kaliode Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 AMD K6+ 533MHZ-es õsnotebookom van, és szeretnék rá valami nem túl nagy Linux disztribúciót. Sajna nincs a gépen CD íróm, így muszáj vagyok hazavinni az ISO-t. Erre nekem csak a 256 MB-os Pendriveom van. Nekem erre a gépre a Xubuntut ajánlották, de az sokkal több, mint 256 MB. Na és nagyon lassan jönne le, mert a netem se gyors. Gondoltam a Slaxra, de az csak Live CD. Aki tud valamilyen disztribúciót, az írjon. Ja és akinek van Gmail címe, az légy szíves küldjön egy meghívót ... címre elküldtem. <PF>
aty Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 A SLAX is telepíthetõ, vagy valamelyik verzió az volt talán. De kétlem hogy egy új KDE akadásmentesen futna egy ilyen gépen. Ha csak 256megás a pendriveod hazaviszed két darabban. Mondjuk winrarral feldarabolod.
level Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Nekem Pentium II és 256 MB RAM gépen UHU 1.2 van, picit lassú, de azért használható sebességû. De ez attól is függ, hogy mennyire igényes grafikus felületet használsz. De pl. Black Panther 4.2 ugyanezen a gépen lényegesen lassúbb, úgyhogy azt nem ajánlom.
Gereby Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Mit ajánlatok egy P1 233-as 32MB-os notebook erõmûre? Jó lenne, ha live CD lenne, mert a BIOS valamiért nem akarja kezelni a merevlemezt....
Guest Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Esetleg ez? http://www.knoppix.org/ Bár ha jól olvastam a minimum konfigot, éppen hogy elmegy.
Greene Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Nekünk 400-as gépen 64 mega rammal fut az ubuntu breezy, igaz grafikus felület nélkül.
Gereby Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Knopixot még nem próbáltam, de UHU, Ubuntu, Auditor, és egy régi SUSE (ami még a régi p1 gépemen elment) mind leállt kerner panic-al... Kipróbálom a knopixot...
aty Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Induláskor mindegyik feldob valamilyen menüt, nyomd meg az F1-et ehhez, az F2-t ammahoz, próbálgasd, biztosan lesz valami kis leírás mindegyiknél. Egyszerűen beadod a boot manager promptja után hogy: noacpi. Esetleg lehet kell elé a kernel neve is, olvasgass utána. Meg a kernel panic üzenet környezete se lenne semleges, biztosan ír valamit előtte. Ha pedig valami kis gépigényű livecd kell, akkor keress xfce alapúakat. Van az Xfcenek egy live demója például. De a dsl is valami *boxos felületet ad, ami szintén nem terheli le a gépet. Vagy ott a Freesbie nevű live cd, ha minden kötél szakad - ez nem Linux, hanem BSD (feltéve ha még létezik, én 2 éve láttam utoljára).
Kovács Dávid ( Davs ) Posted July 9, 2006 Posted July 9, 2006 Attól függ, hogy mennyire értesz a Linuxhoz, mert pl. nekem egy 2,6-os Celeronos (Nem D-s), 256MB Ram-os rendszeren a Slackware úgy "száguld", hogy csak na. Alapállapotban a swapet nem is használja, csak ha játszom (Enemy Territory).
Gereby Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 USB vinyókkal hogy állnak ezek a linuxok? Tudnak rajta létrehozni swap filet? Esetleg rátelepülni? A knoppix se indul noapci-vel sem... Elindítom, USB eszközöket keres, (ha rajta vana vinyóm, megtalálja, ha nincs nem), engedélyezi a DMA-t a cd olvasónak, majd kiírja: Looking for CD in: /dev/hdc és itt megfagy... Tudtok esetleg most egy olyan linuxot mondani, amit föl tudok pakolni az USB vinyómra, és tuti eldöcög grafikus felülelettel, és tudnék is rajta csinálni valamit? Elõlre is köszi!
