Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Photoshop

Stefan-5

Recommended Posts

Stefan-5

Tud valaki valami jó technikát photoshopban??

Egy nõi alak hajkorona /mondjuk göndör haj vagy elálló hajszálak/ mögötti hátteret szeretném eltüntetni, úgy hogy a haja, hajszálai megmaradjanak!

Ha van valakinek ötlete légyszi írjatok!

Bencce

Most nincs sajnos elõttem a progi de mondjuk talán a replace colorral meg lehet oldani. Vagy a colorize brushhal. De ebben nem vagyok biztos, makd otthon megnézem :)

Stefan-5
Most nincs sajnos elõttem a progi de mondjuk talán a replace colorral meg lehet oldani. Vagy a colorize brushhal. De ebben nem vagyok biztos, makd otthon megnézem :)

Köszi kipróbálom!

• 4 weeks later...
intruder

Tud valaki valami jó technikát photoshopban??

Egy női alak hajkorona /mondjuk göndör haj vagy elálló hajszálak/ mögötti hátteret szeretném eltüntetni, úgy hogy a haja, hajszálai megmaradjanak!

Ha van valakinek ötlete légyszi írjatok!

Ötletem van és megoldás is van de leírva elég bonyolult a folyamat. Ha gondolod küldök neked egy PSD-t amiben látod hogy működik és ha nem világos, annak alpján már könnybben beszélhetünk róla. Persze ha már megoldódott akkor sztornó :)

Stefan-5

Érdekelne! Légyszi küld át.

intruder

Érdekelne! Légyszi küld át.

Mail ment, írtam hozzá pár sort is. Ha valakit érdekel, bekopizhatom ide is. Ha valakit érdekel :)

Omega32

Engem érdekelne! :)

intruder

1. Mindenek elôtt leduplikálod a lányt, fiút, kutyát, macskát, bármit.

2. Körbevágod a teste körvonalai mentén precízen, a haja körül pedig úgy, hogy az összes hajtincs megmaradjon. Tehát elnagyolva vágd ki, de úgy hogy azért minél kevesebb háttér maradjon a tincsek között (annál kevesebbet kell utólag retusálgatni). Ezt a réteget állítsd multiply-ra.

3. A másik leduplikált lányt, fiút stb. pedig úgy intézheted el a legegyszerübben, hogy a már meglévô Path-odat is leduplikálod és csak a precizen körbevágott részt tartod meg az elnagyolt hajas részét kidobod és most úgy vágod ki (editálod a már meglévô Path-t) a haját, hogy pontosan körbevágod a szélei mentén, úgy hogy azokat a tincseket amelyek mögött már látszik a háttér, levágod. Nem kell rá Feather meg semmi csak simán élesben vágd ki, az éleket majd egy kis radirozással és maszkolással helyre hozod. Ez a réteg maradjon Normal.

Ha ezzel kész vagy akkor a lényeg már megvan. Már csak annyi van hátra, hogy a hajtincsek mögött maradt fehér részeket, ha esetleg még látszik (nem kéne mert multiply) illetve a Normál és a Multiply rétegek között adodó színkülönbségeket egy kis korrekcióval (Hue/Saturation, Brightness/Contrast) orvosold. Ezt nem írom le mert ez változó, mindig az adott anyag határozza meg.

Fontos még, hogy a Normal réteg a Multiply felett legyen és a különbözô színkorrekciók az aktuális rétegre (Normal vagy Multiply) legyenek érvényesek a másikra ne.

Omega32

Köszönöm. Egyelõre nincs rá szükségem, de máskor jól jöhet...

• 2 months later...
Hamster

Elnézést nem a témába vág de nekem fontos

Elkészült a Photoshopon és az ImageReady-n keresztül egy animációm, most már csak az optimalizált mentése más néven parancsnál nem tudom gifként elmenteni

ez hogy van?

lehetõségek: csak képek (.jpeg)

csak HTML (.html)

HTML és képek (.html)

intruder

Jól sejtem, hogy az történt, hogy a Photsopban Save for Web-re klikkeltél, jpeg mentéssel, majd azt külön megnyitottad az Image Ready-ben?

bedecs.hu

A problémám hasonló, mint ami miatt ez a topic lett nyitva, így úgy döntöttem, nem szemetelek feleslegesen, ide beírom, aztán aki ért egy pöppet a PS-hez, tud nekem segíteni. A gondom az, hogy napos időben ha tájat vagy városképet készítek, vagy eszméletlenül beég az ég ,vagy a fő téma lesz alulexponált. Van, hogy hiába játszom a rekesz / zársebességgel és hiába a polár vagy ND szűrő, nem sok mindent érnek 10 és DU 4 közt.

Namármost: tudom, hogy lehet olyat csinálni, hogy a festékes vördörnek nem színt adni, amivel kitölt egy kijelölt részt, hanem egy fotót. Pl. egy jól sikerült felhős felvételt, amit aztán a kijelölt beégett háttérbe bele lehet műteni. A kérdésem az lenne, hogy ez hogyan valósítható meg? Lehet hogy a pontos folyamatot nem jól írtam le, de tudom hogy lehet ilyet csinálni, hogy a kijelölt részt egy másik képpel kitölteni.

intruder

Az a módszer amit a festékesvödörrel (Fill) lehet csinálni, nem biztos, hogy neked megfelel. A Fill eszközzel Pettern kitöltést tudsz készíteni, egy másik képbôl kivágott részlettel, de miután pl. a felhôs ég nem homogén, a Pattern pedig általában homogén vagy folytonosan ismétlôdô hátterek készítésére alkalmas, neked sokkal jobban jönne ha simán kimaszkolnád. Maszkolás megy, vagy kéred a közönség segítségét? :P

Giraffe1

Javaslom egy kicst nézz utána a HDR témának!

bedecs.hu

intruder: Kérném a közönség segítségét. :)

giraffe: HDR részemrõl kizárva. Nemszeretem, nem tetszik, az már nem fotó, hanem digitális illusztráció. Nagyon mû lesz tõle egy kép.

intruder

Jó, akkor jelöljük meg az A-t :) Szóval a maszkolás.

