Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Miért váltsak XP-ről Vistára?


Arkangyal1528464506

Recommended Posts

Arkangyal1528464506

Átlapoztam a mostani számot, de az inkább csak a Vista-k közti különbségekkel foglalkozik. De azt igen nehezen tudom egyelõre elképzelni, hogy áttérjek valami miatt is az új rendszerre. Az új védelem minimálisan emeli a teljes biztonságomat, az aero felületet ablakait meg elõbb-utóbb egy szimpla program is leutánozza. Az újdonságok nagy része nem elég érv számomra egy áttérésre.

 

Hajlok arra, hogy nem voltam eléggé körültekintõ. Tehát, ha valaki tud nem marketinges körülírásban (pl. nagyobb biztonságot jelent... =felejtõs) viszonylag tõszavas felsorolás jelleggel mozdító érveket felhozni, írja ide bátran.

 

Most egy xp pro verzióm van, routeren keresztül megyek a netre. Grafikai és office feladatokat hajtok végre, valamint játékokat tesztelek és írok egy gyengébbet magam is. A tûzfalam egyértelmû. 1600XT-s kártyám van, asus p800 s-x alaplap, szabad hely van, alig használt lg dvd író (1-2 havonta egy backup).

Link to comment
Share on other sites

TheSaurus

Egy tõszavas érv:

Csak.

De ez engem se gyõzött meg...

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

Ahogyan egy másik topikban itt írtam (a márciusi számról szólóban), hogy amit leírtam, saját tapasztalat. Nemcsak marketing duma. A biztonságot nagyban növeli az UAC, és a többi rendszergazdai eszköz is. Az újdonságok le lettek írva, a döntés rajtad áll, hogy ezek kellenek-e, hiszen szinte egyik sincs meg az XP-ben...

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Állandóra én sem váltanék még. Annyival többet nekem nem nyújt, amit igazán használok.

De kellene alá egy erõsebb gép is, mert így elég lomha.

Link to comment
Share on other sites

Arkangyal1528464506

 

Ez azt hiszem fedte a választ, amire vártam. Szép, diplomatikus megfogalmazás :). Köszi.

 

Arki

Link to comment
Share on other sites

BlueGold

Itt le vannak írva az érvek, hogy miért érdemes váltani. Itt meg az is le van irva , hogy meddig használhatod "proba üzemmódban" a Vistát.

Link to comment
Share on other sites

Arkangyal1528464506

Most kapkodom a levegõt az árak láttán :D Elképzelem, ahogy átlagfizetésbõl élõ ember akárcsak egy dobozos home basic vásárlásába kezd. 80 rongy... ez nem kicsit, ez NAGYON drága. Egy olyan operációs rendszer, aminek ilyen alacsony a tudása, túl drága - összehasonlítva példaként egy xp pro verzióval. Nem terveztem folytatni ezt a bejegyzést, de most már érekel mások véleménye is: Mi vezetne engem arra, hogy egy-egy ismerõsnek ne egy xp pro vásárlást javasoljak a vistás home helyett otthoni, családon belül szétosztott Internete mellé? A legtöbb ismerõs általánosan azzal fordul hozzám, hogy "Otthon gyerek is, én is, asszony is .. (meg szomszéd..) .. is szeretne egyszerre netezni, hogyan kéne...". Az xp pro alól olyan egyértelmû a beállítás - akár korábbi rendszerekre leosztani - és ha ajánlok neki egy jó tûzfalat és/vagy routert, vírusirtót, egyszerûen nem jelenthetnek veszélyt saját és mások adataira.

 

Szól mellette:

- biztonsági lehetõségek (bár a sok kérdezés szerintem értelmetlen, egyszerûen önmaga ellen dolgozik a védelem a felhasználó miatt)

- több meghajtók újraindítás nélküli telepítése (állítja a cikk, de már korábbi rendszereknél is tudott néhány dolgot újraindítás nélkül is mûködtetni)

- aero (premium)

- superfetch (prefetch?)

 

---

Az oldalon nem értem:

"A híresztelésekkel ellentétben a Windows Vista olcsóbb, mint a megfelelõ Windows XP változatok" Miért ???

"A Windows Vista továbbra is teljes körûen támogatja az OpenGL grafikus motort" Mikor támogatta még teljes körûen???