Gereby Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 Ez a DSL minden változtatgatás nélkül hajlandó volt elindilni. Nagyon megtetszett, szépen is fut... Örök hálám... Viszont mivel nem vagyok linux guru, ezért nem nagyon tudom, hogy hol keressem az USB HDD-met... Illetve az is érdekelne, hogy majd ha digitális fényképezõgéprõl hogyan tudok másolni át a vinyóra... (A bibi az egyetlen USB kapum.. ) Légyszi írjatok gyorsan, mert szombat reggel indulok, erre ez a nagy mobilizálódás...
aty Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 Ha felcsatolja automatikusan akkor /mnt /media könyvtárak alatt van valószínûleg. Egyébként kézzel kell felcsatolni: mount /dev/sda1 /ahova/csatolod
Gereby Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 (edited) Megnézem... Nagyon szépen köszönök mindent! (Gondolom FAT32-es partícció nem akadály neki?) Utólag: Sikerült bemountolni a vinchestert egy program segítségével... Következõ kérdésem: pendrivot, digitális fényképezõgépet, és MP3 lejátszót hogyan mountolok be? Edited July 13, 2006 by Gereby
aty Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 Ugyanúgy usbs eszközök. A második rádugott neve sdb1 lesz például.
Gereby Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 (edited) Értem... Csak van egy apró bibi... Parancsal nem tudok mountolni, mert aztmondja, hogy root jog kell hozzá. Van egy progi,a miben tudok kiválasztani dolgokat, de csak sda1 van benne... Majd menézem... Köszi mindent... Késõbb: Mostmár rájöttem, hogyan tudok root jogokkal dolgozni, csak épp egymás után nem tudom bemountolni a cuccokat mert "does not exist"... Egyszerre meg nemtudom betenni az eszközöket induláskor... Edited July 14, 2006 by Gereby
kaliode Posted July 21, 2006 Author Posted July 21, 2006 Tehát akkor milyen linux menjen a gépemre:?:
kissipos Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Zenwalk Épp ma jött ki a legfrisebb -2.8. A 2.6-ból elérhetõ live is, ha esetleg elõtte kiakarod próbálni. Slackware alapú, XFCE-vel, valamint azzal a filozófiával, hogy mindenbõl egyet, de jót. (Állítólag) villámgyors (én csak a live-ot próbáltam, az tényleg gyors volt).
kaliode Posted August 11, 2006 Author Posted August 11, 2006 És legalább magyar nyelvü? A másik meg az, hogy valaki ajánlotta nekem az Ubuntut meg a Xubuntut a fenti gépre. Hát szerintem egy az Ubuntu egy kicsit lassú!
kissipos Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Mondjuk rá! Ugyanis a zöme magyarul "szólal" meg, de egyes programok angolul. Angol benne pl. a Firefox. Egyébként lehet, hogy le lehet cserélni egy magyar nyelvûre, mert a zenwalk slackware alapú, és használhatóak hozzá slackware csomagok is. Mondjuk elsõre mindig ajánlott zenwalk csomagot keresni, de ha nincs, akkor használható a slackware csomag. Sokat ódákat zengenek a zenwalkról. Egyébként, ha van rá lehetõséged, akkor akár leszedheted a live verziót. Kiprópálod. Aztán, ha megtetszik, akkor leszeded a telepíthetõt.
Doc Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Hali! Valami egyiptomi ásatáskor előkerült egy gép, amire kéne valami OP rendszer. Paraméterek: 586, 100 MHz Pentium-S proci, 64 mb mem. Erre DOS-on kívül mit lehet felrakni? Főleg magyar nyelvű disztró érdekelne, mert a "tulaj" kuka angolból. További probléma, hogy elvileg sikerül egy floppy-t beüzemelni a géphez, de a benne lévő CD ROM ot nem ismeri a BIOS, így boot-olni sem tudok róla. USB nincs. Kemény dió mi? Doc
Babó22 Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Háááát, nem is tudom. Mennyi HDD van benne. valószínûleg karakteres felületû menne fel rá.
Recommended Posts