Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Hogy mûködik a DNS?


payskin

Recommended Posts

payskin

Már kétszer megtanultam mindent, amit az internet működéséről tudni illik/kell, persze, jó régen volt, és sokat felejtettem. A lényeg, hogy most belefutottunk egy olyan problémába, hogy a Google naponta több linkünkről állítja, hogy DNS Issue vagy DNS Lookup timeout miatt nem tudta elérni őket.

 

A Webmaster Tools doksiban ezt adják magyarázatként:

 

We couldn't communicate with the DNS server when we tried to access the page. This could be because your server is down, or there is an issue with the DNS routing to your domain. Make sure that your domain is resolving correctly and try again.

vagy

 

We received a timeout on DNS lookup.

 

Nem értem. Amikor én el akarok látogatni a www.akarmi.hu/bla-bla-bla oldalra, nem a www.akarmi.hu oldal DNS szerverét szólítom meg, hanem a sajátomat, ami a TCP/IP beállítások között szerepel, nem? Leginkább a szolgáltatómét. A robot, gondolom, a Google saját DNS szerverét használja ugyanerre a célra.

 

Hogy kerülünk mi a képbe? Egyáltalán melyik a mi weboldalunk DNS szervere? És ha tényleg vele van a gond, mit tudok csinálni? :huh:

 

A legszebb az egészben, hogy miközben pár ezer teljesen normális (kézzel bármikor megnyitható, megnézhető) linkünkre DNS hibát mond, másik pár százezret meg vidáman indexel ugyanazon a napon. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy ez hogy lehetséges egyszerre. Egy idő után letiltja a DNS szerver?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

A DNS szerverek két üzemmódban működhetnek. A szolgáltatók DNS-ei tipikusan rekurzív módban üzemelnek, azaz n darab címet gyorsítótáraznak, ha pedig ismeretlen IP-t kapnak, egy másik DNS szerverhez fordulnak. Ez vagy tudja a választ, és megmondja, vagy egy újabb DNS szerverhez fordul. Így halad felfelé a kérés egy hierarchián egészen addig, amíg meg nincs a válasz, ekkor ez végigcsorog a felépült láncon. Legrosszabb esetben a kérés elmegy egy központi szerverhez, ami az adott tartomány, pl. a .hu összes címét ismeri. Meg lehet viszont adni egy határidőt, ami alatt a kérésre választ várunk, utána már hiába jön. Hálózati alkalmazásoknál túl rövid határidővel szokott is gond lenni abból, hogy az első kérés nem kap választ határidőn belül, elmegy egy második, majd hirtelen rövid eltéréssel kap két választ, mert időközben helyreállt a hálózat. Valószínűleg itt is valami ilyesmi lehet a gond, időlegesen túlterhelődik valami, és megnöveli a válaszidőt.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Köszi. Azóta már a rendszergéza ismerõseim is felhomályosítottak a dologról, de a probléma megfejtéséhez sajnos nem jutottunk közelebb. Kénytelen leszek írni a Google-nak, hogy mi a...

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Az elõbb Gmail-bõl küldtem volna levelet, de DNS hibával elszállt a küldés. Szerintem valami a Google-nél nem kerek.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba
Mutálódott, ezért kidobta magából... :)
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...