---

A nagy bajom amúgy a legtöbb ilyen Vista features ismertetõvel, hogy egyik sem szûri ki a sok extra szoftver maszlagot, nagyon fárasztó. Példák:

Windows media player 11 - xp-re is letölthetõ volt már

Asztali keresõ - xp-re is letölthetõ volt már

Internet explorer 7 - xp-re is letölthetõ volt már

Microsoft Management Console 3 - xp-re is letölthetõ volt már

Windows Defender - xp-re is letölthetõ volt már

 

Értem én, hogy rá lehet mondani "jön vele". De ezek nagy része egy részrõl parancssorból csendben telepíthetõek egyetlen batch fájllal, más részrõl sokan csinálnak maguknak idõnként saját xp telepítõt.

Link to comment
Share on other sites

Adani

Én egyenlõre kivárok, jó nekem addig az XP és megvárom mások tapasztalatait, meg ugye a Driver gondok is megoldódhatnak idõvel.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
... más részről sokan csinálnak maguknak időnként saját xp telepítőt.

Alapvetően egyetértek írásoddal.

Bár ha nem dobozos, hanem OEM Vista jön szóba, az árak picit kedvezőbbek.

De ha az Ultimate verziót tekintem, az jelentősen drágább, mint a Business azért a néhány médiakezelő cuccért.

Viszont a Home Premium sem igazán rúg labdába, engem ne korlátozzanak. ;) Ja, hogy akkor fizessek :?: :!:

 

A telepítőkészlet gyártás Vistához tényleg kicsit macerásabbnak tűnik, mint XP-hez.

http://winportal.net/?id=843

Link to comment
Share on other sites

Arkangyal1528464506

Hátha érdekel pár embert, szerintem mulatságos, hogy egy ekkora vállalat ezt ekkora mértékben nem mérte fel a helyzetet:

 

"a Vista minimális elvárása 512 megabájt, a "Premium Ready" ajánlás pedig 1 gigabájt, ennyi memóriával azonban csak az Everdream által megvizsgált PC-k 30 százaléka rendelkezett. A merevlemez mérete volt a második leggyakoribb akadály a Vista telepítése elõtt, a vállalati PC-k 60 százalékában ugyanis 40 gigabájtosnál kisebb volt a rendszerpartíció és a vizsgált gépek ötöde nem rendelkezett a telepítéshez szükséges minimum 15 gigabájt szabad hellyel."

(Hwsw.hu)

 

Én is tudnék mit mesélni, szerintem bankok is szívni fognak, alapvetõen a helyhiány miatt.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
zolka78

Hello, nekem jók a tapasztalataim a Vistával kapcsolatban, kicsit nehezen ment fel de sikerült. Egy alapszintü gépem van, nem vagyok egy nagy pcguru ezért nincs szükség többre. Viszont be kellet ruháznom nagyobb memóriára miatta így lett 1.5Giga RAM-om. Az internetrõl meg le tudtam szedni minden új driver-t, és hozzávaló, kompatibilis progit. Ezek után a modósitások után az Xp egy nyugdijas rendõrkutyának tûnik nekem(de azért a jó szolgálataiért még nem szabadultam meg tõle). Szóval én csak ajánlani tudom, de ár/értékben még nincs ott a szeren, ezért még a nagy közönségnek szerintem várnia kell.

Link to comment
Share on other sites

warynski

Tegnap olvastam egy írást (angol), aminek a címe egy kicsit megdöbbentett: A Vista egy második ME?

Nem akarom lefordítani az egészet, de aki tudja olvassa el. Link

 

A címben feltett kérdére a szerző azt válaszolja, hogy ez az "igen is meg nem is" esete. Először kijelenti, hogy természetesen a Vista nem olyan bugos, mint a ME volt, de komoly problémái vannak bizonyos hardverekkel és szoftverekkel. De amiben nagyon a ME-re emlékezteti, az az, hogy pontosan milyen előnyöket is kínálnak a felhasználónak. Itt felsorolja azokat a újdonságokat, amivel annak idején a ME-t reklámozták (TCP/IP stack, UPnP, System Restore, Image Preview, egy csomó új játék stb.) Vagyis semmi mellbevágó. És mit kínál a Vista a felhasználóknak? Aero, Windows Sidebar, Istant Search, fejlettebb biztonság, - ezt később megkérdőjelezi - Windows Mail, Media Center, szülői felügyelet, stb. De mi az a lehengerlő újdonság, amit a Vista kínál? Na ez az, amire - szerinte - nincs válasz...

