Jump to content

Vélemények a 2008. májusi számról


payskin
 Share

Recommended Posts

payskin

Címlapok sajnos már nem jeleníthetőek meg.

Edited by Godzillamessage
Link to comment
Share on other sites

nascar

Tisztelettel, ez a szám megint PHOTO WORLD lett! Igazán ekkora igény van a fotózásra, és az ahhoz kapcsolódó dolgokra? Szerintem nem! :nem:

Próbáljatok már egyszer nekünk, tudjátok, az olvasóknak lapot csinálni! A nevetek PC World, tehát számítástechnikai újság vagytok! Annyi érdekes, és fontos dolog van a számtech világában, azokat miért nem mutatjátok be soha? Miért nincsen több teszt, miért nincs több hardver bemutató, komolyabb program bemutató (csak ne képszerkesztõ, meg képnézegetõ legyen!) stb., stb.

Semmi bajom nem lenne, ha normális egyensúly lenne a lapban. De lassan már ott járunk, hogy maga a PC World lesz a PHOTO World melléklete! Nem jó ez így! :nem::S

Link to comment
Share on other sites

SzalacsiBacsi

Kicsit ellensúlyozva az előzőt - merthogy valóban fontos az egyensúly :-) - nekem kifejezetten tetszik, hogy most ennyi fotós téma került a lapba. Még mindig ilyen nehéz megemészteni, hogy a számítástechnika nem CPUkból, merevlemezekből meg laptopokból áll pusztán? Megmondom őszintén, a PC WORLD-ben pont azt becsülöm leginkább, hogy bátran merít az informatika "határterületeiből" is, számomra egy GPS-ről, Geocaching-ről vagy a főváros forgalomirányításáról szóló írás, illetve a PC STUDIO-ban sokszor bemutatott érdekességek, kezdve például a Bamako Rally-val a japán tankig bezáróan sokkal érdekesebb a megszokott és sokszor unalomig lerágott alaplap-processzor-nyomtató-laptop-memória-grafikus kártya teszteknél. Természetesen szükség van utóbbiakra is, de színes a magazin előbbiektől lesz, aki ezt elvitatja, nem érti a lényeget. :-)

 

Másrészt valószínűleg most következik az évnek az az időszaka, amikor a leginkább aktuálissá válik a fényképezés kérdése: itt a jó idő, tessék felállni a hülye monitor elől és kimenni a vadonba. :-)

 

Még egy extra dicséret jár nektek a publicisztikákat tartalmazó rovatért: régóta vártam, hogy legyen ilyesmi az újság hasábjain, ezzel ismét egy pozitív színfolt került terítékre.

 

Szóval csak így tovább!

Link to comment
Share on other sites

Ricsikr

Engem már lassan ki fognak útálni a fórumrol, mert igaz hogy ritkán, de mindíg (sajnos) negatív véleménnyel tudok szolgálni! Bár mindenhol azt mondják hogy "várják az építő jellegű kritikákat", ezért most se tudok szó nélkül hagyni néhány dolgot!

 

TELJES MÉRTÉKBEN igazat adok "nascarnak" abban hogy egyre több fényképészettel kapcsolatos téma van az újságban! Abba is igaza van hogy mindig vagy fényképnézegető-szerkesztő, vagy videovágó, vagy lemezkezelő program jár ajándékba az újság mellé, és csak ezeket tesztelitek igazán!

 

Én elhiszem hogy nem teheti meg az újság hogy egy Adobe Dreamweaver, vagy egy Illustratort adjon a jónépnek, de inkább akkor ne adjon semmit, DE NORMÁLIS TÖBB OLDALAS TESZTEK LEGYENEK LÉNYEGESEBB DOLGOKRÓL! Biztos hogy lehetne találni olyan témát amiröl lehet regélni, akár olyan ami Címlaptémának való, akár olyanokat amit a jónép tesz fel, és azoknak a megválaszolását lehetne az újságba nyomtatni!

 

Már alig várom hogy jöjjön a következő lapszám, mert nagyon jó ötletnek tartom a Linux kezdeményezést, bár ahogy olvastam a Postafiók rovatot ez se lesz hosszú életű..... :weep:

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Nem szeretném Balázs kenyerét elvenni, de a fentiekre - részben "személyes érintettség" miatt is - szeretnék röviden reagálni.

