Jump to content

Furcsa partíciók egy Dell noteszgépen


payskin
 Share

Recommended Posts

payskin

Bocs, hogy új témát nyitok neki, majd legfeljebb kidobjuk.

 

Szóval adott egy vadi új Dell Inspiron 6400-as gép, amit 10 perce indítottam el először, Windows XP Home elindul, szokásos körök megvoltak.

 

Problémák:

 

1. A 160 gigabájtos merevlemez egybe van particionálva (gratulálok).

 

2. A Lemezkezelő hibaüzenettel elszáll. Sikerült bele életet lehelni...

 

3. Bootoltam egy partíciókezelő programot, hogy felszabdaljam, de olyat látok, amitől az ablakon ugrom ki mindjárt.

 

A következőképpen néz ki a merevlemez:

 

1 Other    Primary   94 MB partíció -- ez gondolom a Dell szervizpartíciója 
1 NTFS     Primary  144 GB -- ezen van a Windows
1 Free ?   Primary    8 MB -- ezt nem látja a Lemezkezelő
1          Extended   2 GB rajta: 
1 Other    Logikai    2 GB -- ezt úgy hívják, hogy MediaDirect
1 Other    Primary    3 GB -- ez valószínűleg a Dell Restore partíciója (Ctrl+F11)

Látott már valaki ilyet? Mik azok a plusz partíciók a Windows NTFS partíciója alatt? Ezeket akkor most törölhetem? Mert ha nem, akkor hogyan particionáljak?

 

Megáll az eszem... :(

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Nekem a Dell XPS M1530 gépem érkezett úgy, hogy egy 3GB-os partíció volt a media directnek, majd a többi egyben a win-nek. :S A vinyó meghalt, ment vissza garanciába, majd mikor visszahozták (a papírjára az volt írva, hogy recovery-t csináltak, de semmi nem mûködött rajta), akkor láttam pontosan ugyan ezt a szerkezetet rajta. Egyszerûen ledúrtam az egészet, és fölpartícionáltam ahogy én szoktam. Ha akarsz recovery partíciót, akkor nézd meg a használati utasítást, biztos le van írva, hogy mi kell neki.

Link to comment
Share on other sites

payskin

:( Ajándékba vették (sajnos az én javaslatomra), és aztán nálam volt, hogy nézzem át, minden oké-e. Szerettem volna rátenni egy SP3-as Windowst, de ezek után inkább nem piszkáltam, és tegnap már át kellett adni, úgyhogy így jártunk.

 

A tanulság: soha többet nem javaslom senkinek, hogy DELL noteszgépet vegyen. Pedig szerettem őket, de ez most kiverte nálam a biztosítékot. Keresnem kell egy másik, normális noteszgépgyártó céget. :nem:

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
A tanulság: soha többet nem javaslom senkinek, hogy DELL noteszgépet vegyen. Pedig szerettem őket, de ez most kiverte nálam a biztosítékot. Keresnem kell egy másik, normális noteszgépgyártó céget.

Kár, mert tapasztalataim szerint a Dell nagyszerű noteszgépeket gyárt. Soha nem volt semmi gondom a Dell márkájú noteszgépekkel, hasonló jelenséget még nem is tapasztaltam. :huh: Azért egy rossz tapasztalat alapján talán még nem kellene leírni egy céget. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

payskin

Ez nem egy rossz tapasztalat, ennek a noteszgép-vásárlásnak kapcsán csak rossz tapasztalatom volt a DELL-lel, pedig a noteszgépeiket, asztali gépeiket is nagyon szerettem korábban.

 

1. Az új gépek csak Vistával vagy FreeDosszal kaphatók (miközben a csapból is az folyik, hogy ők mennyire kiállnak az XP mellett), XP-s drivereket nem adnak, a weboldalukon sincsenek + a SATA probléma, ami miatt normál halandó fel sem tudja rakni a régi oprendszert, azaz épp úgy csontig benyalnak a Microsoftnak ebben a kérdéskörben, mint az összes többi gyártó. Egyik 19, a másik egy híján 20.

 

Még szerencse, hogy volt a HRP-nél ebből a tavalyi Isnpiron-sorozatból, ezt még XP Home-mal adták.

 

2. A gép, amit vettünk, olyan szinten van összeszarva mindenféle szemét szutyok szoftverrel, hogy az elképesztő, az MSCONFIG láttán elsírtam magam. Komolyan gondolják, hogy így kell kinéznie egy zsír új gépnek, amikor kiveszem a dobozából?

