Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Fable-sorozat


-Dan-

Recommended Posts

-Dan-
Mivel mostanában jelent meg a játék 3. része pc-re, a Fable topic viszont nem lett újranyitva az összevonások óta, ezért most pótolom ezt a hiányosságot :)

Gondolom a sorozatot senkinek sem kell bemutatni, de azért itt egy kis retrospektív:

Fable: The Lost Chapters

[GSF] Picture

Az xbox-on nagyon jól szereplõ játék, a Fable pc verziója nem sokat váratott magára, és 2005 õszén bõvített tartalommal, szebb grafikával meg is jelent a fenti címen. A(z igen, nagybetûs) Hõs minden tette befolyásolta a képességeit, kinézetét és a moralitását. Végigkövethettük történetét a kisgyerekkorától, a felnõtt évein át egészen öregkoráig; láthattuk hogy hogyan lett õ a legendás Hõs, aki megmentette avagy romba döntötte Albiont.

[GSF] Picture

Személyes véleményem az, hogy a Fable TLC a mai napig megállja a helyét, nyugodt szívvel ajánlom továbbra is bárkinek. Egy eléggé leegyszerûsített szerepjáték, kitûnõ világgal, elsõosztályú történettel, remek humorral, gyönyörû zenével és helyszínekkel. Mind mind olyan dolog, amik együttesen megalkották nálam a "Fable-hangulat" jelzõt, egy olyan dolgot, ami rettenetesen el tud engem ragadni :D Bár a grafikája már kicsit megkopott (hiszen 6 éves a játék) de ez semmit sem vesz az élménybõl, szerintem kötelezõ mindenkinek kipróbálni.

lNP8wWnE2xQ

iUUe5Kz1ixw




Fable 2

[GSF] Picture

A folytatás 500 évvel követi az 1. rész történéseit. Ismét visszatérünk az idõ közben rengeteget fejlõdött Albionba, és nyomon követhetjük, hogy hogyan változik a világ körülöttünk. Kalandjaink során nem leszünk egyedül, hiszen a Hõsünk kutyája mellett lehetõség nyílik co-opban is játszani. A játék 2008 végén jelent meg.

[GSF] Picture

Ide annyit szúrnék be, hogy az egyetlen játék ami miatt majdnem vettem anno egy konzolt :) Továbbra is nagy szívfájdalmam hogy nem jelent meg pc-re, de talán a 3. rész szép számokat fog produkálni és meggondolják magukat. Errõl a részrõl nem tudok olyan sokat (direkt kerülöm a mai napig a spoilereket róla), de belehallgattam néhány
, amivel engem sikerült látatlanban is megvenniük :)
Aki végigtolta, érdekelne a véleménye nagyon - mert továbbra sincs kizárva a konzol megvétele :rolleyes:

UTVzJZCVVV4

5pouqKKjh_M




Fable 3

[GSF] Picture

50 év telt el a 2. rész óta. Albion nehéz idõket él meg Logan király vezetése alatt, aki már-már õrült módon sanyargatja a népet. Ebben a részben Logan öccsét/húgát alakítjuk, akivel az albioni lázadók élére állunk, hogy megdöntsük a király hatalmát. Nincs többé egyszerû döntés, bármit is teszünk az eddigieknél sokkal jobban befolyásoljuk a körülöttünk lévõ világot, a többi ember sorsát.

