szaki 0 Share Posted March 25, 2009 hi az történt hogy még régebben véletlen megmágneseztem a monitoromat azóta van rajta egy halvány folt hogy lehetne eltûntetni menüjében van degauss de az nem segít rajta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Share Posted March 25, 2009 Teljesen áramtalanítsd (húzd ki a konnektorból, majd nyomd be a bekapcsológombot), aztán kapcsold újra be, majd degauss újra, hátha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted March 25, 2009 Sehogy. A színes CRT-k tönkre mennek a mágnestől. A fekete-fehérek (lsd. régi tvk) egy idő után helyreállnak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaki 0 Author Share Posted April 2, 2009 kösz Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted April 2, 2009 KGigi: ezt elmagyaráznád miért? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted April 2, 2009 Tönkre teszi a képcsöveket. A magyarázatra nem emlékszem pontosan, fizikán vettük. Ha érdekel, tavaszi szünetben megnézem. A csövek felépítéséhez van köze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted April 2, 2009 Csak azért kérdezem, mert az alapelv mindegyikben megegyezik. Ami elromolhat a színes monitorokban, az a színösszetartás, de azt meg általában elektronika szabályozza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kori 0 Share Posted April 2, 2009 Igen, a CRT katódsugárcsöves TV-kben monitorokban van un. lemágnesezõ áramkör, ami a készülék ki be kapcsolásakor mûködik. Le kell áramtalanítani a készüléket néhány percig majd vissza és az esetek 90%-ában megjavul a készülék. Nem szabad monitorok közelében hangszórót vagy egyéb erõs mágneses terû gépet tenni (kivéve, ha le van árnyékolva a készülék), mert foltos lesz a képernyõ. Régi mûszerész szakiknál még van lemágnesezõ tekercs is amivel orvosolható a probléma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted April 2, 2009 A TV-készülékben vízszintes és függõleges eltérítõ tekercspárok mágneses mezõjével biztosítják, hogy az elektronnyaláb nagy sebességgel soronként balról jobbra és felülrõl lefelé végigpásztázza a képernyõt. Az elektronsugár áramerõsségét a gyorsító elektromos mezõ befolyásolja. Egyelõre ennyit találtam. Amit kori ír, az abszolut lehetséges, a fizika könyv X éves, ezért aztán azóta fejlõdhetett a világ. De egészen biztos vagyok abban, amit írtam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kori 0 Share Posted April 2, 2009 Azt amit te írtál az un. eltérítő tekecs ami a képcső nyakán van, ami ha valamelyik nem lenne ,akkor vizszintes vagy függűeges csíkot látnánk csak. A lemágnesező áramkör egy tekecsből kondiból álló három vagy négy kivezetésből álló nyákba forrasztható áramkör. TV műszerész voltam annó 15 éve, erre még emlékszem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted April 2, 2009 Akkor nálam egészen biztosan többet tudsz. Sajnos nem emlékszem egész pontosan, hogy melyik könyvben volt, mert nem nagyon volt szükségem rájuk, a jegyzet bõven elég volt. Az is lehet, hogy a tanár mondta. Õ viszont többször. Mást nem következõ osztálytalálkozón megkérdezem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted April 10, 2009 Megtalálni nem találtam meg, viszont beleástam magam egy kicsit a CRT-k működésébe. Azt tudom elképzelni, hogy a három ágyú miatt vagy a színrétegek miatt viselkedik másképp a színes képernyő. De ez csak tipp... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Becsoft 0 Share Posted April 10, 2009 Szerintem színesnél is csak egy ágyú van. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted April 10, 2009 Nem. Három, minden színnek külön-külön. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fujitsu 755 Share Posted April 10, 2009 A TV-készülékben vízszintes és függõleges eltérítõ tekercspárok mágneses mezõjével biztosítják, hogy az elektronnyaláb nagy sebességgel soronként balról jobbra és felülrõl lefelé végigpásztázza a képernyõt. Az elektronsugár áramerõsségét a gyorsító elektromos mezõ befolyásolja. Ez inkább az oszcilloszkóp mûködési elvére hasonlít. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted April 11, 2009 Az elv egyezik, csak a képcsõ geometriája más. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaki 0 Author Share Posted April 17, 2009 na most degauss-t csináltam pár tucatszor azóta halványabb Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted April 17, 2009 Esetleg egy teljes néhány órás áramtalanítás is segíthet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaki 0 Author Share Posted April 20, 2009 na ide süss amikor nem gépezek akkor áramtalanítva van több mint pár órára Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted April 20, 2009 Tehát ki van húzva a konnektorból? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Share Posted April 20, 2009 Ki kell húzni a konnektorból, majd be kell kapcsolni a gombjával. Erre gondolt arpsoft. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaki 0 Author Share Posted April 22, 2009 de hát ha nincs áram alatt akkor hogy érzékelje szerencsétlen a gombnyomást? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Share Posted April 22, 2009 Ezeken mechanikus kapcsoló van, nem kell semmit sem érzékelnie. Zárja a kapcsolást, és kész. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Share Posted April 22, 2009 Attól, hogy egy CRT megjelenőt kihúzol a konnektorból, még nagyon hosszú ideig marad benne un. "kóboráram". Azzal hogy utána bekapcsolod a monitort, gyakorlatilag ezt is kisütöd. És ez esetben pont ez lenne a cél. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts