Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Le Parkour

Stampede

Recommended Posts

Stampede

Ki "ûzi" ezt a "sportot"?

Én a [ jamaszuki ] klán(csapat) tagja vok. Alig várjuk már a tavaszt.... rolleyes.gifsmile.gif

Mortanius
Ki "ûzi" ezt a "sportot"?

Én a [ jamaszuki ] klán(csapat) tagja vok. Alig várjuk már a tavaszt.... rolleyes.gifsmile.gif

És mit kell rólatok jamaszukikról tudni? biggrin.gif

Ejnoyin-Qwebeh-Yenmon

Yamakasi= parkour ugye?

mert én eddig parkour néven ismertem.A Yamakasi filmben is parkouroznak.

Norbi101

Ez micsoda? Háztetõkrõl ugráltok ? vagymi? laugh.gif

Stampede
És mit kell rólatok jamaszukikról tudni? biggrin.gif

Szolnokon ténykedünk.... biggrin.gif

Vips

FekiJensei, gondolom ért már pár baleset... biggrin.gif

Norbi101
Szolnokon ténykedünk.... biggrin.gif

Pontosan mit csináltok???

Adee500
Pontosan mit csináltok???

Biztos vmi ilyesmit

SasOri-Sama

Már bocs,de ennek a sportnak nem Yamakasi a neve,hanem Parkour. wink.gif A Film az csak egy kitalált név.

Ejnoyin-Qwebeh-Yenmon
Már bocs,de ennek a sportnak nem Yamakasi a neve,hanem Parkour. wink.gif A Film az csak egy kitalált név.

Ugyanezt mondtam énis ám ! biggrin.gif

van egy videó vmelyik nagy parkouros oldalon,supertriks a neve.Na a znagyon jó videó!

• 1 month later...
Guest

Had világosítsak fel mindenkit erről a sportról röviden!

A sport neve való igaz Parkour(ejtsd Párkür) ami annyit tesz magyarul hogy szabadfutás.A film neve Yamakasi az tulajdonképp egy Parkour klán neve.A sport kitalálója David Belle és Sebastian Fucan.David Belle egyébként látható a B-13 nevű filmben is Leto néven.Míg a Yamakasiban voltak trükkfelvételek addig a B-13 nem voltak.Érdemes megnézni.Egyébként David története röviden annyi hogy régebben akrobatikával foglalkozott és vidéken laktak ahol is kijárt a tisztásra és gyakorolt.Na már most hamarosan elköltöztek a városba.A kis Davidnek alkalmazkodnia kellett a betondzsungelhez és hát így született a sport.Később találkozott Sebastiannal és pár sráccal akivel kitalálták és csiszolták a dolgot, és megalkották a Yamakasi klánt!A lényeg hogy futsz a városban és az akadályokat szépen "látványos" módon próbálod leküzdeni.A házakon való ugrálás az már csak hab a tortán, azt már az igazán profik művelik.Az olyanok mint előreszaltó, hátraszaltó, falró hátraszaltó, oldalraszaltó azok már csak a krém a tetején, tulajdonképp nem lenne része de mivel egyre többen használják az akadályok leküzdésénél így hamar részévé fog válni.Tehát nem kell elkeseredni, mindenkiből lehet jó Parkour-ös!A lényeg hogy elöször kicsiben kell kezdeni és fokozatosan kell egyre magasabbról ugrálni.Senki ne próbálkozzon elsőre egy 3-4 méter magas helyről leugrani még akkor sem ha fűre próbálkozik. :D Amúgy a sport mind világviszonylatban nézve mind magyarországon még rohadtul fiatal így nem lesz nehéz hamar felhúznia magát az embernek.Én jó magam már 1 éve űzöm a sportot és már egy jó pár trükk a tarsojomban.Hamarosan elkészül az oldalam ahol az alap és az akrobatikusabb trükköket is felrakom képekkel és videoval együtt.Ez persze édes kevés hisz ha megnézel egy videót az nem azt jelenti hogy egyből tudod a hátraszallert, de legalább egy jó kiindulási pontot adhat a dologhoz.Én Pesten űzőm a sportot, úgyhogy a pestieket tudom segíteni élő találkával is.Ezt most nem arcoskodásból és nem nagyképűségből mondom!

Ja egyébként az Örs Vezér Téren, a Nyugati pályaudvarnál, a Jászai Mari Térnél, a Déli pályaudvarnál, a Margitsziget környékén vagyok leginkább fellelhető. :D

Nyugodtan lehet msn-en zaklatni

• 4 weeks later...
manuel

hello..

kareeka

Had világosítsak fel mindenkit erről a sportról röviden!

A sport neve való igaz Parkour(ejtsd Párkür) ami annyit tesz magyarul hogy szabadfutás.A film neve Yamakasi az tulajdonképp egy Parkour klán neve.A sport kitalálója David Belle és Sebastian Fucan.David Belle egyébként látható a B-13 nevű filmben is Leto néven.Míg a Yamakasiban voltak trükkfelvételek addig a B-13 nem voltak.Érdemes megnézni.Egyébként David története röviden annyi hogy régebben akrobatikával foglalkozott és vidéken laktak ahol is kijárt a tisztásra és gyakorolt.Na már most hamarosan elköltöztek a városba.A kis Davidnek alkalmazkodnia kellett a betondzsungelhez és hát így született a sport.Később találkozott Sebastiannal és pár sráccal akivel kitalálták és csiszolták a dolgot, és megalkották a Yamakasi klánt!A lényeg hogy futsz a városban és az akadályokat szépen "látványos" módon próbálod leküzdeni.A házakon való ugrálás az már csak hab a tortán, azt már az igazán profik művelik.Az olyanok mint előreszaltó, hátraszaltó, falró hátraszaltó, oldalraszaltó azok már csak a krém a tetején, tulajdonképp nem lenne része de mivel egyre többen használják az akadályok leküzdésénél így hamar részévé fog válni.Tehát nem kell elkeseredni, mindenkiből lehet jó Parkour-ös!A lényeg hogy elöször kicsiben kell kezdeni és fokozatosan kell egyre magasabbról ugrálni.Senki ne próbálkozzon elsőre egy 3-4 méter magas helyről leugrani még akkor sem ha fűre próbálkozik. :D Amúgy a sport mind világviszonylatban nézve mind magyarországon még rohadtul fiatal így nem lesz nehéz hamar felhúznia magát az embernek.Én jó magam már 1 éve űzöm a sportot és már egy jó pár trükk a tarsojomban.Hamarosan elkészül az oldalam ahol az alap és az akrobatikusabb trükköket is felrakom képekkel és videoval együtt.Ez persze édes kevés hisz ha megnézel egy videót az nem azt jelenti hogy egyből tudod a hátraszallert, de legalább egy jó kiindulási pontot adhat a dologhoz.Én Pesten űzőm a sportot, úgyhogy a pestieket tudom segíteni élő találkával is.Ezt most nem arcoskodásból és nem nagyképűségből mondom!

Ja egyébként az Örs Vezér Téren, a Nyugati pályaudvarnál, a Jászai Mari Térnél, a Déli pályaudvarnál, a Margitsziget környékén vagyok leginkább fellelhető. :D

Nyugodtan lehet msn-en zaklatni

Király!!! Énis megtanulnák pár trükköt, csak "félek", mer azé elég nehéz gyakorolni ugye... Szal tegyük fel, hogy egész jól párkürölök már, nomármost meg akarom csinálni a hátraszaltót... Aztán lehetek bármilyen zseni, elsőre vagy sikerül, vagy nem... Ha nem az meg eléggé fáj, sőt...

Amúgy király sport, soxor láttam már eX-en is, hogy nyomják, hajrá parkour!!!

Amúgy már próbáltam leugrani egy ilyen... hááát... Na elmagyarázom :D.

Szal volt egy kb 8 lépcsős lefelé menő lejtő. A lépcső mellett fű, a magasság kb 1,5-2 méter között. A hossz pedig amilyen messzire el kellett ugrani az úgy 1-1,5 m között volt. Erőt vettem magamon, megcsináltam. Legalábbis elugrottam :D. Csak azt nem vettem bele, hogy a füves rész után, a lejtő mellett kb 20 centire ott van egy 20 centis padka, amibe szépen belerugtam... Olyan állas lett, hogy az egész Tecsó attól zúgott (ha nem írtam volna le annak a parkolójában volt...) Szal szépet estem..

Madridista

Hát... Ha lenne kitartásom, lehet én is próbálkoznék... De nem szeretek szenvedni, csak az a jó, ami elsőre sikerül :D

Lord_KROK

hello..

Köszönjük :D

Nos emberek állati kezdő szinten én is űzöm (mivel februárban hallottam erről a sportról először) ...

Majd nyáron ha több időm lesz akkor jobban nekilátok :D

Guest

Nos emberek!A lényeg az hogy kicsiben kell kezdeni és úgy lehet egyre magasabbra törekedni!

Figyelj kareeka!Adok egy pár tanácsot!

Elöször is adok neked egy oldalt ahol is levannak írva és képekkel vannak illusztrálva azok az alap trükkök amiket megkéne tanulni. http://www.urbanfreeflow.com/fundamentals/fundamentals.htm

(Ha meggyűlne a bajod az angollal akkor: pluszban itt megnézhetsz egy videot amin nagyon jól bemutatják a srácok az egyes ugrásokat. http://www.extremeart.pl/phpBB2/viewtopic....3d1862f6006ca3c valuts 102 videot töltsd le)

Másodsorban!Nem szabad elsőre hátra, előre illetve oldalszaltóval kezdeni.Nem is vagy sem mentálisan sem pedigfizikailag felkészítve erre.Hidd el nekem nagyon rákell edezni a dologra, és lépésről lépésre kell gyakorolni különben esetleges törés,szalaghúzódás, szalagszakadás, stb. bajod lehet belőle.(Ha Budapest környékén laksz akkor nagyon szívesen tudok neked segíteni.)Plusz ezek az úgynevezett akrobatikus elemek már csak a hab a tortán.

Na már most miután megnézted a linket és a videot amit adtam azután keress egy olyan derék magasságú korlátot és kezd el gyakorolni azokat a mozdulatokat amiket láttál az oldalon.Törekedj arra hogy az vaultjaid(átugrásaid)minnél szebbek legyenek.Hidd el nekem egy gyönyörűen kivitelezett átugrás felérhet egy szaltóval is.Plusz elég ciki az hogyha futsz dobsz egy szallert viszont egy átugrást nem tudsz végrehajtani szépen.

Ha már mennek az átugrások akkor a következőt tanácsolom neked.Gyakorold a mászást illetve a magasabb helyről való leugrást.Egy fontos dolog:Ha magasabb helyről ugrasz le akkor mindig használd a rollt(vagyis a gurulást.)Ezzel úgymond levezeted az esés energiáját és nem viseli meg annyira a lábaidat.Szerintem az oldalon a képekkel nagyon jól van illusztrálva hogy hogyan is kell csinálni.Ja és ismerd a korlátaidat.Tehát ne mindjárt egy 4 méter magas helyről ugorj le a betonra mert az elég kellemetlen lesz.

Ha már ezek is egészen mennek akkor közben elkezdheted gyakorolni a kézen állást.Elöször támaszkodj a falnak és úgy, aztán pedig próbálj meg magadtól majd utánna próbálj meg járkálni kézenállásból.Gyakorold a nemzetiségikereket, és az egykezes nemzetiségikereket.(ez az alapfeltétele az aerialnak avagy másnéven a kéznélküli nemzetiségikeréknek ami már egy egészen látványos trükk.)Majd ezután megpróbálkozhatsz a kézenátfordulással.Vagy előtte a fejenátfordulással.Ha eljutottál idáig akkor nagyon szívesen segítek abban is hogy hogyan kell gyakorolni a szaltókat, de előtte nagyon javaslom hogy ezekkel próbálkozz.

Bemelegítés:

Minden parkour(egyébként ejtsd:párkür-nek)előtte alaposan melegíts be.Nagyon ügyelj a lábaidra.Melegítsd át vádliaidat,és a bokádat.Ugyanis ha magasbbról ugrasz le az leginkább ezeket a testrészeidet viseli meg.De ugyanakkor az egész lábadat.Nyújtsd egy kicsit a lábizmaidat.Ha már letudsz menni majd spárgába akkor elég lazák :D :tongue: A hátizmaidat is edzed rendesen illetve a derekadat.Csinálj egy pár karkörzést, és mozgasd meg rendesen a csuklóidat is.A nyakadat is mozgasd meg.Hidd el ha követed ezeket a bemelegítés tanácsokat akkor nagy baj nem történhet, és ezzel azokat a testrészeidet is megedzed amik kellenek majd a szaltóhoz.Plusz elkerülheted az esetleges baleseteket :wink: És egyébként nem árthat ha hetente legalább 2 szer elmész egy fél órát futni.Hiszen tulajdonképp ha magyarra fordítjuk akkor szabadfutást jelent a La parkour.

Egy megfogandó tanács:gyakorlás teszi a mestert.Tehát gyakorolj gyakorolj gyakorolj.Ez a sport mind magyarországon és mind világviszonylatban nézve nagyon fiatal így még megvan az esélyed arra hogy te is bekerülhess a nagyok közé úgyhogy csak hajrá!

Egyenlőre ennyi!További jó szórakozást kívánok.És ha kell még segítség akkor vagy itt vagy msn-en megtaláltok.

Lord_KROK

Jerry megkezdte a trabant ugrást

Max Damage épp a bukfencet csinálja a tetőn

Lord_KROK épp a bukfencet csinálja a tetőn :D

Ha jön a rendőr akkor majd futunk :D

Ez a tavalyelőtti "trabantugrás" ami egyfajta Parkur tevékenység volt nállunk. (Csak sajna a rendőrök nagyon haraptak érte :sad: )

Vagy előtte a fejenátfordulással.Ha eljutottál idáig akkor nagyon szívesen segítek abban is hogy hogyan kell gyakorolni a szaltókat, de előtte nagyon javaslom hogy ezekkel próbálkozz.

te tudsz szaltót nyomni?

nekem megyen előre, csak az a baj h egyenlőre csak magaslatról merem megcsinálni...

Guest

bezony hogy megy! előre, illetve hátra, és a kéznélküli nemzetiségikerék is.Most készülök majd megtanulni az oldalszaltót és a falról hátraszaltót.

magaslatból megy az már haladás.Gyakorolj csak szorgalmasan.Egyre fokozatosan csökkentsd a szintkülönbséget és mindig időzz el az adott szinttnél.Ha sokat gyakorolsz a végén odáig jutsz hogy már talajon is f@szán menni fog :D

kareeka

Na már most miután megnézted a linket és a videot amit adtam azután keress egy olyan derék magasságú korlátot és kezd el gyakorolni azokat a mozdulatokat amiket láttál az oldalon.Törekedj arra hogy az vaultjaid(átugrásaid)minnél szebbek legyenek.Hidd el nekem egy gyönyörűen kivitelezett átugrás felérhet egy szaltóval is.Plusz elég ciki az hogyha futsz dobsz egy szallert viszont egy átugrást nem tudsz végrehajtani szépen.

Ha már mennek az átugrások akkor a következőt tanácsolom neked.Gyakorold a mászást illetve a magasabb helyről való leugrást.Egy fontos dolog:Ha magasabb helyről ugrasz le akkor mindig használd a rollt(vagyis a gurulást.)Ezzel úgymond levezeted az esés energiáját és nem viseli meg annyira a lábaidat.Szerintem az oldalon a képekkel nagyon jól van illusztrálva hogy hogyan is kell csinálni.Ja és ismerd a korlátaidat.Tehát ne mindjárt egy 4 méter magas helyről ugorj le a betonra mert az elég kellemetlen lesz.

Ha már ezek is egészen mennek akkor közben elkezdheted gyakorolni a kézen állást.Elöször támaszkodj a falnak és úgy, aztán pedig próbálj meg magadtól majd utánna próbálj meg járkálni kézenállásból.Gyakorold a nemzetiségikereket, és az egykezes nemzetiségikereket.(ez az alapfeltétele az aerialnak avagy másnéven a kéznélküli nemzetiségikeréknek ami már egy egészen látványos trükk.)Majd ezután megpróbálkozhatsz a kézenátfordulással.Vagy előtte a fejenátfordulással.Ha eljutottál idáig akkor nagyon szívesen segítek abban is hogy hogyan kell gyakorolni a szaltókat, de előtte nagyon javaslom hogy ezekkel próbálkozz.

Kézenátfordulás, kézenállás, cigókerék már megy 99%-os biztonsággal. (Nem fogod elhinni, hol tanultam meg: táncon vazze :D). Kézenjárás is megyeget, de az még nem annyira. A kisebb akadályokat, derékig érő dógokat simán átugrom majmossal meg egykezessel is. Meg pl teniszen is szoktam gyakorolni: a hálót mindig lusta vok megkerülni, szal átugrom :smile:. Nem tom láttál-e már tenisz hálót, ha jól tudom, 120 cm magas. (Kb.) Na azt pl simán megcsinálom kéz nélkül :smile:.

Amúgy énse először a hátraszallert meg ezeket akarom nyomni, hanem fokozatosan. Ezzel csak azt akartam szimbolizálni, hogy elég veszélyes sport, de jó.

Sajnos picit messze lakok pesttől... úgy 200 km-re :smile:. Pécs sziti rulla... De szerdán megyünk fel osztkirre :D

::MÁS::

Hallottam már ilyet is, hogy ezt az "urban freeflow"-t úgy is nevezik, hogy "Skating, whitout skates". Végülis igaz.. :smile:.

szandro

Valaki kérjen meg egy modit, hogy tegyen a topic címbe még egy R betűt, mert nagyon zavarja a szemem, amikor erre járok! :smile:

Ugyen Parkour? :huh:

HowlHead

Emberek a bemelegítésnél a következőt ajánlom:

Először szökdelléssel kezdjétek, térdemelések, lábemelések, harántterpeszben stb. Ez fölnyomja a pulzusodat egy kicsit. Szal beállít az edzés szintre. :smile:

Ezt követően a nyakadat (körzések, nyújtások) melegítsétek be.

Majd a karokat (karkörzés, alkarkörzés, sorrendben érdemes: váll, könyök, csukló). Alkarizmokat érdemes nyújtani!

Jöhet a törzs: körzés jobbra-balra, döntések

Lábak: spárgára törekedés, vagyis a lovagló izmok nyújtása; nyújtott ülésben előre hajlítgatás (itt a hátizmokat is megnyújtod rendesen!), térdkörzések, guggolások, bokamasszír, sarkonállás, lábujjhegyenállás, oldalsó talpéleken állás.

Végül megint egy kis szökdellés, hogy átmozgasd a megnyújtott, bemelegített izmokat, inakat.

Ha ezt nem lazsáljátok el, akkor kevesebb húzódást, szakadást szenvedhettek el.

Már régóta tervezgetem, hogy nekiállok rendesen, és most nyáron végre lesz időm rá. :smile: Bár karatézom, szal van ami könnyebben megy. :wink:

Hajrá és gyakoroljatok, de legyetek mindig észnél!

Guest

Valaki kérjen meg egy modit, hogy tegyen a topic címbe még egy R betűt, mert nagyon zavarja a szemem, amikor erre járok! :smile:

Ugyen Parkour? :huh:

jaja Parkour!Na majd rászólok krokra hogy írja át!(ha nem leszek lusta :tongue: )

Emberek a bemelegítésnél a következőt ajánlom:

Először szökdelléssel kezdjétek, térdemelések, lábemelések, harántterpeszben stb. Ez fölnyomja a pulzusodat egy kicsit. Szal beállít az edzés szintre. :smile:

Ezt követően a nyakadat (körzések, nyújtások) melegítsétek be.

Majd a karokat (karkörzés, alkarkörzés, sorrendben érdemes: váll, könyök, csukló). Alkarizmokat érdemes nyújtani!

Jöhet a törzs: körzés jobbra-balra, döntések

Lábak: spárgára törekedés, vagyis a lovagló izmok nyújtása; nyújtott ülésben előre hajlítgatás (itt a hátizmokat is megnyújtod rendesen!), térdkörzések, guggolások, bokamasszír, sarkonállás, lábujjhegyenállás, oldalsó talpéleken állás.

Végül megint egy kis szökdellés, hogy átmozgasd a megnyújtott, bemelegített izmokat, inakat.

Ha ezt nem lazsáljátok el, akkor kevesebb húzódást, szakadást szenvedhettek el.

Már régóta tervezgetem, hogy nekiállok rendesen, és most nyáron végre lesz időm rá. :smile: Bár karatézom, szal van ami könnyebben megy. :wink:

Hajrá és gyakoroljatok, de legyetek mindig észnél!

hehe! én is ezt írtam le nagy körvonalakban :D Köszi hogy azért kicsit értelmesebben leírtad :D

Én meg most újra capoeirázom!Régebben már toltam de fateromék b@sztak tovább finanszírozni a szar jegyeim miatt és abbakellett hagynom.De most újra tolom.Nagyon jó ki kiegészítő sport a parkourhöz.Iszonyatosan jól hasznát tudja venni az ember.(és most nem csak a szaltókra gondolok speciel)

Lord_KROK

bezony hogy megy! előre, illetve hátra, és a kéznélküli nemzetiségikerék is.Most készülök majd megtanulni az oldalszaltót és a falról hátraszaltót.

magaslatból megy az már haladás.Gyakorolj csak szorgalmasan.Egyre fokozatosan csökkentsd a szintkülönbséget és mindig időzz el az adott szinttnél.Ha sokat gyakorolsz a végén odáig jutsz hogy már talajon is f@szán menni fog :D

Hát most 60cm magaslat kell minimum, alatta meg sem próbálom. Egyszer régebben csináltam egy hátrát 40cm, magaslatból. Földetéréskor hanyatt estem (bár lábra érkeztem), és mind a 2 bokám kiment egyszerre :S Szal azóta a hátra szallert erősen hanygaolom...

Guest

Hát most 60cm magaslat kell minimum, alatta meg sem próbálom. Egyszer régebben csináltam egy hátrát 40cm, magaslatból. Földetéréskor hanyatt estem (bár lábra érkeztem), és mind a 2 bokám kiment egyszerre :S Szal azóta a hátra szallert erősen hanygaolom...

Hátránál én is elnyaltam egy jó párszor!Azért még kell nekem is sok idő mire majd nagyon érzem magamban a mozdulatot.Egyik haverom az 4-5 éves kora óta tornázik és olyan reflexből megy neki a szaltózgatás mint másnak a járás.Egyszerűen nem bírja elrontani.Nagyon irigylem a hülyéjét :D