 

Igazán ekkora igény van a fotózásra, és az ahhoz kapcsolódó dolgokra? Szerintem nem

 

Pedig igen. Jelenleg az informatikához szorosan kapcsolódó termékek közül az egyik, ha nem a legkurrensebb a digitális fényképezőgép és digitális kamera. Ezek ára az elmúlt években akkorát zuhant, hogy ma már a pár tízezer forintért is meg lehet venni - korábban a filmes gépek sokkal drágábbak voltak.

Ugyanakkor a többség nem, vagy csak alig ért ezek kezeléséhez, és fogalma sincs arról, hogy mi alapján válasszon magának fényképezőgépet - ha már ő is rájött, hogy a pixelháborúban csak a marketingesek győzhetnek. 8)

Egyébként a témához a "másik oldalról" érkezőknek is megvannak a maguk bajai. A fotósokat az zavarja, hogy egy fotós újságban miért kell adatmentésről, notebookokról írni. :hááát:

Hasonló érveléssel meg lehetne kérdőjelezni a korábbi hangfalakról, fejhallgatókról, DVD-lejátszókról, MP3/MP4-lejátszókról, TV-kről, konzolkról stb. szóló írásokat is, hiszen ezek is csak közvetve kapcsolódnak kimondottan a PC-hez.

 

Abba is igaza van hogy mindig vagy fényképnézegető-szerkesztő, vagy videovágó, vagy lemezkezelő program jár ajándékba az újság mellé, és csak ezeket tesztelitek igazán!

 

L. biztonsági szoftverek, NovaPDF Lite, Camtasia, Ubuntu Linux, Hard Disk Sentinel, Microsoft Windows Server 2008 Beta 3, Sun StarOffice 8 - hogy csak elmúlt bő fél év termését nézzük.

Egyébként az, hogy mi kerül fel a lemezre, nem (csak) a kiadón múlik. Persze próbálnak presszionálni cégeket, hogy miket adjanak, de valóban kevés esélyt látok arra, hogy az általad említett programok teljes változatban valaha is felkerüljenek újságmellékletre.

Link to comment
Share on other sites

payskin
(Giraffe @ 2008. május 7. 14:50) 245349[/snapback]

Nem szeretném Balázs kenyerét elvenni,

 

Kizárt dolog, hogy megnyilvánuljak a témát illetõen, tekintve, hogy csak rosszat szólhatok, mint tudjuk. ;)

Link to comment
Share on other sites

nascar

Tisztelt Giraffe, SzalacsiBacsi!

 

Ha ekkora az igény (amit nem hiszek) a fotózással kapcsolatos cikkekre, hardver, szoftver bemutatókra, akkor indítsanak egy Photo World nevű magazint! Vagy, mint ahogy régebben is volt, tegyenek az újság végére egy 180°-kal elforgatott mellékletet! Negyedévenként (3 havonta) szívesen átolvasgatnám magam is! De az kicsit túlzás, hogy egy számtech lap hasznos tartalmának már 60-70%-a fotókról, meg a videózásról, meg a "hogyan szerkesszük át képeinket 400-szor" szoftverekről kell, hogy szóljon! Na ne má... :!:

 

Legyen egy normális egyensúly (max. 20%), vagy legyen 3 havonta melléklet, és semmi gond!

 

Őszintén, az olvasótábor hány %-a rohan hanyatt-homlok az üzletekbe, hogy megvehesse a nyaralásához a legújabb több százezres tükörreflexes csúcsgépet? Vannak akiket ez érdekel, tisztelem-becsülöm őket, mert nekik ez a hobbyjuk, ezzel semmi gond, de megvan mindennek a maga helye (fotó magazinok - színvonalasak). De, ha már itt tartunk, akkor miért nem mutatjuk be a Breitling egyik csúcsóráját, amelynek egyik funkcióját akkor kell használni, ha bajba kerülsz (lezuhan a géped stb.), ekkor kihúzod a kis antennát az órából, megnyomod a gombot, és egy arra felkészült csapat megment, bárhol is legyél a Földön! Utána csak az óra rendbehozását, és a mentés költségeit kell kifizetned! Ez is abszolút csúcs- és számítástechnika! Akkor ennek is helye lenne a lapban? Igen is, meg nem is! Az órák bemutatása az óramagazinok dolga, a fényképezőgép-csodák bemutatása, az igényes fotómagazinok feladata! Magam részéről egyáltalán nem tartom jó dolognak a számtech világában lévő különböző határok ilyetén való összemosását! Valami nem odavaló dolog, egy másik rovására fog menni, amiről szólnia kéne az újságnak valójában. A dolog vége pedig az, hogy rettentően színes lesz az újság, csak éppen a lényegét veszíti el. Idő, és hely hiányában felületessé válnak a cikkek!

 

Tényleg nem megbántva senkit: A Szerkesztő Úrnak nem tűnik föl, hogy bekerült a lapba egy jó kis kompakt fényképezőket bemutató cikk, na erre beteszünk még egy kis videókamerás írást, fejeljük meg az egészet egy tükörreflexes gépeket bemutató szösszenettel! Én meg remegő szájszéllel, kezemet tördelve lapozom tovább a magazint, és lelki szemeim előtt látom az újabb cikket, melyben a webkamerákat mutatják be, illetve a "Mesterfogások" részben meg leírják, hogy hogyan zajtalanítsuk, és hogyan csináljunk 10 gigapixeles képet a webkamerák fotóiból. De nem, ez nem történik meg... Hál'Istennek ezek után csak a "Fotózás manuális beállításokkal - Legyünk Profik!", "Hozzunk ki többet kompakt gépünkből - Nem csak a tükörreflexeseké a világ!", "Bevezetés a RAW-feldolgozás alapjaiba - Bitképek nyers alapokon", és a "Gimp trükkök IV. - Keretre vágva" cikkekel találkozom!

 

Álmomban már a tükörreflexes gépek üldöznek, majd beszorítanak egy elhagyatott műterembe, és agyonvakuznak, élettelen testemről 10 megapixeles képeket készítenek, majd hazatérve jól megvágják, és megszerkesztik azokat, természetesen GIMP-pel!

 

Mint ahogy a régi, de nagyon igaz reklám is mondta: "Cipőt a cipőboltból" ;)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Annyira szeretném, ha ugyanilyen részletességgel leírnád, hogy a te ízlésed és érdeklõdésed szerint hogy néz ki a tökéletes PC World? Szerintem rendkívül tanulságos volna. (Na, mégis hozzászóltam.)

Link to comment
Share on other sites

ezermester
(nascar @ 2008. május 7. 18:33) 245393[/snapback]

Álmomban már a tükörreflexes gépek üldöznek, majd beszorítanak egy elhagyatott mûterembe, és agyonvakuznak, élettelen testemrõl 10 megapixeles képeket készítenek, majd hazatérve jól megvágják, és megszerkesztik azokat, természetesen GIMP-pel!

 

Nekem nagyon tetszett a lap, >Pc World melléklete,< a 21. oldaltól, a 24. oldalig. Aztán még 56-61ig.

Továbbá tetszik a 132. oldal fõcíme, várom is a megjelenését.

 

A következõ számban javaslom elhelyezésre a fent idézett szövegrészt, a segélyfórum hasábján, és a lemezmellékletre, egy fotogratiafikusz álmodusz, elleni szer új verzióját, Dr. pc 2.4.5 Magyar verzióját, valamint mellékletként egy piros filctollat, amivel áthúzhatom a fotós haveromnak a számítógépes részeket, mert azt nem szereti. :kitiltva:

Link to comment
Share on other sites

nascar

Tisztelt Spányik Balázs!

 

Nem az én ízlésem a fontos! Szerénytelen, és IQ-szegény dolog lenne részemrõl, ha azt hinném, hogy az én ízlésem szerint kell egy lapot összeállítani! Ennyire nem vagyok korlátolt...

Semmi bajom nincs a fotózással, és a képszerkesztéssel sem.

Mindössze annyit szeretnék (ez most magánvélemény), hogy legyen egy normális egyensúly a lapban. Nem hiszem el, hogy senkinek nem tûnik föl a szerkesztõk közül, hogy a számítástechnika egyik perifériája ennyire túlsúlyba kerül az újságba. Mindössze ez a gondom...

 

Üdv: nascar

 

 

Link to comment
Share on other sites

SzalacsiBacsi

Kedves Nascar!

 

 

Én tökéletesen megértem amit mondani akarsz, de van itt pár dolog, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az egyik, hogy most történetesen egyetlen lapszámról beszélhetünk, amiben túlteng a fotózás témája: a mostani, májusi PC WORLD. Ennek pedig szezonális okai vannak - igen, ha hiszed ha nem, sokan és még annál is többen idõzítik mostantra a fényképezõgép vásárlását, mert a fotózás a fényekrõl szól, amik pont ebben az idõszakban kezdenek ideális szintre kerülni. Ezt persze a kereskedõk is tudják, ezért leginkább ebben az idõszakban (és esetleg karácsonykor) akarják elpasszolni a legtöbb fényképezõgépet. (Ellentétben az általad említett szuperkarórával, ami nem tömegcikk, így írni sem érdemes róla, tehát rossz példa volt.)

