Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Laptop szervíz - több kárt okoztak mint hasznot


Strar

Recommended Posts

Strar

Sziasztok!

 

Bár nem akartam neki új témát nyitni, de nem találtam neki jobb helyet. Az esetem a következő:

 

Nemrég bedöglött a HP Nc6000-es laptopom, szimplán nem volt hajlandó bekapcsolni. - Csak 5 ből 1x, akkor is pár percre. (Wifi led világít, ventillátor + winyó felpörög, fekete képernyő, ~5 másodperc múlva kikapcsolás.) Az interneten keresgélve azt láttam, más is tapasztalt már hasonló hibát ezzel a típussal, amit a legtöbb esetben az alaplap okozott. A gép sajna már rég nem volt garanciális, így elkezdtem keresgélni egy szervizt, hátha tudnak kezdeni vele valamit. "Sok a meló, sok a meló, majd hívunk ha sikerült valami, semmi jóra ne számítsak stb..." Ezzel nem is volt semmi baj, gondoltam hogy ez lesz, így miután 1 hét múlva sem hívtak, bementem személyesen érdeklődni. A gépet szerencsére már nézegették, és a fickó azt mondta, a ramteszt tökéletesen lefutott, ő most a merevlemezre gyanakszik. Miután elmondtam neki, hogy próbáltam bootolni korábban a hdd nélkül is, és ugyanaz lett a végeredmény, valamint a windows is teljesen friss, azt mondta azért ő újrarakná a windózt, és előtte formázna is.

 

Azonnal sikítottam, bármit csinál, előtte had mentsem le ami nekem fontos. Megnyugtatott, nem kell sietni, majd ő átrakja az egészet egy másik gépbe, és csinál egy adatmentést! Remek, ez engem meg is nyugtatott (Miután ugye a laptop nem indult, ezt otthon én korábban nem tudtam megtenni, pláne hogy én egyáltalán nem gyanakodtam arra hogy gond lenne a winyóval.) Egy hét után visszanéztem újból (persze megint nem telefonált) és azzal fogadott, hogy sajna a géppel nem tudott mit kezdeni, szerinte is az alaplappal van a gond, így nem is kér el ezért külön pénzt, csak az adatmentésért számol fel 2000Ft-t, Mert a windózt azt újrarakta. Király, semmi meglepő, tényleg felkészültem már arra, hogy a laptop használhatatlan, de nem baj, az adatok meglesznek, ha átrakom a winyót egy másik gépbe, minden oké. Hazaérve azért megpróbáltam bekapcsolni a laptopot, mivel néha-néha azért beindul egy kis időre: Mázlim volt, még az oprendszer is bebootolt, és akkor látom, hogy az asztalon halott parancsikonok vannak, és a winyó gyakorlatilag üres, csak a windows van rajta.

 

Zeneszerkesztéssel is foglalkozom, rengeteg fontos projekt volt elmentve pl a Reason mappájába, ami a Program Files-ban volt természetesen. Rohantam is vissza a szervizbe, hátha én csinálok valamit rosszul, de nem - ő is csak ezt látta amit én. Megnéztük azt a gépet, amivel az adatmentést csinlálta, és kiderült, hogy csak a dokumentumok mappát mentette le, meg a rendszerbeálításokat. Nyilván rohadt ideges voltam, és megkérdeztem, miért nem csinált az egész winyóról mentést, amire az volt a válasz, hogy "nem szoktuk, senki se tárol semmi fontosat a program files-ban".. Kértem, hogy azért nézzen rá az egészre egy recovery programmal, hátha maradt valami a formázás után, de sajnos semmit sem lehetett visszanyerni a régi fájlokból.

 

Gyakorlatilag ennyi, így is hosszú lett, ezért bocsánat. A kérdésem az, hogy én voltam a hülye, és miért nem szóltam neki, hogy mindent mentsen le, vagy hogy miket kérnék esetleg a program files mappából, vagy ő járt el "szakszerűtlenül"? Ebben az esetben kérhetek-e valamilyen kártérítést, vagy bármi ilyesmit? Nyilván felelőtlen dolog volt a részemről, hogy sok dolgot csak egy helyen, és azt is a laptopomon tároltam, de ez még nem jelenti azt, hogy ezek a dolgok nem lehetnek fontosak.

 

Üdv, és köszönöm a választ előre is, strar!

Link to comment
Share on other sites

Beeboy

Szia!

