Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Készenlét, Alvó állapot, hibernálás


Anglergab

Recommended Posts

Anglergab

Hellosztok!

 

1. A következõ problémával szembesültem: Tegnap este hibernáltam a gépet, ma reggel pedig "A Windows folytatása..." üzenetnél lefagyott, csak resettel lehetett újraindítani. Azóta újból próbáltam, és a probléma megmaradt. A gép teljes mértékben támogatja a fejlett energiagazdálkodást, nem értem mi lehet a hiba oka.

 

2. Lenne egy kérdésem a Vistával kapcsolatban: a Start menüben alul található "Fõkapcsoló" alapértelmezett állapota (ha a gép támogatja a fejlett energiagazdálkodást) az "Alvó állapot" (a gomb sárgás-barnás színû). Én úgy vettem észre, hogy ez nem más, mint az elõzõ Windows verziók "Készenléti állapot"-a, amelynek hatása: a monitor kikapcsolása, a merevlemez(ek) leállítása, a gép egyéb komponenseinek (amennyiben lehetséges) alacsony energiafelvételi állapotba helyezése. Ilyenkor a munkamenet a memóriában (RAM) marad, szükséges azt energiával ellátni. A processzor is mûködik tovább (igaz, amennyiben támogatja, alacsonyabb energiafelvétel mellett. Az alaplap ezt a "Standby" üzemmódot az elõlapi zöld színû "Power" LED villogtatásával, vagy "Dual color LED" esetén (általában) narancsárga színre történõ váltással jelzi. A "baj" az, hogy ilyenkor a tápegység normálisan mûködik, a processzor hûtõventillátora, és a házban található összes többi légkavaró is mûködik, ezek pedig együtt nem kis zajt csapnak, a "felesleges" áramfogyasztásról nem is szólva. (Laptopoknál más a helyzet, ott "intelligensebb" a hardver a korlátozott energiakészletek miatt.)

 

Nem értem, hogy az új operációs rendszer tervezõi hogyan rakhatták alapértelemezett leállítási funkcióként a Windowsba a "Készenléti/Alvó állapotot", és az is furcsa, hogy a neten szinte sehol nem olvasni errõl a témáról. Persze, sokaknak elegendõ indok a munkamenet gyors folytatása, azonban azt a hibernálás is biztosítja, és akkor nem szükséges energiaellátás a gépnek.

 

Gábor

Link to comment
Share on other sites

payskin

Valami gubanc van nálad. Az alapértelmezett kikapcsolás ugyanis egy továbbfejlesztett hibernálás, és ennek végeztével a Vista lekapcsolja a gépet. Nem kapcsolja ki teljesen, de a készenlétnél jobban. Tehát táp, ventilátorok állnak. Halasi Miki tudja ennek a pontos nevét, valami S3 vagy milyen állapot.

Link to comment
Share on other sites

Anglergab

Sikerült megoldanom a problémát. A BIOS-ban a "Power Management" menüben az alapértelmezett energiagazdálkodási funciót átállítottam S1-ről S3-ra, és működik az "Alvó állapot", nem "Készenléti állapot" többé. :)

 

Köszi a segítségedet!

 

Gábor

Link to comment
Share on other sites

payskin

Basszus, a lottó 5-ösbe miért nem trafálok így bele? :lol: Nagyon szívesen!

Link to comment
Share on other sites

Anglergab

Azonban mégsem mûködik: ébredés után megjelenik rögtön a Vista, de "megfagyva". A gép nem reagál semmire, egér, billentyûzet nem mûködik, áramot sem kapnak (az optikai egér nem világít). A merevlemezek, ventillátorok mûködnek, rendesen be van kapcsolva a gép, csak nem reagál semmire. (Megjegyzem hibernálás után is ugyanez történik).

A powercfg /a parancs szerint "A rendszer vezérlõprogramja (?) támogatja az S3 (hibernálás) készenléti állapotot (mégsem mûködik rendesen), és a rendszer vezérlõprogramja nem támogatja az S1, S2 és a "Hibrid alvás" készenléti állapotokat (ezek sem mûködnek). A számítógép alaplapjára gyanakszom, mint a hiba oka. Típusa: Gigabyte GA-7VT600 1394 (2003 decemberi). A Gigabyte honlapján driverek csak XP-hez vannak. A BIOS-t frissítettem (F7-es verzió, 2004 augusztusi). (Kérdéses számomra, hogy a fentebb említett "vezérlõprogram" azonos-e a BIOS-szal.) Azonban a probléma továbbra is fennáll. Kiszedtem az egyes memóriamodulokat, hátha az gátolja az "Alvó állapot" mûködését, azonban ez sem segített. Ideiglenesen letiltottam a gép SATA merevlemezét és a másodlagos IDE portra csatlakoztatott két optikai egységet, azonban ez sem segített. A videokártya típusa: Radeon 9200 Series (a Vista telepített hozzá illesztõprogramot).