Nem állandóan fényképezéssel van tele a lap, ilyen mennyiség valószínûleg csak az ehavi számba került - ebbõl viszont nem kellene általános következtetéseket levonni az egészre nézve.

 

A GIMP ha jól veszem észre egy sorozat az újságban - ami kifejezett pozitívum, lévén nincs bõséges szakirodalma ennek a kiváló szoftvernek (ellenben a Photoshoppal), ami viszont már egyértelmûen az IT világához sorolható. Gondolom nem mész be reklamálni egyetlen könyvesboltba sem, hogy a képszerkesztésrõl szóló felhasználói könyveket sürgõsen rakodják át a fotós témájú mûvek közé, mert nincs keresnivalójuk a számítástechnikai polcon...

 

Szerintem itt leginkább a szokásainkról van szó. Évtizedek alatt úgy gondolkodtunk, hogy a számítógép az a szürke doboz a monitor alatt az irodai asztal közepén, amihez tartozik egy egér és egy klaviatúra. A használata szakmabelieknek ajánlott leginkább, mert a DOS alatt futó "Nyúltenyésztési Adatbázis 1.0"-t csak õk tudják kezelni. Pont. Egyrészt ez a világ már nagyon nem az a világ: a routerek, switchek, hálózat, Internet, laptop és sok más dolog amit anno csak céges körülmények között használtak, beköltözött az otthonokba. Másrészt nehéz megemészteni, hogy a világ a multimédia és szórakozás felé mozdult el, minden errõl szól, mert ez az ami eladható, a számítástechnika pedig egyre inkább belefolyik mindenbe és természetes módon követi a trendeket, kitört az irodából és beférkõzött az autótól kezdve a mobiltelefonon át a fényképezésig mindenhova. Ha belegondolsz, egy digitális fényképezõgép szinte teljes szerkezetével kötõdik a számtech világához: nem csak mert digitális adathordozón tárol digitális elvek szerint, de PictBridge módon nyomtató köthetõ hozzá, valamelyik már beépített képszerkesztõ funkciókkal is rendelkezik, sõt Wi-Fit használó is van közöttük. A mobiltelefonok már rég nem csak a telefonálásról szólnak, de a számítástechnika sem az irodai munkáról. Ha van otthon géped, mire használod leginkább? A legtöbb ismerõsöm játszik, filmet néz, zenét hallgat, Internetezik, fotókat nézeget, szerkeszt, nyomtat rajta és másodsorban esetleg minimális mennyiségben fogja komolyabb tevékenységekre. Tudtommal a PCWORLD (ebben lehet hogy tévedek) leginkább ezt a réteget szeretné megszólítani.

 

Hol lehet tehát meghúzni a határt? Ha fotónyomtatók tesztjét olvasod, akkor az IT vagy fényképezés témakör? Ha a Windows Mobile Edition-rõl írnak tesztet, akkor az telekommunikáció vagy számítástechnika? Az MP3/MP4 lejátszókat a PCWORLD nem tesztelheti, csak valamilyen zenei lap? Hiba valóban, amikor mondjuk az Adobe Premiere elemzését megjelentetik, mert annak valójában egy filmes magazinban lenne a helye?

Nem mindig egyértelmûek ezek a dolgok. De még mindig jobb szerintem ha inkább mindenrõl próbálnak írni, mintha leszûkítik mesterségesen a keretet a régmúlt idõkben megszokott határok közé. Mindez persze csak az én véleményem.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Kedves nascar!

 

Az a baj, hogy tudtam, hogy ezt fogod válaszolni. Tudom, tudom, nem kell hegedűművésznek lenni ahhoz, hogy az ember meghallja, hogy valaki hamisan játszik. Jelezném, hogy az esély megvolt.

