Kovács Gyula (MiniDisk) Posted June 10, 2006 Posted June 10, 2006 Lassan 3 hónapja használom a topic címében szereplő digitalizáló kártyát. A csomagolás kiváló, egyszerű, de mindent mellékel a gyártó, ami csak kellhet: - Távirányító két elemmel (AAA) - Scart átalakító - RCA átalakító - S-Video átalakító - Távirányító vevőegység - A PCI foglalatba illeszthető TV tuner kártya - Rádióantenna - Telepítő CD a driverekkel, és a szoftverkörítéssel. A telepítés egyszerű, a drivereket az eszközkezelőn keresztül könnyen feltehetjük. A CD autostartos, és kiválaszthatjuk a telepítendő szoftvereket is. A szoftverek közül egyedül az Ulead DVD Movie Factory SE említésre méltó, illetve a gyári WinTV2000 szoftver, ami szerintem nagyon jóra sikerült. Első indításkor érdemes a hangolással kezdeni a beállítást, bármelyik jelforrást - antenna, vagy kábelTV - válasszuk, a német területet állítsuk be, mert így gyorsan megtalálja az összes csatornát. A csatorna neveket beállíthatjuk, tehát saját nevet adhatunk neki, illetve törölhetjük a szükségtelen állomásokat. Sajnálatos módon a csatornák sorrendje nem módosítható, illetve a finomhangolás funkció sem áll a helyzet magaslatán, de szerencsére ezt nem is kell használni, a tuner nagyon pontosan behangolja az állomást. A kártya szoftverének kezelőfelülete is igen jól hazsnálható, illetve egyszerű kezelni. Bal oldalt a hangerő csúszkája található, illetve a csatornaváltó, és a különböző nézetmódok közti gyors váltások (ablakos mód, TV, és teljes képernyő) gombja. A Pref gomb a beállítási panelt hozza elő, itt állíthatjuk be pl. a felvétel kódolási minőségét, azt, hogy mely forrásból jövő képet lássuk (display), illetve a hangon is állíthatunk kisebb mértékben. A többi gomb értelemszerűen kezelhető. A három pötty jelzésű gombbalk az összes behangolt állomást hozhatjuk egy képrenyőre, így egyszerre nézhetjük az összes adó képét. (Surf üzemmód) A Snap gombot megnyomva az éppen lejátszott, illetve a felvétel alatt lévő műsorból lophatunk képet, melynek méretét a Pref menü alatt állíthatjuk be, és a képre klikkelve a jobb egérgombbal menthetjük el. TV/VHS felvétel/lejátszás esetén a 320*240-es képméret javasolható, efelett a kép homályos, elmosódott lehet. A felvétel igen egyszerű, az általunk megadott mappába menti mpeg2-ben a műsorforrás által sugárzott anyagot. Ez történhet TV-ből, vagy bármely más analóg jelből, pl. VHS videomagnórol is. A kártyához kapott átalakító kábelekkel tökéletes minőségben, hang-csúszás nélkül rögzíthetünk kameráról, vagy VHS magnóról jövő jelet. A dekódolás minősége többféle lehet, 11 féle minőség áll a rendelkezésünkre, illetve létrehozhatunk saját beállítást is. VCD (mpeg1) minőségben 1150-es bitrátával 352*288-as felbontásban egy CD-re 68 percnyi anyagot rögzíthetünk. Ezenkívűl használhatunk 2MBites mpeg2 tömörítést 720*576-os felbontásban, illetve 9.6/12MBit-esben is (ez a legjobb minősége, amit tud a kártya) szintén 720*576-os felbontásban. Rendelkezésünkre áll kétféle SVCD, és háromféle DVD tömörítés is. A DVD-k esetében lehetőségük van SP, LP, és ELP minőségű, 720*576-os felbontásban rögzíteni. A DVD SP esetében 6.4MBites tömörítéssel 90 percnyi anyag fér fel egy 4.7GB-os DVD lemezre (stereo hanggal) , ez percenként 50.83 MB-ot jelent. DVD LP esetén 4.8MBites tömörítéssel, és 116 percnyi játékidővel számolhatunk, ami 39.2MB/perc helyet jelent. DVD ELP 3MBites tömörítést, és 26MB/perc játékidőt engedélyez, így egy lemezre 175 percnyi műsort rögzíthetünk. Tapasztalatom szerint egy VHS felvétel DVD ELP-be történő tömörítéssel is igen jó minőséget kaphatunk, feltételezve, hogy a jelforrás is használható minőségű. A TV-ből rögzített felvétel pedig TV-n visszanézve kiváló minőségű. A kártya egyetlen hátránya, hogy a tömörítő chip (mpeg chip) hűtőbordája mondhatni jelképes. Túlmelegedése esetén a chip meghibásodásához vezet (nekem már kellet ezért cserélni garanciába egyet), ezért mindenképpen ajánlatos egy 4cm-es videokártya hűtőventillátort rászerelni., Én egy Papst márkájú, ultra-halk, 