[GSF] Picture

Ezt a részt még nem játszottam végig, kb a háromnegyedénél járhatok, így nyilatkozom róla. Kellett idõ rendesen hogy belerázódjak, valahogy nem jött át elsõre a fent említett "Fable-hangulat", ami a 2. rész hiányának is köszönhetõ lehet... Na mindegy. Szépen fedezgettem fel a területeket, bebarangoltam Albion zegét-zugát, és most már azt mondom, hogy bitang jól össze lett rakva a játék.
Sok kritikát olvastam, hogy túlságosan is le vannak egyszerûsítve az rpg elemek, de a Fable soha nem olyan értelemben vett szerepjáték volt, mint mondjuk egy Elder Scrolls sorozat. Furcsa volt, hogy ezúttal nem gyerekkortól követem végig a Hõs életpályáját, de végülis így is sikerül azonosulni a karakterrel. A világ él a játékos körül, tényleg lehet érezni azt, hogy hogyan állnak hozzám az emberek. A lehetõségek tárháza hatalmas, órákat el lehet tölteni szinte semmittevéssel a játék világában. Gyönyörû (és visszatérõ) helyszínek, korrekt történet rengeteg humorral, mindez egy sokoldalú világba csomagolva az iparosodás korszakában. Meg kell még említeni a
, stb.
Szerintem tény, hogy kell egy kis idõ mire teljesen el tudja ragadni az embert a Fable 3, de érdemes adni neki egy esélyt. Ha nem csak a fõszálra koncentrál az ember, akkor Albion világa ismét bekebelezi a gyanútlan játékost :)

MHeOiPbV5Do

lpR2Uy2VLMc



Ha jól tudom, a Lionhead még 3 Fable játékban, azaz a 4-5-6. részekben gondolkozik. A 4. rész elvileg már készül, hiszen a sorozat atyaúristene Peter Monyleux már "tisztán látja merre fog tovább haladni a sorozat", és egyszerûen "le fogja nyûgözni az embereket."

Így legyen.
Link to comment
Share on other sites

Luke2135

Nekem volt szerencsém játszani az elsõ és második résszel is. Igaz, kellett vagy két év, mire megtetszett a Fable 2 (megjelenéskor megvettem, aztán valahogy félbehagytam). Sokat fejlõdött az elsõ rész óta, az tény, de amikor eljutottam addig a részig, hogy

beállunk a fõ ellenfél szolgálatába, ahelyett, hogy választhatnánk, hogy nekimegyünk és az összes õrével együtt kinyírjuk+ kiszabadítjuk a rabokat, akkor egy kicsit elment tõle a kedvem. Az elsõ részben 2 év kötelezõ raboskodás van, itt 10 évet kell lehúzni - igaz, nem rabként, hanem õrként, a foglyokat kínozva (bár ellen is szegülhetünk a felettesünknek, de akkor XP-t veszítünk) - de ez akkor is baromság, arról nem beszélve, hogy igen jól felkészültem fegyverekkel, gyógyító tárgyakkal (varázslattal sajnos nem lehet, a tárgyak meg folyton elfogynak, és a boltokban alig lehet kapni - hatalmas hiba a játék készítõitõl), ehelyett a beszivárgó hadmûvelet végén elég silány tárgyakkal kell eltakarítani az összes õrt + a felettesünket. A fõ gonosz (és a fõ küldetés harmada) még hátra van. Ja, természetesen a rabokat nem lehet kiszabadítani még 10 év elteltével sem, mert "sietni kell". De hova és minek?...

A harcrendszer nagyjából olyan, mint a harmadik részé, de azt csak videókon láttam. Ja, a varázslatok használata kicsit furán lett megoldva, legalábbis PC-n az elsõ részhez képest.

Link to comment
Share on other sites

csaba86

Én holnap tervezem megvenni a 3. részt PC-re. A másodikat én is kihagytam, de úgy tudom az nem sikerült olyan jól mint az új rész. Remélem ez hosszú órákra le fog kötni.

Link to comment
Share on other sites

gebali1991

Én játszottam mind a három résszel, az elsõt PC-n, a második volt az elsõ játékom boxon, a harmadikat pedig megjelenés napján, gyûjtõi kiadásban szereztem meg, szóval elég nagy fan vagyok :) A 2-rõl a véleményem, hogy nagyon, nagyon jó játék, visszanézve még a háromnál is jobb, legalábbis nagyobb fejlõdés van az elõzõ részhez képest. Ott jelent meg a kutya, a sokkal szabadabb környezet, és a (mai napig) szemkápráztató grafika, ja meg persze a sorozat védjegyévé vált humor (szerintem az elsõ annyira nem fektetett erre nagy hangsúlyt, de a másodikon egyszerûen szakadtam).

Kicsit offtopicént csak annyit jegyeznék meg, hogy lassan ideje lenne megtanulni, hogy az ilyen szókapcsolatok, mint Fable-sorozat, Fable-trilógia, és hasonlók kötõjellel írandók. Csak eléggé zavarja a szemem, tudom, köcsg grammarnazi, de gondoltam megjegyzem.

Link to comment
Share on other sites

MailMan

Eddig nem tûnt fel, de igazad van, át is javítottam az összes ilyesmi topik címét :)

Link to comment
Share on other sites

Leon121

Én szeretem a Fable-sorozatot. Bár nem a legösszetettebb játékok, de sugárzik belõlük egy olyan gyermeki báj, szórakoztatás, hangulat, ami miatt hajlandó vagyok elnézni nekik sok mindent. Egyszerûen jó érzés játszani akármelyik résszel (bár bevallom, az elsõvel már jó régen játszottam). A második részben nagyon tetszett, hogy már két dimenzióban lehetett alakítani a karakterünk "jellemén", és ennek megfelelõen 4 végletet lehetett elérni (plusz még ez szorozva a két nemmel). A háromban meg pont az tetszik, hogy kicsit komolyabb, komorabb lett, a hõsünk külsején se látszik már meg a jóság-gonoszság, meg az egész játék valahogy érettebb lett. Szóval igazából mindegyikben van mit szeretni, a játék magva lényegében ugyanaz maradt: enyhén sandbox jellegû, szabad bóklászásra is lehetõséget adó, a kikapcsolódást szem elõtt tartó játék. Az meg külön poén, ahogy a részek között szépen lassan változik, fejlõdik, technológiailag elõrehalad a világ.

Link to comment
Share on other sites

Tiboca

Én az elsõ részt imádtam, a screenshotokból összeállított Journal a mai napig megvan külön mappában. :D

A 3. részt a napokban fejeztem be.Pontosabban a fõszálat.És nagy meglepetésemre - valamint örömömre - a játék itt még egyáltalán nem ért véget!Vadonatúj küldetéseket kaptam, folytathattam a befejezetlen mellékküldiket, sõt, mivel ömlik a pénz, beköltöztethettem mind a négy feleségemet egy-egy szuperkéglibe.A játék poénjai szerintem frenetikusak.Olyanokat lehet röhögni a beszólásokon, mint a Gyalog galopp fájdalmasabb dumáin: "Néha elrontotta a varázslatot, egyik nap például kézitáskák hullottak az égbõl, utána megidézett véletlenül egy démont, aki mellesleg remekül krikettezett..."(az idézet nem szó szerinti, de talán visszaadja a lényeget.A grafika nekem nagyon bejön, a világ él, a kutyámat imádom benne, a harcrendszer pedig szerencsére nem frusztráló.Remélem, lesz negyedik rész is PC-re! :)

Link to comment
Share on other sites

Luke2135

Eddig nem tûnt fel, de igazad van, át is javítottam az összes ilyesmi topik címét :)

Kár, hogy az Alpha Protocolnál nem lesz rá szükség...

Link to comment
Share on other sites

gebali1991

Kár, hogy az Alpha Protocolnál nem lesz rá szükség...