 

Sajnos mind2en hibásak vagytok. Neked már úgy kellett volna bevinned a gépet, hogy kis sárga matricára ráírod, h mit mentsenek. Ez vonatkozik akármilyen hibára, ha pl. csak ram-ot akarsz cseréltetni, vagy csak tisztítattni. Mindig az adatmentés legyen az első, biztos ami biztos.

A szervíz is hibás volt, mert neki meg az kell, h legyen az első kérdése, milyen fontos adatok vannak a gépen. Igaz azt igérték, h lementik a vinyó tartalmát... 20/80% a szervíz javára.

Sajnálom, de legközelebb figyelmesebb leszel, és nem abba szervízbe viszed a gépedet.

Kártérítést nem hinném, h kérhetsz. Szóbeli megegyezés volt az adatmentés mivoltáról. Ha még számlát sem kaptál, akkor meg nem is voltál "ott" hivatalosan.

Minden karácsony előtt 2-3 hetet egy ilyen szervízben szoktam dolgozni haveri alapon, de az adatmentés az első kérdés. Sőt, a kuncsaftok már így is hozzák be a gépeiket. Ezt és ezt a mappát, partíciót stb. mentsük.

 

U.i.:

 

Én minden fontos adatomról állandó mentést végzek. (Fotók, zenék, dokumentumok stb.)

Mindegyiknek van egy DVD-RW lemez fenntartva. Pontosabban a zenéknek külön vinyó külső házban.

Link to comment
Share on other sites

geri005

Hát igen...egyébként nekem is van egy ACER laptopom ami bekapcsoláskor felpörgeti a winyót stb....de kép nincs, és egy idõ után kikapcsol a gép.Nemtudom milehet a baj, nem is néztem utána, valószínûleg halott

Link to comment
Share on other sites

Kiskalóz

Csillagos példáját láthatjuk annak, hogy mire vezet ha nem mentjük el rendszeressen fontos adatainkat. Én pl hetetne mentek. Tehát legroszabb esetben is max 1 heti anyagom veszik el.. amit bármikor pótolni tudok.

Link to comment
Share on other sites

Strar

Köszönöm a válaszokat. Egyszerûen nem értem miért nem mondtam neki tényleg azt, hogy van pár baromi fontos dolog, amit mindenképpen mentsen le. Nem tudom, valamiért biztos voltam benne, hogy ha adatmentés, akkor abban minden benne lesz. :( Mindegy, még mindig rossz tõle a kedvem, majd lesz valami. :)

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Ha én (igen, én, tehát nem mindenki) azt mondom, adatmentés, akkor a 'minden tartalom mentésére' gondolok, de abban már én sem vagyok biztos, hogy a Program Files benne lenne-e, valószínûleg csak akkor, ha partícióképet csinálok, nem pedig másolgatok össze-vissza, mint valami hülyegyerek.

 

Ha ez velem fordult volna elõ, hogy lementik a nagy semmit a vinyómról, én biztosan ráhajtottam volna az asztalát/pultját.

Link to comment
Share on other sites

Beeboy

Igen, nem vagyunk egyformák, ezért kell adott esetben a szervizes tudtára adni pontos szándékunkat.

Link to comment
Share on other sites

Csaba_1

Na igen, azért annyit elvárható lett volna szerintem is, hogy pl egy-két DVD-re kiírva megkapom az egész partíciót és majd otthon azt csinálok vele amit akarok. Ha adatmentés akkor én ilyenre gondolok. Sok szervízbõl hiányzik a precízség, hogy mindennel foglalkozzanak. Persze lehet azért, mert valóban sok a dolguk, de lehet azért is mert lusták rá (mindjárt lejön a legújabb film a céges neten át, siess Pista nézzük meg).

Link to comment
Share on other sites

Strar

Valami ilyesmire számítottam én is. Egy szép kis image file-ra, amiben majd turkálhatok. Amúgy meg 40 gigás vinyó volt, abból is a c partíció, ami max 7 giga adat lett volna. :Sír:

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Én minden este szinkronizálom a laptopot az asztali géppel. Az Operát áttettem a Dokumentumokba, ezért elég azt az egy könyvtárat összehozni Total Commanderrel. Így még a leveleim és a böngészõ elõzményeim is megegyeznek. Plusz ami tényleg életbe vágóan fontos, az megvan DVD-RAM lemezen.

 

Eleve nem viszek mentetlen adatot a szervízbe, sõt, ha valami nagyon személyes van a gépen, azt lejelszavazom vagy törlöm, nehogy már modjuk a videóim nézegesse, nem hiszem, hogy attól ment tönkre a gép.

 

Ja és van némi rossz tapasztalatom merevlemezekkel, amik minden elõjel nélkül megadják magukat ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...