Jump to content
GSForum - Segélyvonal

E-könyv olvasók


Dávid Csaba

Recommended Posts

Dávid Csaba

Napokban találtam rá az Alcor Poet nevû e-könyv olvasóra. A 30ezer forintos árával egész barátságos kis eszköz, viszont azt írják róla több helyen is, hogy az LCD kijelzõ miatt gyorsabban lemerül, mint e-ink-es társai. Ez esetemben még nem is lenne hatalmas katasztrófa, mindenhol van hálózati csatlakozás, ahol használnám.

 

De! Ez milyen hamar vágná haza a beépített Lithium-Polymer akkumulátort?

 

Emellett a kompatibilis formátumok (TXT, PDF, EPUB, RTF, DOC, PDB, HTML, FB2) mennyire elterjedtek e-könyvek esetében?

 

Jó választás lehetne ez az olvasó, vagy inkább egy másik, e-ink-es társa (pl: Koobe) jobb lenne?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Csak holnap 89 dollár az Amazon Kindle 2. De ennyiért amit te mondasz, már van 3 is.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Kindle-re soha nem lesz Magyarországon legálisan vásárolható tartalom (viszont én az oszk-ról rengeteg könyvet töltöttem le). Itthon ePub-os könyvek vannak/lesznek. Amúgy ha belefér akkor inkább a Wifis 3 mint a 2, mert hiába olcsóbb az utóbbi, sajnos gyengébb a kijelzője, és méretileg is nagyobb. (A Kindle-re csak a szállítást kell fizesd, a vámot és az ÁFA-t átválallja az Amazon)

Az LCD-s olvasó szerintem nem éri meg, mert az ekönyvnek éppen hogy az eInk a lényege. Nekem a Kindle3-nak olyan kontrasztja van, hogy egyáltalán nem fárad tőle a szemem. Amikor meghozták és rádugtam a töltőre, a képernyőjén megjelent egy statikus ábra a töltésről. Ez a kollégáim módszeresen kijelzővédő fóliának hitték és le akarták szedni. :D

Amúgy az eInkes olvasók csak lapozáskor használják az akksit. A Kindle az 10000 lapozást bír kb.

 

Ajánlom a Calibre nevű programot, amivel e-könyveket lehet konvertálni, rendszerezni, stb. Én Kindle-n Mobi formátumot használok a saját magam konvertálta könyvek esetében, illetve amit megveszek az Amazonról az AZW.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Nézegettem a Kindle tartozékait. Hogyan lehet tölteni az olvasó akkumulátorát? Azt látom, hogy adnak hozzá USA kompatibilis hálózati csatolót, de lehet USB-ről is tölteni? Feltételezem, hogy igen.

 

@KGigi

A készlet 10 perc alatt elfogyott. :(

Link to comment
Share on other sites

KGigi

USB-rõl is lehet tölteni.

 

Hagyján, idõközben olyan mélyrepülésbe kezdett a forint, hogy én minden vásárlást elhalasztottam.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Egy kicsit összezavarodtam. Eddig úgy tudtam, az USA-ban ~110V a hálózati feszültség. A Kindle mellé adnak is USA kompatibilis hálózati csatolót. Aztán kiderült, hogy lehet plusz 10 dollárért EU kompatibilis hálózati csatolót is venni. Ez úgy néz ki, mint egy kábelezéstől megfosztott hazai csatlakozó (amire USB kábelt lehet kötni). Nem sok hely van benne az átalakítónak. Legalább is ahhoz képest, hogyan néz ki egy itthon kapható 220V - USB átalakító. Itthon ~230V van. Nem füstöl el a Kindle???

 

Rájöttem. :) "The power adapter supports voltages 100V-240V."

Link to comment
Share on other sites

Greene

Alapból egy fehér USB kábel van a dobozban, erről lehet tölteni, és töltés közben akár olvasni is. Plusz pénzért vehetsz egy a te országodnak megfelelő adaptert, ami tartalmaz egy amazonos 220-USB dugót és egy USB kábelt. 10 dollárt nem ér, én 5-ért vettem, annyiért még határeset.

Ne sajnáljátok, hogy lemaradtatok a K2-ről, a K3 WiFi nagyságrendekkel jobb cucc.

Amin még érdemes elgondolkodni az a tok. Én vettem hozzá egy fekete bőrtokot is, ami elég jól védi. Amikor olvasok, akkor viszont jobb tok nélkül fogni.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Ahogy én olvastam - és utánakérdeztem egy Kindle tulajnál is - az USA adapter használható itthon is, csak kell hozzá egy ~500 forintos átalakító, ami a dugvillát kompatibilissé teszi a magyar konnektorokkal. De ha biztosra akarok menni, akkor egy 220V-USB átalakító 900 forintért.

 

Tokot a német Amazonon néztem, szállítással együtt valami 4ezer forint. Igaz, nem eredeti - nem is szerepel rajta az Amazon logó -, de 100%-ig kompatibilis az eszközzel.

 

Meg is rendelem a Kindle WiFi-t, amint elfogadható szinten normalizálódik a dollár-forint árfolyam. Év végéig bőven van időm, január vége előtt nem érkezne meg így se, úgy se.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Használható itthon az US dugó átalakítóval, de nem látom az értelmét, hogy miért rendelnél hozzá nem EU-s csatlakozót, ha alapból amúgy is csak egy USB kábellel jön? Nem értem miért lovagolsz ezen, manapság minden töltõ 100-240V-ig jó, pl. az összes apple cucc aminek hálózati töltõje van cserélhetõ dugvillás pont emiatt.

Vegyél hozzá "USB-220" átalakítót (itthon), azzal jársz a legjobban.

 

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Nem lovagolok ezen, csak nekem az áram kínai. Jó 2 napba is beletelt, mire nem-google magyarba ültettem az angol szöveget, majd utánaolvastam, kérdeztem és megértettem a helyzetet.

 

Nekem azt mondták, hogy US kompatibilis adapterrel és az USB kábellel érkezik a Kindle. Pont emiatt vannak kiakadva az EU-s vásárlók: az USB kábel árát kétszer fizettetik ki (az EU-s adapterhez USB kábel is van), illetve, hogy ha az Amazon már az EU-ba is szállít, miért nem automatikusan EU szabvány adaptert adnak hozzá... stb.

 

Nem lovagolok semmin, csak életemben nem vettem még semmit külföldről az internet segítségével, pláne nem az USA-ból, pláne nem teljesen idegen nyelvű honlapról, pláne nem elektromos kütyüt. Biztosra szeretnék menni, hogy a gyér angolommal mindent jól értettem-e, s hogy minden úgy működik majd, ahogy nekem megfelel. Plusz leírtam, amit nekem mondtak olyanok, akiknek van ilyen olvasójuk. Viszont, ha neked van igazad, s tényleg csak egy szál USB kábellel érkezik, tényleg egy 220V-USB adapterre szavazok. Köszönöm a tanácsokat! ;)

Link to comment
Share on other sites

Greene

Én két Kindle3-at vettem már az Amazonról (kollégának is én rendeltem), plusz tokot, plusz külön EU töltőt (extra USB kábellel). Továbbá rendszeresen kapok külföldről csomagot, amit vámoltatni kell. Nekem elhiheted, hogy nem írok valótlant. ;)

Link to comment
Share on other sites

Athos

Csaba szerintem nem feltételezte, hogy valótlant írsz. ;) Amúgy erről a példányról beszéltek: Kindle 3? Azért kérdezem, mert jövő év elején várhatóan elszánom magam én is a vásárlásra. Mit tudsz a hazai ekönyv piacról? Ha jól látom új könyvek még nem igazán jelennek meg elektronikusan, ugye?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Szinte csak amerikai boltok mûködnek széles kínálattal.

Link to comment
Share on other sites

Athos

Sajnos. Olyan érzésem van, mintha az ember szándékosan terelnék a nem legális irányba. Persze erről szó sincs, csak megemlítem. :) Amúgy az olvasót arra is használnám, hogy átmásolnék rá online cikkeket és lakás-munkahely közötti úton olvasgatnám. Gondolom sima text fájllal megbirkózik a Kindle.

 

@Greene

Ez is jó, ugye: Kindle? Valamint melyik bőrtokot rendelted hozzá?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Megeszi a txt-t, persze.

Link to comment
Share on other sites

Athos

Egyre lelkesebb vagyok. :)

Link to comment
Share on other sites

Greene

Az ekönyv olvasó felhasználó legjobb barátja a Calibre nevû program, ami mindenféle formátumot ismer és konvertál.

Én az Amazon saját nem világítós bõrtokját rendeltem feketében. Akkor még csak az Amazonos tokokat lehetett kapni hozzá. Nekem szeptember óta van. Amint megjelent a K3 megrendeltem.

Amúgy védelemnek tökéletes az a tok, de olvasni kényelmesebb ha csak az eszköz van a kezedben. Rengeteget használom amúgy.

Link to comment
Share on other sites

Athos

Szinte 100%, hogy megveszem, de most még a kasszát kell megnéznem hogyan alakul. Karácsony, gyerek születésnapja, névnapja, tehát van most ünnep bőven. :)

A tokot csak védelmi eszköznek szánnám, amikor éppen nincs a kezemben. De lehet feleségemet megkérem, hogy varrjon egyet, valami puha anyagból. ;)

 

Csaba! Köszönöm az oldalt, elolvasom.

 

@Greene

Gondolom azért a netet nem érdemes erőltetni rajta, ugye? Vagy más tapasztalatid vannak? Mondjuk otthoni wifi-n, hacsak valamit gyorsan meg kell nézni.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Ha jól emlékszem, a flash alapú oldalak nem mennek alatta (pl: Youtube). Egyébként, ha nem zavar a szürkeárnyalatos megoldás, a Youtube-os videók alapján jó. Maximum nem tördel helyesen.

 

A pénzem már megvan rá, csak az Amazon elzárta a csapot az USA-n kívüli rendelések előtt. Bár most csökkentették a szállítási időt 7-9 hétről 5-7 hétre, de eltelt némi idő a karantén kihirdetése óta is. Így még mindig január közepéről beszélünk. Igaz, a dollár most drágább, mint egy hete.

Link to comment
Share on other sites

Athos

Én is várok vele január közepéig biztos. Megvárom míg lenyugszik mindenki és majd utána rendelek. Remélem a forint is erõsödik addig a dollár szemben.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Nem netezésre való. Az amazon webshopját használtam rajta, az jó volt, meg a Wikipedia is megy rajta. De nálam a Wifi az fixen ki van kapcsolva, és csak akkor kapcsolom be rövid idõre amikor konvertálnivalót küldök az amazonos e-mail címemre, és azt a Kindle húzza le. 8)

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Ezt alkalomadtán kicsit bõvebben is kifejthetnéd. ;)

Link to comment
Share on other sites

Greene

Az Amazon ingyenesen konvertálja a PDF-eket a saját formátumára. Mindössze annyit kell csak tenned, hogy a megfelelő file-t elküldöd az amazonos e-mail címedre "Convert" subjecttel: tecímedamitbeállítaszazamazonon@free.kindle.com

Ha a WiFi-d be van kapcsolva, pár perc vagy másodperc múlva megkapod az átkonvertált könyvet.

Ráadásul spamelni sem tudnak, mert csak a te általad meghatározott címekről fogad el leveleket az amazon.

 

(Van fizetős küldés is, ha jól emlékszem, de az csak akkor érvényes ha 3G-n töltöd le.)

 

Amúgy a képfrissítése miatt írtam, hogy nem netezésre való. Lapozáskor átmossa az egész képernyőt, de netezéskor picit szellemképes volt néha.

Link to comment
Share on other sites

Athos

Érdemes a PDF-ket konvertálni? Azért kérdezem, mert támogatja a PDF fájlt, tehát ezt így nem teljesen értem, akkor miért van értelme. :) A netezést csak azért kérdeztem, mert pl. meg szeretném nézni egy bolt nyitva tartását, akkor azért a lassabb gépet nem kapcsolnám be. Tehát röpke netezésre. :) Értelemszerûen az olvasás lenne az elsõdleges rajta. :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...