Gyökér :lol:

Mellesleg a Fable: The Journey-től csak én tartok? Nem tetszik ez a Kinect-ötlet, attól tartok, hogy olyan komolyságú játék lesz, mint az a tigrissimogatós :unsure:

Link to comment
Share on other sites

csaba86

Feleségül vettem egy koldust, ellátom minden jóval, de még mindig ugyanazt a rongyot hordja. Ezen lehet változtatni? Ráadásul még mindig lehet adni neki egy tizest. Egy feleséget nem így képzelek el :P

Link to comment
Share on other sites

Leon121

Feleségül vettem egy koldust, ellátom minden jóval, de még mindig ugyanazt a rongyot hordja. Ezen lehet változtatni? Ráadásul még mindig lehet adni neki egy tizest. Egy feleséget nem így képzelek el :P

Ja, a feleséged majd elveszi magától, és szép ruhákra költi. :) De ez a játék szerencsére csak a mesékrõl szól, ott a feleségek beérik egyszerû ruhákkal, és nagyon tudnak örülni egy kevéske pénznek is, amit kegyesen nekik adsz. :)

(Komolyra fordítva: tudtommal nem lehet ruhákat változtatni másokon, így érdemes eleve egy szép (ruhájú) nõt keresni. ;) )

Mellesleg a Fable: The Journey-tõl csak én tartok? Nem tetszik ez a Kinect-ötlet, attól tartok, hogy olyan komolyságú játék lesz, mint az a tigrissimogatós :unsure:

Nekem ez a Journey tök érdekesnek tûnik. Arx Fatalis óta szeretnék kézzel varázsrúnákat rajzolni, tök jó móka lehet. :) Oké, hogy nem lesz egy hûde kemény játék, de szerintem szórakoztató lesz, legalábbis remélem.

Link to comment
Share on other sites

-Dan-

Én az elsõ részt imádtam, a screenshotokból összeállított Journal a mai napig megvan külön mappában. :D

A 3. részt a napokban fejeztem be.Pontosabban a fõszálat.És nagy meglepetésemre - valamint örömömre - a játék itt még egyáltalán nem ért véget!Vadonatúj küldetéseket kaptam, folytathattam a befejezetlen mellékküldiket, sõt, mivel ömlik a pénz, beköltöztethettem mind a négy feleségemet egy-egy szuperkéglibe.A játék poénjai szerintem frenetikusak.Olyanokat lehet röhögni a beszólásokon, mint a Gyalog galopp fájdalmasabb dumáin: "Néha elrontotta a varázslatot, egyik nap például kézitáskák hullottak az égbõl, utána megidézett véletlenül egy démont, aki mellesleg remekül krikettezett..."(az idézet nem szó szerinti, de talán visszaadja a lényeget.A grafika nekem nagyon bejön, a világ él, a kutyámat imádom benne, a harcrendszer pedig szerencsére nem frusztráló.Remélem, lesz negyedik rész is PC-re! :)

Az 1. rész képei még nekem is megvannak :D

A 3. részt tegnap éjjel fejeztem be -pontosabban fõszálat, mivel ugye elõjöttek az általad említett új küldetések.. Nem gyengén meglepett engem is, de örülök neki ^^ Sikerült 0 áldozattal minden ígéretet betartva végigtolni a játékot, büszke vagyok magamra :D A Sunset House-nál lévõ Demon Door mögött találtam 1.000.000 aranyat, abból megvettem egy csomó ingatlant (szinte minden boltot, plusz komplett Millfields az enyém volt pl), aztán nyomattam a melléküldetéseket... Mire elfogytak lett annyi pénzem hogy bele tudtam pumpálni a treasury-be B) Nagyon tetszett a játék, estefelé írok róla egy rövidebb értékelést/(élmény)beszámolót vagy hívjátok ahogy tetszik :)

Feleségül vettem egy koldust, ellátom minden jóval, de még mindig ugyanazt a rongyot hordja. Ezen lehet változtatni? Ráadásul még mindig lehet adni neki egy tizest. Egy feleséget nem így képzelek el :P

Tudtommal sem lehet a feleséget öltöztetni, én emiatt Elise-t vettem el, õ legalább kinéz valahogy, nem pedig Amy the Servant #142 :)

Nekem ez a Journey tök érdekesnek tûnik. Arx Fatalis óta szeretnék kézzel varázsrúnákat rajzolni, tök jó móka lehet. :) Oké, hogy nem lesz egy hûde kemény játék, de szerintem szórakoztató lesz, legalábbis remélem.