 

Még csomó minden szempontból górcső alá veszi a Vistát, és végül 3 pontban foglalja össze a tényezőket, amelyek a Vista fogadtatását negatívan befolyásolhatják (nem szó szerint, csak összefoglalva):

 

- 7 év várakozás, 7 év munka után nagyobbat kellene "szólni" a Vistának. Itt nem az az érdekes, hogy mennyire elégedett valaki a Vistával, mert a szerző nagyjából az, hanem az elmaradt nagy durranás...

 

- Identitási krízis, vagyis a túl sok verzió

 

- Az ára (és ezt nem egy magyar fizetésből élő valaki írta)

 

Röviden ennyi, szerintem érdemes elolvasni és elgondolkozni rajta.

Link to comment
Share on other sites

Pasquerel

Szerintem jelen pillanatban semmi nem indokolja a Vista-ra váltást, feltéve, ha valaki a legutolsó technikával felvértezett gép tulajdonosa akar lenni. Még csak most mutatták be, sok vele a kompatibilitási probléma, drága is, a legolcsóbb Home Basic változat nem sokkal jobb az XP-nél...ízlés dolga.

 

Másfél-két év múlva ellenben már tömeges lesz az átállás, addigra megjelenik biztosan az elsõ szervizcsomag is, a kompatibilitás is meg fog addigra régen oldódni, akkor lesz is értelme váltani.

 

De a Microsoftot nagyon lebeszélném arról a Vienna munkacímû állítólagos Vista-utódról, hadd fussa ki magát az új oprendszer, ha már egyszer annyit kellett várni rá.

Link to comment
Share on other sites

warynski

Igen, egyetértek. Próbáltam a PCW által közreadott RC1 verziót és tetszett is, meg nem is. Februárban cseréltem gépet, és az új gépemet már úgy rakattam össze, hogy Vista kompatibilis legyen, de egyelõre nem szándékozom átállni. Várakozó állásponton vagyok.

 

Ettõl függetlenül érdekelne a véleményetek a fent említett írás kapcsán, vagyis, hogy 7 év várakozás után nem érzitek-e kicsit csalódottnak magatokat, a Vista újdonságai kapcsán? Én pl. azon vagyok fennakadva, hogy amennyi biztonságot nyújt az interneten a Vista, az nem teszi lehetõvé, hogy nélkülözzük harmadik fél által gyártott programok használatát. Pedig ha valami, akkor ez tényleg fontos lenne.

Link to comment
Share on other sites

T.Arpi

Én balga az új számítógép vásárlásakor megvettem a Business változatot. Mivel CAD progikat használok, ezért nem sajnáltam a pénzt a gépre (Core 2 Duo, 2 GB RAM, 512 Mb video, ~800Gb HDD), a VISTA-ra kiadott pénz miatt viszont verem a fejem a falba. Kezelése körülményes, bonyolult, bosszantó. BillGate$ marketingje az egész. XP 64 bit újrafestve. :P

 

Aki munkára használja, annak nem kell nem tudom milyen térben forgó-morgó felület, átlátszó ablak, oldalsáv ( már a tálca is nagy helyet foglal ). A beépített "biztonsági" részek pedig csak marketing szintjéig használhatók. Komolytalan a tüzfal és a virusirtó is. Még "ingyen" is. Én akit tudok lebeszélek még a lopott VISTA telepítésérõl, nemhogy a megvételérõl.

Link to comment
Share on other sites

kori

Tiszteletben tartjuk véleményed, mert mindig voltak és vannak felehasználók akiknek az új dolgok nem jönnek be elsőre. Saját példám tudom csak mondani, mert én várok még 1-2 évet az új operációs rendszer megvételére, amikor is lecserélem a PC-m egy hasonló tudásúra, mint ami Neked van. Hidd el minél jobban beleásod magad a Vista rejtelmeibe sok örömet és meglepetést fog okozni. ;)

Link to comment
Share on other sites

payskin
fejlettebb biztonság, - ezt később megkérdőjelezi

Nonono! Nem megkérdőjelezi, hanem azt mondja róla, hogy ez nem az a "WOW" (leteszem a hajam) jellegű újdonság, ami miatt rohannánk a boltba. De nem kérdőjelezi meg!

