Jump to content
GSForum - Segélyvonal

PCI/PCIe csatolású IDE/SATA vezérlő kártyák


Csaba_#

Recommended Posts

Csaba_#

Sziasztok.

 

Szernék venni egy ilyen: https://www.pcx.hu/t...t-k-rtya-108692 PCI IDE vezérlőt. Azt szettném kérdezni, hogy ez kompatibilis Windows 10 -el (vagy legalább 8.1 -el)?

VIA VT6421a chipsetes. A VIA oldalán találtam csak max Windows 7 drivert találtam. De ugye gyakran van olyan, hogy a gyártó oldalán már nincs megfelelő driver, de a Windows mégis felismeri magától. Vajon ez is olyan?

Fontos lenne, ismerősömnek a gépét szeretném felújítani. SSD lesz benne, de van egy 320 GB -os vinyó és egy DVD író a jelenlegi gépébe, patika állapotban. Jó lenne neki adattárolásra és pár lemezt megírni.

Sajnos más megoldást nem nagyon találtam amire legalább 2 eszköz mehet és meg is éri vele foglalkozni.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Hogy megy-e magától a Win 8.1/10 alatt, vagy a Win 7-es driverrel azt nem akarom megtippelni.

Azt értem, hogy két IDE meghajtót akarsz rákötni, és ezért próbálnád pont ezt.

Hasonló cipőben jártam. A jövőbeni gépfejlesztésnél előbb egyszerűen ki akartam hagyni az IDE DVD írót, esetleg betenni a meglévő 5,25"-os külső házba. Ha nagyritkán kell, de ott van USB-ről a laptopból kiszedett is.

Azután arra gondoltam, hogy nem piszkálom, hanem veszek egy IDE-SATA átalakítót az eBayen. Sikerült is találni 2 in 1, állítólag oda-vissza is működik. Driver nem kell hozzá, és tartozék még egy nyilván gagyi SATA kábel és egy Molex táp hozzá. Mindez 590 Ft volt, már úton van. Ha netán nem lenne jó, az se gond, kidobom.

Lehet, hogy jobban járnátok 2 db ilyennel. http://www.ebay.com/itm/321791518235?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Most látom, már csak 9 db van neki.

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Köszönöm a választ. Sajnos nekem nincs PayPal -om (gagyi hozzá a kártyám). Régebben ebay -eztem saját részre, de a munkahelyem regisztrációjával. Amúgy tényleg nem lenne drága, sokkal olcsóbban kijönnénk.

A Windows Compatibility Center -en amúgy ott a nagy zöld pipa: http://goo.gl/TAH4Wv Csak nem tudom mennyire lehet benne bízni.

Ha nem megy, legfeljebb lesz egy ilyen kártyám. Hátha jó lesz még valamire.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Azt gondolom megnézted, hogy van-e PCI csati az alaplapon. Az újabbakon már csak PCIe van, amihez ez a kártya nem jó.

 

8 db még mindig van az eBayen az átalakítóból. Valami PayPal megoldás nem ártana, vagy ha ismerősödnek lenne a környéken.

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Igen, természetesen van. Ezt néztem ki neki: http://www.msi.com/product/mb/A68HM-E33.html#hero-overview

Pesten van a legközelebbi ismerősöm, akinek van PayPal és akivel ilyen bizalmas a viszonyom, hogy megrendelné nekem. Onnan mire idejön... Szóval nem kínlódok vele. De két hónap múlva úgyis lejár a kártyám, akkor már Master Card -ot kérek.

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Megjöttek az alkatrészek. A Windows 10 negatív kampánya miatt végül is Windows 7 -et kért rá. Az automatikusan felismerte a kártyát és a rá között eszközöket. Kíváncsiságból megnéztem mi a helyzet Windows 10 -el, már a partíció választó is látta a PCI kártyára kötött vinyót, így ki is léptem a telepítőből. Szóval szerintem azzal se lesz majd gond.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Peredi Zoltán

Azt veszem ki a szavaitokból, miszerint megoldható valahogyan, hogy egy 9 éves gépbe, amelyikben meghalt az eredeti (ATA? PCI?) vinyó, be tudok építeni egy SATA vinyót? Merthogy manapság csak ilyeneket lehet kapni.

Ha jól gondolom, akkor nagyon örülnék, ha részletesebben elmagyarázná valaki, mit kell, mit lehet tenni.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Lehet kapni IDE -> SATA átalakítót és PCI-os SATA kártyát is. Bármelyik megoldás jó neked. Az már más kérdés, hogy egy 9 éves géppel van-e értelme foglalkozni, mivel ott bármikor bármi meghallhat benne a kora miatt. Itt első sorban a kondik kiszáradására kell gondolni.

Link to comment
Share on other sites

Peredi Zoltán

Köszönöm mindkettőtöknek. Megfontolom a lehetőségeket, bár ez a kondi-kiszáradás elég aggasztó...

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Ha ezen lesz az operációs rendszer is (vagyis nem csak adattárolós vinyó lesz) akkor én SATA -s vinyóra szavazok SATA->IDE átalakítóval. Egyrészt azért, mert ha megpurcan a géped, akkor a SATA -sat trükközések nélkül fel tudod használni egy új gépbe (mivel hogy már az új alaplapokon nincs IDE csatlakozó). Másrészt meg azért, mert rohadt nehéz elérni azt, hogy a gép PCI kártyára kötött vinyóról boot -oljon be. Ha valami csoda folytán valamelyik gép alaplapja fel is hozza a boot menüben, akkor is driver kell hozzá telepítéskor, pl. Windows XP esetében mindenképp. Szóval problémás.

Én is csak azért vettem kártyát, mert nem kellett boot vinyónak, valamint 2 db eszköznek kellett, és így olcsóbb volt, mint megvenni 2 db átalakítót.

Link to comment
Share on other sites

Peredi Zoltán

Nekem boot vinyónak kell, tehát IDE->SATA átalakító kell, csak az a baj, hogy nagyon sokfélét látok. De olyant nem, amelyik két szalagkábelt fogad be (amik eddig az öreg vinyóba mentek), és két másikat ad ki, amik pedig a SATA vinyóba mennek majd. (Amit már meg is vettem, mert mindenütt azt mondták, hogy IDE-s vinyó már nem létezik.)

 

Nem tudsz ajánlani valami biztos megoldást a sok közül?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...