Jump to content
GSForum - Segélyvonal

IDE>SATA átalak


Peredi Zoltán

Recommended Posts

Peredi Zoltán

Szevasztok!

 

Próbálkoztam már IDE>SATA átalakító témában, de kicsit részletesebb magyarázat kéne.

 

SATA-s vinyót tennék öreg gépbe, azon lenne az oprenszer is. De nem tudom, milyen átalakítót vegyek; túl sokféle van:

 

https://www.google.hu/search?q=ide+sata+%C3%A1talak%C3%ADt%C3%B3+k%C3%A1bel&biw=1097&bih=555&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0CEgQsARqFQoTCJCexuLEvMgCFQntFAodBOMKaQ&dpr=1.75

 

A SATA-s vinyó bemeneténél egybe van építve a táp és az adatforgalom csatlakozója. Ennek meg is felelne a képeken látható több átalakító SATA oldala. A másik oldallal van a gond. Többnyire két kábel jön ki az átalakító IDE oldalán, ezeket hova csatlakoztatom? Ahhoz a két szalagkábelhez, amelyek eddig a régi vinyóba mentek, és most szabadon fityegnek? Nem úgy néz ki, hogy ezt meg lehetne csinálni, legalábbis az adatkábelek nem illenek egymásba.

 

Vagy ezeket a fityegőket ki kell dobni, és az IDE oldal két kábelét ahhoz a kártyához csatlakoztatni valahogy, ahonnan a kidobandó kábelek jönnek?

 

Tudom, eléggé butát kérdeztem. De ha mégis megszánna valaki...

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida

Ha némelyik képet jól értelmezem, akkor ezt a kártyát bedugod az alaplap PATA-aljzatába, ahonnan eddig a szalagkábel jött ki. A SATA-kimenetét a megfelelő kábellel a HDD-re kötöd, adsz a kártyának is meg a HDD-nek is tápot, és - elméletileg - működnie kell.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nálam ez volt a harmadik kép, ami erre az oldalra vezetett. Ez (szerintem) úgy működik, hogy magát az átalakítót a hosszú IDE csatlakozónál dugod az alaplapi IDE csatlakozóba, a másik oldalába dughatsz két SATA kábelt, ami két külön SATA eszközhöz vezethet (a SATA eszközök tápellátást viszont neked kell biztosítani, erre mindjárt visszatérek), a Molex tápcsatlakozóra pedig azért van szükség, mert maga az átalakító igényel áramot a működéséhez, ezt tehát rá kell dugnod a tápod egyik tápcsatlakozójára.

 

A bökkenő a SATA merevlemez tápellátásával az, hogy ha most lemész a boltba, és veszel, mondjuk, egy WD Caviar Blue merevlemezt, annak nem lesz már régi típusú tápcsatlakozója, csak új. SATA-s. Ami viszont a tápodon nincs. Szóval ott vagy, ahol a part szakad, mert ezt ez az átalakító pont nem oldja meg. Persze, azt is meg tudod oldani, egy ilyen átalakítóval:

 

dx_rib271_lg.jpg

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Jézusom, milyen alaplapon nincs SATA? Tizenkét éves a szabvány, 9-10 éve már a legtöbb alaplapon volt (ha nem az összesen). 10+ éves, utolsókat rúgó gépmatuzsálemeket akarunk megmenteni? Oké, akkor vegyél IDE-s winyót: http://www.hardverke...product_id=3917

 

A másik, csöppet ésszerűbb lépés az, hogy keresel a processzorodhoz (meg a memóriádhoz) egy olyan alaplapot, amelyen gyárilag volt SATA. Nyilván csak használtan fogsz találni, viszont esélyesen olcsóbb lesz, mint egy ilyen átalakító.

 

A harmadik, egyben legésszerűbb lépés az, hogy elfelejted ezt a gépet. Nagyon-nagyon alacsony büdzséből össze lehet már tákolni valami működőképeset használt alkatrészekből. Pl. egy P35-ös alaplap kb. 8 ezer forint, Core 2 Duo E6550 kb. 2 ezer forint, 2 GB Corsair DDR2 memória mondjuk 3500 forint (de újonnan CSX-et kapsz már ebben a méretben 6 ezerért). 15 ezer forinton innen van már egy valamennyire használható alapod. Hozzá egy 350 W-os Delta táp mondjuk 3 ezerért, esetleg valami PCI-E videokártya 5-6 ezer körül, oszt' kb. 20 ezerből van egy géped, ha nem is egy rakéta, de még elkaristolhatsz vele egy darabig. Egy olyan géphez képest, amiben még SATA sincs, biztosan fényévekre lesz.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Inkább tegyél egy SATA kártyát az egyik PCI slotba. Az csak van. Táp átalakítót meg biztosan találsz a boltban.

Link to comment
Share on other sites

payskin
Tizenkét éves a szabvány, 9-10 éve már a legtöbb alaplapon volt

Papíron 12 éves csak, hiába 2003 januári a Revision 1 bejegyzése, jóval hamarabb lehetett már olvasni a dologról, csak persze itthon elérhetetlen volt. Meg mindenhol máshol is, valószínűleg. 2003-ban San Franciscóban csak néztek rám a RadioShackben, meg egy másik, nagyobb számtech boltban. Eszéjtíéj? A dolog szépsége az volt, hogy senki nem értette sem a SATA, sem a Serial ATA kifejezést, mert a 40 tűs szabványt nem hívta senki PATA-nak vagy Parallel ATA-nak, az volt az IDE, de arról se tudta senki, hogy azt eszik-e vagy isszák. Mit szenvedtem össze, amíg kézzel-lábbal elmutogattam, de nem csak akkor, később Hannoverben a CeBIT-en is. Megtaláltam a WD standját, nekiálltam elbábozni, mire vagyok kíváncsi, nem volt egyszerű.

 

2003-ban jött az Abittól a Serillel, ami az első ilyen jellegű átalakító volt, és kiderült, hogy meg tudták úgy csinálni, hogy ne legyen minden merevlemezzel és az Abiton kívül más alaplappal kompatibilis. Van belőle kettőm otthon, dísznek, egy percig nem voltak használva. Aztán jöttek a SATA-s optikai egységek, amikkel szintén rengeteg kompatibilitási probléma volt.

 

Elég gáz időszaka volt ez a 2000-es éveknek, amit persze simán át lehetett vészelni, ha az ember nem fizetett be az új technológiára. Én végül 2009-ben álltam át, de SATA-s optikaim is csak néhány éve van, amióta az IDE-s Plextorom megnyekkent.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

2006-os, alsó-középkategóriás Asus P5SD2-FM lapomon (egy Fujitsu Siemens OEM gépben) már volt kettő SATA-2. (A SATA-2 2004-ben jött ki.) A 2004-es Asus P4P800 SE deszkán is volt már kettő, és gyanítom, messze nem volt egyedi eset ez már akkor sem.

 

Akárhogy is, 9-10 éve a SATA már általános volt. 2015-ben olyan alaplappal, ami nem kezeli a SATA-t, nem szabad foglalkozni szerintem. Ilyen korukra már amúgy is örülni kell, ha még mennek. Az ilyen átalakítók, bővítőkártyák meg csak lassítanak, és további problémák forrásai lehetnek. Semmi, de semmi értelme. Főleg, ha már húszezerért összeguberálhatsz olyan gépet, amilyennel 2007-2008 körül már állati menő lehetett valaki. 8)

Link to comment
Share on other sites

Peredi Zoltán

Hát...

...akkor pattant el bennem a húr, mikor olvastam, hogy az átalakítónak is táp kell.

Aztán mindent megfontoltam, mindent meggondoltam. Nyugodt lelkiismerettel dobom ki az öreg gépet.

Köszönöm, hogy hozzásegítettetek a döntéshez.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Igen, mert a SATA-s eszközökkel másként kell kommunikálni, mint a PATA-sokkal. A kettő közötti konverziót passzív áramköri elemekkel nem lehet megoldani, ehhez kell egy mikrokontroller, és az azon futó szoft (firmware) intézi a mókát. Ezért kell neki külön tápellátás, és mindenképpen lassabb lesz, mint ha lenne egy natív SATA-portod.

 

Bölcs döntést hoztál; hidd el, hogy nem akarsz te ilyesmivel szenvedni. Kivéve persze, ha múzeumot akarsz nyitni, de akkor a korhűség jegyében IDE-s merevlemezt ajánlok. :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...