payskin 949 Share Posted November 11, 2006 Ahogy már öreganyáink is megénekelték a fonóban: Ej de púpos, púpos 'zalaplapom kondija Ki is folyt belõle felül a barna genya Titokzatos módon fagyogat a rendszer bootolhatok újra ma tizenkettedszer Szóval, jó öreg PIII 800 MHz-es konfigomon futó Windows 98 egy ideje teljesen véletlenszerûen úgy fagyott, hogy a kikapcsoló gomb sem olvasztotta fel, a tápot kellett áramtalanítani. Gondoltam, hogy az alaplap lesz. Ma szétszedtem, és látom, hogy a proci környékén levõ három kondi közül kettõ is megpúposodott, és az egyik tetején volt valami barna trutymák. Béke poraira, egy nagyon jó kis GigaByte alaplap volt... A kérdés: miért vagy mitõl történik ilyen? Link to comment Share on other sites More sharing options...
warynski 0 Share Posted November 11, 2006 Az egyik irodai gépünkön - Acorp alaplap - szintén elõfordult ugyanez, vagyis több kondi felpúposodott, és elszállt. Elvittem a gépet abba az üzletbe ahol vettük, és pár forintért raktak bele kondikat, amit bármelyik ilyen alkatrészeket árusító boltban megvehetsz. Vagyis ezek teljesen hétköznapi kondik, csak kicsit macerás a kicserélésük. Persze a bolt, egyben szervíz is, és a srác, akitõl a gépet vettük, haver. Akkor azt mondta, hogy vagy gyenge minõségû volt a kondi, vagy a ház túlmelegedett, ami igaz is lehetett akár, mert az asztalon állt a gép, és az oldalát szépen sütötte a nyári nap sugára. Azóta már nem süti, és a gép vidáman mûködik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 949 Author Share Posted November 11, 2006 Hümm, kösz az infót, akkor nem dobom ki!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted November 11, 2006 Csak az a lényeg, hogy így ne járasd tovább azt a gépet! Egy kondi-átforrasztást mindenképpen érdemes megejteni. Milyen tápegységet használsz? Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 949 Author Share Posted November 11, 2006 Nem tudom, fejből, milyen táp van benne (régen raktam össze ezt a gépet, most apu és anyu használja), de valami márkásabb darab, alján nagy 12 centis világító ventivel (ez szívja a levegőt a ház belsejéből), és egy másik tolja kifelé hátul. Ja, és kék az egész, ha ez mond valamit. Szóval, nem kutyaütő, ez a lényeg, másrészt nincs sem túlhúzva, sem leterhelve a gép, Win98-on Wordöznek meg e-maileznek, apu Linux alatt fejlesztget, ennyi. Nuku játék vagy bármi ilyesmi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abu85 0 Share Posted November 11, 2006 A kondit többnyire a meleg teszi tönkre. Az, hogy mennyi idõ alatt megy végbe a folyamat nagyban befolyásolja a kapacitor minõsége. Mivel valami trutyi is kifolyt belõle, feltételezem nem száraz kapacitorról van szó. Nézd meg hány microfaradosak az elhalálozott kondik és vegyél a helyére másikat. Érdemes egy picit több pénzt adni a minõségibb példányokért (Teapo, Rubycon, Nippon-Chemicon, Michicon, Sanyo, Hitachi - abszolút kerülendõ a Jenpo és a Fuhjyyu). A Gigabyte a mint az ismert gyártók többsége középkategóriás alkatrészeket használnak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 949 Author Share Posted November 11, 2006 Kösz Abu85! Srácok, következtethetek ebbõl arra, hogy mondjuk kezd romlani a procihûtõ venti? Eredeti gyári Intel hûtõ, és látszólag nincs baja, meg nem is zörög, de kell hogy legyen oka a hõmérséklet emelkedésnek. Illetve még egy érdekes felvetés: faterom néha kipucolja a ház alját, hogy ne legyen poros, de a processzor környékéhez nyilván nem is akar, de nem is fér hozzá. Ma egy komplett homokozót szórtam ki onnan, ami ráadásul pont a hûtõborda és a kondik között volt. Gondolom, ez sem a hosszú élet titka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abu85 0 Share Posted November 11, 2006 Ha van már 4 éves a lap akkor az idõ vasfoga miatt mentek rajta tönkre az elkók. Persze nem kizárt, hogy a hûtõ gyengülése is közrejátszott. A sok por okozhat melegedési gondot, de a kevés még bõven elmegy. Igazából a jó minõségû kondi élettartama üzemi hõmérsékleten 4-5 év maximum. A gyenge noname kondik 1-2 évig bírják csak. A száraz kapacitor eléte 5-6 év függetlenül a márkától, de ezeket régebben még nem használták. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts