Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Új alaplap - windows telepítés - hiányzó partíciók


majabos

Recommended Posts

majabos

Sziasztok!

 

Remélem, valaki olvassa, mert nagyon sürgõs lenne. A gépünk tönkrement a viharban (nagyon érik a túlfeszültségvédõ...), olyannyira, hogy alaplapot kellett benne cserélni, ezzel együtt új procit és új memóriát is kapott. szeretném rá újra feltelepíteni a Windowst. Van benne két merevlemez, ebbõl az egyiken csak adatok vannak két partíción, a másikon pedig 3 partíció, amibõl kettõn adatok vannak, a harmadikon pedig volt eredetileg a Windows. A problémám az lenne, hogy a boltban átköttettem, hogy ez a Windowst tartalmazó merevlemez legyen az elsõdleges, a másik pedig most a másodlagos kábelen van egy DVD íróval, a merevlemez a Slave, a DVD a Master (remélem, nem írok nagy hülyeségeket, a hardverhez épp csak annyit értek, amit az iskolában meg kell belõle tanítanom...). A telepítés elején, ahol ki kellene választani, hogy hova telepítem a Windowst, eddig mindig megjelent minden merevlemez minden partíciója szépen, így ki tudtam választani a Windows partícióját, és arra telepítettem az újat. Most viszont csak a nagyobbik, csak adatokat tartalmazó lemez partícióit látom részletesen, a másik merevlemezt egy darab ismeretlen címû partícióként mutatja, ráadásul azt mondja, hogy az egész lemez szabad, holott elég sok adatnak kellene rajta lenni. Miért nem látom az ezen levõ 3 partíciót, hogy kiválaszthassam, amin a Windows van? Egyik partíciót sem szeretném törölni a többi közül, mert mindegyiken fontos dolgok vannak. Talán vissza kéne állítanom a merevlemezek egymáshoz képesti viszonyát, de fogalmam sincs, hogyan, milyen kábelt kéne hova dugni. Ráadásul a két merevlemez csatlakozói sem ugyanolyanok, hogy csak megcserélhessem azt a széles kábelt. Ilyen csatlakozó a nagyobbik merevlemezen nincs is.

 

KÉrlek segítsetek, mert szükségem van még a héten azokra az adatokra, és szerettem volna már ma este egy szép új Windows elé ülni.

 

Elõre is köszönöm.

 

Maja

 

Most jut eszembe: Ilyenkor vajon mûködõ megoldás egy Linuxos Live CD-t berakni, és azzal lementeni az adatokat? Vagy ehhez kell egy mûködõ operációs rendszer a merevlemezen is? Honnan tudok most hirtelen egy ilyen Live CD-t beszerezni? Valamelyik Mellékleten van? Mert azok 3 évre visszamenõleg megvannak...

 

Maja

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Biztosan találsz Live CD-t, ha 3 év tényleg megvan. Viszont nem lehetetlen, hogy a rendszer vinyód az alaplappal együtt elköltözött az örök vadászmezõkre.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Meg kellene nézni azt a merevlemezt egy másik mûködõ op. rendszer alól. Esetleg az is sérülhetett a viharban.

Partíció helyreállításhoz, ha kell, egyik legjobb a TestDisk.

Link to comment
Share on other sites

majabos
Biztosan találsz Live CD-t, ha 3 év tényleg megvan. Viszont nem lehetetlen, hogy a rendszer vinyód az alaplappal együtt elköltözött az örök vadászmezõkre.

 

A merevlemez szerintem mûködik, mert azt látom, sõt nem is particionálatlan területnek jelzi, hanem egy formázott, üres partíciónak. A gond az, hogy ott kellene lenni 3 partíciónak, amibõl kettõn sok fontos adat volt.

 

Kerestem a DVD-ken Live CD-t, mert konkrétan emlékszem, hogy volt valamikor, de most sehol nem találom. MÉg megpróbálom megkeresni a szoftver katalógusban a legutóbbi DVD-n, hátha találok valamit.

 

Á, már meg is találtam! 2008 júniusi számban volt a 9 legjobb Live CD cikk a Mesterfogásokban, és ebben a számban van a mellékleten a leírt 9 rendszer! Remélem, sikerül a tervem...

Maja

 

Meg kellene nézni azt a merevlemezt egy másik mûködõ op. rendszer alól. Esetleg az is sérülhetett a viharban.

Partíció helyreállításhoz, ha kell, egyik legjobb a TestDisk.

 

A baj az, hogy mivel alaplapcsere volt, nincs mûködõ rendszer azon a gépen (ezért ezt a Test Disk nevû dolgot sem tudnám használni). Másik gépem meg nincs, hogy beletegyem ezt a merevlemezt, arról nem is beszélve, hogy félnék kiszerelni a gépbõl, mivel azt sem tudom, hogy kell igazán... De mindenképpen megpróbálom ezt a Live CD-s dolgot. Szerintetek mûködni fog? Érdemes megpróbálni?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Ubuntu Live CD-n van TestDisk is. :)

Link to comment
Share on other sites

majabos

És azt honnan szerzem meg? Jól értelmezem az említett számban az Uuntu leírásánál, hogy a DVD-n levő képfájlt kiírva az a CD is használható Live CD-ként? A fent említett gyűjteményben találtam egy SystemRescueCD navű Live CD-t, arra gondoltam, azt próbálom ki. Linuxhoz nem túlságosan értőként szerintetek melyiket fogom tudni jobban használin? (Láttam már Linuxot, KDE-t használtam is, szimpi, csak nincs annyira ráállva a kezem, mint a Windowsra...)

 

Maja

Link to comment
Share on other sites

majabos

Megnézem, köszi, szimpinek hangzik. Ez a Rescue disk nekem csak félig jön be. annyiból jó, hogy látom, rendben ott vannak az adatok a gépen, még nincs baj. de nem tudom őket lementeni, mert a Midnight commander, ami benne van, az nem tudja megnyitni ezeket a partíciókat, a Partimage programmal meg hiába próbálok képet készíteni a partícióról, arra akarja készíteni, amit tömörít, így nyilván nincs elég hely, és nem látok egy olyan opciót, ahol ki lehet választania mentés helyét... De ez talán már Linuxos téma.

 

Mindenesetre annyi kiderült, hogy amikor a Windows telepítésnél a partíciókat mutatja, valamiért a kérdéses lemezt nem is látja teljes egészében, mert a 120 gigás merevlemezből csak kb. 32 gigát lát, és ezt mutatja üresnek. A vicc az, hogy el is tudom képzelni, hogy összesen ennyi hely lehet rajta üresen, de miért vonná össze a 3 partíció üres helyeit? Mi történik, ha azt mondom, erre telepítsen? Vajon töröl ki adatokat, formázza az egész merevlemezt, vagy csak ebből a tegyük fel tényleg üres helyből készít egy új partíciót, és arra teszi az új windowst?

 

Bocsi, túl sok a kérdés...

 

Maja

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Ebben az esetben lehet, hogy rosszul jumperelted a merevlemezeket és lekorlátoztad a méretet 32GB-re. Ekkor már nem tud úgy mûködni, mint régen, hiszen a partíciós tábla nem vág össze a jelenlegi mérettel.

Ellenõrizd a jumpereket.

Link to comment
Share on other sites

majabos

Khmmm... és azt hogy csinálom? MOndom, hogy nem nagyon értek a belsejéhez, hozzányúlni az ilyesmihez meg pláne nem szoktam. Hallottam már a jumperekről, régebben pár éve láttam is ilyet, de most egy beszerelt új alaplapon nem tudom, hol keressem, és azt sem, hogy mit kéne látnom, ha megtalálom őket...

 

Egyébként nem tudom, hogy tényleg ez lehet-e a baj, mert tegnap sikerült működésbe hoznom ezzel a SystemRescueCD-vel, és az csodálatosan látta az összes adatot, minden merevlemez minden partícióját. Csak az a bajom, hogy nem sikerült megtalálnom, hogy hogyan tudnám kimenteni vele az adatokat, mert a Partimage nevű program nem igazán azt csinálta, ami nekem kellett volna. A másik (Ubuntu 8.04 LTS) Live CD viszont nem is volt hajlandó elindulni, mindegyik valami hibát jelzett a betöltődés során. Aztán 3/4 2-kor feladtam már. MOst újult erővel itt vagyok, és gondolkodom, mit tehetnék. Továbbra is kérem a segítségeteket.

 

MOst arra gondoltam, hogy megpróbálom a merevlemezre telepíteni az Ubuntu linuxot, az elvileg levesz magának az üres részből, és adatvesztés nélkül települ, ugye? Legalábbis annak idején a Suse linuxnál így volt. Úgy gondoltam, hogy akkor onnan megpróbálom kezelni a merevlemezeket úgy, hogy az összes adatot átmentem a másikra, meg ami nem fér oda, azt DVD-re kiírom. Így nyugodtan formázhatom aztán az egész merevlemezt. Nagy butaság?

 

* Nos, most gyorsan megint elmenetem a Windows telepítőnek ahhoz a bizonyos választóképernyőjáig, és leírtam, hogy mit látok, hátha ti többet láttok benne, mint én:

 

152626 MB lemez: 0 Id: 0 busz: 0 - atapi [MBR]

 

C: Partíció: 1 (Egyeb) [NTFS] 29996 MB ( 16481 szabad)

E: Partíció: 2 (Video) [NTFS] 122621 MB ( 11038 szabad)

Nem particionált terület 8 MB

 

32248 MB lemez: 0 Id: 1 busz: 0 - atapi [MBR]

 

D: Partíció: 1 [ismeretlen] 32254 MB ( 32253 szabad)

 

Lényeg az, hogy a gépben van egy 160 Gigás vinyó (Maxtor), amit fent láttok, ez van két részre osztva, és csak adatok vannak rajta. A második merevlemez egy 120 Gigás kéne legyen (így látja a Linux), ami 3 partícióra van osztva. Két 30 gigásra, és a maradék. A két 30 gigáson vannak az adatok, a maradékon, a 3. partíción pedig a régi Windows Xp van, amit most újra szeretnék telepíteni. No, ebből a merevlemezből lát ő összesen ennyit, és semmi adatot. Ha viszont megnézem Linux alatt, minden szépen látszik. Ezért kérdezem, hogy biztos, hogy a jumpereléssel lehet-e baj.

 

Maja

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Adatvesztés nélkül semmi sem települ az adott helyre, pláne egy összekutyult partíción. Ha egyáltalán meglévő partíció nélkül tudnád telepíteni, vagy azt létre tudnád hozni. ;)

Ezt a jumperelést tényleg meg kellene nézni, a 32 GB miatt sanszos. Utána lehet nem is kell más.

Ettől még a speciális partíciókezelő programok láthatnak mindent, csak a Windows maga nem.

Ha mégsem a jumper, akkor sem másolással vagy telepítéssel kellene nekiesni, hanem pont erre jó a LiveCD, és a TestDisk programmal próbáld a partíciót másolás, adatkinyerés előtt helyrehozni. Ha még lehet.

Ha jól emlékszem, szó volt korábban bolti átjumperelésről.

Link to comment
Share on other sites

majabos

A TestDiskkel néztem meg, hogy ott vannak az adatok. Tudok ott mást is csinálni? Láttam, hogy lehet másolni belőle könyvtárakat, de csak a rootba engedte, azt meg nem látom, ha kiveszem a LiveCD-t. Vagy igen? Én csak annyit mondtam a boltban, hogy szeretném, ha a kisebbik merevlemez lenne az, amiről bootolok. Hogy ezt a srác hogy csinálta, azt nem mondta, csak hogy megcsinálta.

 

Remélem, most nem csinálok nagy hülyeséget, de az egyetlen Live CD-vel, ami működik, ezzel a Systemrescue-val megpróbálom a jól felismert lemezen a GParted programmal az egyik partíció méretét csökkenteni, aztán megpróbálom újra a Windows telepítő CD-t, hátha felismert a nem formázott területet, és akkor arra feltelepítem. Onnan már talán kicsit nyugodtabb leszek, mert legalább az ismert környezetben dolgozhatok. Viszont ha akkor sem ismeri fel a másik merevlemez partícióit, ott sem tudom mit csinálhatnék. Valahogy mindenképpen ki kéne írnom DVD-re az adatokat, vagy legalább átmenteni a másik merevlemezre...

 

szóval vajon most éppen hülyeséget csinálok, vagy működhet az elmélet?

 

Na jó, megyek, megetetem közben a gyerekeket. Ebéd után jövök.

