Pjotr 9 Share Posted September 10, 2009 Indítás, kikapcsolás Csökkentett mód, programok, gondok Csökkentett mód elérése Ha egy rendszerrel van dolgunk, akkor egyszerû. Vadul nyomogatjuk az F8-at, és majd kiválasztjuk a csökkentett módot. (Ha F8 nyomogatáskor elõbb egy másik menü jelentkezne be, akkor abban kiválasztjuk a megfelelõt, majd enter lenyomása után azonnal nyomogatjuk az F8-at.) Multibootos rendszernél, ha Vistát akarsz csökkentett módban indítani, akkor a menüben ráállsz a kurzorral a Vistára, majd nyomsz egy F8 billentyût. Ha ugyanebben a Vista boot menüben az XP-kre akarod a csökkentett módot, akkor a korábbi operációs rendszerre (vagy aminek átnevezted) viszed a kurzort, elõbb nyomsz egy Entert, majd szinte ugyanabban a pillanatban egy F8-at. Ha több XP vagy hasonló van a korábbi operációs rendszer menüben, akkor elõbb az indítani kívántat kell kiválasztani, majd Enter + F8. Indítás Mikor indul a Windows? Amint megkapta a DMI adatokat, már indul is! Tehát világos, hogy ahhoz az égvilágon semmi köze nincs a Windows-nak, ha a gép a meghajtók detektálásánál akad ki. A Windows indulásának elsõ jelei (lehetnek): Egy szürke csík; Windows logó kék csíkkal, esetleg egy villogó kurzor helyette, ha arra van állítva; Kékség, de hibakód nélkül... Szürke csík "Hé, eddig nem volt!" vagy "Ezmiez?" Pontosan fogalmam sincs, de nem kell tõle (alapból) megijedni. Megjelenhet például akkor, ha lassabb gépre van telepítve a Windows, de ebbõl az is következik, hogy akkor is elõjöhet, ha betegeskedik a gép, mert pl. PIO módba kapcsolt a merevlemez. Emellett még akkor is elõjöhet, ha új eszközt telepítettünk. Windows logó van is, nincs is, homályba burkolódzott Ezt nem megfelelõ driver okozza, legyen az háttértárvezérlõ vagy videokártyadriver. Lehet próbálkozni cserével, de azt tudom javasolni, hogy telepítsük újra rendszert ésszel . Hiba #1 Ha látjuk, hogy indulna az XP, de lefagy, vagy újraindul a gép, akkor ott nagyon beborult valami. Elõször hardveres ellenõrzés, ha minden rendben van, akkor adatmentés, majd újratelepítés. Hiba #2 Ez már kicsit nehezebb téma, hiszen itt azt tárgyaljuk ki, mi van akkor, ha egyáltalán nem indul a Windows. Több operációs rendszer esetén Elrontott, hiányzó boot.ini Tedd be az XP telepítõlemezt, válaszd a javítást, ott a konzolt, és írd be, hogy fixboot c: C: nyilván annak a partíciónak a betûjele, amelyiken a Windows XP van. Hiányzó ntldr Megoldás Visszamásoljuk a telepítõlemezrõl a következõ fájlokat a Windows XP-nket tartalmazó gyökérkönyvtárba: ntldr ntdetect.com (bootfont.bin) [*] Megoldás A számítógép indításakor a Hiányzó NTLDR hibaüzenet jelenik meg (KB320397) hal.dll Ez a hibaüzenet akkor jelenik meg, ha összekutyulódtak a partíciószámozások a boot.ini-ben. Többnyire partíciórejtegetés, Partition Magic program (nem megfelelõ) használata okozza. Annyi lenne az egész, hogy helyre kell állítani a helyes számozást. multi(0)disk(0)rdisk(0)partition( 1 )\WINDOWS="Windows XP Professional " /fastdetect /NoExecute=OptOut Ha az elsõ partícióról indulna. Persze, ha csak 1 mûködõ partíciód van, nem könnyû megoldani a boot.ini szerkesztését. A helyreállító konzolt kellene elindítani a telepítõ CD-rõl, és belépve a rendszergazda jelszavával kiadni a fixboot parancsot. Bár valószínû ebben az esetben a bootcfg /rebuild parancs hozza helyre. Hogyan lehetne azt megoldani a laptopomnál, hogy ha felnyitom akkor felébredjen hibernálásból? A BIOS-ban nem lehet ilyeneket állítani. Ha a BIOS-ban nem lehet beállítani, akkor a világon semmi nem támasztja fel. Csak a BIOS ilyen irányú mûveletei tudnak életre kelteni egy kikapcsolt állapotban levõ gépet. Automatikus programindulás Start > Futtatás > msconfig Indítópult Automatikusan induló programok sorrendbe állítása Start --> Futtatás --> services.msc --> jobb klikk --> Tulajdonságok --> Függõségek CMD Szolgáltatások Start --> Futtatás --> services.msc Itt lehet leállítani (újraindításkor ez is indul) és letiltani egy folyamatot (ezután csak akkor indul, ha itt engedélyezzük), de törölni nem lehet a listából. Tipikus hiba egyes automatikusan induló programoknál, hogy a szóközt is tartalmazó elérési utat nem teszi idézõjelbe a registryben. Néha ez nem okoz gondot, néha igen, ha van hasonló mappa a HDD-n. Msconfiggal is megnézhetõ, mi okozza, de a megoldás a registry szerkesztése. A HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/Run kulcs alatt is szét lehett nézni, de valószínû inkább a HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/Run alatt lesz. Ami nem felel meg a szabványosnak, idézõjelek közé kell tenni. Indításnál 1 percig használhatatlan a gép, majd mintha újjászületne hamvaiból szárnyalni kezd Állíts be fix IP-t a hálózati kártyádnak! Az xp még a boot elõtt leáll, mégpedig olyan szöveggel, hogy hiba, nem található vagy hibás c:\windows\system32\config\system és a helyreállító konzolról próbálkozzak. A rossz hír az, hogy sikerült a registryt valamivel tönkre tenni a legutóbbi leálláskor. Többféle megoldás létezik. A közös bennük, hogy midegyik azzal kezdõdik, hogy tedd be a telepítõ CD-t, indítsd el a telepítést, és amikor alul felajánlja, hogy R-Repair vagy J-Javítás, akkor nyomd meg a megfelelõ gombot. Így kijutsz a javító konzolba, ahol elõször megkérdezi, melyik sorszámú Windowst akarod javítani. Ha egy Windows van, mondd neki, hogy 1. Ezután tudnod kell a rendszergazdai jelszót (ha üresen hagytátok, lehet, hogy itt ér véget a történet, és jöhet az újratelepítés). Ha ideáig sikeres, akkor innentõl vannak eltérések. Van, aki arra esküszik, hogy a chkdsk /r parancsot kell kiadni, és aztán kivárni, amíg végignézi a partíciót. A másik megoldás némiképp bonyolultabb: be kell lépni a szóban forgó C:\Windows\System32\Config mappába (CD parancs könyvtárváltásra, ha ez mond valamit). Mivel nálad a SYSTEM állományt találja rossznak, ki kell adni a következõ két utasítást: ren system system.bad copy \windows\repair\system Ezután vedd ki a CD-t, írd be, hogy exit , és ha minden jól megy, a Windows újra mûködni fog. Forrás Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted September 10, 2009 Energiagazdálkodás Készenlét, hibernálás, kikapcsolás Hibernálás Nem mûködik, ha: 4 GB-nál több memóriánk van Kérdõjeles, felkiáltójeles hardver van az Eszközkezelõben Nem megfelelõ/sérült drivert használunk az eszközeinkhez Hibás BIOS Hibás hardver Sérült merevlemez hiberfil.sys Mérete egyezik a memória méretével Nem helyezhetõ át másik partícióra, mivel bootnál csak a rendszerpartíció érhetõ el az operációs rendszernek. A többi a boot során csatolódik fel. Ki- bekapcsolás: Vezérlõpult > Energiagazdálkodási lehetõségek > Hibernálás Megadás leállítási opciónak Ahhoz, hogy hibernálhassuk a gépet, elõbb nyomva kellett tartanunk a "Shift" billentyût, mire a készenlét hibernálásra változott. Gombként jelenjen meg: Adjuk hozzá a következõ bejegyzést a Regisztrációs adatbázishoz (ctrl+c > jegyzettömb > ctrl+v > ctrl+s > hibgomb.reg) Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System] [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System\Shutdown] "ShowHibernateButton"=dword:00000001 WindowsXP-KB893056-x86-HUN.exe Újraindítás Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted September 10, 2009 Enyém, kiabáljatok (privátban), ha gond van, esetleg bõvíteni kell! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mesza 0 Share Posted September 10, 2009 Üdv! Szeretnék segítséget kérni. Mikor a számítógépet készenlétbe teszem, és visszakapcsolom, leáll az összes hálózati kártya, megszakadnak a LAN kapcsolatok, és végül lefagynak a programok majd az egész Windows. Most lett újratelepítve a gép, mert alaplapot, videokártyát, és processzort is. Elõre is köszönöm! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted September 10, 2009 Talán drivergond, BIOS-beállítás is lehet problémás. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asztalos 0 Share Posted September 19, 2009 Üdv ! Nekem a hibernálással lenne egy kis problémám. A készenléti üzemmód az működik (bár néhe egész sokáig eltart mire feléled - erre is jöhet valami válasz/magyarázat), de ha engedélyezem a hibernálást - azt engedi, létre is jön a hiberfil.sys (2GB) - és hibernálni akarok, akkor lefagy a gép. Pontosabban elkezdi a dolgát, kép feketére vált - a monitor on - és úgy marad, nem kapcsol ki a gép. Gondoltam már arra is, hogy esetleg az alaplap (ASUS A8N-E) nem támogatja, de WIN7-tel meg működik a hibernálás. (Az már egy másik kérdés, hogy WIN7-en meg nem találtam Hibernate menüt, de a billentyűzet hold gombjával hibernálódik !) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted September 19, 2009 Beragad egy folyamat, vagy szétment egy driver. Ne kérdezd, hogy melyik, a jó ég tudja... Próbálj meg mindent kikapcsolni hibernálás elõtt, amit lehet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mesza 0 Share Posted September 19, 2009 Üdv! Ismét problémám akadt, de most rosszabb. Szóval eddig úgy kapcsolt ki a gép, hogy kiírta hogy "A Windows leáll" majd a HDD LED világított, kattogott hármat valami a gépben (gondolom a winchester) és a negyedik kattanásra leállt a gép. Most semmi nem kattog, csak kiírja, hogy a Windows leáll és úgy marad ír: Már volt mikor vártam 10 percet, és nem történt semmi, a HDD LED-je meg egyáltalán nem világít. Mi lehet a probléma és hogyan tudom kijavaítani? Elõre is nagyon köszönöm!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Share Posted September 19, 2009 Rövidtávon: Start --> futtatás shutdown -s -f -t 0 Vagy még durvábban a PC power gombja Hosszútávon: -víruskeresés -felesleges programok letiltása az msconfig -ban (start -->futtatás --> msconfig --> automatikus indítás) Ha így sem jó, akkor formázz! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mesza 0 Share Posted September 19, 2009 Víruskeresés megvolt. Nincs vírus. De van 3 spyware, amiket mindíg megtalál a program, de újra visszajönnek. Én eddíg a Power gombot alkalmaztam, kipróbálom a másikat is köszi! És azt gondoltam hogy a winchester rossz, de nem - csökkentett módban kikapcsolt, sõt, normál módban is, amikor csak az üdvözlõképernyõn voltam, és nem volt még senkihez bejelentkezve. Sajnos ez úgy nem mûködik hogy kijelentkezek és leállítom, mert akkor úgyanúgy megakad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uzsgyi11 0 Share Posted September 30, 2009 Sziasztok ! Nekem egy olyan problémám van, hogy, amikor a kikapcsolásnál a "Készenlét" üzemmódot választom, akkor rendben megjelenik az új ablak, és jelzi, hogy folyamatban van az átkapcsolás a készenléti üzemmódra, de nem történik semmi. Akármeddig várhatok, akkor sem és innen már visszalépni sem lehet, még az Alt Ctrl Del is hatéástalan. Csak a hálózati fesz. megszakításával lehet kilépni. A készenléti üzemmód beállítására szolgáló vezérllõpultbeli funkciók nem erre az esetre vonatkoznak, hanem arra, hogy mikor és hogyan váltson át a gép erre az üzemmódra, de bármelyiket választva végül is ugyanez az állapot jön létre, azaz elindul az átkapcsolás, de de nem fejezõdik be és egy folyamatos várakozás jön létre. Köszönöm elõre is, ha valaki válaszra méltat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mesza 0 Share Posted September 30, 2009 Üdv! A BIOS-ban van ehhez kapcsolódó beállítás? (Az én problémámra van megoldás? ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Share Posted September 30, 2009 @Uzsgyi11 Mi a részletes hardver konfiguráció? Milyen régi az XP telepítésed? (Mármint a kezdetektõl ezt csinálja?) Minden driver hiánytalanul feltelepítettél? @mesza Újratelepítetted már a Windows? Nekem legalábbis ez volt a legutolsó instrukcióm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mesza 0 Share Posted October 1, 2009 Bocsi azt nem láttam sokáig tart végigkattingatni az új felületet. Nem még nem, de szeretném elkerülni, mert rengeteg programom van.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uzsgyi11 0 Share Posted October 1, 2009 @Csaba_# Válaszolva a kérdésedre: Több, mint egy évig jól mûködött. De vírusos lett és újra kellett telepíteni az XP-t. Ez kb. fél éve volt. Azóta fennáll ez a készenléti probléma. Operációs rendszer neve Microsoft Windows XP Home Edition Verziószám 5.1.2600 Szervizcsomag 3 build 2600 Processzor x86 Family 15 Model 6 Stepping 5 GenuineIntel ~3009 MHz BIOS-verzió/-dátum American Megatrends Inc. 0701, 2006.10.02. SMBIOS verziója 2.4 Teljes fizikai memória 1 024,00 MB Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lippy 0 Share Posted November 6, 2009 Sziasztok! Már viszonylag rég írtam. Most egy számomra igencsak érdekes baja van a gépemnek. Egy jó ideje a gép indítása igencsak megnõtt, az alaplap típusának kijelzése után kb fél perccel vált csak képernyõt, írja ki a memóriát, nézi át a buszokat (vagy mit), ott is vacakol egy ideig. Itt megállok, mert van egy USB-s külsõ vincsim, ami ha be van dugva, nem megy tovább ettõl a ponttól. Csak villog a kurzor. Ha viszont kihúzva indítom, akkor kiírja hogy CD-rõl bootolna, aztán normálisan továbbmegy, betölt a Windows (XP) és minden jó. Egyesek javasolták hogy esetleg nézzek bele a BIOS-ban nincs-e valami elállítva. NODE, nem tudok belelépni. A fent említett fél perc alaplapi kép után nyomkodom a DEL-t, fekete kép, villogó kurzor, és semmi. Nem jön be a BIOS. Ezt eléggé furcsállom. Mitõl lehet ez? Ráadásul épp elõbb próbáltam a csökkentett módot, de az is, kiválasztom, elkezd tölteni, aztán fekete kép, villogó kurzor, aztán még a kurzor is eltûnik és semmi. Mi lehet a gáz ami ennyire belekutyult a dolgokba? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted November 6, 2009 Nagyszerû. Szoftveres topikba írsz -- konkrétabban Windows XP témába -- miközben le is írod, hogy az XP betölt normálisan. BIOS-reset szerintem segít. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lippy 0 Share Posted November 6, 2009 Viszont a csökkentett mód nem. És az is érdekelne. És a BIOS-reset (az elemkivétel, visszatétel) mindezt megoldaná? A csökkentett mód nem mûködésének oka lehet esetleg az, hogy a múltkori rendszer újratelepítésemnél egy másik forrásból származó XP-t raktam fel, és az Everest - Op. rendszer részénél az 'Operációs rendszer jellemzõi' közt csak a Hálózati mód van kipipálva, a többi (köztük a csökkentett mód) pedig nem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted November 8, 2009 Kipróbálod, megtudod. Ha taknyolt XP-t használsz, akkor ne csodálkozz semmin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aljaspod 0 Share Posted November 10, 2009 A következõ problémám adódott. Amikor készenlét / hibernálásból visszatér a gép minden fut tovább, de a monitor nem kapcsol vissza (valamilyen video driver / kártya probléma lehet...). Viszont már többféle video driverrel, többféle bios beállítással is próbálkoztam, a probléma megmaradt. (Bízom benne hogy nem a videokártya rossz - bár 3D kapcsán is vannak vele gondok, de hallottam már mástól is ilyen gondról teljesen más hardverrel) Nekem egy Asus féle Geforece 9600 GT videókártyám van, Windows XP SP2 / SP3 alatt jelentkezik a gond. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted November 14, 2009 Tápod? BIOS-ban mi a helyzet az energiagazdálkodási beállítások között? S3? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Get_in_the_Game 0 Share Posted November 25, 2009 Sziasztok. A következõ a problémám: beállítottam, hogy 10 perc után kapcsoljon ki a merevlemez, de nem kapcsol ki. Észrevettem, hogy a merevlemez led-je kb másodpercenként villan egy picit. Igazából azt sem tudom, hogy ez az XP hibája-e vagy valami más. Próbáltam megnézni, hogy mi használja a merevlemezt, de nem találtam semmi ilyen programot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted November 25, 2009 Vírusirtó, indexelõ szolgáltatás, lapozófájl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Get_in_the_Game 0 Share Posted November 26, 2009 És akkor ez azt jelenti, hogy már nem is lehet beállítani ezt az opciót, mer úgyse fog mûködni? Próbáltam vírusirtót kikapcsoltam, indexelõ szolgáltatás nekem le van tiltva, lapozófájl az van, de az kell is. Link to comment Share on other sites More sharing options...
volkodlak21 0 Share Posted December 7, 2009 Sziasztok! Egy olyan problémám lenne, hogy a ha leakarom állítani a számítógépet, Start > Kikapcsolás > Kikapcsolás, akkor nem áll le a gép, hanem újraindul. Csak a Power gombbal tudom leállítani a gépet. Megnéztem a Vezérlõpultban az Energiagazdálkodási lehetõségeket, és rendben találtam mindent. Mi lehet a hiba? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts