Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Frissíted a Windows-t?


Ötvös Tomi

Recommended Posts

Ötvös Tomi

Mennyi az esélye , hogy kár ér, ha nem frissítem az op. rendszert? Védelem van, de állítólag ez nem elég.

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Szerintem elég nagy, nem hibába sírnak a biztonsági szoftverek (NOD32, Norton, stb..), ha a rendszered nem naprakész.

Link to comment
Share on other sites

die nadel

"Védelem van": Nos, ezt millió plusz egyszer kitárgyaltuk, hogy tökéletes védelem nincsen és nem hagyatkozhat az ember 100%-ban a védelmi szoftvereire.

"Mennyi az esélye , hogy kár ér, ha nem frissítem az op. rendszert?": Ahogy halad az idõ, egyre több, hiszen egyre több biztonsági rést fognak találni rajta. Ezeknek a lyukaknak a befoltozására vannak a frissítések nagy része. A kisebb hányada padig újabb technológiákat ad hozzá a rendszer mûködéséhez.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man
Mennyi az esélye , hogy kár ér, ha nem frissítem az op. rendszert?
Frissítésnek számít maga az oprendszer verzió számának cserélése is. Pl.: XP -> Vista. De gondolom nem ilyenre gondoltál, de mégis ebből az iránybol érdemes elindulni. MS fronton az első otthoni windows OS a Win 95 volt (bár megkérdőjelezhető, hogyha a korábbi szisztémát nézzük). Ha megnézed, elég kevés embert fogsz találni, aki napi szinten ezt a rendszert használná. Igaz, itt nem csak biztonsági hanem technikai fejlődések is hatalmassak a jelenlegi rendszerekhez képest, de a biztonság ebben az esetben is hatalmas szerepet kap. Ide hiába telepítesz egy csúcsszuper vírusírtót, tűzfalat, meg kémprogramelhárítót, ha azokat kijátszva maga a rendszer semmi védelmet nem nyújt (értsd: szabadon garázdálkodhatsz a rendszerfájlokkal, ami elég nagy sérülékenységet okoz). Ez az új rendszerekkel is fentáll, csak más sablonban. Ha XP-t használsz, és biztonságban szeretnéd érezni magad, akkor én sürgössen cserét javaslok Win 7-re, persze ha a pénztárca és a hardware engedi. Biztonság szempontjábol ég és föld a kettő (egyébként vista is nagyon megbízható, csak az egy kicsit többet "eszik"). Ha nincs rá keret, akkor is a rendszer naprakész állapota javasolt.
Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Windows XP biztonsági szempontból

 

A gondom annyi a kérdéssel kapcsolatban, hogy nem értem, egyáltalán miért merül fel. Ilyet azok szoktak kérdezni, akiknek tört Windows-uk van, és félnek, hogy egyszercsak kiabál a Microsoft, hogy nem eredeti.

 

Biztonsági frissítéseket nem véletlenül készítik. Elõfordulhat, hogy a nem-frissítés miatt megmarad olyan rés, amit kihasználhatnak a néhai blasterhez hasonló rosszindulatú programok, és akkor nyuszika-effektus.

Link to comment
Share on other sites

Ötvös Tomi

Köszönöm a válaszokat!

 

 

Eddig mindig frissítettem, csak gondoltam kísérletezgetek egy picit, de a válaszok alapján nem éri meg.

Végül is, akkor a gépem az antivírus-cégek "mézes bödönjeihez" hasonlítana.

Amúgy az XP telepítõje eredeti.

Az egyik válaszoló felvetette a Windows 7-et. Nos, ha tudnék is szerezni ingyen, a hardvereimet is cserélni kellene , erre most nem futja. Úgy gondolom, hogy amire én használom a gépet-Office, meteorológiai állomás adatainak feldolgozása, böngészés,-arra még jó ideig elég lesz az XP.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba
Minek elrontani kíváncsiságból azt, ami jól mûködik? :pislog:
Link to comment
Share on other sites

solties
Windows XP biztonsági szempontból

 

A gondom annyi a kérdéssel kapcsolatban, hogy nem értem, egyáltalán miért merül fel. Ilyet azok szoktak kérdezni, akiknek tört Windows-uk van, és félnek, hogy egyszercsak kiabál a Microsoft, hogy nem eredeti.

Annyit azért hozzáfűznék ehhez, én sem voltam mindig szent, csak ez a kijelentés szerintem nem egészében helytálló.

Ugyanis aki a sötét oldalt választja, az általában (ha oda is figyel)naprakész ilyen szempontból. Másképp nem is lehetne.

Sőt a mai "orvostudomány" mellett nem okoznak problémát az MS frissítések. Persze a félelem ezekben a kollégákban ott van, csak nem tudják, hogy feleslegesen!

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Az én tapasztalataim éppen ellentétesek. Meglehet, hogy valamennyire odafigyelnek, de a frissítésre nagy részük magas ívben tesz. Menjen, 'oszt kész!

 

Legjobb példa épp a minap esett meg.

 

Ráérő időmben rendszergizdáskodom az egyik szomszédom gépein. A lánya elvitte pár hétre az egyiket, majd mikor visszahozta, s kérték, hogy nézzem át, mert valami nem az igazi, megdöbbentem. Kiderült, hogy mások is használták a gépet, amin sikerült összehozniuk egy csodás rendszerösszeomlást. (Nem akartam tudni, mit műveltek a géppel, mert így is kezdett felmenni a vérnyomásom.) Egy "hozzáértő" újratelepítette az XP-t, s felrakott rá egy elavult ESET-et kikapcsolt vírusvédelemmel, egy ingyenes víruskeresőt bekapcsolt védelemmel, plusz valami kodek pakkot... stb. Lehet tippelni, hogy bekapcsolták-e az Windows Updatet az SP2-es(!!!) rendszeren.

 

Mikor kérdeztem, hogy ki volt ez a hozzáértő, kiderült, hogy egy szakács a lelkem. Csak remélni tudom, hogy főzni jobban tud...

Link to comment
Share on other sites

solties

Ilyen is van az tény!

De ez már az a kategória, hogy azt sem tudja, hogy mitõl kell félnie egyáltalán.

Ez a "mûködik" vagy "nem mûködik", nekik teljesen természetes, hogy idõnként betojik a windows. Persze gõze sincs miért..De õket nem is érdekli más, csak az "iwiw" :lol:

Link to comment
Share on other sites

die nadel
Úgy gondolom, hogy amire én használom a gépet-Office, meteorológiai állomás adatainak feldolgozása, böngészés,-arra még jó ideig elég lesz az XP.

Pont az a lényeg, hogy teljesen mindegy mire használod a géped, mert az XP biztonsági szempontból elavult és ha a böngészés benne van akkor sérülékeny. Nem véletlenül javasolta [OP]Destroy-man a Windows 7-re való váltást. :ötlet:

 

Sõt a mai "orvostudomány" mellett nem okoznak problémát az MS frissítések. Persze a félelem ezekben a kollégákban ott van, csak nem tudják, hogy feleslegesen!

Ezzel maradéktalanul egyetértek. ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Ötvös Tomi

Szerintem ennek úgy se lesz sose vége, mindig lesznek új biztonsági rések, akkor is, ha a legújabb Windows-t használod. Nem telik bele egy év, és a Win7-hez is lesz egy csomó folt, mert annyira "biztonságos".

Etették az embereket, hogy itt a Vista, mára kiderült,az már nem jó, a 7-es jobb. Szegény Vista annyit se élt, mint az XP.

Itt is úgy van, mint minden másnál, hogy vedd meg a legújabbat. Agyonbonyolítanak mindent, közben kiderül, hogy egy csomó hardverrel is probléma van, amelyeket nem támogat.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Szerintem kevéssé fontos, hogy XP, Vista, vagy 7. Fontosabb, hogy milyen a rá telepített védelmi rendszer, s ami a leginkább befolyásolja egy OS biztonsági szintjét, az maga a felhasználó... Egy st*pid ember ugyanúgy összeszutykolja az XP-t és a 7-est is.

Link to comment
Share on other sites

die nadel

Természetesen mindig lesznek rések és lesznek foltok is hozzá. De itt nem ez a lényeg. A lényeg, hogy az összes frissítéssel ellátott XP soha nem éri el a 7-esnek még a frissítések nélküli szintjét sem! A Vista és a 7-es olyan biztonsági megoldásokkal rendelkezik amit az XP soha nem kap meg, még frissítésként sem! :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

Jay

Én meg nemrég szoktam le a frissítések telepítésérõl, mert az SP3 után megjelentek letöltése és telepítése nálam körülbelül 1 órát vesz igénybe. Nekem nincs kedvem annyit várni és nincs kedvem mindig friss telepítõ lemezeket gyártani. Ezért most XP SP3 van telepítve, frissítések és biztonsági szoftverek nélkül, automatikus frissítések kikapcsolva. Majdnem 1 hónapja használom így a számítógépem és eddig minden rendben.

Link to comment
Share on other sites

zorzy

Én a munkahelyen xp, otthon win7 használok. Ugyan olyan körülmények között, programok, oldalak, biztonsági szoftverek. És milyen meglepõ amikor az xp ellenõrzöm pl. spybot search and destroy-val, szinte mindig talál valamit, a win7 meg sosem.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

@die nadel

Egyetértek, de gondolom elfogadod, hogy ez sem nekem, sem sokaknak nem kellő indok arra, hogy egy új operációs rendszert vegyen. Ami értelemszerűen biztonságosabb, hiszen frissebb és több tapasztalatra építettek a programozása közben.

 

De emellett továbbra is azt gondolom, bármennyire is lyukas az XP kódja, hogy épp ésszel, némi figyelemmel, rendszeres frissítésekkel és minőségi(nek számító) védelmi szoftverekkel felszerelkezve nem kell harakirin gondolkodnia azoknak, akiket kevesebb pénzmaggal áldott meg a jó isten (és nem akar kalózkodni).

 

Mindemellett azt is fenntartom, hogy az 7-est is ugyanúgy tönkre vágja egy agyatlan felhasználó, mint az XP-t. Maximum picivel több idő kell neki. Természetesen ennek az ellentéte is igaz.

 

S arról a megkerülhetetlen okról se feledkezzünk meg, amit egy feleség jelenthet, aki, miután 10 pontos hátast dobott Win7-től, addig nyaggatott, míg vissza nem raktam az XP-t. :D

Link to comment
Share on other sites

zorzy

Hát igen az agyatlan felhasználót én is ismerem, Fél évente raktam újra a vistát neki, és már mehetnék a vin7 tet is újra húzni. Az én feleségem vevõ az újra, jobbra :).

Link to comment
Share on other sites

Sebi
Ezért most XP SP3 van telepítve, frissítések és biztonsági szoftverek nélkül, automatikus frissítések kikapcsolva.

Nálam is hasonlóan megy és semmi problémám vele. 2009 január 20.-án telepítettem utoljára. Ja, és legális az XP-m. ;)

Én is az állandó frissítgetést ellezők táborába tartozom. :)

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ha feldobja az ablakot, és rányomok, akkor frissítve lesz, ha elfelejtem, akkor nem. Volt, hogy hónapokig víruskereső és tűzfal nélkül voltam. Hetente ellenőriztem, hogy bekaptam-e valamit, de semmit. JPÉ csomag... Egyszer kaphattam volna be valamit, amikor feltörték az ASUS oldalát, én meg pont arra jártam. Akkor volt víruskeresőm (még NOD32 2.7), az megfogta.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

XP-t már nem sokáig kell frissiteni, ugyanis nemsokár kivonják a forgalombol, s vele együtt megszünik a terméktámogatás is. ;) Az meg nemigaz, hogy egy XP + egy adott vírustiító = Win7 + ugyanaz a vírusírtó. Az igaz, hogy a vírusírtó védi a rendszert, de egy ezer sebbõl vérzõ alapra hiába raksz bármit is, az nem fog úgy müködni, mint egy stabil alapon lévõ. Ha mondjuk egy házat kéne építened, akkor földrengés szempontjábol hova építenéd? St. András törésvonal (XP), vagy kishazánkba (Vista, Win7). pár évvel ezelött a világ legjobb hackerei probálták feltörni az XP-t, több linuxot, MAC-et, és a Vistát (win 7 még nem volt akkor). Vistat 2 nap után csak úgy tudták feltörni, hogy odaültek a géphez, és kikapcsolták a biztonsági funkciók felét, plusz még vírust is raktak a gépre. A többi rendszer max 30 percig tartott. És ez azért jelent valamit. Ha XP egyik hibáját kihasználod, akkor olyan könnyedén kapcsolod le a vírusvédelmet utána, hogy azt öröm nézni. Vista, Win7 esetén ez kínszenvedés lenne, erre nem fecsérelni senki sem idõt, kivéve ha nagyon fontos lenne valakinek valami miatt.

Link to comment
Share on other sites

zorzy
Ezért most XP SP3 van telepítve, frissítések és biztonsági szoftverek nélkül, automatikus frissítések kikapcsolva.

Nálam is hasonlóan megy és semmi problémám vele. 2009 január 20.-án telepítettem utoljára. Ja, és legális az XP-m. ;)

Én is az állandó frissítgetést ellezõk táborába tartozom. :)

De miért is kell ellenezni a frissítést?

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
XP-t már nem sokáig kell frissiteni, ugyanis nemsokár kivonják a forgalombol, s vele együtt megszünik a terméktámogatás is. ;)

Igen. Úgy 2015. közepén ;) , ahogy korábban jelezték. Vagy ilyesmire emlékszem.

Az még azért odébb van.

Ami megszûnik, az az SP2-es XP támogatása.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

:D

Mondjuk a földrengéses hasonlat se semmi...

Tudjátok mit? Használjunk inkább linuxot! :P

Link to comment
Share on other sites

zorzy

Az elfogadható ha valakinek nincs pénze olyan hardverre ami elviszi a win7tet, vagy fer módon játszik és még nincs pénze új op rendszerre. De az ilyen dumáktól sosem értetten, "visszateszem a jó kis megbízható, gyors xpt" ! Meddig kéne, akarják még használni 20 évig??? Amúgy sem nem gyors , és nem is megbízható. Vagy használjunk win 98at az még jobb.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...