toledoohio23 Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 Kérlek segítsetek!!! Az egyik barátom lenyomoztatta a hozzá névtelenül érkezõ zaklató e-mailek IP címét és az ÉN IP címem jött ki!!!! Lehetséges, hogy valaki rácsatlakozott a gépemre???? Lehetséges, hogy ezt valaki meg tudja babrálni? Mit tehetek, hogy higgyen az ártatlanságomban??? Nagyon fontos lenne tisztázni magam, mert most gyûlöl, mindenhonnan kitörölt és az IP címeknek hisz, nem az én szavamnak. Kérlek szépen, segítsetek!!!
Dávid Csaba Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Lehet az valamilyen levélküldő galádság is, ami a tudtod nélkül fut a gépeden. De olyan is van, hogy több embernek is ugyanaz az IP-je (nálunk is osztott net van, kifelé egyetlen DINAMIKUS IP látszik). Egyébként szükséged van olyan barátra, aki bár képes lenyomoztatni mindenfélét, de nem gondolkodik?
Temporary Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 ... lenyomoztatta a hozzá névtelenül érkező zaklató e-mailek IP címét ...Fontos: pontosan milyen tartalmúak azok a levelek. Ha olyan dolgokról írnak benne vagy olyan adatokat tartalmaznak, amelyek egyértelműen csak az Ő személyének szólhatnak, akkor lehet aggódnod, hogy valaki rád akarja terelni a gyanút. Másik két kérdés: 1. A barátod jó pénzért megbízott egy magánnyomozói irodát, amely (természetesen szerződéssel és számla ellenében) végezte ezt a munkát? 2 Megkérte egy „hozzáértő” ismerősét? Mivel hozzánk fordultál erősen megkérdőjelezhető a hozzáértő munka, ugyanis rögtön fel kellett volna világosítani barátodat arról, ez nem egyértelmű bizonyíték arra. hogy személyesen Te írtad azokat a leveleket. Ha csak általános témájú leveleket kap a barátod, akkor valószínűleg csak egy átlagos levélküldő vírus van a gépeden. Ha egyértelműen csak az Ő személyének szólhat a tartalom, akkor komolyabb támadás érhette a gépedet egy rosszakaród részéről. Ez esetben erősen javasolt egy komoly szakember vagy ezzel foglalkozó cég segítségét kérned. Nem lehet,hogy a "barátod" egyszerűen csak kamuzik?
Greene Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Tegyük fel nem weboldalon keresztül leveleznek, hanem outlookkal, ebben az esetben az e-mailek fejlécében benne van a tényleges küldő ip címe. toledoohio23: A te internet előfizetésedhez dinamikus cím tartozik, ami azt jelenti, hogy van egy nagy csomó ip cím, amiből az egész kerületedben kapnak az ügyfelek, és mindig mást. Na most a barátod lehet, hogy lenyomoztatta az ip címet, de én meg azt mondom, hogy ilyet nem tudott tenni, mert azt csak a szolgáltató tudja, hogy melyik ip mikor kinél volt, és csak hivatalos rendőrségi megkeresésre adja ki. Magánnyomozó pl. soha nem kaphatja meg, és a magánszemélyek sem. Jó lenne ha kicsit részletesebben írnád le a történetet, hogy átlássuk pontosan mi is történt. Több levél volt-e, más-más időpontban? Ki nyomozott, mit és hol? A jelenlegi információk alapján azt tudom mondani, hogy a barátod hazudik. Ha esetleg valóban hasonló ip címről jött is a levél mint a tiéd (ami egyébként minden felcsatlakozáskor más és más), akkor is az egész kerületből bárkinél lehet. Szerintem a nyomozás valahogy úgy történhetett, hogy a "hozzáértő ember" megnézte az ip címet, amiről a levél érkezett, keresett hozzá egy hostot vagy nyomott egy whois-t, és látta, hogy az X szolgáltatóhoz tartozik. Mivel toledoohio23 is X szolgáltató előfizetője, ezért rá terelődött a gyanú.