Nekem a Journey tuti ki fog maradni, nem hogy Kinect-em de még box-om sincs. Ha lenne erre félretett pénzmag abból is elõtt a konzolt venném meg egy Fable 2-vel. Abban reménykedem csak, hogy valami csoda folytán ki fog jönni a 2 PC-re (mielõtt elszánnám magam esetleges vásárlásra), meg hogy majd a 4. rész is fog jönni PC-re. Így a 3 után nagyon fájó hiányosság a 2, szívesen végigtolnám :\

-----

Más: ha új hõst kezdek, akkor a régi megmarad a 3ban, ugye? Lehet készítek egy dark sider heroine-t :D

Link to comment
Share on other sites

gebali1991

Más: ha új hõst kezdek, akkor a régi megmarad a 3ban, ugye? Lehet készítek egy dark sider heroine-t :D

Igen, lehet újat kezdeni, ilyenkor a Load menübõl egy szobába kerülsz, ahol a ruhás szobához hasonlóan lehet kiválasztani, hogy melyik karakterrel akarsz játszani.

Link to comment
Share on other sites

-Dan-

Igen, lehet újat kezdeni, ilyenkor a Load menübõl egy szobába kerülsz, ahol a ruhás szobához hasonlóan lehet kiválasztani, hogy melyik karakterrel akarsz játszani.

Zsír, ki is próbálom a Witcher 2 után :)

Mondjuk így 1:1 Fable-hangulattal átjárva fura lesz átállni Geralt kalandjaira, de ez most résztkérdés :)

Btw Ti milyen fegyverekkel nyomattátok most Fable 3-at?

Link to comment
Share on other sites

Leon121

Zsír, ki is próbálom a Witcher 2 után :)

Mondjuk így 1:1 Fable-hangulattal átjárva fura lesz átállni Geralt kalandjaira, de ez most résztkérdés :)

Btw Ti milyen fegyverekkel nyomattátok most Fable 3-at?

Kard, hosszúpuska. Nevekre nem emlékszem. De igazából a 2-3. részben az igazi pusztításra a mágia volt képes, nameg nem kellett választani, hogy melyikhez akarsz érteni, mindhárom típust lehetett (és sokszor kellett is) használni.

Egyébként PC-n mit jelent a valóságban a "Hardcore" mód? Én 360-on játszottam végig, ott ugye nem volt ilyen, kíváncsi vagyok rá.

Link to comment
Share on other sites

tyber16

FAble 3-ban lehet horgászni ?:P

És a fable 2-ben ? :$ :D

Link to comment
Share on other sites

Gruffersten

Egyébként PC-n mit jelent a valóságban a "Hardcore" mód? Én 360-on játszottam végig, ott ugye nem volt ilyen, kíváncsi vagyok rá.

Nem töltõdik vissza az életed harc közben.

Link to comment
Share on other sites

Leon121

Nem töltõdik vissza az életed harc közben.

Hû, hát az nagyon hardcore. :rolleyes: Legtöbbször ha elkezdtem pirosodni, akkor úgyis italt ittam, és nem vártam meg, míg automatikusan feltöltõdik. Még ha esetleg a halált büntetnék valahogy. :rolleyes:

FAble 3-ban lehet horgászni ?:P

És a fable 2-ben ? :$ :D

Egyikben sem, de a vízben tudsz úszni, és némely helyeken le lehet merülni kincset szedni.

Link to comment
Share on other sites

-Dan-

Hû, hát az nagyon hardcore. :rolleyes: Legtöbbször ha elkezdtem pirosodni, akkor úgyis italt ittam, és nem vártam meg, míg automatikusan feltöltõdik. Még ha esetleg a halált büntetnék valahogy. :rolleyes:

Igen, én is ezt hittem... Erre kb az 5. elesés után kaptam egy vérvörös foltot a homlokomra, miszerint "sebzõdtem..." Óóóó mondom de szeretlek ^^ <_<

Ezen kívül tényleg nincs a haláloknak semmi funkciója. A 2ben ez hogy megy? Az 1 megoldása volt a legjobb, ha valami nagyobb ütést kapsz azért lesznek sebeid, nem azért mert x-szer meghaltál...