 

Az egyik, hogy most történetesen egyetlen lapszámról beszélhetünk

 

Történetesen mindig egyetlen lapszámról beszélünk. Rettentő egyszerű: mindig az nem jó, ami megjelenik. Azt sosem tudjuk meg, milyen lenne az ideális PC World, de csak mert kritikusaink olyan... --> szerények

Link to comment
Share on other sites

nascar

Akkor Te is látod, hogy az egyensúly mennyire fontos! ;)

 

Egy kicsit rávilágítanék a dolgok lényegére a saját analógiámon keresztül:

 

Magyarország egyik legnagyobb étterem, és étel házhozszállító cégének (pizzáinkról vagyunk híresek ;) ) vagyok a hálózati konyhafőnöke (32 étteremről beszélünk), tehát én írom az étlapot. Mivel az étlap alapján működünk, ezért egy évig (évente van étlapváltás május 15-től) én vagyok a felelős az egész hálózat működéséért, bevételéért, a kedves vásárlók megelégedettségéért. Vannak olyan alapanyagok, ételek, melyeket nagyon szeretek, és vannak olyanok melyeket nem. DE... gondolnom kell azokra, akik szeretik a gombát, akik nem, akik szeretik a vadhúst, akik nem, akik vegetáriánusok, akik húsimádók, akik szeretik a tésztaételeket, akik nem, akik szeretik a magyar ízeket, akik másra vágynak...

Nem tehetem meg azt, hogy a saját érzéseimet, kedvenceimet, és csak a saját ízlésemet veszem alapul, mert akkor nem lennék profi! Mindenki számára szerethető, populáris étlapot kell írnom, hogy mindenki megtalálja rajta a kedvencét, vagy a saját ízlésére való ételt.

Nem lehetnek túlsúlyban pl. a húsételek, mert akkor a vegetáriánusok érdekei, és ételei szenvednének csorbát.

Mennyire lenne unalmas az étlap, ha az ételek 60-70%-a panírozott ételek lennének, vagy a pizzákon lenne ugyanilyen arányban gomba (direkt írtam a gombát, mert vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem!).

Nem lennék profi, és szakmámhoz értő, ha ezt tenném! Tehát EGYENSÚLY!

 

A PC World nekem eddig ezt a profizmust képviselte, de egyre jobban inog ez az image, legalábbis nálam. Nem gondolom, hogy ez a fajta lapszerkesztési irány jó lenne! Persze, ez az én véleményem, és nem biztos, hogy igaz... ;)

 

Üdv: nascar

Link to comment
Share on other sites

payskin

Igazad van. A PC World azonban nem egy évben egyszer jelenik meg, hanem 12-szer, ezért adott esetben megengedheti, hogy egy-egy alkalommal a gombaimádóknak, máskor a vegetáriánusoknak, harmadszor pedig a magyaros ízek kedvelőinek kedvezzen témáiban.

 

De még abban is egyetértek veled, hogy egy gombaközpontú címlapsztori után pöttyet meglepő a több oldalas "az erdei drága gombák lelkivilága" nagytesztet találni a lap hátsó részében. Én is csodálkoztam. Feltehetően ezzel most kiírtak magukból minden gombás témát, és a következő hónapokban nem lesz róla szó.

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1
(Spányik Balázs @ 2008. május 8. 9:52) 245537[/snapback]

 

Feltehetõen ezzel most kiírtak magukból minden gombás témát, és a következõ hónapokban nem lesz róla szó.

 

Erre azért senki ne vegyen mérget. 8) Egyrészt a gombászat egyik legjobb hazai szakembere (SA) soha nem fog kifogyni a témából, legfeljebb néha visszafogja magát másrészt tényleg most jön/van a két nagy gombaszezonból az érdekesebbik (pl. miket fõzzünk a karácsonykor vett gombáinkból), harmadrészt sikerült szerezni végre az egyik legújabb laskából, aminek sajnos csak az elõdje kerülhetett be a nagytesztbe. De valószínûleg ilyen gombainvázió valóban nem lesz most egy darabig, az újság megmarad számonként egy-két kisebb gombatesztnél, és esetleg néhány alapreceptnél a Mesterfogásoknál. 8)

 

@Nascar

A határokat nem mi mossuk össze, azok bizony maszatolódnak folyamatosan. :hááát: Esetünkben azt mondanám, hogy a digitális fényképezõgépek és használatuk bemutatása igenis indokolt - megfelelõ terjedelemben (amibe 1-1 számnál még a megfelelõ=hosszabb is belefér talán) - egy PC-s lapban. De (legalábbis nagy valószínûség szerint) objektív, szûrõ, vaku, állvány stb. tesztek nem várhatóak a közeljövõben. :D (Pedig ezek között is lenne bõven olyan, amit a szerkesztõség tagjai és a külsõsök is szívesen "nyúznának" egy ideig. 8))

Link to comment
Share on other sites

istfod

Sziasztok!

Ha lapozunk és tallózunk a közelmúlt hozzászólásai között, nem először vetődik fel a cikkek tartalmi aránytalansága. Az igaz most jön a nyár a szabadságok ideje, most nyílik lehetőség a fotómasinák kihasználására. Egyetértek a PC WORLD nem FOTO WORLD, illenék a szerkesztőknek a számitógépes társaság igényeit a cím alapján tartalmilag is jobban figyelembe venni. A társaságot legjobban kielégítő étlapot szerkeszteni.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Amikor a szerkesztő alszik:

 

34. oldal:

Canon PowerShot A470

"Alacsony ára dacára tartalmazza a..."

Forgalmazó: Canon Hungária Kft.

Ár: 29000 Ft

 

46. oldal:

Canon PowerShot A470

"HÁTRÁNY: belépő szinten kicsit drága"

Forgalmazó: Canon Hungária Kft.

Ár: 33000 Ft

 

 

@Nascar

Ne búsulj, tégy úgy, ahogy én: hónapok óta nem nézem a PC STÚDIÓ-t, az újságból csak a tartalomjegyzék alapján az érdeklődésemet felkeltő cikkeket olvasom el, illetve a biztonsági szoftverek frissítéséhez szükséges kódokat másolom ki. A nyomtatókról, nyomtatásról, fényképezőgépekről, fotózásról, telefonokról, televíziókról, videókamerákról szóló cikkeket egy az egyben átugrom. Akárcsak a Postafiókot, ahol általában nincs igaza az olvasónak, amit időnként kissé lekezelő stílusban közölnek vele.

"Megszoksz vagy megszöksz!" - választhatsz Nascar! :)

 

@Istfod

Respect!

Link to comment
Share on other sites

kori

Nos, én már úgy szelektálok január óta, hogy csak azt a lapot veszem meg ami az itt a fórumon látott tartalom alapján tetszik. A májusi szám is kimarad. 8) Azért nascar legutóbbi hozzászólását jobban meg kellene fontolni a szerkesztőségnek.

Link to comment
Share on other sites

ezermester

Vettem a fáradságot, tisztelettel!

 

Ha nem is nagyon, de visszautaztam az idõben. Úgy gondoltam keresek egy értelmes lapot, de ezt egyelõre kihagytam idõ híján.

A 2007-es évrõl nem tudok beszámolni, mert nem vettem meg a lapot abban az évben.

Januárban utánrendeltem, a teljes évet ez ugye tizen párezer plusz a raktárban porosodó lapokért. Azóta várom, hogy megérkezzen a csekk, de úgy látszik adminisztratív hiba folytán, én nem tudom meg mi történt 2007-ben, a PC World meg elesik a plusz bevételtõl.

 

Átnézve az éveket, valóban rengeteg fotómasina kerül a májusi cseresznye idején a magazinba, minden évben. Az ideiben viszont tényleg annyi van, mint az elmúlt 6 évben összesen. (Csak 2002-ig mentem vissza.)

 

A 2005-ös évben, dupla adag fotómasina kapott helyet a lapban, az adott évhez képest, de közben megismerkedtem a kapszula kamerával, az Asus új alaplapjával a 925-össel, tetszett a 10 bar-ig vízálló napelemes atomóra,mely karóra formában mutatkozik 100000-ért, 500 Gb –os tároló cikk, dvd cikk 7 oldalon át, (okosabb lettem mint egy ötödikes) szenzációs szerkentyûk, az elemek és akkumulátorok világa, videokártyák összehasonlító tesztje, mp3-as lejátszó, fotónyomtatók összehasonlító tesztje, márkás ddr memóriák összehasonlító tesztje, sorrund hangfalak összehasonlító tesztje, és még rengeteg jó írás.

 

Akkor még egy alaplaphoz tartozott egy cikk, amiben kifejtették az összes jó és rossz tulajdonságát az alaplapnak. Érdemes volt elolvasni. Okosodtam attól, mennyit és miben fejlõdött egy termékgyártási irányzat. Egy-egy használható termékhez téma is volt hozzáfûzve.

 

Tetszett a kacsák rovat!

 

A tesztekben leírtak, nem száraz adatok voltak, hanem emberi nyelven érthetõ, normális hozzászólás, vélemény, ok okozat kifejtés, ajánlat. Élvezet volt elolvasni egy teszt véleményezését. Hallgattam is a cikk írójának szakértelmére és megvásároltam volna az általa jónak tartott dolgokat. Ezt hívjuk, bujtatott reklámnak, de élveztem és élmény volt.

