Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Okosóra


kléni

Recommended Posts

kléni

Elkezdtem fontolgatni egy okosóra vásárlását. A hallássérülésem miatt volna rá szükség. Most fogom kezdeni az egyetemet, így fontos, hogy időben felkeljek, és tudjam, ha küldenek üzenetet. Ugyanis hiába rakom magam mellé a telefont, nem érzékelem minden esetben a rezgés, és sajnos az övemre csatolt bőrtáskán sem igen jön át, amikor SMS küldésnél rezeg. E miatt 4 szempont van:

- Rezegjen, bár ezt mindegyik tudja, amit eddig néztem.

- Ne legyen túl törékeny, könnyen karcolódó.

- Programozható legyen (ne csak a gyári dolgokat tudja kijelezni, és a hivatalos, korlátozott funkciójú app tudja irányítani).

- Ne legyen méregdrága.

Eddig 3 olyat találtam, amit esélyesnek tartok:

Pebble, aminek az egyszerűsége tetszett meg, nem csak rakjunk bele mindent, ami belerakható. Idehaza nem kapható, de ha szerencsém van, a nyáron Amerikában táborozó unokatestvérem hozhatna egyet nekem. :D

Samsung Gear Fit, amit ajánlottak.

Tillion Voxa AS 1/2, ami képes önálló telefonként is működni, tehát nem csak kiegészítő az okostelefonhoz. Ez jó lenne, mert most nem sok dologra használom a telefonomat, a többségét tudják ezek az órák, a maradékra meg úgy sincs szükség, PC párti vagyok. :) Egyelőre nem találtam másik márkájú, önállóként is működő okosórát.

 

Esetleg van valakinek innen tapasztalata az okosórák használatáról, vagy ismertek még valamit?

Link to comment
Share on other sites

jagdtigger

Nekem egy Sony SmartWatvh2 van jelenleg. Elég sok program érhető el hozzá és elvileg a legtöbb (4.0-ás verziótól felfele) androidos telefonnal működik. Kijelzővédő fólia nélkül használom és eddig nem láttam egy karcot se a kijelzőn, durva baleset még nem érte úgyhogy nem tudom hol a határ... :D

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Fogtam már okosórát, valami Sony volt (talán épp SmartWatch 2). Egy projekt részeként egy lakásautomatizálási rendszerbe integráló szoftot írtak rá a srácok, tehát ennyiben mindenképpen "programozható" volt, csak nem vagyok biztos benne, hogy te erre gondolsz. :D

 

Én azért még erősen elgondolkoznék rajta, hogy tényleg ez kell-e neked. Úgy értem, én pl. ha 8 ébresztést simán kinyomok, ha olyanom van, akkor egy rezgő órát is lecsatolnék egy pillanat alatt, és döglenék tovább. :D Szerintem ide humán ébresztés kell alapos plauzibilitási vizsgálattal, hogy tényleg felkeltél-e (tehát hogy nem cache-ből kommunikálsz, standby-ban lévő aggyal, a téged felkeltő személy távozását követő azonnali visszaalvással). Magyarán megbízol valakit, hogy keltsen fel. :)

 

Az meg, hogy SMS jött, megint csak nem feltétlenül olyan életbevágóan fontos információ, bár ezt nyilván te tudod. Ha nem otthon vagyok, napközben rendszerint nekem is le van halkítva a hendim, és én is nagyon ritkán érzem meg a rezgést. Eddig még mindenki túlélte, ha nem azonnal válaszoltam; meg hát azért főleg e-mailben megy a kommunikáció, olyat okosórán meg nemigen lehetne megválaszolni SZVSZ. Esetleg ha okostelefon kiegészítőjeként használod, úgy tényleg lehet értelme. (Én ettől függetlenül nem tudnám elképzelni, hogy eljöjjön az a nap, hogy ne 100%-ig analóg kijelzésű órát viseljek. :D)

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Vannak egész jó analóg kijelzőjű widgetek. :D

 

Egyébként e-mailt nem muszáj írni, lehet azt diktálni is. ;)

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

De az nem ugyanaz. :P Az enyém belül már full digitális (rendszeresen szinkronizál a mainflingeni atomórával, tudja az óraátállításokat, mindent beállít maga és napelemes, így sohasem kell hozzányúlnom), de mindent mutatókkal jelez. Érdekes, hogy általában majdnem mindenben a digitálisat szeretem (mondjuk az vicces is lenne, ha nem így lenne :D), de az óra kivétel. Az én világomban az ég kék, a fű zöld, a fiúk a lányokat szeretik, a karóra pedig analóg. ;) Sportcélokra és egyébre persze lehet más is, de ami a hétköznapokat illeti, én az eleganciára szavazok.

 

Speciel a diktálás szempontjából az iOS-ről jobb véleményeket hallok, mint az Androidról.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Kléni: A Withings okosóráit láttad már? Egész jól néznek ki.

 

Amikor elindult az okosóra őrület, vettem egy Swatch Sistem51-et. Ez egyáltalán nem okos, de mégis a világ legokosabb szerkezete: soha nem kell elemet cserélni benne, vagy felhúzni és vízálló. Imádom, ahogy ketyeg.

Utálom azt, hogy manapság már lassan a golyóstollat is fel kell rakni éjszakára a töltőre...

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida
Utálom azt, hogy manapság már lassan a golyóstollat is fel kell rakni éjszakára a töltőre...
Hát ha töltőre nem is, de időnként abból is kifogy a festék...Nekem egy primitív egygombos SmartCorePlus van (nem golyóstoll, óra), de azért tud ezt-azt (rezgő értesítés, alvásfigyelő, lépésszámláló, kamerakioldó, miegyéb). Kár, hogy fejből meg kéne tanulnom a használati utasítását, meg a kis ikonok annyira egyformának tűnnek funkcióválasztáskor, hogy szinte csak a sorrendből tudom, éppen hol is állok. Vagy erősebb szemüveg kellene már.
Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Nekem egy Casio LIW-M610D van, két éve váltotta az akkor már majdnem napra pontosan 12 éve hordott Q&Q órámat (ami elkezdett durván pontatlan lenni, meg már a sokadik szíjat kellett cseréltetnem rajta, ezért szükségszerűvé vált a leváltása). Szerintem ami a hagyományos órákat illeti, kb. ez lehet a maximum; efelett már leginkább csak presztízsben lehet többet kapni, használati értékben nem. Mindenesetre pár évtizedet ennek is muszáj lesz kibírnia. :D

 

Egyébként mivel nekem már mindenféle szíjjal van tapasztalatom, azt mondom: én már nem vennék mást, csakis fémszíjast. A textil egy idő után szétfoszlik, a bőrbe nyáron belerohadsz; esetleg sportoláshoz még a szilikon jöhet szóba. De általános használatra nálam csak a fém.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Nekem egy Casio WVA-430TDE megy már vagy 10 éve folyamatosan. A napelem tölti télen-nyáron.

A kis karika különböző belső számlálókat igen rühellem, de manapság már szinte csak ilyen van.

Az automatikus minden reggeli rádió szinkront kikapcsoltam, mert nem mindenütt van elég térerő épületen belül. Manuálisan szinkronizálok két-három hetente, havonta. Pár másodperc eltérés ha van.

Tudom nem erről szól a topic, nem is akartam reagálni, de ha már Fujitsu ilyen szépen elvitte analógba ;), én is hozzátettem.

Nekem a karóra elsősorban erről szól, hogy folyamatosan, megbízhatóan és pontosan mutassa az időt. No meg nem árt, ha pofás kinézetű, de ez ugye relatív.

Az, hogy pár naponta töltsem, nekem nem játszik. Oké, okostelefon dettó, de akkor is. Illetve az okosórában az idő kijelzés is inkább mellékszolgáltatás szerintem az okostelefon funkciók mellett. Akinek van erre igénye és szüksége, ám legyen. Ha már a gyártók kitalálták ezt a termékkategóriát.

