Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Soros portból soros portot


tudniakaro

Recommended Posts

tudniakaro

 

Sziasztok!

 

A google nem segít: van egy Red Snake Infra portom, amit még egy 2004-es gép alaplapjára lehetett csatlakoztatni és a kivezetése a kártyhelyenél egy soros port volt, annyi különbséggel, hogy nem apa, hanem anya csatlakozó lett az eredménye, amibe az apa csatlakozójú egységet lehetett bedugni.

 

Most van egy 2 éves gépem, amin nincs az alaplapon csatlakozási lehetõség, de van egy COM port, viszont a normális, apa csatlakozóval.

 

Most akkor ez az infra dolog soros porttal rendelkezik, vagy sem?

 

Ha igen, össze lehet hozni az új gépem csatlakozójával?

 

Igazság szerint nem szeretném kidobni, mert 6 ezer volt amikor vettem és most névtelen utángyártott, usb kimenetû infrát vehetnék a feléért, de hát nekem van egy jobb, csak nem tudom hova dugni.

 

Az alaplapon hasonló tûk voltak, de késõbb kiderült, az plusz usb csatlakozó, és bár rádugtam, szerencsére nem lett baj. Ugye nem is lehetett károsodás emiatt?

 

Kérlek, aki ért ehhez, mondja meg hogy is van ez az egész! :-(

 

Köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Éppenséggel az USB-re való kötés okozhat károsodást, mind az Infrán, mind az alaplapon, lévén hogy áram is kell mindkét csatlakozó használatához. Ha az alaplapon van COM port, akkor arra kössed rá. Ha nem megfelelő a csatlakozók "állása", akkor tudsz hozzá venni átfordítót vagy átfordító kábelt.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Akkor szerencsém volt, mert nem lett baj, legalábbis nem tapasztalok semmit.

 

 

Az alaplapon nincs, de mint írtam egy normál COM kivezetés a gép hátulján van, csak fordítottan.

 

Kösz, szóval átfordítónak hívják, akkor így rákeresek a neten.

 

De miért csinálták fordítottnak vajon...

 

 

UI: na, rákerestem, de csak ilyen van: http://www.chipland.hu/termekek/KaBEL-Soro...ito-M-M/008496/

 

Viszont nekem két "anya" kell.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Köszönöm neked! :-)

 

Szerinted ezzel menni fog, tehát a csatlakozás így megoldva lesz, de ettõl már menni is fog minden?

 

Ugyanis a régi gépem BIOS-ában volt egy beállítás, ahol a COM-ot át lehetett állítani infrára, csak úgy mûködött.

 

Mivel az új gépen nincs ilyen, a BIOS-ban sem.

 

Ettõl, hogy össze tudom dugni, menni is fog? :upsz:

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Driver kérdése a dolog.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Ha csak driver kérdése, akkor miért kellett a BIOS-ban infrára állítani a dolgot. Máshogy mennek az adatok a COM-on alapból, mint ami az infrának kéne?

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Valószinüleg az az alaplap hardveressen kezelte az infrát. Maga az infra eszközök COM port szabványak megfelelõen mûködnek, az infrajelet feldolgozva simán lehet COM porton továbítani a jelet. Mind a két eszköz azonos kódolást használ. A driver csak azért kell, hogy a gép mégis tudja, hogy mi a fenét kezdjen a bejövõ jellel. De szerintem találni fogsz a Windowsban is infra drivert. :)

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Kösz, akkor megveszem és reménykedem :-)

Link to comment
Share on other sites

Dreaman
De szerintem találni fogsz a Windowsban is infra drivert.
Annak idején nekem is volt COM portos, késõbb pedig USB-s infrám, mindkettõt gond nélkül felismerte az XP, szóval csak helyeselni tudok. (Persze lehetnek extrém esetek, de bízzunk a legjobbakban. :))
Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Már csak egy közeli (III. ker.) normál bolt kellene, mert ez a tesz-vesz ez valamilyen aukciós oldal vagy mi és szállítási költség, minden fene megy rá, meg nem is tudom, talán használt.

 

Keresem már több helyen, de nem találok normál boltoknál.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Interneten nem hiszem, hogy találni fogsz ilyent. Ezeket általában nem szokták feltüntetni, hogy tart ilyent is egy adott cég (persze kivételek mindig vannak). Érdemesebb személyessen utána járni olyan számtech boltokban, ahol sok, különféle kábelt és átalakítókat tartanak. Itt Szombathelyen 1 cégről tudok, akik szóba jöhetnének ilyen célból, pedig több, mint 20 számtech bolt van a városban. Tehát ritka mind a fehérholló. :D Az igazság az, hogy COM portos terméket már jópár éve nem gyártanak, szóval egyre nehezebb az ilyeneket beszerezni.

Az, hogy használt a cucc nem lényeges, mivel egy sima passzív átalakítórol (nincs benne elektronika) van szó. Az a 210 Ft-os szállítási költség meg nem valami nagy összeg. :)

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Tök nem vagyok otthon ebben a teszvesz dologban.

 

A 210/db azt jelenti, hogy ha átutalok 210 forintot elõre, akkor sima levélben feladja, vagy a 800 Ft-os áron felül még 210, tehát 1010-et kell utalnom, ha meg ajánlva kérem akkor 1250 Ft összesen?

 

 

UI: Most nézem, regisztrálnom kell, hogy megvehessem ezt a semmiséget és mindenféle adatot kérnek. Tuti nem adok meg ennyi személyes adatot. Ez nem egy telefontársaság, vagy hivatalos szerv.

 

Elmehetnek a francba. Vásárolni akarok, én fizetek, nehogy már azt higgyék megbízom az adatkezelésükben...

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

<OFF>

Utóbbi.

 

Szerk: már pedig a postázás miatt érdemes a rendes adataid megadni. Jó hír az, hogy csak az látja, akitõl vásároltál terméket. Persze megjátszhatod, hogy kamu adatokat adsz meg, majd a licit megnyerésekor felhívod az eladót, hogy lediktáld a rendes címed, de manapság ilyenen kár szívózni.. :)

</OFF>

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
tudniakaro

Kösz, végülis drágább helyen veszem meg, mert szállítással az az olcsóbb.

 

Viszont nem találok olyan jack T-dugót, aminek mindegyik csatlakozója female, csak olyat, aminek apa az egyes ága és a kettes ága anya.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro
Destroy-man' date='2011. április 12. 21:50' post='435100']Valószinüleg az az alaplap hardveressen kezelte az infrát. Maga az infra eszközök COM port szabványak megfelelõen mûködnek, az infrajelet feldolgozva simán lehet COM porton továbítani a jelet. Mind a két eszköz azonos kódolást használ. A driver csak azért kell, hogy a gép mégis tudja, hogy mi a fenét kezdjen a bejövõ jellel. De szerintem találni fogsz a Windowsban is infra drivert. :)

 

Na, megvettem és csatlakoztattam a soros portra a Red Snake Il-400-as infra red portot, de meg se szólal. A nokia fel sem ismeri, egyszerûen mintha ott se lenne.

 

Próbáltam telepíteni egy il-600-as drivert, de az usb-infra téma.

 

Vettem valamit, aminek sosem látom hasznát.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Akkor viszont csavart soros összekötö kábelre lesz szükséged. Ez a két szabvány létezik. Deha szét tudod szedni az infra soros csatlakozóját, akkor nem is kell venned semmit sem hozzá, csak a 2-es, és a 3-as csatlakozót kell megfordítanod (átforrasztani).

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Red Snake IL 400 A infra portom van, mint a mellékelt kép mutatja és a gép alaplapján van hasonló csatlakozó, de arra USB van írva.

 

Tehát konkrétan erre kéne megoldás.

 

És persze most már van 800 Ft-ért soros toldó F/F is, ami nem járt eredménnyel.

 

Nem tudok mivel forrasztani, tehát átfordítani.

 

Nincs más megoldás?

 

alaplap rajza

 

infra csatlakozója

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ezzel a csatlakozóval mûkõdõtt az eszköz, vagy ezt utólag vetted? Csakmert ez nem szabványos RS232. Még 4 kábel hiányzik róla. Ha viszont ezzel már mûködött, akkor nem lehet problémás. Max az alaplapbekötésnél okozhat problémát, hogy csak olyan lappal megy, amin van kimondottan infra vezérlõ (ilyet már nagyon rég ota nem használnak, lévén, hogy infrát se használnak már adatátvitelre, max távirányítóhoz kellhet).

A másik, hogy ezen a lapon nem látok COM kivezetést. Pedig ez az infra csak azon megy. Ha USB-re kötöd, akkor megsütöd az infrát.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Nos, ez az infra eszköz ment egy érgebbi gépen, ahol volt infra alaplapi csatlakozó és a biosban kellett állítani a com-ot.

 

Az új gépben nincs, csak ezek az USB alaplapi csatlakozók, amelyek elég hasonlatosak a régi gép alaplapi csatlakozójával, mint írtam korábban, rá is dugtam, de nem mûködött. Azóta sincs baja sem a gépnek, sem az infrának, mert a régi gépre rádugtam, mivel használnom kellett, de a régi gép már selejtezés elõtt áll, tehát azt már nem akarom használni.

 

Az új gépen van soros kivezetés, ehhez kellett a soros toldó, mivel annak tûi vannak, ahogy az infra csatlakozó másik végének is.

 

Össze is dugtam, de semmi, nem mûködik vele, a Nokia PC Suite nem tud csatlakozni, nem találja az infrát, és persze a soros csatlakozást sem.

 

Az infra pár éve majdnem 6 ezer forint volt, plusz most a tanácsokra vettem ezt a 800 forintos soros toldót. Ez már 7 ezres kidobás.

 

Tényleg nincs megoldás? Miben más az alaplapi csatlakozás, mint a soros, ha az az igaz, amit mondtatok, hogy mindkettõ ugyan úgy soros kommunikációt folytat?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...