Calyd Posted February 21, 2007 Posted February 21, 2007 Egy másik témában már írtam a programozási tételekről nyelvfüggetlenül. Úgy gondoltam, hogy hasznos lenne ezekről kicsit konkrétabban is írni. Mivel főleg a Pascal-alapú nyelvekben vagyok otthon, így ide írok. Az algoritmusok szövegesek lesznek. Ennek több oka van. Egyrészt általánosabb, mint a kód, másrészt elég "kódközeli" lesz ahhoz, hogy könnyen meg lehessen valósítani. Itt nem írom le a specifikációt sem, azt megtettem az említett témában. Megemlíteném, hogy az algoritmusok fentről lefelé tervezettek. Ez nagyjából azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a felhasznált függvényeket, eljárásokat később fejtem ki, mert logikusan így következik. Programírás során során azonban, ugye pont fordítva kell. Szintén fontos, hogy bizonyos esetkben az algoritmikusan függvény használatát diktálja a logikám, de ez nem minden fordítóval valósítható meg (pl. Turbo Pascal nem tud összetett típust értékül adni függvénynek). Ilyen esetekben eljárásként kell megvalósítani a leírtakat. Még egy megjegyzés: a fórum "kód" lehetősőgét fogom használni, mert így megmaradnak az átláthatóságért felelős "felesleges" szóközök. Sajnos emiatt azonban nem tudom vastagítani a fontosabb kulcsszavakat. 1.: A másolás: Konstans MaxN:Egész; Típus TElem=...; TElemek=Tömb(1..MaxN:TElem); TFElem=...; TFElemek=Tömb(1..MaxN); Eljárás Másolás (Konstans X:TElemek; N:Egész; Változó Y:TFElemek); Változó i:Egész; Ciklus i:=1-től N-ig Y(i):=F(X(i)); Ciklus vége; Eljárás vége; Függvény F (elem:TElem):TFElem; {feladatfüggő, hogy kell-e egyáltalán ilyet használni, így az is, hogy ez pontosan mit takar} Függvény vége; 2.: Az eldöntés: Konstans MaxN:Egész; Típus TElem=...; TElemek=Tömb(1..MaxN:TElem); Eljárás Eldöntés (Konstans X:TElemek; N:Egész; Változó VanE:Logikai); Változó i:Egész; i:=1; Ciklus amíg i<=N és nem T(X(i)) {feladatfüggő tulajdonságfüggvény} i:=i+1; Ciklus vége; VanE:=i<=N; Eljárás vége; Itt fontos megjegyezni, hogy a fordítók a ciklus feltételének kiértékelésében eltérőek lehetnek, és problémákhoz vezet. Például, ha az utolsó (N-ik) elemet megvizsgáltuk, és nem T-tulajdonásgú, akkor eggyel növeljük a ciklusváltozót. A következő feltételvizsgálatnál az "i<=N" feltétel már nyilván hamis, így a második részt már nem kéne kiértékelni. Azonban vannak fordítók, mely kiértékelik, azaz megnézik a T(X(N+1))-et is. Ez viszont túlindexelést eredményez, ha N=MaxN. Ez orvosolható például úgy, hogy a ciklus feltételében szigoró kisebbséget kérünk, és a tömb utolsó elemét külön megviszgáljuk. 3.: A kiválasztás: Konstans MaxN:Egész; Típus TElem=...; TElemek=Tömb(1..MaxN:TElem); Eljárás Kiválasztás (Konstans X:TElemek; N:Egész; Változó Sorsz:Egész); Változó i:Egész; i:=1; Ciklus amíg nem T(X(i)) {feladatfüggő tulajdonságfüggvény} i:=i+1; Ciklus vége; Sorsz:=i; Eljárás vége; 4.: A lineáris keresés: Konstans MaxN:Egész; Típus TElem=...; TElemek=Tömb(1..MaxN:TElem); Eljárás LineárisKeresés (Konstans X:TElemek; N:Egész; Változó VanE:Logikai; Sorsz:Egész); Változó i:Egész; i:=1; Ciklus amíg i<=N és nem T(X(i)) {feladatfüggő tulajdonságfüggvény} i:=i+1; Ciklus vége; VanE:=i<=N; Ha VanE akkor Sorsz:=i; Eljárás vége; 5.: A megszámolás: Konstans MaxN:Egész; Típus TElem=...; TElemek=Tömb(1..MaxN:TElem); Eljárás Megszámolás (Konstans X:TElemek; N:Egész; Változó Darab:Egész); Változó i:Egész; Darab:=0; Ciklus i:=1-től N-ig Ha T(X(i)) {feladatfüggő tulajdonságfüggvény} akkor Darab:=Darab+1; Ciklus vége; Eljárás vége; 6.: A maximum kiválasztás: Konstans MaxN:Egész; Típus TElem=...; TElemek=Tömb(1..MaxN:TElem); Eljárás MaximumKiválasztás (Konstans X:TElemek; N:Egész; Változó max:Egész); Változó i:Egész; max:=1; Ciklus i:=2-től N-ig Ha X(i)>X(max) akkor max:=i; Ciklus vége; Eljárás vége; 7.: A kiválogatás: Konstans MaxN:Egész; Típus TElem=...; TElemek=Tömb(1..MaxN:TElem); TIndexek=Tömb(1..MaxN:Egész); Eljárás Kiválogatás (Konstans X:TElemek; N:Egész; Változó Darab:Egész; Y:TIndexek); Változó i:Egész; Darab:=0; Ciklus i:=1-től N-ig Ha T(X(i)) {feladatfüggő tulajdonságfüggvény} akkor Darab:=Darab+1; Y(Darab):=i; Elágazás vége; Ciklus vége; Eljárás vége; Mára ennyi. Remélhetőleg holnap lesz időm, és akkor leírok két rendezést is.
Calyd Posted February 21, 2007 Author Posted February 21, 2007 Akkor íme a két rendezés. Már említettem egy másik témában, de itt is megteszem: ezek belsõ rendezések, azaz feltesszük, hogy a memória elegendõ lesz a rendezés során. 8.: Egyszerû cserés rendezés: Konstans MaxN:Egész; Típus TElem=...; TElemek=Tömb(1..MaxN:TElem); Eljárás CserésRendezés (Konstans N:Egész; Változó X:TElemek); {az X bemeneti sorozat változó!} Változó i,j:Egész; Ciklus i:=1-tõl N-1-ig Ciklus j:=i+1-tõl N-ig Ha X(i)>X(j) akkor Csere(X(i),X(j)); Ciklus vége; Ciklus vége; Eljárás vége; Eljárás Csere (Változó e,f:TElem); Változó s:TElem; s:=e; e:=f; f:=s; Eljárás vége; 8.: Rendezés minimumkiválasztással: Konstans MaxN:Egész; Típus TElem=...; TElemek=Tömb(1..MaxN:TElem); Eljárás MinKivRendezés (Konstans N:Egész; Változó X:TElemek); {az X bemeneti sorozat változó!} Változó i,min:Egész; Ciklus i:=1-tõl N-1-ig min:=i; {itt történik egy minimum kiválasztás} Ciklus j:=i+1-tõl N-ig Ha X(min)>X(j) akkor min:=j; Ciklus vége; Csere(X(i),X(min)); Ciklus vége; Eljárás vége; Eljárás Csere (Változó e,f:TElem); Változó s:TElem; s:=e; e:=f; f:=s; Eljárás vége;
Recommended Posts