 

3. De ami betette a kaput, az a MediaDirect. Van ugye az XP-nek a Media Center változata. Ha egy kalap híg, meleg fost szeretnék a gépemen futtatni, akkor ezt teszem fel (majd ha megvesztem). Erre a DELL kitalálja a MediaDirectet, ami Media Center pepitában. De ez még hagyján! A nagy "találmány", hogy az operációs rendszer elindítása nélkül is működik, erre vannak azok a klassz gombok a noteszgép feléd eső oldalán! Bekapcsolás helyett csak nyomjuk meg a MediaDirect gombot, és lám bebootol a gép, és már fut is a MediaDirect. A "csak bebootol a gép" alatt jól láthatóan betöltődik egy Windows XP (!!!), amin elindul a CyberLinknek ez a szutyka, majd kikapcsoláskor megint látod, ahogy az XP kilép. Ezért kell neki a 2 gigabájtos rejtett partíció.

 

Azért, lássuk be, ez ritka egy alacsony színvonalú húzás. Persze, le is törölhettem volna az egészet a fenébe, és akkor most volna a tulajdonosnak egy ilyen médiavezérlő gombokra hasonlító sormintája a noteszgép oldalán, amit semmire nem tud használni.

 

4. 160 gigabájtos merevlemezt, pontosabban azt, ami maradt belőle a sok szemét után, egy partícióba tenni? Csak mert így az egyszerűbb vagy mert az összes többi trágya miatt már nem is lehet másként? Jó, ez nehéz kérdés, mert ahány ember annyiféleképpen szabdalja a merevlemezét, de legalább a lehetőséget meg kéne adni erre, nem? Valahogy.

 

Szánalomhegy. Totál kiábrándultam. :nem:

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

A noteszgépek többségét ma már Vistával vagy FreeDosszal szállítják. :( A gépben lévő alkatrészek gyártóinak (gondolom, nem mindent a Dell gyárt) weboldalain valószínűleg lehet találni drivereket az XP-hez is.

A szutyok szoftverekhez meg nem tudok érdemben hozzászólni. Gondolom, valahogy csak el lehet távolítani őket. :hááát:

Azt nem akarom elhinni, hogy a médiavezérlő gombokkal nem lehetne valamit kezdeni a MediaDirect hiányában. :huh: A MediaDirectet egyébként nem ismerem, de – ahogy írtad – az is eltávolítható.

Megértem a kiábrándulásodat, de a Dell noteszgépeit kár leírni az általad felsorolt problémák miatt.

Amikor én Dell noteszt használtam, még nem volt MediaDirect, nem volt Vista, az operációs rendszer telepítőlemezét megkaptuk és mi telepíthettük fel a rendszert (mindenféle szutyok szoftver nélkül). Változnak az idők, de manapság is elég sokan használnak a környezetemben Dell márkájú noteszgépeket mindenféle probléma nélkül. Nem hiszem, hogy például bármelyik XPS (vagy Vostro) típusú gép rossz választás lenne azért, mert felesleges szoftverek vannak a gépen és rosszul van particionálva a merevlemez. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Dózsi

Már bocs, de ezért leírni egy noteszgépet (ráadásul az egyik legjobb márkát...). Le kell gyalulni az egészet. Manapság, már minden gépen előretelepített os van (xp/vista), meg recovery partíció, meg miegymás. Ami nem szükséges azt le lehet törölni. Én pl a saját gépemet, teljesen leformáztam, és újraparticionáltam, majd telepítettem Vistát + Ubuntut.

 

Szerk.: Ha XP/Vista alá telepíted a Media Directet (Tehát nem külön os-ként), akkor a gomb elindítja az alkalmazást, ami media-center hiányában (ami nem minden winben van) tökéletesen működik.

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Szerintem se jó, hogy Vistat adnak a notikhoz. Megdrágítja, plusz kevés is hozzájuk. A rejtett partíció se jó ötlet. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Shia-ko
A rejtett partíció se jó ötlet. :hááát:

Ezzel tudnék vitatkozni. Céges környezetben nagyon hasznos, ha szenvedõ noteszre pillanatokokn belül lehet komplett OS-t visszaállítani anélkül, hogy lemez kellene. :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

Dózsi

Tényleg felesleges olyan géphez Vistát adni, ami nem tudja normálisan futtatni. Manapság már egy átlagos gép tökéletesen megbirkózik a Vistával. Mint ahogy a tesztek is mutatják, már szinte semmi különbség nincs az xp, és a vista között azonos teljesítményű gépeken. Az árnövekedés elhanyagolható (+10.000Ft) annak, akinek kell az os.

Természetesen ott a Linux, ami ingyenes (nem mindegyik). Nem értem mért nem azt adnak hozzá... pl ott az Ubuntu, teljesen jó os. Mindenre használható, amire a windows, és ingyenes...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...