Link to comment
Share on other sites

kléni

Tegnap este tökre beleéltem magamat, hogy építek egy sajátot. :bezsong: Legalább meglenne a fizika bepótolása, mert annak ellenére, hogy jó jegyet szereztem érettségin, nem tudok semmit. :D Egyelőre veszünk majd egy alvásra kifejlesztett ébresztőórát, amit anyukám látott egy hallássérült boltban. Majd meglátjuk, találok-e valami jobbat. Ha később találok valami jó okosórát, ezt az ébresztőt majd használja anyukám, azt mondja neki is jó lenne. Viszont az otthoni barkácsolás érdekes kaland lenne. Ahogy láttam, az összetevők ilyen 5 dolcsi körül vannak darabjaiként, egy váz+szíj magában nem túl drága, ennyit még költenék is rá. :D

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Hajrá! :D Kelleni fog hozzá egy mikrokontroller, egy léptetőmotor vagy egy LCD (attól függ, milyet akarsz csinálni), meg persze a szokásos passzív alkatrészek, esetleg gombok/kapcsolók igény szerint. Tervezni kell egy PCB-t, le kell gyártatni, az alkatrészeket fel kell rá forrasztani. A szoftot meg kell írni (C és/vagy ASM) és le kell fordítani, majd rá kell flashelni a kontrollerre. Mivel elsőre úgysem fog működni, debugolni kell, és esélyes, hogy egy többcsatornás szkópra is szükséged lesz a jelalakok megfigyeléséhez. Ha sikerült megvalósítani a tervezett működést, utána már csak be kell "dobozolni", és kész is az óra. :) Szóval lehet, hogy erre majd pár év egyetem után visszatérünk, bár nem tudom, mit fogsz tanulni. :D

 

nem mindenütt van elég térerő épületen belül.

 

Ablak felé kell fordítani (a 12 óra az ablak felé mutasson), és lehetőleg ne legyen az útjában semmi. Amíg az asztalomon tároltam az enyémet, addig volt, hogy nem találta meg a jelet. Amióta a polc szélére teszem éjszakára, azóta sosem volt ezzel gond. De egyébként kézzel lehet szinkronizálni úgy is, hogy az automata be van kapcsolva (illetve hát szerintem az enyémben ki sem lehet kapcsolni az automatát). De nem tudom, nekem valahogy pont az a truváj az egészben, hogy sosem kell foglalkoznom vele, és mindent elintéz maga. Ha kézzel kéne szinkronoznom, annyi erővel már magam is beállíthatnám pl. a timeanddate.com pontos ideje alapján. ;)

Link to comment
Share on other sites

Greene

Arduino.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Ja, csak azt nehéz integrálni ilyen méretben. ;) Egyébként a készen kapható fejlesztőkitek esetén ugyanaz az ügymenet, csak ott a kontroller, a körítései és bizonyos perifériák integrálva vannak, azaz egyszerűbb lehet a hardverterv. Ráadásul a hardverkiépítésnek (pl. debugger) és a gyári könyvtáraknak köszönhetően rendszerint a szoftverfejlesztés is elég kényelmes. (Ha peched van, akkor meg pont azok miatt szívsz retteneteseket, de az egy másik fejezet. :D)

 

Nem egy ördöglakat amúgy egy ilyen cucc, és ma már elég jó leírásokat is lehet vadászni; SZVSZ hobbiprojektként is nagyon sok mindent meg lehet valósítani ezekkel. De ha egy-két LED villogtatásánál komolyabb dolgokat is akarunk csinálni, ahhoz azért muszáj érteni pár aprósághoz.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Vannak viselhető boardok is, persze azok inkább ruhára valók. Szerintem könnyen és játékosan tanulható az arduino. A ledvillogtatás az a 'hello world' megfelelője. Én arduinozok (Yún, és 2 mini), szinte a nulláról kezdtem, és amit eddig akartam, meg tudtam valósítani.

Elnézést az offért. :upsz:

Link to comment
Share on other sites

Dani991

Ha megfelelően villogtatjátok azokat a LED-eket, az már elegendő is. ;)

Link to comment
Share on other sites

KGigi

@kléni

Nem lenne elég erre a célra egy Bluetooth-os csuklópánt? Pl. egy Sony SmartBand. Több kollégám használja, nagyon jól bevált.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...