinálni. a világ NEM így működik :)

Link to comment
Share on other sites

Stauffenberg

Én most fejeztem be egy szakot, és itt ülök munkát keresgélve, és sajnos utáltam, mind az egyetemet, mind a szakot (informatikus könyvtáros, huge lol), és elgondolkoztam én is a SzFE-n, mert az egyetem annyira alibi volt, hogy mellette írtam, nyelveket tanultam, és persze utóbbi pár hónapban filmeztem is.

Na most besegítettem egy házi projektbe a SzFE egyik hallgatójának, és elborzadtam, milyen igénytelen egy suli (fél évet töltöttem Stuttgartban, filmes és videós gyakorlatokra ugortam be, egy sima médiasuliban... az igényesebb volt).

Ismerõsök révén amúgy több más szak mûködésébe is bepillantottam, és nem tudom. Én annyira émelyítõnek tartom az egész felsõoktatást... de börtönnek nem. Egyelõre tényleg csinálhat az ember, amit akar, elvánszoroghat a diplomáig, de... én most sokkal jobban örülnék, ha soha nem mentem volna egyetemre és otthon megtanulok egy csomó szoftvert kezelni (mert önszorgalomból tanultam meg pl. angolul, meg videót vágni, meg filmezéssel kapcsolatos dolgokat is), és több idõm lett volna rá, ha nincs a rohadt suli (hogy anyámat boldoggá tegyem).

Persze, vannak, akiknek kell az, hogy irányítsák a figyelmét és a fegyelmét, de én állandóan valamennyire képzem magam, szóval én most teljesen összetörten szorongathatom a semmire sem jó diplomámat, és arra gondolok, mekkora lehetõségeket szalasztottam el.

Az is igaz, hogy én az általad szobapáfránynak nevezett kategóriába tartoztam, amikor az egyetemen kellett seggelni. Egyszerû jellemgyengeség, és emiatt cseszek el mindent; hogy valamiféle társadalmi elvárást próbálok betömni, és nem magamat valósítom meg (és ezért nem is vagyok motivált).

Az SZFE olyan, mint egy álló fogadás ahol rohadt sok kapcsolatot építhetsz ki. Sajnos több ismerõsöm is megerõsítette már, hogy a filmes életbe nagyon nehéz úgy bekerülni, hogy nem az SZFE-n végeztél... és nem az oktatás színvonala, hanem a sok jó kapcsolat miatt. A filmszemle is tele van olyan rendezõk munkáival akik még csak hallgatói az SZFE-nek. Nem mondom, hogy csak a papírra és a kapcsolatokra hajtok, mert tényleg motivált vagyok, hogy ezen a területen képezzem magam, ráadásul egy magasabb szintre a jelenleginél. Most még csak arra vagyok "jogosult", hogy fogjam a kamerát...

A többire nem tudok mit mondani... már leírtam a véleményem. Ha nem vagy motivált akkor felesleges erõltetni a dolgot. Akik jelenleg diplomára hajtanak azok között igen sokat csak sikkbõl teszik... mert ez társadalmilag és családon belül is egyfajta trendi dolog. Szerzel egy diplomát és a környezeted megveregeti a vállad miatta. Van olyan hölgy ismerõsöm aki az érettségi óta nem sok mindent kezdett még magával... pedig az sem ma volt. De 21 éves fejjel bejelentette, hogy most elmenne egyetemre és segítsek neki választani. Tök mindegy, hogy hova, milyen képzésre, csak könnyû legyen bejutni, bent maradni és elvégezni... neki csak a papír kell amin szerepel a "diploma" szó.

Nálunk a BME-n egyébként elmondták minden katalógusos órán, hogy x-et lehet hiányozni ha ennél kevesebbet hiányzol azt nem kérdezi senki, aki meg ennél többet azt megint csak nem kérdezi senki, mert még aznap repül a letiltás a delikvensnek.

Most ezt úgy mondod mintha máshol nem így menne... :D A középiskolában is ugyan így megy, mindkét helyen 30% körüli a megengedett hiányzások száma az automatikus letiltáshoz/bukáshoz, mindegy, hogy ez igazolatlan vagy igazolt hiányzással jön össze. A különbség az, hogy középiskolában ezt jelentik a szülõk felé... egyetemen meg... hát ott basszus szép is lenne ha felnõtt emberek anyja után rohangálna az illetékes, hogy a csemetéjük nem jár be. :) Ezért mondtam, hogy lényegi különbség nincs... persze az érettségi napjáig megvan még kicsit a "gyermekmegõrzõ" fíling, ezért is toszogatnak a tanárok ha ellógsz egy órát. Jobb helyeken egyetemen is... csak ott mondjuk a vizsgán fog megcumiztatni. Nálunk nem egy tanár volt aki megmondta: "Az idegen arcokkal szemben nincs könyörület!".

