Kovács Gyula (MiniDisk) Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Egyre több helyen találkozok igencsak jó árban lévõ SATA csatolófelületü optiaki meghajtókkal. DVD írókkal, elsõsorban. Mit kell róluk tudni? Felimeri-e a Windows XP, mint bootolásra alkalmas eszközt?
Athos Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Ezt nem tudom, de ajánlhatnátok valamilyen megfizethetõ modellt. Mindenképpen feketében és jó ha támogatja a DVD-RAM-ot is, de nem létszükséglet. Köszi!
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted August 11, 2006 Author Posted August 11, 2006 Samsung modellek az eBolt-ban 10-12 EFt környékén. Lightscribe-osak. Közvetlen terméklink. Egyébként pont ezért érdeklődök a használhatóságuk után. Addig nem szívesen ruháznék be ilyenre, de ha együttműködik az XP-vel, akkor mindenképpen.
ProFiler Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 @ Athos: Egyértelmû: Plextor PX-760SA. @ Kovács Gyula (MiniDisc): Minden rendesen felismeri, a telepítésnél em az XP-nek kell felismerni, hanem alapból képes az alaplap SATA-ról bootolni. Onnantól pedig már ugyan az a helyzet. Már nagyon régóta nyúzok egy PX-712SA-t és semmi ilyen jellegû problémám nincs. Nekem kizárólag SATA meghajtók vannak a gépben. Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted August 11, 2006 Author Posted August 11, 2006 Szóval akkor bátran választhatok IDE meghajtó helytett két db SATA-sat is?
diablo Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 HI! Csupán annyit lérdeznék, hogy a SATA-s dvd gyorsabb-e? Nem hiszem és ezért én inkádd Blu-ray vagy HD írót vennék ha tudtok ajánlani jó ár/minõség modellt. Természetesen SATA interfésszel (az SCSI-vel semmi gond csak az ilyen alaplapok grágák)
Athos Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 @ Athos: Egyértelmû: Plextor PX-760SA. Mennyi ez odakint? Ja! Feketében.
magiszter Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Hali! Volt egy NEC 4571A master, egy LG slave íróm ASUS P5L 1394-es alapon. A NEC-rõl tudtam bootoltatni. Lecseréltem egy 7170S tipusura, azóta a csíkok száma (betöltéskor) megduplázódott, akármelyik aljzatra dugom nincs a BIOS-ban,mint választható boot eszköz. Az LG-t hagytam az IDE kábelen slaveként. Hol rontottam valamit el? Amúgy tökéletesen mûködik,igaz semmivel sem gyorsabb a réginél. Tehát el tudnám-e érni azt,hogy a rendszerem úgy mûködjön,mint a 4571A idején? Üdv: M.
grimberden Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 Sziasztok! Nekem is van egy NEC dvd iróm, és kérdésessé válik hogy lecserélem. Gondolkozok egy sata-s csatolofelületû írón is. De szerintem csak akkor érné meg, ha télleg gyorsabb az elõdeinél. Nem igazán akarok bonyodalmakat... Jó volt nekem erddig is a jó régi ide-s megoldás. Tudnak valaki valami összehasonlítást mutatni? Akár saját tapasztalat vagy mittomén. Köszi: grimberden
PPeter Posted January 26, 2007 Posted January 26, 2007 Ugyan miben lehetne gyorsabb ? Akkor érdemes S-ATA csatolású írót venni, ha már nincs szabad (vagy ODD eszközzel kompatibilis) sima ATA vezérlõ szabadon. Gyorsabb semmivel nem lesz.
