Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Költõi kérdés


payskin

Recommended Posts

payskin

Ahogy már öreganyáink is megénekelték a fonóban:

 

Ej de púpos, púpos

'zalaplapom kondija

Ki is folyt belõle

felül a barna genya

 

Titokzatos módon

fagyogat a rendszer

bootolhatok újra

ma tizenkettedszer

 

Szóval, jó öreg PIII 800 MHz-es konfigomon futó Windows 98 egy ideje teljesen véletlenszerûen úgy fagyott, hogy a kikapcsoló gomb sem olvasztotta fel, a tápot kellett áramtalanítani. Gondoltam, hogy az alaplap lesz. Ma szétszedtem, és látom, hogy a proci környékén levõ három kondi közül kettõ is megpúposodott, és az egyik tetején volt valami barna trutymák. Béke poraira, egy nagyon jó kis GigaByte alaplap volt... :(

 

A kérdés: miért vagy mitõl történik ilyen?

Link to comment
Share on other sites

warynski

Az egyik irodai gépünkön - Acorp alaplap - szintén elõfordult ugyanez, vagyis több kondi felpúposodott, és elszállt. Elvittem a gépet abba az üzletbe ahol vettük, és pár forintért raktak bele kondikat, amit bármelyik ilyen alkatrészeket árusító boltban megvehetsz. Vagyis ezek teljesen hétköznapi kondik, csak kicsit macerás a kicserélésük. Persze a bolt, egyben szervíz is, és a srác, akitõl a gépet vettük, haver.

Akkor azt mondta, hogy vagy gyenge minõségû volt a kondi, vagy a ház túlmelegedett, ami igaz is lehetett akár, mert az asztalon állt a gép, és az oldalát szépen sütötte a nyári nap sugára. Azóta már nem süti, és a gép vidáman mûködik.

Link to comment
Share on other sites

payskin
:pislog: Hümm, kösz az infót, akkor nem dobom ki!!!
Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Csak az a lényeg, hogy így ne járasd tovább azt a gépet! Egy kondi-átforrasztást mindenképpen érdemes megejteni. Milyen tápegységet használsz?

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nem tudom, fejből, milyen táp van benne (régen raktam össze ezt a gépet, most apu és anyu használja), de valami márkásabb darab, alján nagy 12 centis világító ventivel (ez szívja a levegőt a ház belsejéből), és egy másik tolja kifelé hátul. Ja, és kék az egész, ha ez mond valamit. :P Szóval, nem kutyaütő, ez a lényeg, másrészt nincs sem túlhúzva, sem leterhelve a gép, Win98-on Wordöznek meg e-maileznek, apu Linux alatt fejlesztget, ennyi. Nuku játék vagy bármi ilyesmi.

Link to comment
Share on other sites

Abu85

A kondit többnyire a meleg teszi tönkre. Az, hogy mennyi idõ alatt megy végbe a folyamat nagyban befolyásolja a kapacitor minõsége. Mivel valami trutyi is kifolyt belõle, feltételezem nem száraz kapacitorról van szó. Nézd meg hány microfaradosak az elhalálozott kondik és vegyél a helyére másikat. Érdemes egy picit több pénzt adni a minõségibb példányokért (Teapo, Rubycon, Nippon-Chemicon, Michicon, Sanyo, Hitachi - abszolút kerülendõ a Jenpo és a Fuhjyyu). A Gigabyte a mint az ismert gyártók többsége középkategóriás alkatrészeket használnak.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Kösz Abu85! Srácok, következtethetek ebbõl arra, hogy mondjuk kezd romlani a procihûtõ venti? Eredeti gyári Intel hûtõ, és látszólag nincs baja, meg nem is zörög, de kell hogy legyen oka a hõmérséklet emelkedésnek. Illetve még egy érdekes felvetés: faterom néha kipucolja a ház alját, hogy ne legyen poros, de a processzor környékéhez nyilván nem is akar, de nem is fér hozzá. Ma egy komplett homokozót szórtam ki onnan, ami ráadásul pont a hûtõborda és a kondik között volt. Gondolom, ez sem a hosszú élet titka.

Link to comment
Share on other sites

Abu85

Ha van már 4 éves a lap akkor az idõ vasfoga miatt mentek rajta tönkre az elkók. Persze nem kizárt, hogy a hûtõ gyengülése is közrejátszott. A sok por okozhat melegedési gondot, de a kevés még bõven elmegy.

Igazából a jó minõségû kondi élettartama üzemi hõmérsékleten 4-5 év maximum. A gyenge noname kondik 1-2 évig bírják csak. A száraz kapacitor eléte 5-6 év függetlenül a márkától, de ezeket régebben még nem használták.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...