Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Elemmel vagy akkumlátorral mûködik az egér?

Recommended Posts

Posted

Egyszer már feltettem ezt a kérdést, de lehet hogy rossz helyen. Ha így van akkor bocsánat.

Olyan kérdésem volna, hogy van egy Samsung SCM-9000 lézeres rádiós egerem, aminek van egy dokkolója. USB-én keresztül csatlakozik a számítógéphez. Az egérbe kettõ ceruzaelem? :?: Vagy akkumlátor van? :?: Nem tudom, mert nincs ráírva. :nyíl: Az elemre, akkumlátorra? Hogyan tudom eldönteni, hogy elem vagy akkumlátor? :?:

Kérdeztem a boltba, ahol vettem. Azt modták, hogy tölthetõ elem. Én azt mondtam akkor nem elem, hanem akkumlátor. Az elemet nem lehet tölteni tudtom szerint. :!: A dokkoló, ami csak az USB-re csatlakozik áramba nem, elláthatja a töltõ szerepét? :?:

Azért is kérdezem, mert volt egy másik optikai egerem, az nemcsak az USB-re csatlakozott, hanem az áramba is volt egy töltõ.

Ha vásárolni szeretnék bele elemet vagy akkumlátort, milyen teljesítményût érdemes? Gondolom jó nagyot?

Köszi a válszokat elõre is.

Posted

A tölthető akkumulátorokra 1,2V feszülség van ráírva, a normál elemre pedig 1,5V. Nincs tölthető elem ( az átverés). 1000mA vagy nagyobb akkumulátort érdemes venni.Talán 2 hónappal ezelőtt volt a magazinban teszt ezekről.

Posted

Bizonyos mértékig az elemek is tölthetõek, vagyis inkább élettartamuk hosszabítható meg. Ezt a BRG magnóknál (MK27) ki is használták, hálózati alkalmazás esetén egy ellenálláson keresztül pár miliampert visszacsatoltak az elemekre. Mindez addig igaz, míg az elemek ki nem száradnak. Az USB portok képesek az eszközök áramellátására és esetlegesen az abba lévõ akkumlátorok töltésére. Külön áramforrást (tápegység) akkor szoktak alkalmazni, ha az eszköz energiaigénye meghaladja az USB port által leadható szintet. Ha az egeredbe akkumlátor van, valahol szerepel rajta az ACCU szó, valamint például 1000mAh és 15h*100 mA. Ez utóbbi a töltési elõírás.

Ha elemet vásárolsz bele, nincs sok lehetõséged, minõségi tartós elem, vagy olcsó gagyi, ami esetleg bele is folyik és tönkreteheti az eszközt.

Akkumlátornál 1000-1200 mAh már megfelelõnek tûnik.

Ha akkumlátor mellett döntesz, elképzelhetõ, szükséges lessz egy külön töltõ beszerzése is, mivel az eszköz elemhez lett tervezve, nem valószínû, hogy az akku töltését megfelelõen eltudja végezni. Viszont a töltések közötti idõt nagyban megtudja hosszabítani.

Kaphatók olyan gyors töltõk, amihez eleve jár 2 db ceruzaelem méretû AA akku, vagy a kissebb AAA. Ezek közül is olyat érdemes keresni ami elõször kisüti, majd utánna tölti az akkut. így az élettaram sokkal hosszabb. Vásárlás elõtt feltétlen tisztázd, AA vagy AAA méretûre van szükséged. Legjobb ha viszed magaddal az elemt.

Posted

Köszönöm a válaszaitokat. Igazán érthetõ volt, még számomra is, aki nem vagyok jártas az ilyesmiben. Kipróbállom mindegyiket. A tartós elemet és az akkumlátort is.

Még egyszer köszönöm.

Posted

@KeLa

Látom emlékszel még az MK27-re. Anno 17 évvel ezelőtt amikor még szervízben dolgoztam volt "szerencsém" eme csodához. Nekem egy a T.gazdaságos áruházban vásárolt Vanson töltőm van ami alkalmas AA és AAA akku töltésére is. ;)

Posted

A Ceruzaakksikra mindig rá van írva valahová, hogy Rechargable, azaz újratölthetõ. Ezt kell keresni rajta, lehe,t hogy 2-es betûmérettel, de ott van. A sima elemen meg legtöbbször az van, hogy Alkaline, esetleg Lithium. Ezeken kívül csak a szén-cink létezik, de olyat már csak az aluljáróban lehet venni manapság ("kételemetegyszázasé" :D).

Posted

@Adani

Amit én kaptam az egérhez, arra nincs ráírva semmi. Zöld színe van és úgyszólván, teljesen csupasz. :( Ezért értetlenkedek. :( Amit Kori és KeLa írt az teljesen érthető számomra. :lol: De az info teljesen hasznos köszi.

Köszönöm a válaszokat. :lol:

Digital Silence
Posted

Jó minõségû elemmel 5-6 hónapig is mûködik az egér.

Számold ki melyik éri meg jobban, az akku vagy az elem. Lehet kapni olcsó, tekkos töltõket is akkuval, de ezek inkább kútvödörre súlynak valók!

Posted

Digital Silence

Köszönöm a válszod. Mindkettõt ki fogom próbálni. egyébként mindig jó minõségû elemet szoktam venni. Pld: távirányítókba.