Link to comment
Share on other sites

Raven

nálunk veszprémben alig van pár órán katalógus, ott se mindig nézik meg félév végén. tanárokra se jellemzõ h direkt szivatnának. az egyetlen alkalom, mikor említést tett erre egy tanár, az az volt mikor mondta h vizsgán kéri majd a személyit azoktól, akiket nem ismer fel óráról, de ennyi.

Link to comment
Share on other sites

Bullittt

a középiskola (és lejjebb) inkább börtön, fõleg ha azt nézed h gyakorlatilag nem mehetsz ki az épületbõl se a tanítás végéig. egyetem az laza, én a héten 1 órán voltam összesen bent eddig, ez is mutatja. itt hagynak élni, csak félév végén, meg a zh idõszakban elvárják h tudd az anyagot. azt h h oldod ezt meg a köztes idõszakokban, a te dolgod. de ugyanakkor egyetem elõtt még nincsenek úgy szûrve a közösségek, h ilyen szintû szabadságot lehessen biztosítani, mert nem mûködne. a felelõsségérzetnek ki kell alakulnia, mielõtt megadjuk az embereknek a lehetõséget h rendelkezzenek az idejükkel, mert a következményekért felelni kell. egy gyerek élete meg nem arról kell szóljon, h felelõsséget vállal, ott még a felnõttek ott vannak h egyengessék az életüket egy kicsit. :)

Középiskolában az iskola felel a Te testi épségedért. Ha te kimész, elüt az autó (ó, hányszor hallottam én ezt a példát a tanároktól, de igazuk van), akkor õk kerülnek VALÓDI börtönbe. Épp ezért nem szeretnek elengedni óráról korábban, max. ha van róla szülõ által aláírt papírod. Ez nem börtön, ez inkább aggódás. Ha kimegy a sok hülye bagós szünetben és ott éri õket valami, megint az iskolát szívatják meg a gyerek idiótasága miatt. Amíg nem vagy nagykorú, valaki felelõs érted...

Link to comment
Share on other sites

Raven

Középiskolában az iskola felel a Te testi épségedért. Ha te kimész, elüt az autó (ó, hányszor hallottam én ezt a példát a tanároktól, de igazuk van), akkor õk kerülnek VALÓDI börtönbe. Épp ezért nem szeretnek elengedni óráról korábban, max. ha van róla szülõ által aláírt papírod. Ez nem börtön, ez inkább aggódás. Ha kimegy a sok hülye bagós szünetben és ott éri õket valami, megint az iskolát szívatják meg a gyerek idiótasága miatt. Amíg nem vagy nagykorú, valaki felelõs érted...

ezzel én is tisztában vagyok, de a tényen nem változtat h olyan mint egy börtön, sokkal inkább mint a felsõoktatás.

Link to comment
Share on other sites

-TT-

Stauffnak van itt a legnagyobb igaza. Az tudja meg milyen is az igazi "börtön", mikor minden nap 6kor kell kelned munkába H-P-ig(jobb esetbe ugye 7végén nem) bennvagy 8-9órákat, elédbasznak jobb esetbe 100-120k-s fizetést, amivel éppen a polgári életmódodat esetleg sportodat/hobbidat is tudod a rezsi/utazás(autó, tömegk.) mellett fizetni, ja és persze mellé kaparj is rendesen mert vagy 30ember kopogtat mögötted a poziciódra, mert azt már jól megtanultam bárki pótolható ekkora munkanélküliség mellett.

Ez hogy iskola vs börtön meg szép angolosan wtf, eleve nem börtön semilyen értelemben sem, addig örülj amíg iskolás vagy mert addig 100%-ig nem vagy egyedülálló felnőtt ember, lehetsz te 20 vagy 30éves is, kor itt már egyre inkább nem jelent semmit.

Link to comment
Share on other sites

Bice

Stauffnak van itt a legnagyobb igaza. Az tudja meg milyen is az igazi "börtön", mikor minden nap 6kor kell kelned munkába H-P-ig(jobb esetbe ugye 7végén nem) bennvagy 8-9órákat, elédbasznak jobb esetbe 100-120k-s fizetést, amivel éppen a polgári életmódodat esetleg sportodat/hobbidat is tudod a rezsi/utazás(autó, tömegk.) mellett fizetni, ja és persze mellé kaparj is rendesen mert vagy 30ember kopogtat mögötted a poziciódra, mert azt már jól megtanultam bárki pótolható ekkora munkanélküliség mellett.

Ez hogy iskola vs börtön meg szép angolosan wtf, eleve nem börtön semilyen értelemben sem, addig örülj amíg iskolás vagy mert addig 100%-ig nem vagy egyedülálló felnõtt ember, lehetsz te 20 vagy 30éves is, kor itt már egyre inkább nem jelent semmit.

Kiragadva egy rész, de nem trollkodás célból: "minden nap 6kor kell kelned munkába H-P-ig(jobb esetbe ugye 7végén nem) bennvagy 8-9órákat, elédbasznak jobb esetbe 100-120k-s fizetést".

Én minden nap 5:30-kor kelek, és 8-11 órákat vagyok bent a suliban. Általában este 8 és 9 között érek haza. Bár szerencsére kapok tanulmányi ösztöndíjat, meg egy kis szoctámot, de az el is megy a bérletek vásárlására, az edzés és a telefonszámla finanszírozására, és amit kapok összesen, azért az töredéke annak, amit te leírtál.

Na, szóval arra akarok kitérni, hogy azért nem feltétlen olyan leányálom az iskola sem. Fõleg, mert a melóval általában otthon már nem kell foglalkozni, nem kell hazavinni, még a tanulnivalót bizony haza kell. Saját magamból kiindulva, heti: egy labor jegyzõkönyv, három tárgyból beadandó, plusz van egy tárgy, amibõl érdemes még elkészíteni a házikat. Emellett ugye még szentelni kéne magamra is idõt, ami például ebben a félévben nem igazán megy.

Az iskola viszont tényleg nem börtön. Lehet, hogy szívás, de mindig azt mondom, fõleg a fiatalabb ismerõseimnek is, hogy inkább szívjon most a sulival pár évet, mint 40 évig a munkájával. Én is inkább most kínlódok a sok tanulnivalóval meg mindennel, de tudom, hogy tíz év múlva A6-os Audival, öltönyben fogok munkába járni és nem lesznek anyagi gondjaim. :D Szerintem tényleg meg kell becsülni, hogy ilyen egyszerû bekerülni a felsõoktatásba, mert mint lejjebb is említve lett, máshol sokkal rosszabbak a viszonyok. Egy ismerõsom az Egyesült Államokban jár egyetemre. Ott bizony komoly összegekbe kerül az oktatás, és hitelt kell felvenni minden félévben, hogy tudja pénzelni a tanulmányát. Egy éve a havernak ott több, mint 20k$-ba került. Itthon ennyibe csak a legdrágább szakok kerülnek, de azok is úgy, hogy ha költségtérítéses vagy, és nem úgy, hogy ha oda akarsz járni.

Nekem is a céljaim között van egy külföldi munka, ha összejön, és eszem ágában sincs itt dolgozni elõtte, hogy "visszafizessem" az államnak azt, hogy ingyen volt a suli. A tancuccokat, bérleteket, ruhát, kaját...stb. ugyanúgy megveszem, amibõl levonják az adót, idõnként dolgozom is, amibõl szintén levonják, szóval én úgy érzem, hogy semmi elszámolni valóm nincsen senki fele ez ügyben. (ez is egy reakcióm csak egy lejjebbi postra)

Link to comment
Share on other sites

-TT-

Én munkáról beszéltem. Az meg hogy 8-11órás/nap oktatás 5napon keresztül...most mit mondjak erre, OE-n nem voltam bent annyit, mint műszakis.

És egyáltalán nem életcélom az audi a6 szint, csak a normális aggódásmentes életkörülmények. Aki manapság itthon így tudod élni, az már boldog ember lehet. Arról nem is beszélve hogy nem tudom ki mondta neked a munka nem megy feltétlen haza is.

Link to comment
Share on other sites

Bice

Én munkáról beszéltem. Az meg hogy 8-11órás/nap oktatás 5napon keresztül...most mit mondjak erre, OE-n nem voltam bent annyit, mint mûszakis.

És egyáltalán nem életcélom az audi a6 szint, csak a normális aggódásmentes életkörülmények. Aki manapság itthon így tudod élni, az már boldog ember lehet. Arról nem is beszélve hogy nem tudom ki mondta neked a munka nem megy feltétlen haza is.

Igen, tudom, hogy a munkáról volt szó, csak igyekeztem párhuzamot vonni, hisz az iskolából mindenképp a munkás életbe kerül át az ember, és azért van analógia a munkahely és az iskola között is. (akár egy " A munkahely nem börtön" topic is nyitható lenne :D) Amúgy én sem bölcsész vagyok, nehogy azt hidd. :)

A munka hazavitelével kapcsolatban azt vettem észre, hogy van olyan, ahol egyáltalán nem kell hazavinni a munkát. (pl. gyártósoron dolgozók, szolgáltatást nyújtó munkák...stb.), meg van olyan, ahol haza kell, de ott meg általában kicsit kötetlenebb a munka. (pl. orvoslátogatók, magánvállalkozók..stb).

A A6-os szintet azért említettem, mert ha én pl. úgy vagyok vele, hogy ha valamibe belekezdek, akkor azt igyekszem jól csinálni. Így aztán ha már belekezdenék a munkába, akkor abból is valami olyat csinálnék, ami megenged egy jó életszínvonalat.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...