Lord_KROK 539 Share Posted November 2, 2010 Szerintem már alig van ember aki (akár véletlen akár szándékosan) ne tett volna tönkre hardvert. Ebben a topicban gondoltam leírni a külömbözõ hardveres baleseteket, akár azért is, hogy tanuljunk egymás hibáiból. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oliba 0 Share Posted November 2, 2010 És ha már véletlenül és direkt is tettem tönkre cuccomat + haver is tette tönkre az enyémet, akkor melyiket pipáljam be? :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
oPalRx7 4 Share Posted November 2, 2010 Én meg direkt vettem le az IHS,t de véletlenül rontottam el, akkor melyik? :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
ashtm 0 Share Posted November 2, 2010 Anno volt olyan dupla CD tokom, amiben egy központi mûanyag elem két oldalán foglaltak helyet a lemezek, ám, ha mindkettõ bele volt téve, akkor feszítették egymást és az egyik lemez elkezdett repedni belülrõl kifelé. A lemez végül az egykori optikai meghajtómban adta meg magát, a pörgéstõl benne keletkezõ feszültség (mechanikai feszültségre gondolok) egyszerûen szétrobbantotta, magával víve a meghajtót is. Csak azt vettem észre, hogy csattan egy nagyot, a tálca elõlapja a szobám másik végébe repült és vége is lett. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jagdtigger 278 Share Posted November 2, 2010 Én idáig hardvert nem tettem tönkre, csak az egyik játékom CD-je törött el a tok sör megoldása miatt, volt biztonsági másolatom szerencsére róla. Azóta minden játékom CD/DVD-jérõl csinálok egy másolatot a winyómra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oliba 0 Share Posted November 2, 2010 Én meg direkt vettem le az IHS,t de véletlenül rontottam el, akkor melyik? :D Én meg egy 9600PRO-ról akartam levenni a passzív bordát, de nem engedelmeskedett, így GPU-val együtt vettem le :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 539 Author Share Posted November 2, 2010 Nekem egyszer sikerült egy nagyon csúnyába belefutni még 2003 nyarán (az volt a legcsúnyább) : haer átjött h megveszi a gépem (1700-as Celeron 2266-ra húzva, 640MB RAM, ABIT BD7 alaplap BETA (Amibõl csupán 2000db volt az egész világon!!!) GeForce 3 Ti200@550, 80+40GB HDD). Szóval átjött az ehhez akkor még elég komoly géphez, amiben ritkaság volt az alaplap h megveszi. Én örültem mint állat, mert kitaláltam h még aznap veszek akkor egy Athlon XP-t (azt a bizonyos Athlon XP-t hajtom, mai napig). Szóval gép lefektet, haver nézi, megállítjuk elindítjuk, és egyszercsak furcsán "zenélni kezd" az alalaplap, kienegd magából fehér füstöt és nagyon kemény égett szagott, aztán leáll az egész. Mai napig nem tudom mi történt pontosan (valószínûleg valami bekerült a gépházba ami rövidre zárta) de a lényeg : Az alaplap a memóriahelyek körül körbeégett, elvitt magával 640MB RAM-ot (ebbõl az egyik már egy 333-as volt ami akkor még csillagászati áron volt) és az 1700-as Celeron procival is történt valami, mert bár késõbb mûködött, nem lehetett húzni egyáltalán és aránytalanul lassú volt korábbi önmagához képest ... Így végül minuszos lett az alaplap (ami ritkaság volt és 30K+ volt amúgyis egy oylan chipsetü és felszereltségü lap) , a 640MB memória (az is megért vagy 25K-t) és az 1700-as Celeron ami egy 15ezert ért ... Szerencsére ennek ellenére is megtudtam venni az Athlon Xp-t (igen azt a bizonyosat) egy Soltek lappal, ami még aznap elszállt xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 539 Author Share Posted November 10, 2010 Én meg direkt vettem le az IHS,t de véletlenül rontottam el, akkor melyik? :D Kerested a bajt ... (minek akartad levenni?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
oPalRx7 4 Share Posted November 10, 2010 Kerested a bajt ... (minek akartad levenni?) Szerinted? tippelhetsz :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 539 Author Share Posted November 10, 2010 Szerinted? tippelhetsz :) Kerested a bajt :D (a hûtés nem feltétlenül lesz hatékonyabb tõle) Link to comment Share on other sites More sharing options...
oPalRx7 4 Share Posted November 10, 2010 Kerested a bajt :D (a hûtés nem feltétlenül lesz hatékonyabb tõle) nem-e? hehe :) még a lég is, nemhogy a víz :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 539 Author Share Posted November 11, 2010 nem-e? hehe :) még a lég is, nemhogy a víz :) 3200+-os Athlon 64-et "fejeztünk le" azon nem túl sokat segített... (3-4fokot) Link to comment Share on other sites More sharing options...
oPalRx7 4 Share Posted November 11, 2010 3200+-os Athlon 64-et "fejeztünk le" azon nem túl sokat segített... (3-4fokot) az opteron 175ösömön 4-6 fokot hozott. nem kicsi "hûtõtuning" ha úgy nézed hogy sokszor a top hûtõk között milyen kis különbségek is mennyire drágán kelletik magukat :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 539 Author Share Posted November 11, 2010 az opteron 175ösömön 4-6 fokot hozott. nem kicsi "hûtõtuning" ha úgy nézed hogy sokszor a top hûtõk között milyen kis különbségek is mennyire drágán kelletik magukat :) nem szoktam (épp ezért) top hûtõket venni. Ha hûteni kell ott a folyékony nitrogén... Na de az se veszélytelen, egyszer úgy megdermesztettünk vele egy alaplapot véletlen h lehett törni mint egy tábla csokit :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
oPalRx7 4 Share Posted November 11, 2010 nem szoktam (épp ezért) top hûtõket venni. Ha hûteni kell ott a folyékony nitrogén... Na de az se veszélytelen, egyszer úgy megdermesztettünk vele egy alaplapot véletlen h lehett törni mint egy tábla csokit :( most pont ellentmondassz saját magadnak :) épp hogy ha egyéb modokat hajtassz végre, egy megfelelõ hövezetésû, de mégis olcsóbb hûtõvel nyerhetsz plusz teljesítményt, amihet egyébként drágább hûtõket kellene venni. gondolkodj egy kicsit a fizikáról :) minden felületi kapcsolat egy újabb hõvezetési lépcsõ. nos? csak bele kell gondolni a miértekbe, és máris triviális lesz a megoldás. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 539 Author Share Posted November 13, 2010 most pont ellentmondassz saját magadnak :) épp hogy ha egyéb modokat hajtassz végre, egy megfelelő hövezetésű, de mégis olcsóbb hűtővel nyerhetsz plusz teljesítményt, amihet egyébként drágább hűtőket kellene venni. gondolkodj egy kicsit a fizikáról :) minden felületi kapcsolat egy újabb hővezetési lépcső. nos? csak bele kell gondolni a miértekbe, és máris triviális lesz a megoldás. Értem amit mondasz, de egy kicist úgyvélem elbeszélünk egymás mellett. Szóval alapjáraton nem veszek top hűtőket meg nem szarozok 3-4 fokokon... ha meg nagyon durva tuning van akkor úgyis ott van a folyékony nitrogén. Egyébként meg csak annyi érdekel h ne legyen 70-80fokos a proci. (vagy annyi amennyitől tönkremegy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
oPalRx7 4 Share Posted November 14, 2010 Értem amit mondasz, de egy kicist úgyvélem elbeszélünk egymás mellett. Szóval alapjáraton nem veszek top hûtõket meg nem szarozok 3-4 fokokon... ha meg nagyon durva tuning van akkor úgyis ott van a folyékony nitrogén. Egyébként meg csak annyi érdekel h ne legyen 70-80fokos a proci. (vagy annyi amennyitõl tönkremegy) igazából nálam csak hátránya van az ihs-nek. szerintem 90%-ban annak a baja az alábbi jelenség: terhelés esetén a cpu lapkája azonnal ugrik jópár fokot. ennek a mértéke terheléstõl függ: 24-26 fok körül szokott lenni ilde 3magos takarékos (1.25V) módon 30ig melegszik kb fel a cpu (kb 175W a rendszer ilyenkor) 4maggal 1.275V alapórán melegszik 34 körülig (kb 195W a rendszer ilyenkor) 4maggal alapóra, alapfesz 38fok alatt marad (kb 215Wig fogyasztok) 4mag 3.7, 1.45V 46fok (295W a rendszer cp terheléssel) ezzel egy problémám van. a terhelés kezdetekor a blokk ugyanolyan hideg, és 0 átmenettel melegszik ennyit alatta a cpu. szóval a mag>paszta1>ihs>paszta2>cpu blokk közt van egy "hõellenállás" ami 2 réteggel is csökkenthetõ ha elhagyjuk az ihs-t. igaz most elsõsorban a ramom korlátozza a tuningot, de biztos nyernék +2-300mhz-et nem subzero hûtéssel. (most ugye 4000 az elért limitem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
LorDiablo 6 Share Posted November 14, 2010 igazából nálam csak hátránya van az ihs-nek. szerintem 90%-ban annak a baja az alábbi jelenség: terhelés esetén a cpu lapkája azonnal ugrik jópár fokot. ennek a mértéke terheléstõl függ: 24-26 fok körül szokott lenni ilde 3magos takarékos (1.25V) módon 30ig melegszik kb fel a cpu (kb 175W a rendszer ilyenkor) 4maggal 1.275V alapórán melegszik 34 körülig (kb 195W a rendszer ilyenkor) 4maggal alapóra, alapfesz 38fok alatt marad (kb 215Wig fogyasztok) 4mag 3.7, 1.45V 46fok (295W a rendszer cp terheléssel) ezzel egy problémám van. a terhelés kezdetekor a blokk ugyanolyan hideg, és 0 átmenettel melegszik ennyit alatta a cpu. szóval a mag>paszta1>ihs>paszta2>cpu blokk közt van egy "hõellenállás" ami 2 réteggel is csökkenthetõ ha elhagyjuk az ihs-t. igaz most elsõsorban a ramom korlátozza a tuningot, de biztos nyernék +2-300mhz-et nem subzero hûtéssel. (most ugye 4000 az elért limitem) Bár nincs paszta az IHS alatt, hanem ilyen alacsony hõfokon olvadó fém amivel odaforrasztják a maghoz. Azért nem tudtad levenni az elõzõ prociról az IHS-t. Csak úgy lehet levenni hogy a körbevágás után fel kell melegíteni az IHS-t pl vasalóval és magátol szétjön ha megolvadt a fém. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 539 Author Share Posted November 14, 2010 Bár nincs paszta az IHS alatt, hanem ilyen alacsony hõfokon olvadó fém amivel odaforrasztják a maghoz. Azért nem tudtad levenni az elõzõ prociról az IHS-t. Csak úgy lehet levenni hogy a körbevágás után fel kell melegíteni az IHS-t pl vasalóval és magátol szétjön ha megolvadt a fém. Na ezt például én nem is tudtam, hasznos :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pukli 0 Share Posted January 26, 2011 Üdv! nekem 2 esetben történt hardverhalál. Az elsõ egy amd procis alaplap volt már meg nem mondom milyen nforce2 chipsetes ebben volt egy athlon xp 2400+. A történet, hogy nem tetzsett a proci 40-50 fokos hõje és a gépházam is otromba volt igy ismerõstõl vettem egy tetszetõs gépházat meg egy rézmagos hûtõt.. az alaplap szépen bement a házba ekkor jött a hûtéscsere a bordát egy leszorítópöcök nyomja le ugye ezen csak egy kis lyuk volt hogy megfelelõ csavarhúzóval lepattintsuk... igen ám de én a kelleténél kissebbet használtam mert az volt kéznél(utána bántam hogy nem mentem el 2 métert a megfelelõért..) és a lepattintáskor a csavarhúzó szépen beleállt a prociba illetve felsértette azután valahogy kipattant rá az alaplapra felsértve a nyákon lévõ huzalozást... mondanom sem kell hogy milyen nagy hiba volt felelõtlenül dolgoznom.. A másik pedig hogy a mostani fõ konfigomban (asus p5kc,intel dualcore e7250, 4giga ram) egy nvidia geforce9600gt szolgál ami azóta cserélve lett. nos a történet a következõ miután megvettem a gépet örültem neki mert vitte 1024 es felbontáson a gta4 et ami akkor jött ki. no kaptam az alkalmon,akkor