Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Xgl telepítése ATI kártyával

Egerb

Recommended Posts

Egerb

Az újságban nem volt benne, én meg már tegnap délután óta kerestem a megoldást az Xgl bekapcsolására ATI grafikus kártyával rendelkező gépen.

Nekem Sapphire ATI Radeon 9600 Atlantis 128 Mb kártyám van, ezzel tökéletesen működik, semmit hibát nem tapasztaltam.

1. Előkészítés

Mint ahogyan az újságba le van írva, telepíteni kell a make, a gcc, a kernel-source, a compiz és az xgl nevű csomagokat.

2. Az ATI meghajtó telepítése

Le kell tölteni az ATI honlapjáról a meghajtóprogramot. A mostani neve: ati-driver-installer-8.26.18-x86.run

Én ezt az asztalra töltöttem, az elérési útvonala: /home/Egerb/Desktop

Meg kell nyitni a virtuális terminált (Ctrl+Alt+F1), bejelentkezni rootként.

Le kell zárni az X servert, a parancs: init 3

Át kell váltani arra a könyvtárra, ahova letöltöttük a telepítőt: cd /home/Egerb/Desktop

El kell indítani a telepítőt: sh ati-driver-installer-8.26.18-x86.run

Értelemszerűen OK-ot és Yes-t nyomkodni.

A telepítés befejeztével ezt parancsot kell megadni: sax2 -r -m 0=fglrx (nulla van az egyenlőségjel előtt)

Végül endegélyezni kell a grafikus felületet: init 5

3. Az Xgl konfigurálása

Az újságban lévő itteni részt ki kell hagyni és egyből a Vezérlőközpontban, a Desktop Effects Settings-ben engedélyezni kell az Xgl-t az Enable 3D Desktop gomb megnyomásával.

Röviden ennyi lenne. Ez nálam tökéletesen működik.

• 4 weeks later...
davidakos

Helló!

Felraktam én is a Suse 10.1-et, és gondoltam, kipróbálom az XGL-t. Először ellenőriztem/telepítettem a megadott csomagokat, majd a Sapphire ATI Radeon 9600 XT kártyámhoz letöltöttem az ATI legfrissebb driver-ét. A telepítést követően a /usr/X11R6/bin/aticonfig --initial paranccsal érvényesítettem a kártyát, ezután a 3D gyorsítás jól működött, viszont valahányszor megpróbáltam bekapcsolni az XGL-t, a betöltési folyamat végén, amikor elkezdi a homokóraszerű folyamatot a bejelentkezési képernyő kirakásához, mindig visszaadja a karakteres felületet, ahol ki kell kapcsolnom karakteres üzzemmódban az XGL-t (gnome-xgl-switch --disable-xgl), utána helyreáll a rend. Valakinél előjött valami hasonló? Mit lehet tenni ilyen esetben? Köszi!

Babó22

Ha valaki az XGL-t akarja kipróbálni, de nem akarja felrakni a SuSE 10.1-et ajánlom neki a Kororaa Xgl Live CD-t

nagygabor

Pontosan. Én is ezzel a live cd-vel néztem meg. Lenyûgözõ. Nagyon szép, és nagyon gyors. Egyáltalán nem terhelte le a gépet.

Greene

Az init 3 a 3-as futási szintet jelöli (az egy dolog, hogy az X nincs beállítva, hogy fusson ezen a szinten). A grafikus felületet a /etc/init.d-ben lehet leállítani. Ráadásul az 5-ös futási szint helyett Debianéknál 2-es az alapértelmezett, így Ubuntun is meg az összes debian alapú disztrón.

Az a bajom ezzel a leírással, hogy teljesen egy megírt scriptre alapoz, tehát ha ott valami bug van akkor nem fog menni a telepítés.

davidakos

Sziasztok!

Megoldódott a problémám: úgy tûnik, hogy az ATI-nak még van mit csiszolni a Linux-os meghajtóján, mivel az újonnan megjelenõ 8.27.10-es meghajtó megoldotta a problémát, bár csak részben. GNOME alatt mûködik tökéletesen az XGL, viszont KDE alatt sajnos nem. De innentõl kezdve, gondolom az ATI-s fejleszték kezében vagyok/vagyunk.

• 2 months later...
holotron

Én néztem telepítési leírásokat, és azért kell elég rendesen config fájlokban is matatni. Annyi biztos hogy az ati kártyáknál az Xgl-t a display1 re kell belőni.

XGL telepítése SuSE 10.1-re NVIDIA-val

XGL telepítése Debian alatt

XGL telepítése ubuntura ATI-val

XGL videók

Ezekből ki lehet hámozni hogy kell, én még nem mertem nekikezdeni, nagyrészt ebbe a lustaság is bejátszik, de már nagyon kiváncsi vagyok úgyhogy mindenképp nekiesek valamikor.

Frugalware alatt is van Xgl, ha valaki nem akar böhöm suse-t kis gépen próbálgatni.

Kororaa már nem jó, mert kiszedték belőle a zárt forrású drivereket, úgyhogy legfeljebb régi szutykokkal (pl Tnt2) fog menni a 3d.