Pjotr 9 Share Posted October 20, 2008 Belső és külső merevlemezházak vásárlás/kérdések/problémák Belső merevlemezfiókok Belső merevlemezfiókokról sok mindent nem lehet elmondani, figyelni kell a csatlakozásokra, és arra, hogy ne valami gagyi műanyagot vegyünk, mert azok hamar bedöglenek. A belső fiókoknál jobbak a külső házak. Külső merevlemezházak Külső merevlemezházakról annyit érdemes tudni, hogy ezek is lehetnek a hibák forrásai (elektronika, kábel), valamint az elektronikájuk nem minden esetben teszi lehetővé a bennük lévő merevlemezek monitorozását. Ha bármi is azt súgja nekünk, hogy gond van a külső merevlemezzel, akkor vegyük ki a házból, és közvetlen csatlakoztassuk az alaplapra, hogy leteszteljük! Ha tehetjük, akkor válasszunk alumíniumból készült házat, mert masszívabb, és esetleg segíti a hőelvezetést. Bele merevlemezt nem fontos gyorsat vennünk, sőt, ha elérhető számunkra, akkor 5400 RPM-es merevlemezt válasszunk bele. 2,5"-os házaknál érdemes odafigyelni, hogy milyen a tápellátása a rack-nek. Ha 2 USB látja el (vagy rosszabb esetben 1), akkor maradjunk az 5400-as mobil merevlemezeknél, de ha rendelkezik külön táppal, akkor választhatunk 7200 RPM-as notebook HDD-t, de nincs értelme. Figyelni kell a csatlakozásokra is, mert ha csak USB és Firewire porttal van ellátva a külső ház, akkor talán érdemesebb a SATA egységeket (ha kettesek) SATAI-es módra állítani a maximális kompatibilitás miatt. H a a külső ház lehetővé teszi az eSATA csatlakozást, akkor SATAII-es üzemmódban hagyjuk a SATAII-es egységeket, mert ekkor lesznek hot swap kompatibilisek. Figyeljünk oda, hogy ha eSATA-val használunk SATAI-es merevlemezt, akkor azt menetközben ne csatlakoztassuk, illetve ne húzzuk ki! PATA eszközöknél nem kell számolni ilyesfajta bonyodalmakkal. Persze vehetünk komplett külső szetteket (ház+merevlemez), de sok gyártó nagyon drágán kínálja ezeket az eszközöket, kiváltképp a 2,5"-osakat. Nem lehet elégszer elmondani, hogy hiába hurcolásható így egy asztali merevlemez, akkor sem erre lettek tervezve, hanem arra, hogy egy asztali gépben teljesítsenek szolgálatot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
negga 0 Share Posted June 28, 2009 Hali. Külső rack témában nem tudom, jó helyre írok e. Az a helyzet, hogy egy Chieftec Black Box CEB-25S rackem, ha USB-ről használom bizonyos gépeknél egyáltalán fel sem pörög. A merevlemez jó, és a rack is jól működik mind eSATA, mind USB módban, de ez már a második gép, amikor USB-ről nem indul. Pedig a kontóaktjelző led ég. Hihetetlen és nagyon dühítő. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted June 28, 2009 Egy dolog a visszajelzõ led, másik a hibátlan kábel. Próbáld ki másik dróttal! Link to comment Share on other sites More sharing options...
