Jump to content
GSForum - Segélyvonal

CD-DVD boot multiboot


diablo

Recommended Posts

diablo

Segítséget kérnék attól, aki tud multi boot cd-t dvd-t égetni.

Az egyik kérdés, van-e olyan progi, ami egyszerû ima-img floppy képekbõl különösebb gond nélkül tud multi bootos lemezt kreálni(vagy iso lemezképet)?

Ugyanis unom, hogy a lemezképeket kézzel kell hexedittel megbuherálni hogy fusson.

 

A másik gondom az lenne, hogy hogyan lehet lekapni a 2k/xp/vista boot rétegeit,

mert nekem sehogy sem sikerül.

 

Légy szíves figyelj oda a helyesírásodra! Köszi! (Shia-ko)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
tobiaspm

Hali!

 

Készítettem egy leírást, hogyan kell EasyBoot-al Multi Boot CD/DVD lemezt készíteni!

punksoftware.tvn.hu címen a cikkek között található!

 

A boot szektor kinyeréseére pl UltraISO.

 

Üdv: Tobias!

 

Ne idézz be elõtted íródott hozzászólást! <PF>

Link to comment
Share on other sites

KeLa

@tobiaspm

Miért adsz meg olyan linket ami nem mûködik? Légyszives ellenõrizd elõtte!

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Mûködik a link. :hááát:

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
diablo

@tobiaspm

A link jó csak semmit nem találtam az Easyboot-ról!! :)

 

Az Ultraiso leszedi a boot sávot ami viszont csak hivatkozik a betöltendõ fájlokra(önnmagában nem aktív boot)! Sajna a hivatkozás átírása nem vezetett eredményre, mivel a betöltõdõ progik kereszhivatkozással futnak egymáson és ha a boot szektort átírom akkor az scsi driverek betöltésénél +áll a boot(kékhalál) sõt van úgy hogy hamarabb.

 

Azt is +prbáltam a 2k telepítõnél hogy az egészet iso képbe lementve hexedittel átírtam a hivatkozásokat.

Az i386 ból lett k386 majd mentés. Végül a kereszhiviket is +próbáltam átírni több kevesebb sikerrel.

Az eredmény: a boot tökéletesen indult a telepítõ 60%-után 5 file-t nem talált a rendszer telepítése (a kihagyás gomb segítségével) befejezõdött. Sajna nem volt életképes mert addig nem tudtam használni amíg az eredeti 2k cd-t be nem vágtam. Ezt a roblémát nem tudtam kiiktatni.

Az XP-t + se próbáltam mert a lemezkép még a 2000-nél is durvább kódolást mutat. :Sír:

 

 

Ezt az egészet azért szeretném mert olyan DVD-t szeretnék amin a kötelezõ diagnosztikai és javító programok mellett van OPrenszer is. Legalább a 2k és XP de ha lehet akkor még több.

 

Viszonylag jól halad bár sokat kell gépelnem de az ISOlinux az ami végül sikert sikerre halmoz csak az

OP-k nem akarnak menni!!! De a mélyformázók part-kezelõk víruskeresõk mem. és proci teszterek tökéletesen futnak! jelenleg kb 30-ilyen segédprogi van betáblázva de ha valaki tud 1-2 jó alkalmazást jelezze mert bõvíteném a szerszámos ládát!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
diablo

Úgy tûnik senki sem tud érdemeset mondani ezért hogy ne haljon ki a téma leírom hogyan készítek multi-boot dc-t. :)

Bár valójában egyetlen boot szektort tartalmaz az „El Torito” szabvány értelmében, de ez ne tévesszen + senkit. 8)

 

Én az Iso-Linux nevû kis progit használom mivel szerintem ez a legegyszerûbb. Persze átvettem apró trükköket a Bootwiz-bõl és az Easyboot-ból de ezek sokkal bonyolultabbak, mint az Iso-Linux. Az igazsághoz hozzá tartozik hogy a Bootwis segítségével nagyon szép kis boot menüt lehet kreálni (pl: képeket lehet ikonként használni), de ezek a csilli villik hihetetlenül bebonyolítják az egészet.(és ugyan ezt + lehet csinálni az Iso-Linux segítségével)

 

:nyíl: Nos nézzük mi is kell egy boot cd készítéséhez:

 

Nem árt 1 olyan progi ami, jól kezeli az iso képeket.

Én az UltraISO-t :ötlet: használom erre a célra, de +felelõ az ISOBuster és a PowerISO is. (Ennek a kis proginak az a különlegessége, hogy képes DAA állományokat készíteni melyek „tömörített” képek így kevesebb helyet foglalnak a winyón.)

 

Eztán szükség lesz 1 olyan progira ami floppy képeket képes készíteni.

Erre is jó lehet az UltraISO de, én melegen ajánlom a WinImage :ötlet: nevû kis progit ami akár USB meghajtóra is képes boot szektort kiírni.

 

Ha ezen is túl vagyunk a gyorsaság, és gazdaságosság érdekében szerezzünk be 1 virtuális gépet. Én az VMware Workstation :ötlet: virtuális

pc-jét használom, bár kicsit lassabb és több erõt vesz el a géptõl, mint a Microsoft virtual pc- je de sokkal megbízhatóbb.

 

Szükség lesz még 1 jó hexa editorra. Teljesen mindegy hogy melyik a lényeg hogy megbízható legyen. (én a Heiw nevü DOS-os progit részesítem elõnyben)

 

Végül már csak az Iso-Linux-ra van szükség. (Bevallom õszintén én ezt eredetileg 1 havertõl kaptam kölcsön cd formájában de le is lehet tölteni, csak arra kell odafigyelni, hogy ez már 1 elõre elkészített boot lemez ami kb 300Mb.)

És persze kitartás és türelem. :D:D

 

 

Ha már mindent beszereztünk, akkor jöhet a szerkesztés.

Az én célom az volt, hogy több OP és számos diagnosztikai és javító alkalmazás legyen 1 lemezen. Ezért fogtam az alap cd-t és elkezdtem szerkeszteni. Magam 1 dvd lemez készítésébe fogtam, ami valamivel nehezebb a cd-hez viszonyítva.

Az Iso-Linux lényegében úgy mûködik, mint a Bootwiz linux-a annyi különbséggel hogy itt 10 BSM modul van, míg a Bwz-t csak 1 parancsvégrehajtó modullal látták el. Ezért egyszerûbb és könnyebb kezelni. Nos aki tud BAT „programozni” annak nem lesz nehéz dolga, mivel egyszerûen ini fájlokat kell szerkeszteni.

 

Kezdjünk bele!!!! :!:

 

Ha +van az iso-linux-os lemezkép töltsük be 1 képszerkesztõbe és kapjuk ki a *:\bscript könyvtárat a vinyóra és lépjünk bele. Az én kezdõ script-em nem túl csicsás teljesen szöveges és a vélasztómenü sem kurzoros.

IPB kép

 

Amint látható ez a kezdõ oldal ahol a megfelelõ gombok segítségével lehet kiválasztani a kívánt segédprogit (pl: t gomb=>partition magic). Minden egyes segédprogi 1-1 bootolható floppy tartalma, tehát pl: a maxtor mélyformázó 1 floppyról induló programocska, amit floppy képben (img, ima) lementettem majd emuláltam a floppyt 1 virtuális meghajtón. Ezt a diskemu parancsal lehet elérni. A memdisk parancs segítségével a memóriába küldhetjük 1 adott lemezkép tartalmát, és onnan futtathatjuk. Az emulációnál gyorsabb de csak szabvány 1.44, és 2.88 as floppyképeket tud memóriába küldeni.

Tehát tegyük fel, hogy 1 diagnosztikai programot akarunk beültetni a lemezre és nincs mellette semmi más, ez a következõ képen néz ki (jelen esetben a samsung winyók álapotát ellenõrzõ progi beépítése):

 

 

BSCRIPT.INI tartalma:

 

menu:

clear

color 0x4E

print " "

color 0x2F

print " Merevlemez diagnosztika'melyformazas' "

print " "

color 0x07

print "1) Samsung\n"

print "\n"

color 0x1F

print "x) Floppy A: y) Elsodleges winyo z) Masodlagos winyo "

print "\n"

print "\n"

color 0x03

print "\n"

print "Valassz vmit vazze!(vagy indul a winyon az OP.r. 30 masodperc ):"

 

 

input:

getkey 300 goto hddboot80

clear

onkey 1 goto sams

goto menu

 

 

fddboot:

cls

check a 0x00 p boot 0x00

print "\n"

blink ON

print "\ac\c0c Drive is not bootable \n"

blink OFF

wait 3

goto menu

 

hddboot80:

cls

check c 0x80 p boot 0x80

print "\n"

blink ON

print "\ac\c0c Drive is not bootable \n"

blink OFF

wait 3

goto menu

 

hddboot81:

cls

check c 0x81 p boot 0x81

print "\n"

blink ON

print "\ac\c0c Drive is not bootable \n"

blink OFF

wait 3

goto menu

 

 

sams:

memdisk modules/isolinux/samsung.img

 

A menu címkével vezetjük be azt a menüt, amit látni fogunk. Az egész címkézésre épül mivel szerintem ez a legegyszerûbb és legátláthatóbb. (figyelem a címke után mindig kettõspont és enter mert csak így tudja elkülöníteni a cimkét a parancstól)

A printre kiirat a color paranccsal a betük és a háttér színét vátoztathatjuk.

)-zárójel elõtti karakter lesz a címke azonosítója, amit az input címke onkey parancsa azonosít, és a goto (mozgatás) segítségével a címkéhez ugorva a kettõspont enter utáni utasítást végzi el, ami jelen esetben a samsung.img lemezkép memóriából való futtatása. (azért arra nem árt odafigyelni, hogy az elérési út jó legyen és a \ helyett / legyen)

Az input rész másik lényeges parancsa a getkey ami, adott idõ után indítja a mellé rendelt címke parancsait. Ez azért nagyon fontos, mert e nélkül a menu címke állandóan kiíratódik és használhatatlan lesz. Jelen esetben 30 másodpercet vár mielõtt indítaná az elsõdleges merevlemezt.

Lényegében annyi menüpontunk lehet amennyi gomb, van a billentyûzeten, mert lehet akár F2 esetleg Esc vagy Ctrl is a )-jel elõtt, mert ezeket az onkey parancs ismeri is. Azért én javaslom, hogy ne zsúfoljuk agyon az alap bscript.ini-t inkább csináljunk 1 másik script file-t. Könnyebben átlátható és egyszerûbb módosítani. Ezt az open paranccsal érhetjük el. A csript fájl lehet .ini vagy .txt. pl:

menü2: (ez a címke)

open modules/menu2.ini

 

(A bscript.ini nem lehet txt mivel ez az alap és az Iso-Linux erre, hivatkozik induláskor. Minden más script álommányunk lehet txt.)

 

Egy OP telepítõ futtatása igényelhet 1 kis trükközést attól függõen melyik az a telepítõ, amit indítunk. A WIN 95/98/me gond nélkül a bootréteg lementésével, a memdisk paranccsal egyszerûen indítható de már a WIN 2k/xp kicsit rázósabb. Mivel itt nincs emulált bootlemez mint a 9x/me esetén ezért nincs is mit lementeni. Nos ekkor jön jól a Bootwiz egyetlen BSM modulja, amit ha a modules könyvtárba másolunk, akkor a boot parancsal elindíthatjuk az eredeti boot-ot. Ez a következõképpen néz ki XP esetén:

 

wxp:

bcdw Boot /I386/setupldr.bin

 

Ekkor tökéletesen elindul az xp telepítõ csupán arra kell odafigyelni. Hogy az i386 mappa a gyökérben legyen. Hasonló képpen járunk el a 2k esetén is de a két OP-t együtt még nem tudtam összehozni. Viszont a 9x az XP és a linux tökéletesen +fér egymás mellett.

Nos ha sikerült elvégeznünk a +felelõ változtatásokat mentsük el a scripteket másoljuk a cdkép eredetiére, pakoljunk be mindent (floppyképet telepítõk könyvtárait) a megfelelõ helyre és metsünk!!! Majd indítsuk el a lemezképet a virtuális pc-n és csodáljuk munkánk gyümölcsét! Ha valami mégis balul ütött ki nem kellett feláldoznod 1 cd-t, és kezdheted elölrõl. De ha mindent jól csináltunk és a virtuális masinán gond nélkül müködött minden módosítás(érdemes feltelepíteni az op-t a virtuál pc-re mivel + eshet hogy valami balul ütött ki) jöhet a burning és az éles teszt.

Nos hirtelen ennyi ha kérdés van csak fel kell tenni és ha tudok válaszolok. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
ko9

Wááá, ez szép kis leírás!

Hosszas keresgélés után, a legegyszerűbbet használtam, ami a 2.találati oldalon volt 8) Naa ott a MagicIso-t ajánlották. OK meg is találtam, meg is csináltam a BottMenut, minden naon jó. Az én akaratom DVD-re a következők: Windows XP SP2 2007 ExPeacer's Editon (ezt én csináltam NLite-al); Wndows XP 64Bit SP2 2007; MS-Dos 7.1; Hiren's Boot CD 9.1; Ultimate Boot CD. Na amint előző hozzászólóm mondta, így a 2 XP nem fog erre jó lenni, mivel majdnem UGYANAZ a mappa rendszerük. Hogy valósítható meg még is ez, hogy akárhova meek gépet telepíteni, ne mindig 1 egész packot keljen vinnem?

Köszi a wálaszt!

 

U.i: Van 1-2 érdekes cucc itt: http://www.msfn.org/board/Multi_Boot_CD_DVDs_f82.html

Csak angol, én meg nem vok annyira jó angolból. Ha találtok Valami érdekeset, értesítsetek! Köszi!

 

U.i.2.: Nem tudom, ti használtátok e a Vista Activator 2007-et (ez az a program ami aktiválja a Vistát, ha nincs neted otthon). Érdekes dolgot művel, ugyanis ahogy kivettem a gyors képekből, egy Dos-*t indít el, amin emulál egy átmeneti CD képet, és azon indítja el a Vistát. Na ezt azért hoztam fel, mert meglehetne e azt csinálni, hogy: Bebootolok a DVD-ről, ami betőlt 1 virtuális drivert. Kiválasztok a DVD-re írt CD képekből 1-et, ezt betölti, és elindítja a rajta lévő cuccot (bootsector). Ugye az XP telepítés közben többször újraindul, ez pedig (ahogy a Vista Activator csinálja) betöltené a képet. Jó lenne nem?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
diablo

De rég írtam!

Hú amit írsz jó de minek egyáltalán 2 xp? Én idõ közben át álltam teljsen más struktúrára és grafikus feleületel használó easyBoot mellett döntöttem. Ezzel készítem az alap menüt (jó pofás :) ) Tehát: kapott a lemez egy érdekes window$ verziót mégpedig a professionál sp2es verzióját amit egy programmal ki egészítettem. Alapból nem kér termékkulcsot minden létezõ drivert bele integráltam és hozzá kapott egy 64bites integrációt(ezt már nem tudtam követni de a progi a 64 bites xp-rõl át pakolt mindent és jó 32 és 64- bites gépekhez is) tehát a window$ kész igaz 2giga lett de ez nem baj dvd-re került úgy is.

Majd jött a linux: Suse 9.1-es verziót választottam a magyar felület és sok jó cucc miatt. Nem volt nehéz be rakni másolás majd EasyBootban be állítom a boot filet és kész. Emellé kapott egy LifeCDlinuxot is az UHU 60Mb-os verzióját csak úgy poénból(utólag ez a poén rengeteg probléma megoldásában segített és segít most is)

Végül az elmaradhatatlan Diagnosztikai programcsomag került rá. Azt hiszem hirden's csomag de már nem biztos mivel szét kellett szednem darabokra(késõbb el mondom miért) a lényeg hogy az alapvetõ diag cuccok melett lifecd-s mini windows is van ami egész jó dolog PL: regisztry helyreállításához.

 

Majd miután minden full a dvd-n még volt egy kevés hely melyet néhány nem elsõbbrendû de hasznos felhasználói programmal töltöttem ki.

 

Na de vissza az elõttem szólóhoz:

1 fölösleges két windows amint láthatod csak integrálni kell minden apró dolgot ami kellhet.

2 szintén fölösleges két diag csomag mert szinte teljesen ugyanazt tartalmazzák és ami nincs bennük azt egy lifeCD-s linuxal meg lehet oldani.

 

3 az elgondolás jó hogy virtuális lemezre nyomod fel de ez sajna nem segít ha nincs elég ram 1giga ram alatt nem tudod emulálni és telepíteni is a windowst mivel a teljes lemezképet ben kell másolnia ramdriveba. Isolinux a ramrun parancsal meg is csinálja(teszteltem egy 98 telepítõ lemezzel) de ha nincs elég ram akkor halott az egész. Ezért is kellett szét szednem a diagnosztikai csomag lemezképét és szépen át írni egy két hivatkozást a boot.ini-ben az autoexe.bat-ban és a system.ini-ben. de ezek a váltztatások csak a hivatkozások ki pontozásából álltak vagyik a fix könytár hivatkozásokat tettem relatívvá és már jó is lett az egész :)

 

UI: most csináltam egy 2rétegû lemezt az alap ugyan az csak emellé fel került egy full rendszer BackUp a paragon jóvoltából amivel a saját gépem kb 15perc alatt újra nyomom és minden olyan mint mikor (3 nap gyakorlás után) optimalizáltam. Meg éri a BackUp azt az egy lemezt!

Link to comment
Share on other sites

tomycz

Hellósztok!!

 

Én mint hozzá nem értõ ebben a témában segítségeteket szeretném kérni az alábbiban:

Van egy XP sp2-m ISO-ban és egy Hirens.BootCD.9.1 (diagnosztikai és egyéb hasznos cuccokat tartalmaz) szintén ISO-ban! Azt szeretném megcsinálni hogy eegy közös cd-n (méretük alapján ráfér) legyen a két alapjában boot-os cucc, de választani lehessen a kettõ között hogy melyik induljon el. :hááát::)

Szerintetek lehetséges ez? Ha igen légyszi adajtok már nekem tanácsot.

 

üdv.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Guest

Sziasztok!

 

Le tudná írni valaki, lépésrõl-lépésre, hogyan és mit kell beállítani az Ashampoo Burning Studio Elementsben a Szakértõi funkció menû alatt lévõ Adat CD Speciális beállításokban ahhoz, hogy bootolható DVD-t tudjak vele kiírni?

A válaszokat, segítséget elõre is köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...