Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Heurisztika


Silent Psycho

Recommended Posts

Silent Psycho

Adott 16 darab korong, amelyek egyik oldalukon piros, másikon kék színűek. A korongok úgy vannak elrendezve, hogy 4x4-es négyzetet formáznak. Kezdetben minden korong piros lapja van felül. Az oszlopokat és sorokat középpontjuk körül 180 fokkal lehet elforgatni. Érjük el, hogy a korongok felső lapjain a színek az ábrán látható módon helyezkedjenek el!

 

IPB kép

 

A fenti feladatot kaptam a suliban mesterséges intelligencia nevű tárgyból.

 

A feladat megoldását ugyan tudom (pl.: 1. sor, 2. oszlop, 3. oszlop, 1. sor), de kéne írnom egy programot ami A algoritmus segítségével megoldja a feladatot. Már egy hete töröm a fejem egy jó heurisztika kitalálásán, de eddig nem jött össsze.

 

Van valakinek valami ötlete heurisztikára?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
payskin

Te figyu, biztos, hogy minden így van, ahogy elmondtad? Én mostanában utazás közben töprengtem rajta, de bevallom, magamtól sem tudom megoldani. A fent leírt megoldásod nem jó, az 1. sor, 2. oszlop, 3. oszlop, 1. sor után mind a négy sor piros-kék-kék-piros lesz. A "B" variáció, hogy rosszul értelmezem a "középpontjuk körül 180 fokkal lehet elforgatni" kitételt. Én sorokban és oszlopokban forgatom a korongokat (minden, ami piros volt, kék lesz és vice versa).

 

Szóval, az első kérdés, hogy biztos így van-e a feladat, ha igen, van-e megoldása, és ha igen, akkor gondolkodhatunk az algoritmuson.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

A megoldás jó, a feladat leírása is. Tessék térben gondolkodni! :P

Link to comment
Share on other sites

payskin

Az baj. Azt hiszem, így járás esete forog fent... :(

Link to comment
Share on other sites

Silent Psycho

:hááát: Nem igazán értem az utolsó hozzászólásod...

A feladat úgy van ahogy leírtam, a megoldás is.

 

Több megoldása is van amúgy, azokhoz is 4 (vagy több) forgatás kell.

Sikerült egy nagyon alternatív heurisztkát találnom, a megoldást visszaadja, de lassú és igazából csak próbálgatások útján "tákoltam" össze.

 

Majd leírom, ha letudtam a vizsgáimat...

Link to comment
Share on other sites

payskin

Azt próbáltam kifejezni, hogy ha tényleg így van a feladat, az baj, mert akkor egy kukkot nem értek belõle sajnos, pedig eredetileg tetszett volna az elképzelés. :upsz:

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Botond

Régebben sokat játszottam egy ilyen játékkal a telómon. Soha sem tudtam, hogy hogy kell, csak eszeveszettül kattintgattam jobbra-balra. Illetve itt most oszlopra-sorra :). A mesterséges intelligenciával általában az emberi gondolkodást utánozzák le nem? Mert akkor ennyi erõvel írhatnál egy olyan egyszerû programot, ami véletlenszerûen változtatja a sorokat és oszlopokat és máris leképezted az én gondolkodásomat :D.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...