Jump to content
GSForum - Segélyvonal

linux-os szerver telepítése

Recommended Posts

Posted

Kedves Mindenki!

Van egy gép a következõ paraméterekkel: MSI Axis 700 (MS-6427) via c7 1 GHz-es processzor passzív hûtéses, 512 MB ram (ha jól sejtem, akkor ddr II), via chipset-es, 2 db 500 GB sata samsung hdd (talán egymást tükrözve? , nem tudom), alaplapi hálókártya - Via VT6103L, hangkártya, usb...

A feladatom az lenne, hogy erre egy szervert telepítsek, ami az irodánk szervere lenne, ahol 9-10 db. winxp-s gép mûködik, swich-en keresztül "kommunikálnak" egymással, illetve adsl-es internetet is a swichen keresztül kapnak + 1 gépre rákötött nyomtatók.

Mivel eddig nem volt semmilyen biztonsági adatmentés/tárolás, mindenki saját gépén õrizgette fontos irományait, képeit, adatait, stb., s ha netán valami feldobta a talpát, akkor bizony meg kellett szenvedni, hogy a fontos dolgok legalább egy részét vissza lehessen állítani.

A szervernek az volna a feladata, hogy idõnként ezeket lemásolja a gépekrõl - akár tükörképet is készíthet a géprõl -, és szükség esetén van ahonnan vissza lehet állítani. Az eléggé nehezen tudom elképzelni, hogy rá lehessen szoktatni, hogy egyenesen a szerverre mentsék fontos dolgaikat, hacsak nincs valami módszer, amely automatikusan ezt elvégzi; de azt akár mentési beállításokkal valahogyan megoldható...

Szóval, tanácsot kérek, mi a teendõ, hogy lehet ezt megvalósítani, s ha ez linux-szal lehet-e.

Többen ajánlották a Debiant, de eléggé kezdõ linuxos vagyok, így arra gondoltam, elõbb tanácsot kérek.

Köszönöm,

Bartha András

Posted

Linux-szal mindent lehet! :lol:

Én inkább Ubuntu servert ajánlanék. Ahhoz rengeteg anyag áll rendelkezésre. Sok dolog lépésrõl lépésre le van írva. A Webmin nevû alkalmazással egy webes adminisztrátori felület áll a rendelkezésedre. Szerintem Samba alapokon kellene megvalósítani a dolgot. Cron-nal pedig tudod autómatizálni a mentéseket.

• 4 weeks later...
Posted

Szervusz Gereby!

Köszönöm, hogy méltattál a válasszal, hálás lennék,ha adnál valami utalást is, hogy hol találom a leírásokat. Tudom, google, de nem látom értelmét újra feltalálni a spanyol viaszt, ezért kértem segítséget.

Köszi,

szigonyos

Posted

A legtöbb cucc ubuntuhoz az ubuntuforums.org-on van. De van az alap ubuntu.com oldal is, ahol rengeteg howto van. Az ubuntuguide.com Feisty kiadáshoz rengeteg hasznos cuccot tartalmaz még. Google-el is hamar jutsz információhoz.