5000rpm-es fordulatú ventillátort tettem a bordára egy csavarral, és ez tökéletesen lehűti a chip hűtőbordáját. Jelenleg folyamatosan, időben 16/7 időarányban használom a kártyát, folyamatosan VHS kazettákat tömörítek, és írom ki DVD-re. Hűtés nélkül a kártya a 15. film után tönkremegy, a hang torzítani kezd, a kép instabil lesz, akadozik. Hűtéssel mindez a múlté, hibátlanul működik. Előnyök: Elfogadható ár, remek felszereltség, szinte mindenféle forrásról tudunk digitalizálni, stabil működés, kiváló szoftverek. A stereo jelforrásokat kiváló minőségben kezeli a kártya. Hátrányok: Csak hűtéssel lesz hosszú életű. Néha újra kell indítani a WinTV2000 programot, mert nem mindig képes a puffer felvenni a lépést a jellel. Az alapértelmezett 1GB éppen elég, a tökéletes puffereléshez viszont kell a 2GB. Dolby 5.1, és THX hangnál VHS-ről digitalizálva a hang torznak tűnhet, de visszajátszva már jó, és TV-n sem jelentkezik olyan mértékben, mint digitalizálás közben, de bizonyos esetekben hallható marad. A távirányító nem mindig működik jól elsőre. A Teletext driver hibára hivatkozva nem indul. Összességében nagyon jól, problémamentesen használható eszközről van szó. TV-ből felvételre, illetve analóg jelforrásból digitalizálásra kiválóan alkalmas, könnyen kezelhető szoftverekkel megvásárolható hardvert ismerhetten meg a kártyában. Az mpeg fájlok szerkesztésére mellékelt programot nem javasolnám, kissé nehézkes a kezelése, helyette a VideoReDo Plus programot ajánlom. A DVD készítésére az Ulead szoftvere kiváló, de a nero is megfelelő lehet.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted June 14, 2006 Author Posted June 14, 2006 Kipróbáltam, hogy mennyire mûködik együtt a nero 7-essel a kártya. (Video rögzítés) Tökéletesen mûködik vele, tehát a nero 7-essel is lehet TV-bõl, vagy VHS-rõl felvenni. A 6-os nero ezt nem tudta ezzel a kártyával.
VINIKOR Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 MAGIX webrádió recorder használata közben nem vált szürkére a tv képe? Nálam a PVR-150-esen csak hang van de kép teljesen szürke.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted June 14, 2006 Author Posted June 14, 2006 Nemcsak akkor. Pl. az MSN megnyitásakor is elõjön ez, felvételkor. De a rögzített mûsorban ez nem látszik. Ha lerakod a tálcára a WinTV2000-et, majd megnyitod, ismét jó lesz a kép a monitoron is.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted June 21, 2006 Author Posted June 21, 2006 You can use the 32 bit drivers that are listed on our website. Please keep in mind that the WinTV application will not work correctly in vista. Tehát a driverek jók a Vistahoz, ellenben a kártyához adott WinTV 2000 nem. A megjelenítéshez más szoftvert kell keresni.
Dbcs Posted July 23, 2006 Posted July 23, 2006 Szia Minidisc! A következõket szeretném kérdezni: most vásároltam én is egy ilyen tv-tuner kártyát beszereltem a gépbe, kipróbáltam kb. 1/2 óra, aztán nem használtam (olvastam itt az írásodban a melegedési gondokról) és így mialatt a gép kb. 12 órát ment, nagyon felmelegedett az ominózus chip! Ez normális szerinted? Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy a hangkártyával te hogy kötötted össze? A hozzá mellékelt kábelköteg segítségével az A/V kimeneten keresztül vagy nincs rá szükség? mert nekem így is volt hangja csak néha akadozott! A válaszod elõre is köszönöm!
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 23, 2006 Author Posted July 23, 2006 A chip melegedése normális, csak nem olyan mértékben, ahogy azt ez teszi. Én ezért tettem rá ventillátort, így most tökéletes. Én a VHS-rõl a saját hangkódolóján keresztül veszek fel, tehát a hang-kép tömörítést rábízom teljesen a kártyára, és így nagyon jó eredményt kapok.
Dbcs Posted July 23, 2006 Posted July 23, 2006 Köszönöm a gyors választ! Kérdezhetnék még valamit? Ha a TV-t nézed akkor sem kell a hangkártyával összekötni a tunert, hogy a tv hangját halljam a hangszórókon? Mert nekem anélkül is szólt, hogy külön összedugtam volna a hangkártyámmal!