tegyük ki a kicsikét Panasonic Viera-ra(82cm lcd tv) svideo kábelen mivel hdmi csati nincs a kártyán csak a gépen. Igen ám de akár mit csináltam nem ismerte fel a tv-t. Kerestem kutattam programokat neten de mivel sose volt szükségem rá elõtte, így nem tudtam mit szedjek le találtam is valami nemtom milyen tool nevût ami kiderült utólag hogy atihoz van elindítottam semmi. Ezután meguntam leraktam a progit ikonba mehet a gta 4 ám indítás után 1 perccel se kép se hang. gép kikapcs. Következõ bekapcsolásnál már kisípolta a vga-t.. gondoltam oda a 35k-s kártya.. szerencsére a vételi helyen nem mondtam meg hogy mitörtént igy kicserélték garanciálisan ennek lassan 2 éve és mai napig nem derült ki hogy mi okozta a kártya halálát hisz az eset elõtt jól szolgált nem melegedett. Ezért nem szabad felelõtlenül gépet szerelni ha lusta az ember illetve ha lázban ég az adott játék miatt és sietne akkor nem szabad mindenféle programot letölteni a nagy kapkodásban. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Calypsol 0 Share Posted January 26, 2011 Nekem csak a a Radeon 9600XT-m ventije sült meg, de ráoktrojáltam a Cyrix 6x86-osom hûtõventijét, és azzal jobb volt, mint újkorában. Illetve megsült még egy Chieftec 360-as tápom is, azt majd még szétszedjük haverral, hogy megnézzük, mi volt a baja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TGWH 0 Share Posted January 27, 2011 Nekem csak a a Radeon 9600XT-m ventije sült meg, de ráoktrojáltam a Cyrix 6x86-osom hûtõventijét, és azzal jobb volt, mint újkorában. Illetve megsült még egy Chieftec 360-as tápom is, azt majd még szétszedjük haverral, hogy megnézzük, mi volt a baja. Hát igen, a ventik általában meg szoktak halni pár éven belül. A legviccesebb, hogy hiába szabvány, az én gef6600asomnak annyira saját szabványa van, hogy nem ment rá más. Csak úgy vettem észre, hogy nem világított, szerencsére épp az asztalon volt, ráeresztettem egy Morrowindet, kíváncsian vártam volna mikor indul újra a gép - driver szerint olyan 140°C környékén -, de inkább kikapcsoltam a gépet :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 539 Author Share Posted January 27, 2011 Hát igen, a ventik általában meg szoktak halni pár éven belül. A legviccesebb, hogy hiába szabvány, az én gef6600asomnak annyira saját szabványa van, hogy nem ment rá más. Csak úgy vettem észre, hogy nem világított, szerencsére épp az asztalon volt, ráeresztettem egy Morrowindet, kíváncsian vártam volna mikor indul újra a gép - driver szerint olyan 140°C környékén -, de inkább kikapcsoltam a gépet :rolleyes: Addigra szerintem tutira meg is sült volna. Gyakori volt a 6600GTnél a venti hiba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GordonGU 0 Share Posted April 6, 2011 Egy újab áldozat, ma hoztak egy gépet, "égetszagavan", hát komolyan mondom én még ilyen gány munkát nemláttam, a deszkába jó 1cm-es hajlásvolt nemtudom hogy sikerült így összerakni, ezáltal a hûtõbordasem feküdt fel, ez okozta az égést, nemtudom hogy birta ki így közel 2 éven át! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gbal65 0 Share Posted April 6, 2011 Egy újab áldozat, ma hoztak egy gépet, "égetszagavan", hát komolyan mondom én még ilyen gány munkát nemláttam, a deszkába jó 1cm-es hajlásvolt nemtudom hogy sikerült így összerakni, ezáltal a hûtõbordasem feküdt fel, ez okozta az égést, nemtudom hogy birta ki így közel 2 éven át! Ez milyen lap? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts