Silent Psycho 0 Share Posted December 3, 2008 Adott 16 darab korong, amelyek egyik oldalukon piros, másikon kék színűek. A korongok úgy vannak elrendezve, hogy 4x4-es négyzetet formáznak. Kezdetben minden korong piros lapja van felül. Az oszlopokat és sorokat középpontjuk körül 180 fokkal lehet elforgatni. Érjük el, hogy a korongok felső lapjain a színek az ábrán látható módon helyezkedjenek el! A fenti feladatot kaptam a suliban mesterséges intelligencia nevű tárgyból. A feladat megoldását ugyan tudom (pl.: 1. sor, 2. oszlop, 3. oszlop, 1. sor), de kéne írnom egy programot ami A algoritmus segítségével megoldja a feladatot. Már egy hete töröm a fejem egy jó heurisztika kitalálásán, de eddig nem jött össsze. Van valakinek valami ötlete heurisztikára? Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 949 Share Posted January 6, 2009 Te figyu, biztos, hogy minden így van, ahogy elmondtad? Én mostanában utazás közben töprengtem rajta, de bevallom, magamtól sem tudom megoldani. A fent leírt megoldásod nem jó, az 1. sor, 2. oszlop, 3. oszlop, 1. sor után mind a négy sor piros-kék-kék-piros lesz. A "B" variáció, hogy rosszul értelmezem a "középpontjuk körül 180 fokkal lehet elforgatni" kitételt. Én sorokban és oszlopokban forgatom a korongokat (minden, ami piros volt, kék lesz és vice versa). Szóval, az első kérdés, hogy biztos így van-e a feladat, ha igen, van-e megoldása, és ha igen, akkor gondolkodhatunk az algoritmuson. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted January 7, 2009 A megoldás jó, a feladat leírása is. Tessék térben gondolkodni! Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 949 Share Posted January 7, 2009 Az baj. Azt hiszem, így járás esete forog fent... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silent Psycho 0 Author Share Posted January 9, 2009 Nem igazán értem az utolsó hozzászólásod... A feladat úgy van ahogy leírtam, a megoldás is. Több megoldása is van amúgy, azokhoz is 4 (vagy több) forgatás kell. Sikerült egy nagyon alternatív heurisztkát találnom, a megoldást visszaadja, de lassú és igazából csak próbálgatások útján "tákoltam" össze. Majd leírom, ha letudtam a vizsgáimat... Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 949 Share Posted January 9, 2009 Azt próbáltam kifejezni, hogy ha tényleg így van a feladat, az baj, mert akkor egy kukkot nem értek belõle sajnos, pedig eredetileg tetszett volna az elképzelés. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botond 0 Share Posted October 12, 2009 Régebben sokat játszottam egy ilyen játékkal a telómon. Soha sem tudtam, hogy hogy kell, csak eszeveszettül kattintgattam jobbra-balra. Illetve itt most oszlopra-sorra . A mesterséges intelligenciával általában az emberi gondolkodást utánozzák le nem? Mert akkor ennyi erõvel írhatnál egy olyan egyszerû programot, ami véletlenszerûen változtatja a sorokat és oszlopokat és máris leképezted az én gondolkodásomat . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts