Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Domain átirányítás


webtom

Recommended Posts

webtom

Kedves tudók!

 

Nagyon össze vagyok zavarodva, mert ezt a problámát sem könyvekbõl, sem sehonnan nem tudom kezelni. Egyszerûen nem tudom, hol tetehnék szert erre a tudásra.

 

Szóval: van egy regisztrált domainom, amit IP- címmel hol az extra, hol más tárhelyre irányítottam, amíg meg nem elégeltem és fizettem tárhelyet. Már az se volt világos, miért kell néha egy napot várni, mire az IP átirányítással a megfelelõ tárhelyen lévõ oldal nyílik meg. Ok. Lassan frissül a net. De ma reggel megjelent a jó helyen, VISZONT este megint a régi helyen és mivel nem oda van már irányítva: 404.

Írtam a fizetõs tárhelyszolgáltatómnak, õ azt állítja (mivel nála állítólag jól jelenik meg, na persze õ bele tud nézni a tárhelyem indexébe, tehát kamuzhat is), (ja és a böngészõmet firssítettem, hogy nehogy a gyorsítótárból jöjjön be valami, ahogy már sikerült megzavarnom magam egyszer régen, és mindháromban megnéztem, ugyanaz)... szóval azt mondja: "Ilyenkor türelmesnek kell lenni, mert az adott internet szolgáltató van hogy ösze -vissza frissít és lehet csak pár nap múlva áll be."

MIIIIICSODA? Az internetszolgáltatómnak ehhez mi köze? Csak nem a proxyval cseszi el a böngészésemet? Írtam nekik is, még nem válaszoltak. Ez ugyanis azt jelentené, hogy sosem lehetek biztos abban, hogy a jelent, vagy a múltat látom böngészés közben, mert hogy várni kell, pár órát, még oké, de hogy egy régi állapot jöjjön vissza... most ki böngészik, én vagy a Vivanet szolgáltató?

 

ÉS egy nagy kérdés még: mi a különbség az IP-s és a DNS átirányítás között? Miért elég az IP-s, de akkor minek a DNS átirányítás?

 

NAGYON VÁROM a választ!

Link to comment
Share on other sites

Greene

A dolog úgy működik, hogy egy domainhez legalább két névszerver tartozik (magyarországon legalábbis biztosan). Az egyikben mondjuk frissítik a domainedet, de te még sem látod, hogy az adott domain már máshova mutatna. Ez azért van, mert általában ún. caching névszerverek válaszolnak nekünk a dns kérésünkre. Ezek viszont csak bizonyos időközönként kapnak új információt a változásokról az auth névszerektől, így tudnak villámgyorsak lenni. Gondolj bele, ha minden egyes kérésnél meg kéne kérdeznie a másik névszervert. Iszonyat erőforrásigénye lenne.

Tehát a DNS kezelője minden esetben 1-2 napot fog mondani, mire minden névszerver lefrissíti az új adatokra az eddigit. Ha valakinek nagyon sürgős az adatok lefrissülése olyankor azt szokták csinálni a nagyon rendes szolgáltatók, hogy a caching névszerver cache-ét ürítik. De ezt nem lehet minden esetben alkalmazni ugyebár, mert akkor nem lenne értelme a cache-elésnek.

Azért láthatsz két különböző oldalt, mert az egyik névszerveren ("A" szolgáltató) nem kérte le senki a domainedet, tehát nem volt cache-ben eltárolva. A másik névszervert ("B szolgáltató") kérdezve pedig a régi oldalad jött be, mert ott már létezett az az időkőzben elavult információ, hogy mi hova mutasson a te domaineden (mert valaki beírta mondjuk a domainedet a böngészőbe). Ha ez az utóbbi szerver is lefrissül (ami csak idő kérdése), akkor már itt is az új adatok lesznek.

 

Tehát türelem kedves fórumozó, kérlek ne ronts neki a szolgáltatódnak. Ők tudják mit csinálnak, és mindennek meg van az oka. Ráadásul a DNS frissülést ők nem befolyásolhatják ha nem nálunk van az adott caching névszerver.

Link to comment
Share on other sites

webtom

Kösz, végre kaptam egy érthetõ és kimerítõ választ! :-)

 

Akkor ez csak a domain átirányításokkor van gondolom, hiszen ha internet-bankozunk, akkor nem megengedett, hogy ne azonnali infókat lássunk. Vagy õk külön szerveren vannak és nincs cash?

És az IP és DNS átirányítás közti különbség?

Honnan tudsz ezekrõl, azaz én hol tanulhatnám meg, teljes mélységéig? Azt is tudni akarom, hogyan megy el egy mail, halál pontosan. Jövõre megyek fõsuliba, de addig is tudni akarom, mert ott sem biztos, hogy ezzel kezdjük... Szóval tudsz valami könyvet, vagy ismeretanyagot ajánlani?

 

ELÕRE is és UTOLAG is KÖSZ!

 

Link to comment
Share on other sites

Greene

Az internetes bankok egyrészt nem pakolgatják egyik ip-ről a másikra a szervereiket, másrészt a webszerver is tud átirányítást, tehát ők könnyen megoldják hogy a régi néven is az új weboldal jöjjön be. Cacheing névszerver pedig mindenképp van, mert minden ügyfélnek a saját internetszolgáltatója oldja fel a nevet.

 

Nem tudom mire gondolsz a DNS és az IP átirányítás kapcsán.

 

Sokat olvastam, csináltam, van saját DNS szerverem, és voltam DNS tanfolyamon/vizsgán is ami sajnos csak ISZT tagoknak elérhető, és évente kb. kétszer van. Van egy nagyon jó magyar leírás, amit tanítanak a tanfolyamon is (a szerző -Pásztor Miklós- az előadó). Rajta vagyok az ISZT valamilyen listáján is a sikeres vizsga miatt, így lehetek domain regisztrátor.

http://www.szabilinux.hu/dns/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...