Link to comment
Share on other sites

Qwerty4

A 3. részben is olyan k*cs*g mentési rendszer van, mint az elsőben? :unsure: Vagy valamit finomodott a dolog?

Link to comment
Share on other sites

Csubi90

A 3. részben is olyan k*cs*g mentési rendszer van, mint az elsõben? :unsure: Vagy valamit finomodott a dolog?

Ha jól emlékszem, ott bármikor menthetsz. :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Qwerty4

Ha jól emlékszem, ott bármikor menthetsz. :unsure:

Az jó. :)

Az elsőben nagyon utáltam, hogy nem lehet bárhol menteni.Csak ilyen karakter meg világ mentős utálatos rendszer volt.

Link to comment
Share on other sites

Luke2135

Az jó. :)

Az elsõben nagyon utáltam, hogy nem lehet bárhol menteni.Csak ilyen karakter meg világ mentõs utálatos rendszer volt.

Bárhol lehet menteni. De ha küldetés közben vagy, akkor a küldetés elejére vonatkozik a mentés (ezt hívják karakter mentésnek), kivéve a közben összeszedett tárgyakat/TP-t. Ez 1-2 helyen kellemetlen, egyébként beépített csalás lehetõség (avagy hogyan szedjünk össze 1 küldi közben 20-30 ezüstkulcsot, 5-10 ügyesség TP adó lötyit, párezer aranyat sírokból, késõbb meg hogyan fiatalodjunk vissza aggastyánból 18 éves korra, ha van rá 1 millió aranyunk, hogy minden alkalommal adakozzunk a Fény Templomában, amikor arra járunk (egyébként csak elsõ alkalommal fiatalít pár évet, de ha újrakezdjük a küldit, akkor ez a számláló is újraindul.))

Ezen kívül tényleg nincs a haláloknak semmi funkciója. A 2ben ez hogy megy? Az 1 megoldása volt a legjobb, ha valami nagyobb ütést kapsz azért lesznek sebeid, nem azért mert x-szer meghaltál...

Sebeket szerintem ott is a nagyobb ütéseknél osztanak. Halál nincs, csak kiütnek. Gyógyítás meg csak tárgyakból, amikbõl nincs túl sok.

Link to comment
Share on other sites

Qwerty4

Bárhol lehet menteni. De ha küldetés közben vagy, akkor a küldetés elejére vonatkozik a mentés (ezt hívják karakter mentésnek), kivéve a közben összeszedett tárgyakat/TP-t. Ez 1-2 helyen kellemetlen, egyébként beépített csalás lehetõség (avagy hogyan szedjünk össze 1 küldi közben 20-30 ezüstkulcsot, 5-10 ügyesség TP adó lötyit, párezer aranyat sírokból, késõbb meg hogyan fiatalodjunk vissza aggastyánból 18 éves korra, ha van rá 1 millió aranyunk, hogy minden alkalommal adakozzunk a Fény Templomában, amikor arra járunk (egyébként csak elsõ alkalommal fiatalít pár évet, de ha újrakezdjük a küldit, akkor ez a számláló is újraindul.))

...

Akkor ezek szerint mégis ugyanaz a fos rendszer van, mint az 1-ben. :omg:

Link to comment
Share on other sites

gebali1991

Akkor ezek szerint mégis ugyanaz a fos rendszer van, mint az 1-ben. :omg:

Engem az egyben kifejezetten zavart, de a kettõ meg a három esetén fel sem tûnt.... én azt hiszem, hogy igenis lehet mindenhol menteni, küldetés közben is.

Ja de Luke az egyrõl írta azt a kis szösszenetet, ne tévesszen meg!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...