folos Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 Sziasztok! Hogyan tudnám megcsinálni h a már fentlévõ XP és VISTA mellé UBUNTUT felrakjak ugy hogy megmaradjon a bootmenü és adatvesztésem se legyen? van rá egy külön vinyóm
Doc Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 A dolog roppant egyszerû: Külön vinyónál egyszerûen telepíted az ubuntu-t az üres vinyóra. Az ubuntu speckója, hogy az összes mikrószoft-os (meg egyéb) rendszert felismeri, és beleintegrálja a GRUB-ba, ami csinál egy hasonló menüt. Elvileg a telepítés után a linux boot menüjét fogod látni, amiben benne lesz mind a három OP rendszer. Nálam úgy mûködik, hogy: - SATA vinyón XP - ATA primary master: Vista+Ubuntu. A lényeg, hogy az utolsó amit telepítesz az az Ubuntu legyen, és akkor magától megcsinálja a boot menüt.
folos Posted February 8, 2008 Author Posted February 8, 2008 Köszi szépen Nálam SATA=VISTA IDE=XP és most egy másik IDE=UBUNTU amit most fogok telepíteni csak még kell egy cd amire kiírjam mégegyszer köszi csak erre voltam kíváncsi hogy nyugodtan csinálhatom-e... a telepítést... de biztonság kedvéért csináljak biztonsági mentést?
Stephan Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 Az sosem árt! Ahogy az sem, ha az UBUNTU telepítése elõtt kicsit utánaolvasol, hogyan is mûködik. Én szívtam vele egy sort, most viszonylag mûködõképes állapotban van, így - idõhiány miatt - egyelõre abbahagytam a beállítgatásokat, telepítéseket. Üdv.
folos Posted February 8, 2008 Author Posted February 8, 2008 Szerintem egészen egyértelmû a kezelése legalábbis nekem már csak azzal van gondom hogy a bootmenümbõl kilõtte az XP-ét ilyenkor mi a teendõ? Ezek mellett nincs hangom Creative SB LIve! 5.1 mondjuk a hanggal Vistán is sokat kelett szenvedni... Tehát kérném valaki segítségét újból... Útközben még eszembe jutott pár kérdés láttam videókat amin az ubuntuhoz felvannak telepítve olyan grafikai cuccosok hogy XGL meg Kiba-Dock ezeket honnan tudom letölteni és hogyan tudom telepíteni és hogyan mûködnek? Köszi Üdv.
Doc Posted February 9, 2008 Posted February 9, 2008 Biztonsági mentés lehet, de ha beüt a krach akkor is fixboot, fixmbr paranccsal helyre tudod állítani. De ha külön winyóra rakod az ubuntu-t semmi galibát nem fog okozni. Telepítés, és általános leírás: LINK Grafikai tunin neve compiz (összeolvadt a beryl projektel), leírás szintén a linken.
folos Posted February 9, 2008 Author Posted February 9, 2008 (edited) Köszönöm! Idõközben én is rájöttem a grafikai összeolvadásra megtaláltam sokmindent és bootmenüben is meglett az XP be bootoltam Vistára köv. újraindításnál már az XP felirat is ott várakozott. Köszi a linket! Már csak olyan kérdésem van, hogy a munka asztalok számát én tetszõlegesen váltosztathatom? Ha igen hogyan? És jut eszembe letiltotta valahogy a vizuális effekteket éppen álítottam be és kiugrott a fõmenübe ahol újra be kellett jelentkeznem aztán rendszer>beállítások>megjelenés-nél már csak a NINCS-et engedi használni. A többire azt mondja hogy: "Desktop effects could not be enabled" Edited February 9, 2008 by Gereby
folos Posted February 10, 2008 Author Posted February 10, 2008 Ez az hogy föl volt telepítve (ATI 9600) a link alapján csináltam. De semmi jó nem lett belõle vissza állítottam képernyõ/grafikánál ott kiválasztottam a listából és azóta megy... Csak nem az összes effektet csinálja meg pl. nincs kockám csak két munka asztal amit megfordít mint egy papírlapot.... ?! Így hát nem az igazi biztos még valami a 3D környékén lesz/van. De mi???
folos Posted February 10, 2008 Author Posted February 10, 2008 Megvan a megoldás: Leírom hátha másnak sem sikerült volna beállítani. Telepítjük compizconfig-settings-manager-t ha ez megvan akkor Rendszer>Beállítások>Advenced Desktop Effects Settings itt klikkelj a General Options-ra ebben a Desktop Size fülre és végül a Vízszintes vírtuális méretet állísd át 2-rõl 4-re és megvan a kocka. Egér görgõjét nyomva tartva tudod megnézni és forgatni a kockádat. Itt találtam a leírást. Sok szerencsét.
Recommended Posts