 

7 év várakozás, 7 év munka után nagyobbat kellene "szólni" a Vistának.

Adrian barátunknak pedig be kéne iratkoznia az általános iskolába. ;) Milyen 7 évről beszélünk? Az XP és a Vista között kb. (2001 augusztus, 2006 november) mondjuk 5 év van, legyen 5 és fél (ha 2007-et vesszük megjelenésnek). Ennyit kellett várni. Ha a ME és a Vista közötti időt nézzük, az sincs 7 év: a ME 2000 augusztus környékén jelent meg. Szóval, cöcö, dobálózunk a számokkal.

 

- Identitási krízis, vagyis a túl sok verzió

Hát, nem tudom. Ha normálisan árazták volna be őket, és például a Home Basicet bárki meg tudná venni, akkor azt mondom, hogy ez nem volt okvetlenül rossz döntés. Van, akinek nincs otthon szüksége a csilivilire meg a multimédiás marhaságokra, annak jó a Basic. A többieknek ott a Premium. Szerintem ezzel nincs gond. Azzal sincs, hogy ettől teljesen külön kezelik a vállalati kiadásokat. Nem hinném, hogy ez akkora zavart okozna az emberek számára, mint azt Adrian barátunk sejteni véli.

 

- Az ára (és ezt nem egy magyar fizetésből élő valaki írta)

Na igen. Vitathatatlan.

 

Nem rossz cikk, és érdekes felvetés, hogy ME-vel hasonlítják össze. A ME nagy bukó volt a cégnek, de egy évre rá kiadták az addigi legjobb oprendszerüket. Kizártnak tartom, hogy a Viennából bármi is legyen 2008 vége előtt, addig pedig ki fog derülni, hogy hova futott ki a Vista.

 

Tudjátok, hogy én sem álltam át, még mindig az XP a munkarendszerem, de mindjárt itt a Halo 2, úgy hogy... hamarosan dual boot lesz, úgy érzem. :P

 

Aki munkára használja, annak nem kell nem tudom milyen térben forgó-morgó felület, átlátszó ablak, oldalsáv ( már a tálca is nagy helyet foglal ). A beépített "biztonsági" részek pedig csak marketing szintjéig használhatók. Komolytalan a tüzfal és a virusirtó is. Még "ingyen" is. Én akit tudok lebeszélek még a lopott VISTA telepítéséről, nemhogy a megvételéről.

Anélkül, hogy védeném, biztosan Bill Gates a hibás azért, hogy ahelyett, hogy utánajártál volna annak, hogy mit veszel, ész nélkül mentél a hype után? Nem hinném. A vírusirtó annyira komolytalan, hogy nincs is benne! :pislog: A csilivilit meg természetesen ki lehet kapcsolni, pont mint a 64 bites XP-ben, ha a rendszer munkára kell.

Link to comment
Share on other sites

zolka78

Itt a legtöbb fórumozó csak ócsárolja a Vistát, viszont ha pár hónapon belül, nem bukik meg, akkor utána tőletek fogom a legtöbb hasznos tanácsot kapni Vista ügyben. Ne feledjétek, hogy az XP megjelenésekor is több volt az ellen, mint a mellet, és ma mégis mindenki XP-barát. Szerintem az 5 év fejlesztés miatt a Vistát fogják Bill Gates-k marketingolni, már csak gazdasági szempontból is (az 5 év költséges lehetett nekik, kell vissza a pénz). Különben meg egy cikkben olvastam valahol, hogy jövő év januárjától az XP-t már nem dobják picara, és már nem is lesz hozzá frissítés. Hova megyünk utánna az XP-nkkel? "Miért váltsak XP-ről Vistá-ra?" mert lehet nem lesz más. Annak idején az XP is így lett ránk butítva, és milyen jó nekünk. Egyébként akinek ez nem tetszik, azoknak van Microsofton kivűli élet is, az sem bonyolultabb mint ez, csak többet kell matatni a neten a kompatibilitás miatt, de sokszor jobb. Ez csak egy szubjektiv vélemény, senki ne vegye magára.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Január 1-jén, ha jól tudom, az Windows XP Home OEM-et vonják be a piacról. Szó nincs arról, hogy ne adnának ki hozzá frissítést, mint ahogy egy SP3 még be van ígérve jövő év első negyedévére!

 

De ha nem is adnak ki hozzá frissítést, az XP-m így is tökéletesen működik, és a jelenlegi konfigurációmban minden hardverrel kompatibilis, míg ugyanez a Vistáról nem mondható el. Szóval ez, hogy nem lesz hozzá frissítés, nem érv az átállásra. Vagy nem jó érv. Jó érv az, amikor önként, dalolva vidáman telepítem a Vistát az XP mellé/helyére. Ilyen a Halo 2 például, meg majd a Crysis és az összes DX10-es játék, amivel játszani szeretnék. Oprendszer szinten egyelőre semmi ilyesmi nincs.

 

Gatesék meg nem azért reklámozzák a Vistát mert 5 évig fejlesztették és kell a pénz. Hanem azért mert így működik a piacgazdaság: kihozol egy új terméket, reklámozod orrba-szájba, nyilván. A Microsoftnak akkor sem lesznek anyagi gondjai, ha nem úgy jön be a Vista, ahogy elképzelték. Gondoljunk csak az XBoxra, ahol darabonként nagyon csúnya összeget buknak mind a mai napig. Mégis reklámozzák.

Link to comment
Share on other sites

Mzolee

Annyira kíváncsi lennék, hogy annak idején hogy vélekedtek az emberek/vélekedtünk mi mikor a 98-ról "kellett" XP-re átállni?! Jó lenne Valami akkori fórum adatbázist fellelni, persze akkor kissé más volt a helyzet: 98, millenium, 2000 és xp volt egymás hegyén hátán mostmegcsak gyakorlatilag az elterjedt az xp és jött a vista és egy jó ideig (pár év) nem is lesz másik.

 

Saját tapajsztalatom: 2001-ben jött ki az XP >> 2002 januárjában (13 éves voltam) kapott használt P1-esem elõtt még ott csodálkoztunk, hogy OO win 98 megy rajta, mikor a helyi általános iskola 486DX gépein a 95 csak döcögött. :lol: Na szal 2003 juniusában megkaptam az akkor alsóközépkategóriába sorolható AMD 2GHz-es gépemet a boltba 98-at tettek rá és ha jól emlékszem azt is használtam egészen 2004 végéig. Szomszéddal itt fogatdkoztunk hogy fúú mi sose tesszük fel az xp-t jó nekünk a "jól bevált" 98 is. De utána csak-csak felkerült az xp is és azóta az fut gépeinken; megjegyzem: (azóta az a konfigom van :lol: )

 

szerintem hasonlóan fog alakulni a helyzet a vistával is >> mikor lecserélem a jelenlegi "korszerûtlen" konfigomat egy modernre (pci-e videocard, ddr2 ram, sata winyo, intel dual core, blue-ray :P ) akkor fog felkerülni a vista is. Mondjuk ki tudja, ha megyek fõsulira akkor már lehet, hogy valami notebook kellene. Majd még meglátom :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Arkangyal1528464506

Gratuláljatok, megvettem életem első saját laptopját, rajta egy Ultimate rendszerrel! :) Néhány dolgot már most megállapítottam és próbáltam táblába illeszteni, hátha másnak is jól jön: http://xpvsvista.freegamespalace.net

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
kmisi99

Szerintetek xp 32bitrõl megéri vista 64bitre váltani egy i7 es procival meg 4gb rammal?

Link to comment
Share on other sites

Dave891

Legyen 64bit, és igen, a 4GB ram miatt nem árt, sőt, ajánlott.

 

Jó, igaz, én csak a 64bitet írtam, W7 előtt ne Vistázzunk.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nem éri meg, várd meg a 7-t a vásárlással.

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Jó értem. És szerinted érdemes felrakni a windows 7 rc-t mert arról azt hallottam hogy jobban kezeli az i7 et meg a játékok is jobban mennek vele.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...