Jump to content

Realtek topik


LallR
 Share

Recommended Posts

LallR

Hi!

Problémám van az alaplapi (Gigabyte-P35-DS4) hangkártyámmal (ALC889A controller). Remélem, hogy tud valaki segíteni, mert már korábban is lemondtam az Abit IC7-en levő alaplapi hangkártyáról, mert az sem jött be, és most is csak egy fél lépés választ el, hogy visszatérjek a jóöreg SB Live!-hoz. Az egyetlen dolog, ami miatt még gondolkodom, hogy nagyon szép hangja van a Realtek-nek, viszont egyszerűen nem jövök rá, hogyan lehet normálisan konfigurálni (a Live-nál pofonegyszerű).

A konkrét problémák: akinek van ilyenje az tudja, hogy van egy "Realtek HD audio input" és "output" csatorna, de igazából az inputnál felsorolt sávoknak (pl. mikrofon, line-in vonali bemenet) nem állítható a jelerőssége, csak némíthatóak. Egyedül a fő felvétel hangerő állítható. Az output csatornánál persze ki lehet ezeket (pl. rear blue in, rear pink in) választani és ott már a hangerő sincs letiltva, de ezeknek nem itt lenne a helyük, hanem az input csatornában, ezzel meg is bolondítják a Pinnacle TV tuner kártyát is (amely kimenete a hangkártya rear blue in bemenetére van kötve), mert a tuner progi "okosan" a HD audio input csatornát telepíti fel magának mint felvétel és playback csatorna, csakhogy ahogy mondtam az érintett sávok nem itt hanem a HD audio outputban vannak valami rejtélyes oknál fogva. Így nem működik a TV tunernél a tv némítás, és hangerő változtatás egyszerűen azért, mert a HD audio input csatornában nincs semmi, ami "enabled" státuszú, így a tuner programban a lenyíló lista üres marad, szóval nem lehet kiválasztani, h a programban a némítás és a hangerő változtatás melyik sávra vonatkozzon.

Ez az egyik probléma.

A másik msn-ezés közben jött ki audio kapcsolatnál. Ilyet sem láttam még...Normál, szokványos beállítások melletti (mikrofon engedélyezve) beszélgetésnél a túlsó oldalon borzasztó visszhangosodást okoz, mintha ő visszahallaná az én hangfalaim által a mikrofonomon keresztül, amit mond. Csakhogy erről szó sincs. A helyzet úgy néz ki, mintha a hangszórókimenetre (zöld) kitett jelet belsőleg rátenné a mikrofonbemenetre is :S :S :S, szóval a mikrofon aktivitását jelző színes kijelző nemcsak az én beszédemnek az arányában mozog, hanem a mikrofon kijelzője ugyanazt kijelzi, amit a hangfal kijelző jelez, a partner beszédének függvényében mozog. Ebből látszik, h ténylegesen visszaküldi azt a jelet, ami beérkezett és a hangszóróra kellene tennie.

 

Azt hiszem sikerült jó körülményesen leírni, de olyan "érdekes" a probléma, h muszáj voltam ennyire körülírni.

 

Nem tudom mi a helyzet, h ezek az állítólag szuper (és hangzásban tényleg az!) alaplapi hangkártyák tényleg ilyen problémásak, vagy én vagyok ennyire béna, de utóbbit azért nem hiszem, mert a Live hangkártyánál is triviális volt minden, én sem most kezdtem a számítógépezést, szóval vagy valami "trükkje" van, vagy nem tudom mi a fene, de jó lenne rájönni.

 

Ha valakinek ugyanez a gondja, vagy esetleg már megoldódott, jelezzen már nekem itt, vagy email: tgabor26@freemail.hu (ugyanez az msn is).

 

Köszi mindenkinek a fáradozást!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
ProFiler

Nekem is pont ugyanez a problémám pont ugyanezzel az alaplappal. A headsetem mikrofonját sikeresen tönkre is tette, használhatatlan a mikrofon bemenete, mert a hangkimenetet köti össze vele és az érkezõ hang jön bele a mikrofonba. Én sem tudtam sehogy sem összehozni. Örültem, hogy kidobhattam egy 50000 Ft-os headsetet (a mikrofont próbáltuk javítani, de nagyon drága az alkatrész hozzá). Most átmeneti megoldásként USB headsetet használok, de lehet, hogy én is beszerzek hozzá egy normális hangkártyát. A tesztek alapján kiváló a hangchipje, de nem hat meg, ha a bemenete meg használhatatlan.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

LallR

Hát ez az! Eddig az itteni hozzászólás és az emailben kapott üzenetek is azt igazolják, hogy nem csak nekem van ezzel problémám, ami részben megnyugtató, viszont részben meg nem értem, hogy a Gigabyte, aki az egyik legnevesebb alaplapgyártó, hogyhogy nem tud "intézni" egy felső-középkategóriás deszkájára egy olyan integrált hangrendszert, ami nem csak a specifikációkban mutat jól, hanem egyszerűen testreszabható, felhasználóbarát, hülye diplomásoknak (mint én) is jól érthető. Illetve elképzelhető, hogy a szoftverrel van a baj, mert ugyan dizájnos, de hogy használhatatlan, az tuti! (értem itt a Realtek HD audio maganger-t). Lehet, hogy a hardver alapból jó, csak a driver/szoftver nem az igazi (bár nekem a létező legújabb van fent).

Nah egy szó, mint száz, kicsit még várok hozzászólásokat, tapasztalatokat, aztán nyomom vissza régi jó Live!-ot, és akkor soha többet alaplapi hangkártya! :)

 

Sziasztok!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Bella Krisztián

Csatlakozok! Nálam is ez a probléma, de csak windows xp alatt, windows vistán simán jól megy, már megpróbáltam vagy 3 féle drivert felpakolni, de mindegyiknél ugyanezt tapasztaltam sajna. :(

Lehet, az xp nem tudja kezelni ezt a hd audiós izét normálisan, mert régi, de nekem csak xp-ből van gyárim.

Vista alatt nagyon szépen szól a hangkártya, de van 1-2 játékom, ami meg csak xp-n megy és egy két programom is. Ezért nem akarok vistára váltani.

Már nem tudom mi tévő legyek, aki tud valami megoldást írjon, ha megkérhetem.

 

Thx

Krisztián

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Nálam a megoldást egy hangkártya jelentette. Így már tökéletes minden. Persze ettõl még az alaplap nem lett jobb. :hááát:

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

ALC889A

Igen, elég macerás.

 

A MEGOLDÁS: :ötlet:

 

GIGABYTE konkrét alaplapra vonatkozó FAQ.

Ez megy, ha csak SP2 van a gépen.

Akkor felmegy a kb888111xpsp2.exe futtatásával a driver.

UTÁNA (!!!) mehet a hangkártya driver!

 

Ha SP3 van fenn, akkor ez a file nem megy fel.

 

Akkor Google kb888111xpsp3 .

Jelenleg egy (1!) találat.

Azt töltsd le, futtasd, majd driver.

 

Hogy ezt a Gigabyte miért nem írja le? :(

 

Jó próbálkozást (nekem több napom ráment, mire megtaláltam a megoldást).

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Köszi, kipróbálom!

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

nova001

Realtek ALC889A hangkarim van Vista-n és nem lehet megoldani, hogy az MP3 Winamp-ban szóljon miden hangszórón (R183driver van fent).

Az 5.1 cuccok mennek jól de a zenét is ki akarom rakni minden hangfalra, ha lehet. :$

 

Köszi, aki tud segíteni!

Link to comment
Share on other sites

Alex99

És másik lejátszó program? Jet Audio? MP11?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
szzoltan

Sziasztok!

Van egy Realtek ALC889A 8 csatornás integrált hangkártya a Gigabyte GA-P35-DS4 alaplapunkon. Szerettünk volna használatba venni hozzá egy Zalman Theater 6 (5.1-es) fejhallgatót a Zalman MIC1 mikrofonjával.

A beállítások után a fejhallgató remekül szól, viszont a mikrofon hangja folyamatosan hallható a fejhallgatóban, viszont a különbözõ chat-elõs programokban (próbáltuk a Skype-t, Ventrillo-t) senki nem hall belõle semmit.

 

Az is érdekes, hogy a hangerõ szabályozó panelen a mikrofon hangereje nem szabályozható külön, csak a "Felvétel" hangereje. (De az semmit nem ért persze.)

 

Tudnátok segíteni? Volt-e valakinek hasonló problémája, hogyan oldódott meg?

Köszi elõre is!

Zoltán

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Ez driver, kártya, vagy hardver kompatibilitási gond lehet.

Link to comment
Share on other sites

szzoltan
Ez driver, kártya, vagy hardver kompatibilitási gond lehet.

Hát, a driver a legfrissebb (R1.86), de az eredeti cd-n levõ R1.80-as verzióval is ugyanez volt a jelenség.

A kompatibilitási gondot úgy érted, hogy pont ez a mikrofon, pont ezzel a hangkártyával és ezzel a driverrel kakukk?

Mostmár napok óta kísérletezünk ezzel, és nekem úgy tûnik, hogy ez az alc889A és ez a Zalman mikrofon "nem szeretik" egymást. MOndjuk egy usb-s webcam-mikrofonnal tök jól mûködik a dolog.

Valami konkrét javaslat esetleg, hogy hogy tudnék meggyõzõdni arról, hogy melyik komponens beteg?

Zoltán

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Lehet az integrált kártya nem tetszik neki. Meg kéne nézni másik gépen, úgy kiderülne.

Link to comment
Share on other sites

szzoltan

Másik gépen a miki jól szuperál. Igaz, az egy sokkal szerényebb, bár szintén alaplapra integrált cucc: Intel 82801EB ICH5 - AC'97 Audio Controller-el.

Szóval azzal hibátlanul megy a miki.

Na most akkor azt kéne megnéznem, hogy másik (nem usb-s) mikrofonnal hogy megy ez a 7.1-es Realtek audio cucc, hogy eldönthessem, hogy rossz-e a kártya (vagy a driver, vagy maga a dugesz?), vagy csak ezzel a mikrofonnal áll fenn a jelenség...

Nehéz ügy...

Zoltán

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Igen, meg kellene nézni. Ha rossz, akkor meg veszel bele egy hangártyát, és ezt letiltod.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Suspekt

Kinek van meg a kb888111xpsp3??...En nem kapom sajnos meg :(...PM-me a kovetkezo e-mail cimen aki eltudna kuldeni nekem !

 

E-mail: suspekt_x2006@yahoo.com

 

A fórumon légy szíves használj ékezeteket! <PF>

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
detoxin

Helló!

 

Az lenne az én égetõ problémám hogy elszállt az alaplapomon a hangkártya.

Az alaplapom: ASRock 4CoreDual-VSTA a hangkártya benne egy Realtek.

 

Következõ volt a gond: Minap a számítógépen egy filmet szerettem volna megnézni, de a hangot egy kábelen keresztül átvezettem a házimozirendszerembe(LG 5.1) nem is volt semmi baj volt hang a film alatt.( Persze nem szolt mind az 6 hangszóró hanem csak a 2 kicsi elöl és a mély láda) Amikor kihúztam a kábelt és visszadugtam a Sennheiser HD435 fejhallgatóm a dugóba csak az egyik fele szolt, a másik a sercegett. Kicsit kijjebb húztam a dugót így szolt mind a 2 fele a fülesnek csak halkan, és nem volt tiszta, ha viszont a Windows alapjáraton ment akkor megint sercegett(alapjárat= nem hallgattam zenét nem ment film)

2 óra múlva újra hoztam a Windowsomat de ugyanez a gond. A BIOSba visszaállítottam mindent alapra( Elõtte meg volt húzva a procim 600 Mhzval) Mára teljesen nincs hang semmi, csak serceg a füles és kész. Teljesen elromlott vagy csak elállítottam valamit? Akinek esetleg volt már ilyen jellegü gondja az írja meg legyen szíves. Több driverell próbáltam de semmi változás.

 

Gép Adatok

 

Alaplap: ASRock 4CoreDual-VSTA

Hang: Relatek

VGA: Nvidia 8400 GS Sappherine

Háttértároló: Samsung 250 GB

Táp: Chiftec 450 W

Ram: 2 GB Kingstone

 

Aki tud kérem segítsen.

Elõre is köszönöm.

 

Üdv: Balázs

 

Az oprendszerem Windows XP SP3!

Link to comment
Share on other sites

geri005

Ha fokozatosan romllott, akkor valószínûleg a hangkártyád tönkrement....

Link to comment
Share on other sites

detoxin

Van hang! A bal oldali fülesben nagyon halkan van hang! A jobb oldaliba viszont semmi!

Link to comment
Share on other sites

geri005

Ezért gondolom, hogy a hangkártyád ment tönkre, mert fokozatosan történt...integrált a kártya?

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Csak az lehet hogy tönkrement, más nem igen hiszem. Ha húzva volt, akkor a PCI sem 33 MHz-en megy ez is lehet gond, vagy ha nem jók teljesen a csatlakozók, akkor áram alatti ki be dugiszálásnál rövidre zárhatnak könnyedén. Ezért a jack dugók jellegzetessége.

Link to comment
Share on other sites

geri005

Hát igen, meg ha fokozatosan ment tönkre ennyire, akkor másra nem is igen lehet gondolni, mint hardveres problémára, szerintem nem érdemes vele foglalkozni.Amúgy sem vagyok kibékülve a Realtek hangkártyákkal, had ne fejtsem ki miért :lol:

Link to comment
Share on other sites

detoxin

Köszi a segítséget. Megoldottam a dolgot elmentem és vettem egy hang kártyát. Állítólag ilyenkor jó ha le van tiltva biosba az integrált. Ezt hogyan tudom megoldani? Ja igen és akkor már szeretném a integrált hálózati csatolómat is tiltani. Segítséget elõre is köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

geri005

Ez BIOS függű lépj be a menüpontok alatt keress, kis angoltudással megtalálod az ezeket kezelő részt aztán Enabled-ról Disabled-re állítod...bocs, hogy konkrétabbat nem tudok írni, de még sosem csináltam hasonlót.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...