Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Linux alatt Wireless PCI hálókártya

Recommended Posts

Posted

Hali. Telepítettem a Suse Linux 9.2-t, és az oprendszer alatt az eszközkezelõben látszik a Wireless karim (Edimax EW-7128G) és az integrált hálókártya is, de netet mégsem tudom behozni... Egy külföldi weboldalon olvastam egy listát a (Suse) Linux-kompatibilis Wireless hálókarikról, és enyém is köztük volt. Tehát ha eszközkezelõben látszik, és nem abban a listában szerepel ott, ahol a fel nem tett cuccok (pl. chipset, VGA) vannak felsorolva, az azt jelenti, hogy illesztõprogi nem kell hozzá (>>neten ehhez a típushoz nem találtam linux driver-t), hanem anélkül is használható :?: Le kellene tiltanom az integrált hálókarit, vagy a vezetéknélülit kellene pl. parancssorból beaktiválnom :?: Bocsesz, hogy ilyen gaygin írtam le, de most kezdem az ismerkedést a Linux-szal :upsz: . Válaszokat elõre is kösz :) .

• 3 months later...
Posted

Sziasztok!

Van egy kis problémám. Asztali számítógépben, Mandrake 10.1-gyel szeretnék használni egy Belkin wireless kártyát (F5D7000uk ver. 6000). A Win2000 szerint is RT61-es, Ralink chipset-es a kártya.

Csakhogy, a Ralink oldaláról letöltött driver nem mûködik.

Az lspci lát ugyan egy ra0 eszközt, de ismeretlennek titulálja a modprobe után is (telepítés elõtt eth0 down meg volt).

Tud-e valaki native drivert?

Jó lenne egy lépésrõl lépésre leírás, mert hátha én voltam balfék.

Ha minden kötél szakad, megpróbálom ndiswrapperrel, bár csak hobbi szinten használom a Linuxot (értsd: a konzolos cuccosokhoz nem nagyon értek). :(

Köszi, elõre is!

Posted

@r-chee: Telepítsd fel a network-manager-t. Neked egy RPM csomagot kell telepítened.

@magab: Ne vedd sértésnek, de tanuld meg és használd a Google-t. Írd be ezt a kulcsszavat: belkin F5D7000uk driver for linux. Variálgasd. Ha mégsem megy a net, de fent van a talált driver, akkor csináld azt, amit r-chee-nek írtam.

• 1 year later...
keletiklan
Posted

Sziasztok mint 8éves zeneszerkesztõ próbálok átállni linuxra :D

Minden szupi tényleg a megszokott mastering és editáló programjaim mind futnak a linuxon a wine segitségével.

Egy problémám van vele még és ezt nem tudtam megoldani a wifi.

Mûködik persze, egy ralink2500 van benne a gépbe és a másik szobából kapja a jelet egy routerrõl.

Ez így ebben a felállásban a windows alatt 6mbites sávszelet jelent amibõl 4-5 mindig meg van(6ra fizettem elõ na de a wifi sosem tökéletes:D)

Linux Kiwi alatt a következõ történik a hálózati kapcsolatokban látja az enyémet és még másokét is, de ez így volt Windows alatt is.

Viszont minden jel csak 50% osan max 71%osan látszik és ettõl a sebességem nincs csak 30kbit.

Egyszer ettõl kevés másrészt attól is hogy nem 54mbps-os kártyának látja hanem csak 1mbps-osnak mig a Windows 54nek.Hozzáteszem ez utóbbi dolog nem tudom hogy befolyásolja a sebbeségcsökkenést.

El néztem a az edimax oldalára és találtam linuxos drivert hozzá ha minden igaz és jol csináltam a terminálból való telepitést akkor ez most fent is van mert hiba üzenettekkel nem traktált a terminál.

Változás viszont nem történt.

Szóval tök rossz hogy már csak ez választ el attól hogy a winfost letöröljem de a jo internet sebbesség miatt még mindig xp alól kell neteznem:(:(:(:(

Ha tudnátok esetleg segiteni az jo lenne. Jelzem még 3napja van fent a linux de egész jol boldogultam vele eddig ugyhogy csak finoman az infokkal bár eddig mindent a google és forumok segitségével sikerült megoldanom de ez már nem megy sajna.