 

A 2004 –es májusi lapról már nem írok ennyit, de annak a fotómasina bemutatója magáért beszél, és mindenki örülhetett neki, az is, aki szereti, az is, aki nem. Abba nem lehet belekötni semmilyen téren. Nos az volt az, amikor mindenki ízlését eltaláltátok. Fotószerelmesek is kiélhették magukat, és tele volt az újság jó cikkekkel, és más termékek, (monitor stb.) tesztjeivel is, szintén olvasmányosabb formában.

 

Megnéztem egy 1995-öst is klassz. Sok szöveg csuda dolgok fekete-fehér kivitel.

 

Az idei év már más tészta, egyeseknek gomba. A termékbemutató (pedig az is reklám) leszûkült száraz tényekre, gépies mondatokra, laikusok hanyagolására. Az értékelés nem olvasmányos, nem ragad magával. Egyszerû csillagos jelölés, semmit mondó értékelés. Száraz adatok közlése, forgalmazó megjelölése, ár feltüntetése. Egyszerûen nem akarom megvenni azt a terméket, ebben a fogyasztói társadalomban.

Egy teszt már nem arról szól, hogy élvezem az írást, hogy mi, hogyan történt, hanem száraz.

Videokártya. Ennyi megahertz annyi memória elfér, nem fér, drága, olcsó, kész. Aztán egy laikusok számára semmit mondó táblázat, érthetetlen nyelven mindenféle gagyi játék tesztpöttyei alapján, és ennyi. Plusz az elmaradhatatlan hol mennyiért reklám.

 

Aki szeretne vitába merülni, ne hurrogjon le azonnal, hanem olvassa el a 2005 májusi szám 64. oldalán lévõ VIA EPIA SP cikket, teljes terjedelmében, és nézze meg a kidolgozását az oldalnak, és a részleteinek. Aztán olvassa el a 2008 februári szám 46. oldalán a Gigabyte GA-P35C-DS3R irományt, hasonlítsa össze érdemileg, nézze meg a kidolgozást, a látvány élményét, és gondolkodjon el rajta, hogy szerinte milyen irányba indult a magazin.

 

Ha pedig valaki a fotóval, szeretne erõlködni, meg lehet gyõzni, én is szeretem a fotózást, de elõbb nézze meg a 2004 májusi számot, aztán szívesen eszmét cserélek róla.

 

A februári magazin 3. oldalán lévõ kiemelt rész (nem feltétlenül a cím) pont ide vág, és nem az adott cikkre!

 

Nem szapulom a szót, és nem is kívánom ezt fokozni, de a véleményem szerint a PC WORLD magazin, lassan komótosan átmegy elektronikabarát havi lapba, és gyengül az számítástechnikával kapcsolatos, olvasmányos része kisebb gondosságú a design, és fontosabb hangsúlyt tesz a piaci megélhetésre. A régebbi attól tetszett, hogy többet adott, mint egy internetes web áruház oldala egy-egy adott termékrõl. Ma pedig kezd rá hasonlítani, csak a neten én döntöm el, mire kattintok, a magazint pedig, mint tudományos PC magazint elõre adott bizalommal rendeltem meg, azt várva, hogy a számítástechnika terén fejleszti a tudásom. A neten azt kapom, amit várok a pénzemért. A lapért pedig egy napi munkabéremet adva, kakukktojást kapok.

 

A véleményemmel nem kívánom bírálni, a lap színvonalas megjelenésén fáradozó munkatársak szorgalmát.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

@Ezermester

:istenvagy:

Link to comment
Share on other sites

rocco73

Elolvastam a legfrissebb PC WORLD magazint. Az tény, hogy egy kicsit sok benne a fotós cikk, de azzal vigasztalom magam, hogy legközelebb nem így lesz. Nekem is van fényképezõgépem, de én bõven megelégszem azzal, amit nyújt. Az én figyelmemet Balázs cikke ragadta meg, amit az XP-rõl írt, aki köszöni szépen, jól van, és nem akar kihalni.

A cikkben szereplõ dolgokkal teljesen egyetértek. Mielõtt még megkapnám a Vista utáló titulust, elmondanám az indokaimat. A gépem teljes mértékben megfelel a Vista követelményeinek, kétmagos proci, 2GB RAM, DX10 VGA, stb. Hogy miért nem használom mégis?

Ez az XP vs. Vista mizéria annak köszönhetõ, hogy a Microsoft 2001-ben úgymond trónra segítette az új trónörököst, Sir XP-t, és túl sokáig hagyta a trónon ülni! S a hosszú uralkodása alatt az alattvalói megszokták, hogy õ az uralkodó. Ha az alattvaló vett bármilyen hardvert, szoftvert, biztos lehetett benne, hogy a királynak tetszeni fog! Az XP alatt mûködött minden szoftver, hardver, és megszoktuk, hogy nem kell aggódnunk amiatt, hogy mûködik-e. Az XP szinte családtaggá vált, még akkor is, ha korántsem tökéletes, és vannak hibái, de megszoktuk. Aztán jött a Vista, ami szebbnek ígérkezett elõdjénél, mint ahogy az is! De egy királynál nem elég, hogy díszes legyen a palástja! Tudnia kell, hogy mi kell az alattvalóinak! Egy átlagos felhasználó ma legtöbbször internetezik, e-mail-ezik, néha játszik, saját fotóit, zenéit, videóit gyûjtögeti, hallgatja, nézi. Ezek között mi olyan van, amit csak Vistával lehet megcsinálni, és XP-vel nem?

Egy sincs! Tehát visszatérünk az XP-hez, mert tudjuk, hogy minden mûködik vele, még akkor is, ha a Vista szebb és stabilabb. S ha váltani fogunk, az valóban csak akkor lesz, ha a Vista hozza azt a szoftveres, és hardveres kompatibilitást, mint az elõdje! S ha így lesz, akkor én leszek az elsõ, aki váltani fog! De ha nem így lesz, és mégis eltûnik az XP, akkor jó alattvaló módjára elsiratom: "Meghalt Mátyás király, oda az igazság!"

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Ma vettem meg az újságot. Azért belelapozva van benne elég más téma is. Az arány meg legyen a szerkesztők gondja. Tökéletes újság úgysem létezik.

Más: a websulinak többen is örülnek az ismerőseim közül. Jó lenne, ha folytatnátok és állandó rovat maradna. Így egy kezdő is jobban át látja a szerkesztést. Csak kár, hogy megint várhatok egy hónapot a következő részre. De azért türelmes vagyok!

 

ui.: Sok kitartást és kritikatűrést a szerkesztőknek! :D

Link to comment
Share on other sites

payskin

Eh, jó is, hogy mondod, "lassan" elkezdem írni. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Linux-kalauz szerintem nem kell a lapba. Ez már nem az a nehezen használható, nagy részben parancssoros operációs rendszer mint évekkel ezelõtt. Tök egyszerû az egész! Aki a Windows-zal elboldogul annak menni fog.

 

Látom megint megy a vita hogy mennyire legyen PC a PC World. Én már a múltkor is leírtam hogy annyira változatos a kínálat hogy rengeteg cikket össze lehetne hozni. Pl. van alsó kategóriás, felsõ kategóriás, 2 magos, 4 magos, intel, amd, ilyen csipszet, olyan csipszet, ilyen árkategóriás, olyan árkategóriás, stb stb stb és ti mindig csak az egyikkel foglalkoztok.

Tavaly õsszel úgy vártam a monitor tesztet, aztán kiderült hogy 1 kivétellel csak TN paneles 22-es modelleket teszteltetek. Most akkor megint lehet hónapokat, fél évet, egy évet várni egy újabb monitor tesztre és reménykedni hogy 24-27-es PVA-MVA panelesekkel fogtok foglalkozni (engem ezek érdekelnek). Aztán majd megint kiderül hogy nem, mert a 19-es alsó kategóriásokon a sor. Na sebaj majd 2009-ben, de akkor meg lehet hogy a tunerrel ellátott monitorok jönnek... És mindez amiatt mert teletömitek a lapot mobillal, GPS-szel, fotóval.

Link to comment
Share on other sites

Illészoli

Szsiasztok!

 

Egy kisebb problémával szeretnék hozzászólni. A májusi számotok szerint, az Outpost tűzfalhoz adott kóddal az Agnitum Outpost Pro 4.0 és 6.0-ás verziót is használni lehet. Ki is próbáltam a 6-os verziót, de a kód, amit a válaszlevélben kaptam, nem jó a tűzfalhoz :nem::Sír:

Én csináltam rosszul valamit, esetleg nem a jó verziót töltöttem le, vagy a kóddal van gond.

Válaszotokat előre is köszönöm, Illészoli

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...