Van valakinek ötlete?

Link to comment
Share on other sites

payskin
nem támogatja az S1, S2 és a "Hibrid alvás" készenléti állapotokat

Sajnos ez a gáz. Hibrid alvás, így hívják, és ezek szerint nem támogatja. Ha nincs újabb BIOS, akkor valószínûleg így járás esete forog fent. :(

Link to comment
Share on other sites

Anglergab

Újabb fejlemény a témával kapcsolaban. Körülnéztem az Eseménynaplóban, a rendszer kritikus hibaként rögzít(ett) mindent az alvó állapottal kapcsolatban. Kiderült, hogy a számítógép nem is kerül(t) alvó állapotba (teljesen), erről a következő hibaüzenet árulkodik: "A legutóbbi alvó állapotra való áttérés sikertelen volt. A hibát okozhatta a rendszer válaszadásának leállása, rendszerhiba, vagy az alvó állapotra való áttérés közben az energiaellátás megszűnése.". Mivel az utolsó hibaok kizárható, a második túl általános, maradt az első, amiszerint bizonyos eszközök túlságosan lassan válaszolnak, a rendszer nem vár rájuk, tehát nem tudja létrehozni a hiberfil.sys fájlt, hanem kikapcsolja a gépet. Ennek az eredménye a bekapcsolás utáni fagyott állapot. Ugyanezt támasztja alá az a tény is, hogyha a PC áramellátását megszüntettem az "Alvó állapot" alatt, elvesztett minden beállítást a memóriából (RAM-ból), ezek után a következő bekapcsoláskor lefutottak a POST folyamatok, a rendszert a gép persze képtelen volt betölteni a fentebb említett fájlból, mivel az el sem készült az előző "Alvó állapotba" helyezéskor. Tehát egy normál bekapcsolás történt (normálon azt értem, hogy a gép úgy viselkedett bekapcsolás után, mintha előtte kikapcsoltam volna), azzal a kivétellel, hogy "a Windows nem állt le szabályosan" című hibaüzenettel szembesültem. Kétségtelen, hogy nem állt le szabályosan, fentebb írtam miért (az Eseménynapló kritikus hibá(k)ról szóló bejegyzése(i) miatt.) Kezd egy kicsit bonyolulttá válni ez az eset, de akinek van ötlete, az megoszthatja gondolatait.

 

Gábor

Link to comment
Share on other sites

Anglergab

Sikerült megoldanom a problémát. Az előző hozzászólásomban már benne rejtőzött a megoldás: "A hibát okozhatta a rendszer válaszadásának leállása", "bizonyos eszközök túlságosan lassan válaszolnak, a rendszer nem vár rájuk, tehát nem tudja létrehozni a hiberfil.sys fájlt, hanem kikapcsolja a gépet. Ennek az eredménye a bekapcsolás utáni fagyott állapot.". Az első gyanús eszköz a TV Tuner kártya volt. A gyanúm beigazolódott: kivettem a PCI kártyát, és rögtön működött az "Alvó állapot" funkció, a gép felébredt, és használható volt. Remélem a történetem mások számára is tanulságos. A lényeg pedig így foglalható össze: ha a számítógép alaplapja támogatja az S3 funkciót (STR - Suspend-To-RAM), akkor minden bizonnyal támogatja az "Alvó állapot" funkciót is. Azonban régebbi, főként PCI eszközök képesek megakadályozni, hogy a számítógép tökéletesen "Alvó állapotba" kerüljön, ezért a bekapcsolás után a PC nem válaszol. A megoldást az eszköz illesztőprogramjának frissítése, amennyiben ez nem lehetséges (sajnos, ez elég gyakori) a kártya cseréje, eltávolítása jelenti.

 

Megjegyezném, hogy a számítógépnek S3 (alvó) állapotban elektromos áramra van szüksége a munkamenet megőrzéséhez (a RAM-ban), ezt igazolja az alaplapon világító LED is (a gép áram alatt van, de sok komponense inaktív). A számítógép áramfelvétele S3 (alvó) állapotban 2-3 W, míg bekapcsolva általában 60-100 W. Felhívnám a figyelmet, hogy csak az elektromos hálózatról leválasztott gépek nem fogyasztanak semmit. Ha energiát szeretnénk megtakarítani, akkor ügyeljünk a monitor áramtalanítására is (közel annyit fogyaszt, mind a PC). A tanulság az, hogyha a számítógépet hosszabb ideig nem használjuk, akkor kapcsoljuk ki (teljesen), vagy hibernáljuk, ugyanis ezen állapotokban a számítógép leválasztható az elektromos hálózatról. A PC szétszedése előtt pedig feltétlenül kapcsoljuk ki (ne hibernáljuk!), és válasszuk le a hálózatról, magyarul húzzuk ki a konnektort.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Le a kalappal, Anglergab! Rendkívül korrekt! :istenvagy:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...