toledoohio23 Posted November 11, 2012 Author Posted November 11, 2012 Az e-mailek csak az õ személyének szóltak. Munkájáról, természetérõl, magánéletérõl, cégérõl... õt érõ támadások. Több e-mail, különbözõ idõpontban. Augusztus vége óta nyomozza, hogy kitõl jöhetnek, nem tudom, milyen formában. Lehetséges, hogy hozzáértõ ismerõsén keresztül, nem tudom. Lényeg, hogy az én IP címem jött ki és most letörölt mindenhonnan, nem áll szóba velem. Együtt dolgozunk, munkahelyi kavarásra gyanakszom vagy meg akarnak fúrni. Nem tudom, hogyan tisztázzam magam.
Greene Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Értem. Tehát munkahelyi ip-rõl is mehetett ki a levél. Munkahelyi levélcímre kapta? Én az otthoni ip-det vettem alapul (moderátorként látom azt is). Munkahelyen a rendszergazdák meg tudják mondani melyik géphez melyik ip tartozik, de sok esetben DHCP-t használnak így nem állandó az ip. De ha állandó akkor is fel tudja venni statikus címként a te címedet bármelyik másik gép, ha egy hálózatban vagytok. Mondjuk te elmész ebédelni, vagy még jobb ha hazamész és kikapcsolod a gépedet, én meg addig felveszem az ip címedet (ha tudom mi az), és küldök egy levelet az embernek. De ennyire kevés ember ért hozzá... Próbálj meg a rendszergazdáktól segítséget kérni, ha úgy gondolod, hogy nem ellened vannak.
SkyBird Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Azért munkahelyen a DHCP-vel kiosztott IP cím is "fix" szokott lenni, ha másképp nem a MAC cím alapján.
toledoohio23 Posted November 11, 2012 Author Posted November 11, 2012 Nekem csak annyit mondott, hogy az én IP címemrõl van szó, én sem tudom, hogy otthoni vagy munkahelyi. :-( Õ a privát e-mail címére kapta a leveleket. Valami ész érvet szerettem volna neki elõhozni, hogy attól még, hogy az én IP címemrõl ment, nem kellene ennyire egyértelmûnek tekintenie, hogy én írtam ezeket. Viszont mostmár hallani sem akar rólam, annyira elkönyvelte, hogy én vagyok a csaló. Szeretném ebbõl valahogy "kimosni" magam.
payskin Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Az elsõ hozzászólásodat ugyanarról a géprõl, ugyanarról a helyrõl írtad, mint a másodikat és a harmadikat?
KGigi Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Ez esetben otthon dinamikus IP-d van, méghozzá a Digitől. Az első hozzászólásod a 62.165.239.219, a többi a 85.238.77.232 IP-ről jött.* Így ha szerinte egyértelműen hozzád lehet visszakövetni a dolgot, akkor a munkahelyi IP környékén néznék szét. * Te ne keresd, ezeket az adatokat csak a moderátorok és az adminisztrátorok látják ezen a fórumon.
toledoohio23 Posted November 11, 2012 Author Posted November 11, 2012 Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de az otthoni IP címből, még ha változik is, mire tud következtetni? Hogy helyileg honnan írták az e-mailt? A munkahelyi gépet szerintem egyértelmű, hogy manipulálni tudják és mások is hozzáférhetnek, ezt neki is tudnia kellene, ezért nem értettem, hogy mitől olyan biztos ő abban, hogy én voltam, csak az IP cím alapján. Nagyon szeretném meggyőzni arról, hogy ne az IP címnek, hanem az én szavamnak kellene hinnie.
payskin Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Épp ez az, hogy az otthoni IP-dbõl semmire. Azt az IP-címet, amit reggel használtál, már valaki más használja éppen. Amikor legközelebb felcsatlakozol, egy harmadik IP-címet fogsz kapni, és jelenleg is olyan IP-címet használsz, amit elõtted egy rakás másik Digi-elõfizetõ használt. Teljesen abnormális azt mondani, hogy azért, mert a levél az x.y.z.a IP-címrõl jött, az tõled jött, ehhez tudnia kéne, hogy a levél elküldésének pillanatában nálad volt-e az x.y.z.a IP-cím, és erre írta Greene, hogy ezt az információt a Digi a rendõrségnek adja ki maximum, a barátodnak biztos nem. Ugyanakkor nem hiszem, hogy meg lehet gyõzni az illetõt. Esetleg mutasd meg neki ezt a témát, de ha ennyire elhatározta, hogy te vagy a hibás, akkor észérvek szerintem itt már nem játszanak.