 

Maja

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
szóval vajon most éppen hülyeséget csinálok

Abszolút. Azon a merevlemezen, partíción amivel gond van, te magad ne módosíts semmit, ne ments önmagára semmit, különösen ne módosíts partíció méreteket.

Ebből a szempontból az más, amit a TestDisk csinál, hogy pár bájtot átír.

A merevlemezre rá szokott lenni írva, hogy melyik jumper állítás mi. Ha jól sejtem jumper nélküli állapotban slave-nek kell lennie.

Nézd meg az ominózus vinyót, nézd meg a ráírt infókat, és nézd meg van-e rajta jumper és hol.

Próbáld meg teljesen jumper nélküli állapotban és egymagában rádugni a kábelre. Ettől még slave-ként be kell bootoljon. Ha jó.

Ha meg nem, akkor jöhet a helyreállítás. De akkor is csak egy másik vinyóra ments, ami lehet akár inkább egy másik IDE csatornán, ha van kettő.

Link to comment
Share on other sites

majabos

Nem azon csináltam a műveletet, amin gond van, hanem azon, amit jól felismer, és nincs vele gond.

 

De mit csinál pontosan a testDisk? Az Analyse menüponttal néztem meg hogy ott vannak az adatok, megvannak a partíciók. Mit tehetek még vele? Hogyan tudnk a segítségével helyreállítani Partíciókat?

 

Tehát ki kéne szerelnem a vinyót a házból? Amit ezután írtál, az sajnos számomra teljesen kínai. Le tudnád írni olyan stílusban, hogy "a merevlemez hátulján látsz négy pöcköt. Egy ilyen és ilyen kábelt kell keresni, ezt kell bedugni ide és ide. Eközben a másik merevlemez, stb.". Bocsánat, de bennem tényleg csak a tenni akarás van meg, csak muszáj tudom előre, hogy mit kell tennem lépésről lépésre.

 

Amíg várok a válaszra, addig kikapcsolom azt a gépet, és megnézem a vinyót, hátha magamtól is felfedezek rajta valamit...

 

Hihihi, HEURÉKAAA!!!! Összeszedtem a női bátroságomat, és kiszereltem az ominózus merevlemezt a gépből. Tényleg találtam jumper beállítás leírásokat rajta, és korábbi halvány emlékeimből, ahogy ránéztem, hirtelen rájöttem, melyik is a jumper rajta. És akár hiszitek, akár nem (bár számotokra ez valószínűleg nem meglepetés), van rajta egy olyan beállítás, ami 32 GB-ra korlátozza a láthatóságot, és igen, azon a két kis pöckön volt egy fekete "bigyó"! (elnézést a nem szakszerű nyelvhasználatért...). Nos, azt egy csipesszel leszedtem, visszaszereltem a vinyót, és most beindítottam ismét a Windows telepítő CD-t,és várok, hátha csoda történik. Még egy F8........... És igen! Felismerte, hogy van rajta egy Windows. Nem, nem szeretném helyreállítani, hanem frisset telepítenék........ És Yessssssss!!! Ott van szépen mindkét merevlemez összes létező partíciója, még az is, amit időközben a másik merevlemezen kreáltam, egy 10 GB-os nem particionált terület. Most szépen feltelepítem a Windowst, és azonnal elkezdem DVD-re menteni az összes fontos adatot róla.

 

Szeretném mindenkinek megköszönni a türelmes segítséget, tényleg sokat segítettetek, hiszen így nemcsak megoldódott egy probléma, hanem tanultam is valamit, amit ezután hasznosítani is tudok, és így ismét eggyel több dologgal leszek majd barátságban a hardver világában is. Köszönöm. Remélem, most már a telepítéssel nem lesz semmi gond.

 

Maja

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

:yeah:

Pedig még lett volna pár ötletem, mint a rabbinak a libákkal. :lol:

Nem emlékszem, szóba kerültek-e a BIOS beállítások, hogy felismeri-e rendesen a vinyót automatikusan, vagy kell neki LBA kézi beállítás.

:hmm: De az XP mintha már figyelmen kívül hagyna BIOS beállításokat.

Na de a lényeg, hogy megoldódott arpsoft felismerése nyomán. 8)

Link to comment
Share on other sites

majabos

Hű, igaz, tényleg ő volt! Akkor különösen neki köszönöm. De azért a többiek is sokat segítettek.

 

Maja

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...