Jump to content
GSForum - Segélyvonal

DVD-ink mentése elavulás elõtt


pannonboy

Recommended Posts

pannonboy

Bocsi az új topic nyitásért, de szerintem van olyan (vagy lesz olyan) súlyú a téma, hogy megéri külön topicban foglalkozni vele.

 

Szakemberek 5 évre becsülik az optikai lemezek (CD/DVD) élettartamát, legalábbis ennyi idõ után javasolják számunkra fontos adataink (családi video, fontos dokumentumok) újramentését.

Egyik megoldás, hogy másik DVD-re mentjük az összes lemezünket. Másik megoldásként lehetne Bluray lemezt is használni, vagy akinek sok lemeze van, beruházhat egy szalagos storage-ba. A kérdésem, hogyan lehetne kivitelezni, hogy 5-6 DVD rákerüljön egy Blurayra, de továbbra is lejátszható legyen mondjuk asztali készüléken?

Link to comment
Share on other sites

Alex99
Szakemberek 5 évre becsülik

Van nekem 2 TDK CD-RW, amelyik már simán van 5 éves, és mûködik. Igaz az egyik már nagyon karcos, sokat volt hasznáva. :)

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1
Szakemberek 5 évre becsülik az optikai lemezek (CD/DVD) élettartamát, legalábbis ennyi idő után javasolják számunkra fontos adataink (családi video, fontos dokumentumok) újramentését.
Bocs, de ezt hol olvastad? Mert megfelelő tárolás mellett az optikai lemezekre 10-20 évet, sőt többet is simán vállal néhány cég (pl. Verbatim AZO és AZO+ lemezek).

Nekem van olyan CD-m, ami jövőre már nagykorú lesz! :) Egy-egy hasonló cikk vagy hozzászólás után előveszem, és ellenőrzöm, hogy olvasható még - és eddig még mindig az volt. 8)

Inkább arról lenne érdemes beszélgetni, hogy miként érdemes tárolni a valóban fontos adatokat tartalmazó lemezeket...

Link to comment
Share on other sites

pannonboy
Bocs, de ezt hol olvastad? Mert megfelelõ tárolás mellett az optikai lemezekre 10-20 évet, sõt többet is simán vállal néhány cég (pl. Verbatim AZO és AZO+ lemezek).

Kerestem, hogy be tudjam másolni, de nem találtam a szöveget. A Kürt Rt. írta egyszer, hogy 5 év a DVD-k élettartama. Ez valóban ellentétes néhány gyártó 10-20 éves, vagy akár élettartam garanciájával.

 

Link to comment
Share on other sites

KeLa

Annó én is olvastam a Kürt RT. anyagát. Sajnos a többség által használt lemezek nagy hányadára igaz a kb 5 év. Ne a gyári préselt lemezt vedd alapul. Ott megfelelõ tárolás esetén nagyon sokára indul meg a bomlás. Az egyszer írható lemezek kémiai hordozója (fõleg az olcsóbb kategóriásak) sokkar hamarébb kezdenek lebomlani és ezzel olvashatatlanná válni. Ezt az idõt egyes drága lemezeknél kölömbözõ anyagok, védõrétegek felvitelével állítólag szépen ki lehet tolni. Például az alu fényvisszaverõ réteg helyett aranyat használnak. Nekem volt olyan Philips lemezem, amit kb 2 havonta újra lehetett hasznosítani. Akkorra teljesen eltünt róla minden és írhattam rá ismét. Pedig sima egyszer írható CD lemez volt. Ha figyelembe veszed, hogy mennyi gagyi lemez kerül forgalomba megbízhatónak ismert márkanév alatt (errõl PPeter is írt már elég terjedelmesen) az 5 évnek is örülhetünk. Sokáig jártam egy céghez átírni a régi DVD lemezeket, mert arra mentettek és rájöttek 5-6 év utánn sok a hibás, részlegesen olvashatatlan lemez. Miután ebbe beleuntak, a szalagos mentés nem megfelelõ nekik (bár ara is arhiválnak), mert sokszor és gyorsan kell régebbi adatokat elérni, a havi mentést HDD-re teszik és azt meg egy erre kialakított tûzbiztos helyiségbe. Így csak a kérdéses hónapnak megfelelõ HDD-t kell a gépbe tenni és megvan az adat. A havi mentés közel 200 Giga, árban sem mindegy a dolog.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
payskin
Ne a gyári préselt lemezt vedd alapul. Ott megfelelő tárolás esetén nagyon sokára indul meg a bomlás.

A jövőre nagykorú CD-je, amire hivatkozik, írott CD! (Bár szerintem csak két év múlva lesz nagykorú. 91-ben még nem nagyon engedtek minket annak a CD-írónak a közelébe.)

Link to comment
Share on other sites

ezermester

A legfontosabbakat szerintem dvd-ram lemezre...

Az tovább bírja, és megbízhatóbb. :D

Link to comment
Share on other sites

Lalolib

Mivel "meg lettem ijesztve", elõvettem féltve õrzött CD lemezeimet, melyek kb. 10 éve lettek megírva (zene, képek, pdf...stb). Mûködnek. hibátlanul. Persze azért fontos az óvatosság, ezért most átírom õket DVD-re. Talán azok is kibírnak 10 évet. :)

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1
A jövõre nagykorú CD-je, amire hivatkozik, írott CD! (Bár szerintem csak két év múlva lesz nagykorú. 91-ben még nem nagyon engedtek minket annak a CD-írónak a közelébe.)
Miután "a csapatból" én maradtam utolsó mohikánnak, nálam vannak az eredeti lemezek is, amikre az akkori anyagokat archiváltuk.

A mai napig sajnálom, hogy miután sikerült a leltárból kivetetnem, nem tudtam árában eladni az akkor még teljesen mûködõképes rendszert. 8) Az 50 ezer USD mai árfolyamon számítva közel 8 millió forint. :hááát: Csak ennyiért nehéz lett volna eladni egy CD-írót és egy 2,4 GB-os "merevlemez-komplexumot". :D Ja, és a lemezek, amirõl beszélünk darabja 1991-ben 20000, azaz húszezer forint volt. :upsz: Ma ennyibõl bõ 100 CD-R jönne ki - hologramos matricával együtt.

 

Link to comment
Share on other sites

payskin

(off)

 

Ja, és a lemezek, amiről beszélünk darabja 1991-ben 20000, azaz húszezer forint volt. :upsz: Ma ennyiből bő 100 CD-R jönne ki - hologramos matricával együtt.

Micsoda? A dupla magas, 640 megabájtos SCSI merevlemez 1991-ben? Kapaszkodjál: az bizony megabájtokonként volt egy ezres! :!: Zoli velem kéretett rá árajánlatot, amikor akart még venni néhányat. Aztán valahogy nem vettünk. Húszezer forint? A Trident kártyám, ami először tudta megjeleníteni a KSH-ban a 640x480-as, 256 színű világítótorony GIF-et 1991 őszén, az volt valami 75 ezer! Első fizetésem 1990. decemberében: 7600 Ft. :lol:

 

(on)

Link to comment
Share on other sites

Lalolib

Az enyém meg 2800 Ft. Hogy mikor azt ne kérdezzétek, mert talán még dinók is szaladgáltak akkoriban. :démonikacaj:

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1
Micsoda? A dupla magas, 640 megabájtos SCSI merevlemez 1991-ben?
Nem, a 4 SCSI winchester benne volt az 50 ezer dolláros árban. 20 ezer forintba 1, azaz egy darab Yamaha CD-R került. Itt van az orrom elõtt egy ötös csomag. Type: YOD-201; Lot.No (fogalmam sincs, hogy ez mit jelent): Y09210; Prod.Date: Sep. 1990! És volt olyan délután, amikor T. Fõnök Úr ilyen lemezbõl rontott el 3-at. :démonikacaj: És ezt követõen vittük ki beállítani a kis aranyost (60 kg!) Hollandiába. És cipeltük fel az olasznál a toronyszobába. :S

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Eowyn

5 éves dvd lemezemrõl próbáltam másolatot készíteni több programmal is , de mind érvénytelen navigációs struktúrára hivatkozik és nem engedi :(

 

Valaki tud megoldást?

Link to comment
Share on other sites

payskin

Ha megpróbálod felmásolni a merevlemezre a tartalmát, kiderülhet, hol sérült meg. Ettõl még a tartalom jó része talán megmenthetõ...

Link to comment
Share on other sites

ezermester

Nem állt módomban kipróbálni, így nem tudok véleményt mondani, de ha emlékezetem nem csal, a pc world-höz adtak ki, valami ilyenre való progit anno. A neve CD roller volt.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...