Fujitsu Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 (edited) Ez az. Tojd le magasról. Ha nem a fõnököd, mit érdekel téged, hogy pikkel rád? Ha bárhol ki akar cseszni veled emiatt, akkor majd te szépen észérvekkel bizonyítod, hogy marhaságokat beszél. Ne bánkódj, ha gyökerek nem akarnak hozzád szólni, inkább örülj neki. Aki egy IP-címet szolgáltatói információk hiányában bármilyen ilyen jellegû kérdésben bizonyító erejûnek tekint, az egy ökör. Még ha pontosan lehet tudni, hogy egy adott idõben te kaptad meg az adott IP-t a szolgáltatótól, akkor sem biztos, hogy te küldted a levelet. Mi van, ha egy routerrel szétosztottad a netet a házban, és a szomszéd volt? Vagy ha valaki használta a gépedet helyetted? Esetleg ha bekaptál egy vírust? Vagy ha valaki más a hálózatodon bekapott egy vírust? Egyébként nekem ez az egész történet sántít. Ha a headerben ott volt az IP-cím, akkor miért nyomoznak augusztus óta? Ez öt perc alatt kideríthetõ lett volna, nem kell hozzá magánnyomozó. Honnét tudná õ a te otthoni IP-det? Ha a munkahelyi géprõl jött a levél, nem gondolja, hogy nem vagy akkora hülye, hogy onnan küldözgess ilyeneket? Egyáltalán mi az, hogy zaklató e-mail? Fenyegették? Gúnyolódtak rajta? Zsarolták? Szóval itt vagy te nem mondasz el valamit, vagy a kollégád nem bontja ki az igazság minden részletét, vagy csak szimplán korlátolt. Edited November 12, 2012 by Fujitsu
Garono Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Ne bánkódj, ha nem akarnak hozzád szólni, inkább örülj neki. Socially awkward penguin?
Fujitsu Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Öhm... Volt ott még egy szó, ami kikerült onnan. Biztos túl durván fogalmaztam, bár emlékeim szerint a "s.ggfejek" még nem egy olyan erős kifejezés, biztos írtam már máshol is. Mindegy, most helyettesítettem egy szalonképesebbel, így már talán érthető.
Kiskalóz Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Kollégák javítsanak ki ha rosszul tudom, de ha én itthonról küldök egy levelet, és a szolgáltatóm (Digi) SMTP rendszerét használva, akkor Te max azt az IP címet fogod látni (SMTP szerver), nem pedig az én címem. Offkorsz digi ezt naplózza, és szakhatóságnak igény esetén ki is adja
toledoohio23 Posted November 11, 2012 Author Posted November 11, 2012 Munkájával, személyével, magánéletével és karrierjével kapcsolatban gúnyolták, támadták, fõleg bizalmas információkkal, amiket csak kevesen tudtak. Barátainak is címeztek õt lejárató leveleket. Azért kényes a dolog, mert a munkahelyen ennek híre ment és többen nem állnak szóba velem emiatt.
Kiskalóz Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Egyébként, ha ennyire biztos a dolgában (te pedig az igazadban) akkor tessék odaállni, és kérni, hogy mutassák meg neked (tanúk elõtt) hogy mégis miért vádaskodik. Mire alapozza ezt a "Te IP címed" kijelentést.
Fujitsu Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 Hát így már komplikáltabb az ügy. Amennyiben tényleg ártatlan vagy, én a helyedben összehívatnék egy munkahelyi értekezletet (vagy ha azt nem lehet, legalább körbeküldenék egy e-mailt), ahol elõadhatnád az észérveidet, és elmondhatnád, neked semmi közöd az ügyhöz, és aki mást állít, az hozzon bizonyítékot, máskülönben felelni fog a rágalmakért. (Ne feledd, az a vád, amely nincs kellõképpen alátámasztva, csupán rágalom, és a rágalmazás büntethetõ, akárcsak a jó hírnévhez fûzõdõ jog megsértése.) Ne hagyd magad megfúrni, légy kreatív! Akinek van egy csöpp esze, úgyis belátja, hogy egy IP-cím (amirõl még csak nem is tudni, hogy kié) nem bizonyít semmit. Aki ezt nem látja be, az talán jobb is, ha elkerül téged. Az érvek elhangzottak, most már rajtad a sor, hogy megvédd magad. Ezt nem tudjuk megoldani helyetted, legfeljebb tippeket adhatunk, amelyeket saját felelõsségedre használhatsz.
Dávid Csaba Posted November 12, 2012 Posted November 12, 2012 Lehet, õ írta, aztán kedvesen rákente fórumtársunkra...
arpsoft Posted November 12, 2012 Posted November 12, 2012 @Kiskalóz: az email fejlécnek ez az információ nem kötelezõ tartozéka, de kiegészítõ információként belekerülhet. Alapesetben a küldõ szerver címe látszik csak. Én csak céges levelezésre tudok gondolni, az otthoni így visszakövethetetlen a szolgáltató segítsége nélkül. A céges levelezésnél a rendszergazda le tudja nyomozni az üzenet azonosítók alapján, hogy melyik IP küldte a levelet. De ez még mindig nem bizonyít semmit.
Kiskalóz Posted November 12, 2012 Posted November 12, 2012 Meg azért azt is jó lenne tudni, hogy milyen címrõl küldtél? A Te céges email címedrõl? Vagy egy sima gmail/freemail stb címrõl? Amikor Õ megkapta a levelet (nap / óra / perc) Te tudtál neki levelet küldeni? (pl bent voltál az irodában? Gép elõtt ültél?) Ilyeneket kéne kideríteni. Elég hamar kiderülne hogy nem Te voltál. Ha a Te céges címedrõl küldte valaki akkor pedig szólj a rendszergazdának.
egerecske Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 sziasztok, én más ügyben kérnék segítséget (sajnos témát nem tudok indítani, így jobb híján ide írok). A párom e-mail címét (yahoo) meghekkelték, kuldtek a nevében pénzkérő e-mailt mindenkinek, aki a címlistájában szerepelt, majd törölték a teljes címlistát és az összes levelet. A reply to helyen természetesen az övéhez nagyon hasonló, mindössze egyetlen betűvel hosszabb címet adtak meg, így nem annyira feltűnő a dolog. Ez az a típusú levél, hogy "külföldön vagyok, elvesztettem a pénzemet meg az irataimat, utalj át kérlek gyorsan 1500 eurót", és első körben nem ad meg számlaszámot, hanem válaszolni kell az e-mailre. Ahogy "lenyomoztam" (valami netes IP-kereső programmal), a levél valahonnan Nigériából jött, de úgy tudom, vannak eszközök arra is, hogy más IP-címet jelezzen a gép/program, mint ahonnan igazából jött (ez tényleg így van vajon?). Most persze lecserélt minden jelszót, sőt csinált új fiókot más szolgáltatónál, és igazából két fő kérdésem van, egyik a baj uténi, másik a megelőző teendőkről: mit kell/lehet még tenni, hogy nagyobb biztonságban érezze magát az ember? Ez a betörés hogyan történik, most az én címem is veszélyben van (ha ugyanazt a gépet használjuk általában), vagy hogyan pécézték ki pont őt? (egyébként régebben kaptam már ilyen levelet másik ismerősömtől is). Én mondjuk attól nem félek annyira, hogy bármelyik ismerősöm 1500 eurót utalgatna, de azért rossz lenne elveszteni minden infót a fiókomból. Tehát hogyan tudom megelőzni, lehet-e védekezni ilyesfajta támadások ellen? Előre is nagyon köszi a válaszokat!
Recommended Posts