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 23, 2006 Author Posted July 23, 2006 Nem miért kellene? Ugyanolyan TV vevõként mûködik, mint egy normális TV vevõ. Elég az antenna.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 29, 2006 Author Posted July 29, 2006 Nos, szegény ProFiler nem örülhet, ugyanis - 125 film digitalizálása után - ismét tönkrement a kártya. Jelenleg kép nincs, csak hang, és az is 1-2 perc után elkezd visszhangozni. Csere. Úgy látszik, nem bírja a használatot. Pedig naponta 8-10 filnél többet nem digitalizáltam be. Igaz, hogy ez viszont majd' minden nap. De akkor is: Nem azért van, hogy használva legyen? Pedi van még hátra 136 film ...
ProFiler Posted July 29, 2006 Posted July 29, 2006 Tényleg nem tudom, miért nem tudnak valami normálisat összehozni. Ezek után már nem biztos, hogy ajánlanám a Hauppauge termékeit. Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 30, 2006 Author Posted July 30, 2006 A megfelelõ topicban kértem ajánlatot egy másikra ... Komolyan mondom, nem értem, miért ilyen. Nagyon bosszantó, mert szeretném használni.
ProFiler Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Olvastam, de lehet, hogy inkább valami külsõ megoldást kellene nézni. Majd megbeszéljük MSN-en. Ciao.
Dbcs Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Köszönöm a múltkori válaszod! Ahogy olvasom az elõzõ hozzászólásodat, bennem is felmerült, hogy az egy hete vásárolt tv-tunert visszavigyem és kicseréltessem egy másikra! Csak annyit használtam, amennyit írtam róla, hogy kipróbáltam ,mert egész héten festettünk, úgyhogy nem volt idõm visszatenni. Lehetséges szerinted a csere? ( július 22.-én vettem). És tudnál esetleg ajánlani valamilyen hasonló kaliberû kártyát?
Dbcs Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Már írtam korábban is Minidisc-nek, hogy mikor megvettem, betettem a gépbe és kb. 1/2 órát használtam egyébként csak a gépben csücsült, de a nap végére mikor kíváncsiságból megfogtam a digitalizáló chippet próbaképpen ( kb. 12 órát ment aznap a gép ) tûzforró volt. Akkor kivettem a gépbõl, mert azt gondoltam, ha semmi használattal így melegszik, akkor elõször beszerzem a hûtõventillátort a chipre, nehogy meghaljon. De most már komolyan gondolkodom, hogy visszaviszem és kiceréltetem egy másikra!
Dbcs Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Úgy gondoltam, hogy akkor valamilyen másik hasonló tudású tv-tuner kártyára, ami tudja a hardveres mpeg-2-t! Talán kicserélik?! De ha ez ilyen rossz, miért nem tûnt még fel a Hauppauge mérnökeinek? Esetleg ez: Plextor PX-TV402U DVC videodigitalizáló + TV tuner ??
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 30, 2006 Author Posted July 30, 2006 Nos, ilyen tudású nagyon nincs sajnos. Ez tökéletes, a hűtést eltekintve, de ez még simán megoldható. Ellenben az nem, hogy a Dolby 5.1 hangot csak erős torzítás mellett képes lekezelni, (VHS felvétel), illetve az, hogy 150-200 óra digitalizálás után a mostani nekem meghalt. Kép nincs, a hang meg visszhangzik. De ez szerintem egy alkalmi hiba, mert az ezt megelőzőnek semmi baja nem volt kétszer ennyi használat után sem, attól eltekintve, hogy "szétfőtt" a dekódoló chip. Amit írtál, az meg egész jónak tűnik, (sőt jó is) de én kifejezetten PCI-osat keresek/tem. Minek plusz egy kinti egység, ha ott a hely a gépben? Ami nekem hiányosság, az már szoftveres dolog, és nem is feltétlenül a kártya gyártójának feladata lenne megoldani.
Dbcs Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Szóval szerinted amit írtál papst hûtõventi elég a chip hûtéséhez? Hogy rögzítetted a bordára?
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 30, 2006 Author Posted July 30, 2006 Bõven elég! Tiszta hûvös lett tõle. A rögzítés egyszerû: csavarral. A bordák közé. egy csavarral tettem fel, mert ugye a borda már miért is legyen szabványos méretû ... De úgy is tökéletes. Tennék be képet, de csak a jövõ hét utáni hét közepén lesz alkalmam fényképezõgéprõl képet a gépre tenni.
Dbcs Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Mégegy kérdést megengedsz? A ventit hol vetted és csavart adtak hozzá vagy valami szabványos csavar jó hozzá?
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 30, 2006 Author Posted July 30, 2006 A ventillátort ProFiler hozta nekem, Tõle vettem. Hihetetlen jó kis ventillátor. 6500-6800 között pörög, és semmi hangja. A csavar pedig egy szemre stimmelõ átmérõjû (2.3mm), és 1.5 cm hosszú fekete csillagfejü csavar; ez egy tönkrement videokártya-hûtõ felerõsítése volt. Egyébként pedig kérdezz nyugodtan, mindenre válaszolok, amire tudok.
Recommended Posts