grimberden Posted January 26, 2007 Posted January 26, 2007 Aha.Értem.Vagyis ez csak arra lenne jó, hogy az embereket áttérítsék végre az ATA-ról a SATA-ra. Én kinéztem pl ezt: http://www.arukereso.hu/cd-dvd-meghajto-c3...o-p9849631.html Ez az aqua-ban 9000 FT.Van vkinek ilyene, vagy sztetek ez jó lenne? Üdv
barbapapa Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Szisztok A minap meghalt az alaplapom, kicseréltem egy újra és amikmor a régi CD-írómat braktam a gépbe, meglepve tapaztaltam, hogy a gépben csak Sata foglalat van. Mivel nincs kedvem, kicserélni optikai meghajtóimat,van valakinek ötlete hogyan csatlakoztassam a meghajtókat? Elõre is köszi!
janowolf Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 Szia! Van olyan, hogy PCI-os RAID kártya. Azt, hogy optikai meghajtót lehet-e csatlakoztatni hozzá, s ha igen akkor vajon egy szűz gépre tudsz-e oprendszert telepíteni azt nem nem tudom. Itt találsz egy-két ilyen kártyát. Esetleg próbáld meg kicserélni az új alaplapodat, egy olyan modellre, amin van PATA csatlakozó. Üdv JanowolF
nascar Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 Probléma a következõ: Bármilyen üres DVD-t (sõt egyes megírt DVD-kre is igaz!) helyezek az írómba, az autorun nem mûködik. Nero Info-Tool szerint autorun bekapcsolva, Registry átnézve, összes autorun kulcs rendben, Autofix lefuttatva! Létezik olyan, hogy esetleg firmware szinten van az autorun letiltva? Már csak erre tudok gondolni... Két írónál is hasonló a hiba, Samsung SH-203D, NEC 7203S. Vagy valami más beállítás kéne? Vagy esetleg az nForce 680i chipkészlet hibája, vagy a SATA írók ilyenek? Tanácstalan vagyok!
Alex99 Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 TweakUI-val próbáltad? Itt van TweakUI-val a leírás: Link.
nascar Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 Persze! Ott is minden rendben! Nem lehet, hogy valamiféle alaplapi (BIOS) beállítás, vagy nem szereti az Nvidia SATA driverét? Már nincs más ötletem!
Fujitsu Posted May 1, 2008 Posted May 1, 2008 vagy nem szereti az Nvidia SATA driverét?Előfordulhat. Meglepő az eset, mert a Windowsnak elvileg a SATA interfésszel rendelkező DVD-meghajtókat is normál DVD-meghajtóként kellene kezelnie. Annyira fontos ez az autorun?
Alex99 Posted May 1, 2008 Posted May 1, 2008 Esetlek új drivert hozzá, XP-t telepíteni (bár ez nem biztos, hogy megoldja).
nascar Posted May 1, 2008 Posted May 1, 2008 Driverek a legújabbak, DVD-író firmware frissítve, XP kb. egy hetes! Csak az üres lemezeknél nem mûködik. Lehet, hogy ez egy SATA-driver bug, vagy valami ilyesmi. Mindegy..., már nem érdekel! Köszi az ötleteket, Alex99!
mismis10 Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Üdv! Mennyivel gyorsabbak és jobbak ezek a SATA csatolófelületû optikai meghajtók az IDE tõl? És megér 3000ft ot költeni hogy leváltsam az IDE meghajtót? Mert ismerõsöm rendel gépet és egyúttal vesz is egy SATA-s 6000ft os írót amit idead nekem 3000ft ér + egy IDE-s használt dvd íróért. Szerintetek ez megérné?
Csaba_# Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Egy DVD író nem tudja kihasználni a SATA nyújtotta sebességtöbbletet, viszont profitál a SATA egyéb hasznos tulajdonságokból pl.:hot swap, hot plug, stb.. Az IDE viszont kifutó technológia, és nem csodálkoznék ha 1-2 éven belül már teljesen lehagynák ezt az interfészt, az alaplapgyártók a termékeikről. Hogy megéri-e, az attól függ mennyit használtad az IDE-s íródat és hogy milyen márkájú. Az én viharverte LG IDE-s íróm viszont már kapott eleget ahhoz, hogy lecseréljem egy null kilométeres SATA-ra 3000 ft-ért.
Recommended Posts