negga 0 Share Posted June 29, 2009 Köszi, de nem ez! Ugyanilyen kábel kell merevlemezes mp3 lejátszómhoz, cserélgettem, és mindkettő jó laptopon. Én kizárnám a kábelt. Eddig 6 gépen próbáltam a külső winyót usb-s interface-el, és 4 helyen oké, de 2 gépben semmi. Normál usb 2-es portok amik tökéletesen működnek, kivéve ha a boxot rádugom. Led ég de nem pörög a lemez, mintha nem adná rá a kakaót. Érdekes probléma, valószínűleg a két gépben van a bibi ahol nem megy, biost már átnéztem frissítve, usbknél engedélyezve a dolgok. Mindkettő asus alaplap egyik Intel 915 alaplapi chipkészlet a másik ennél újabb. Nem tudom lehet ennek köze hozzá? Ezek után honnan tudjam milyen gépen fog menni? Sok kérdés . De nagyon be kéne üzemelnem az asztali gépen. Ha ötletekkel tudtok segíteni akkor nagyon köszi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted July 29, 2009 Történet Adott: eSATA port USB2.0 SATA ház USB-n keresztül harmatosan működik az adatátvitel, az én gépemmel ~ 22 MB/s-os sebességet ért el, másik géppel ~ 29 MB/s-ot. Jött az ötlet, mi lenne, ha eSATA-SATA kábellel használnám? Kőkemény 1000 forintért szereztem egy ilyet, bekötöttem: 50 MB/s minden további nélkül. Még annyi szépséghibája van a dolognak, hogy IDE emulációval dolgozok most, formázás előtt majd átállítom, és akkor lehet majd forrón szeretni. Emellett még van egy kis gond a kábel igazításával, de majd megoldom. Frissítés: van ez 60 MB/s is. 58,9 MB/s a plafon. Talán mégsem: 62,5 MB/s stabilan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zsolt01 0 Share Posted August 29, 2009 Sziasztok. Ezt a Samsung STORY Station 3,5" 1TB 5400rpm USB 2,0 (HX-DU010EB/A62) külső merevlemezt néztem ki. Fat 32-es, ha minden igaz. Ezt NTFS-re "átrakató" úgy tudom. De fel is lehet osztani, kb. 5 részre gondoltam. Annó azt hallottam, hogy USB-n keresztül nem lehet felosztani, új partíciót csinálni. XP lemezkézlesnél szoktam belső HDD-nél. Tehát, hogy van ez? Köszi előre is a válaszokat! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted August 29, 2009 Miután felismerte a merevlemezt, ugyanúgy tudod használni, mintha belsõ lenne. A lemezkezelõvel át tudod konvertálni NTFS-re és particionálni is tudod. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Share Posted August 31, 2009 Még annyi szépséghibája van a dolognak, hogy IDE emulációval dolgozok most, formázás előtt majd átállítom, és akkor lehet majd forrón szeretni.Számos alaplapon eSATA külön vezérlőn van, és nem a déli hídon, ezért külön is állítható. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted August 31, 2009 Egy notebook-ban biztosan nincs. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zsolt01 0 Share Posted August 31, 2009 KGigi: Köszi! Most már nyugodtabban rendelem majd meg, hogy már tudom, hogy jó lesz az elképzelésem. (Csak azt nem értem, hogy múltkor mért láttam olyat a neten, hogy USB-s külső HDD-t USB-n keresztül nem lehet felosztani particionálni.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jay 0 Share Posted September 1, 2009 Külsõ merevlemezt milyen kábellal lehet az alaplaphoz csatlakoztatni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted September 1, 2009 Nekem van egy olyan kábelem, aminek az egyik vége eSATA, a másik pedig sima SATA. eSATA-eSATA kábel is van persze. USB-hez A-B végű kábel kell, ha minden igaz. Szóba jöhet még FW, LAN, miegymás. Tehát jó lenne tudni, milyen is pontosan az a külső merevlemez. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jay 0 Share Posted September 1, 2009 Ilyesmi. Everest szerint: WDC WD5000AAVS-22G9B1 (WD-WCAUH1168660) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted September 1, 2009 Ez sima USB-s. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jay 0 Share Posted September 1, 2009 Igen, de ki akarom venni a külsõ házból és beraknám a számítógép házba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Share Posted September 1, 2009 Sima SATA-s vinyó van benne, ezért sima SATA kábel kell. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jay 0 Share Posted September 1, 2009 Sikerült, köszönöm! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Share Posted September 6, 2009 Sziasztok! Van valakinek tapasztalata LG XD4 külsõ HDDvel? Mennyire gyors eSATAn? USBs eSATAs merevlemezt keresek, ha tudtok ajánlani jobbat, légyszi tegyétek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doenee 0 Share Posted December 29, 2009 Hali! USB meghajtóként használom a SATA II HDD-t (nem USB ház, csak csatlakozó). Ez károsíthatja a merevlemezt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted December 29, 2009 Nem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doenee 0 Share Posted December 29, 2009 Köszönöm a válaszod! Azért kérdeztem mert mostanában kb. 1 -1,5 éve sorra szálnak el a HDD-im. Most például egy WD 250-es rakoncátlankodik éppen. A Sam félévente ezen nem csodálkozok, de egy WD azért már érdekes. Persze lehet, hogy ilyen peches vagyok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted December 29, 2009 Milyen tápod van? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doenee 0 Share Posted December 29, 2009 Mármint a számítógépé? --Fujitsu-siemens Arra gondolok én is, csak a cseréje bonyolult mert spéci a táp, mármint az alakja. Ezért is használok USB HDD-t külön táppal. Ha az USB tápra gondolsz akkor amit adtak hozzá az a kis tápegység. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted December 29, 2009 Arra gondolok, hogy egy trágya táp nyírja ki az alkatrészeket. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doenee 0 Share Posted December 29, 2009 A számítógép tápjára gondolsz te is ugye? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts