Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Cloud Driver / Cloud Storage szolgáltatók


aadaam

Recommended Posts

aadaam

Egyre népszerûbb és aktuálisabb a CloudDriver/CloudStorage téma. (Cloud = felhõ, fenn az egekben, ebben az esetben fenn a neten, mivel ott van egy virtuális driver/winchester ahová felmásolhatjuk az adatainkat. )

 

Ezért is gondoltam hogy ez megérdemel egy külön témát. Itt nem olyan szolgaltatókról van szó ahol a honlapunkhoz tárhely is jár, ezek a szolgáltatók termékei kimondottan amiatt jöttek létre hogy adatainkat, a fájlokat, mappákat a gépünkrõl egy online virtuális winchesterre felmásolhassuk.

Ennek elõnyei:

- interneten keresztül elérhetjük, bárhol is vagyunk helyileg

- online adattárolás, biztonsági mentés, míg pl. gépet telepítünk

- szinkronizálhatjuk gépeinket

- megoszhatjuk adatainkat csoportokkal

- helyet szabadíthatunk fel gépünkön új winchester beépítése nélkül.

- stb. (mindenki javasolhat még :) )

 

Még fejlõdõben és felfutóban vannak jelenleg ezek a szolgáltatások.

2 szolgáltatóról szólnék részletesebben, amivel eddig tapasztalatot szereztem:

 

No.1.: Microsoft Windows Live Skydrive

A Microsoft minden Windows Live fiókhoz (magyarán mindenkinek akinek van MSN azonosítója) biztosít 25 GB ingyenes (!) tárhelyet, ahová bármilyen típusú fájlokat tölthet fel és mappába rendezheti õket.

Hátránya: 1 fájl max. 50 MB-os lehet, alapben nem támogatja egész mappák feltöltését vagy Sajátgéprõl való felmásolást.

(Kitérõ: Ezen kívül létezik még a Microsoft Office Live tárhely, minden jogtiszta Offical rendelkezõ egyén igénybe veheti ezt az ingyenes 5 GB-os tárhelyet, ahová akár egybõl közvetlenül az Office programból is menthetõk a dokumntumok. Ehhez egy frissítést is kell telepíteni, amit a Win Update alapjában biztosít. Itt kisebb a feltöltési korlát, azt hiszem 20-25 MB/fájl. Az Offive live a különbözõ Office dokumentumokat meg is tudja jeleníteni online.)

 

A Microsoft Skydrive-hoz létezik egy más cég fejlesztette feltöltõprogram, az SDE Explorer.

Ennek segítségével a Sajátgépben megjelenõ virtuális mappából tölthetünk fel fájlokat a Skydrive-ra. A program még fejleszté alatt áll. Tervezik, hogy a késõbbi verziókban már online meghajtóként fog megjelenni, így akár pl. Total Commanderrel is használható lesz.

A programnak létezik fizetõs PRO változata (kb. 3000 Ft . bankkártyás fizetás - életre szoló licensz), amellyel bármekkora fájlokat tölthetünk fel, mivel a program automatikusan feldarabol mindent 50 MB-os részekre. Ez szép és jó, csak ha valaki olyan géprõl akarja leszedni a nagy fájlokat amit ezzel a PRO programmal feltöltött, akkor kisebb akadájba fog ütközni, mert darabolt chunk fájlokat talál a neten, amit egyenként tölthet le SDExplorer hiányában. Egyébként erre is van megoldás - a Windows alapban tudja egyesíteni ezeket a fájlokat - kis trükközéssel (akit érdekel annak elmondhatom) , tehát elvileg megvalósulhat hogy bárhol a világon hozzáférhetünk akár nagyméretû dokumentumainkhoz.

 

Összefoglalva MS Skydrive nagy elõnye a korlátlan (mert akár több 25 GB-os fiókunk is lehet) hely, nagy hátránya a fájlonkénti 50 MB-os limit és jelenleg esetleges saját feltöltõprogram. (Az SDExplorer jóprogram, de még 1-2 generációt javítani kell rajta.)

 

 

 

No. 2.: Google Docs (Storage)

Nemrége engedélyezte a Google hogy a Google Docs 1 GB-os szabad tárhelyre bármilyen típusú és méretû (a tárhely kapacitásáig - ami ingyenesen alapban 1 GB) fájlokat fel lehet tölteni és nagyon profin megosztani. A fletöltött Office dokumentumokat a Google Docs tudja konvertálni és online kezelni.

A tárhely (Google Storage) bõvíthetõ pénzért: pl. +20 GB tárhely adóstul 1 évre 6 dollár (ez elég jó ár szerintem). Ez a plussz tárhely megoszlik a Gmail, Picasa és Google Docs között.

Így pl. évi 6 dollárért a Google Docs 20+1 Gb nagyságú lesz, amire akár egy 21 GB nagyásgú óriásfájlt is feltölthetünk és megoszthatunk.

A nagy hátrány itt is a mappafeltöltés hiánya, amire jelenelg más cég általi segédprogram sincs. A fórumokon mindenki nagyon sugallja ezt a Google-nak, és remélhetõleg ezen hamarosan változtat is, ezzel megvalósívat sok "ember régi álmát" a valós Google Drive-ot (GDrive). Az idõ majd eldönti, de remélem mihamarabb :)

 

 

Összefoglalva a 2 szolgáltatást:

A MS Skydrive-ra (ingyenes SDExplorer Free programmal) egész mappákat másolhatunk fel gépünkrõl, de érdemes 50 MB-nál kisebb fájlokat.

A Google Docs-ba bármekkora fájlokat feltölthetünk amíg a fizetett / ingyenes tárhelyünk engedi, de csak manuálisan a webes felületrõl. )

 

Létezik bár a Google Docs-hoz a gdocsbar Firefox kiterjesztés, azonban ez sem tud mappákat feltölteni, és az új Firefox-al nem is kompatibilis még.

 

Ezeken kívül létezik még sok fizetõs szolgáltatás.

Pl.

dropbox

amazon S3

syncplicity

stb.

Ezek is szintén adnak 1-2 GB szabad helyet, azonban az érdemleges méretû online tárhelyük ára szerintem eléggé drága (HAVONTA több tíz dollár. ), de tökéletesen támogatják a mappák feltöltését, szinkronizálását stb.

Várom a véleményeket, kinek milyen tapasztalata van, ismere -e valami új "tökéletes" lehetõleg ingyenes/olcsó szolgáltatást.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
[OP]Destroy-man

AZ MS-nek van egy másik szolgáltatása, a MESH.

 

Itt 5GB tárhelyet kapunk, korlátlan fájlméret használat mellett.

Kapunk hozzá egy szinkronizáló programot is, ami úgy müködik, mint a régi winekben a táska.

Az asztalon létrehozott mappákhoz pedig külön tudunk engedélyeket adni, hogy ki, milyen hozzáféréssel rendelkezik (olvasás, írás, módosítás) - ehhez windows live accountra van szüksége az adott felhasználónak, aki meghívót fog kapni az elöbb említett címre.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
KeLa

A MESH állítólag 2011-től lessz elérhető mindenki számára.

 

Én jelenleg a Waula-t (waula.com) használom. Nincs fájlméret korlátozás. Van megosztás publikus (mindenki álltal látható) és barátok közti (jelszóval védett). Ingyenes tárhely 1 Gb. ha az oldalon regisztrálsz. Ha meghívót kapsz és regisztrációkor megadod a szükséges kódot akkor eleve 2 GB tárhelyet kapsz. Az álltalad meghívottak után +500 Mega/regisztráció. Van lehetőség sajád HDD kapacitásod egy részét felajánlani a közösségnek. Ellenszolgáltatásként legalább napi 4 órát folyamatosan elérhetőnek kell lenned. Az elérhetőségi idő függvénye, mennyi onlájn helyet kapsz az offlájnodért.

 

A rendzer igen biztonságosnak tekinthető! Mielőtt a gépedet elhagyná a feltöltésre szánt adat az titkosításra kerül. A szolgáltató szerverein és a Gridbe csak a titkosított fáljszeletkék találhatók (több példányba a biztonság és biztos állandó elérés miatt). Annak visszakódolása jelszavad ismerete nélkül nem igazán lehetséges. Azért írtam a "nem igazánt" mert manapság nem sok lehetetlen dolog van az IT világába.

Ajánlatos a jelszót biztonságos helyen őrizni! Csak egy emlékeztető szöveget kapsz segítségül, ha elfelejtetted!

 

Fentiekből adódóan kell hozzá egy kliens programot telepíteni ami javát igényel. Ha olyan gép előtt lenne szükség a feltöltött anyagodra, ahol nincs (vagy nem lehet) a kliens program, az oldalukon keresztül is eléred azokat. Ilyenkor letöltődik egy kliens ami nem települ és a már dolgozhatsz is. Ehhez is kell java a gépen!

 

Sebesség tekintetében a letöltés (15/7,5-ös optikai netem van) nem sokkal lassabb mint a belső hálómon történő adatmozgatás. A feltöltés is hasonló + hozzájön a titkosítási idő. Persze lessab neten biztos sokkal lassab!

 

Ha ezen a linken regisztrálsz, eleve 2 Giga helyet kapsz!

 

Regisztrálási link a Wualához.

 

Ha a wuala.com oldalon indítod a regisztrálást, akkor is van lehetőséged a 2 Gigára. Kell hozzá az alábbi kód.

KNJHM7BPFMG77PFCMCB4

 

Ezt a kódot a kliens telepítésekor kell megadni, mikor az accuountod létrehozod.

 

Ha van több e-mailcímed és géped, lehet több accountod is.

 

A SYNC és BACUP csak a fizetős Pro esetén működik!

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nálam a következõket húzza alá pirossal a Firefox:

 

lessz, álltal, álltalad, sajád, onlájn, offlájnodért, rendzer, fáljszeletkék, lessab, lassab, e-mailcímed és van még egy accuontod is, ami nyilván elgépelés.

 

És nálad?

 

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba
Nálam az onlájn és az offlájn is esélyes. :)
Link to comment
Share on other sites

payskin

???

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

<-- :birka:

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Azzal nagyobb gondom van, hogy sehol sincs kiplakátolva, hogy "ez nekem + 0.5 GB-ot jelent, hehehee".

Link to comment
Share on other sites

KeLa

Úgy látszik az Opera 11 helyesírás ellenõrzõje még nem tökéletes!

 

@Pjotor

 

Igazad van! Elírtam! nem 500 csak 250

 

IPB kép

Link to comment
Share on other sites

payskin
Úgy látszik az Opera 11 helyesírás ellenõrzõje még nem tökéletes!

De a SZERKESZT gomb jó barát! ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...