1., Nyisd meg a fotót. 2., Nyisd meg a felhôs hátteret is, amit majd a beégett felhôk helyére szeretnél illeszteni. 3., A fotó egyetlen eddigi Rétegére (Background) duplaklikk+Enter. Layer 0 lesz belôle. Ez csak azért fontos, hogy ne legyen lezárva a kis lakattal. 4., A felhôs fotót egyszerüen fogd meg és húzd át a fotó doksiba. Ezután a felhôs doksit be is csukhatod. 5., A felhôs Réteg legyen az alsó, és értelemszerüen felette a fotó. 6., Na most van az, hogy körbe kell vágni (Path) a beégett felhôs részt a fotóból. Ha mondjuk egy várost ábrázol a kép, akkor a háztetôk mentén haladva, egyik széltôl a másikig, illetve a kép teteéig, körbe vágod a kimaszkolandó felhôket. Ha kész akkor a Path palettán duplaklikk a Work Path-ra és már el is van mentve a körvonalad Path 1 néven. 7., CTRL+Klikk a Path Rétegre a palettán, hogy kijelölés legyen belôle. (adhatsz neki egy kis Feathert is, Select_Feather. Csak hogy ne legyen élesen kivágva.) 9., Mivel most a kijelölésen belüli részt tartanánk meg, ezért Select_Inverse (nem tudom a PC-s billentyükombit), és vissza Réteg palettára, majd a Réteg paletta alján kis ikon: Add layer mask. Persze a maszkot a város fotóra engeded rá, hiszen abból maszkolod ki a beégett felhôket. Ennyi. A kimaszkolt rész mögött (alatt) megjelennek a jó felhôk, amiket azután úgy tologatsz, nagyítasz, kicsinyítesz, ahogy tetszik...

Tudom ki lehetne vágni a felhôket simán is, és alá tenni a jó felhôket, de ha maszkal dolgozol, bármikor visszaállíthatod az eredetit. Ki tudja mire lehet még jó ;)

Giraffe1

Persze, ha máshonnan vett égbolttal befestve annyira természetesenek fog hatni. :)

Továbbra is javaslom, hogy ne csak ítélkezz a HDR fölött, hanem nézz utána egy kicsit - ha már a Photoshop CS 2 egyik tényleges újdonsága, hogy igazi HDR képeket tud készíteni. A HDR egy eszköz, amit lehet jól és rosszul alkalmazni. Úgy tûnik eddig csak russzul használva találkoztál vele. Ajánlom figyelmedbe a következõ képeket: 1., 2., 3. és 4.

[OFF]

Nem tudom milyen fényképezõgéped van, de ha szûrõt fel tudsz rá tenni (márpedig az általad leírtakból az derül ki, hogy rá tudsz), akkor igazán szépen egy átmenetes ND szûrõvel (például egy Cokin 121L-el) oldhatnád meg a problémát - de ez már nem Photoshop, hanem "fotósuli" téma.

[ON]

intruder

Igen. A maszkoláson kívül, nem árt némi színkorrekció, mert nyilván nem ugynolyanok a két külön fotózott kép tulajdonságai.

De jó lenne, ha úgy tudnék fotozni, hogy olyanokat tudjak, mint a belinkelt képek. A Photoshop már uncsi ;)

Giraffe1

A Photoshop csak egy (nagyon-nagyon drága :S) eszköz - többek között - a fotók hibáinak csökkentésére. :démonikacaj: Véleményem szerint egy digitális fotó készítése nem ér véget az exponálógomb lenyomásakor - de természetesen minél jobban sikerül a felvétel, annál kevesebb idõ megy el a hibák javítgatására, és marad több a kreatív munkára. :hááát: Nagyon sok idõt lehet megspórolni, ha valaki megtanul helyesen fotózni, és ezt a sok idõt lehet fotómontázsok, panorámaképek stb. (pl. meccsnézésre :fütyül:) készítésére fordítani.

bedecs.hu

Intruder nagyon szépen köszönöm a részletes leírást, hamarosan meg is próbálom alkalmazni.

Giraffe: Nos, a te HDR képeid tényleg azok közelébe sem érnek amiket eddig láttam. Ezt a CS2-ben hogyan lehet megoldani? Nehéz? Esetleg te is leírnád ha megkérlek? :upsz:

Egyébként a technika amivel fotózok: Pentax *ist DS váz, Tamron 70-300 Tele-Macro, Sigma 18-50 DC. A Sigma obira van egy 8X-es ND-m, de azzal ugyanott vagyok ahol a part szakad, hogy az ég jó de a fõ témából semmi nem látszik. Azt szinte csak villámfotózáshoz szoktam használni. Még a polár az amivel bizonyos esetekben a problémán lehet enyhíteni de az sem mindíg tökéletes.

Mellesleg a fotóimat RAW-ban szoktam készíteni 90%-ban így gyakorlatilag a HDR-nek sem lenne akadálya lévén hoyg a RAW-ból elõ lehet állítani egy helyes expóból az alul és felülexponált verziókat is.

Bencce

Giraffe te is fotozz.hu-s vagy? Én is! Csak mostanában nem nagyon volt rá idõm :(

Giraffe1

Én nem használok Photoshopot (két funkció nem ér meg nekem +180 ezer forintot :S), így részletes leírást nem tudok adni. A fotósuliban volt néhány óra Photoshop is, és ott Jakab Zsolt többek között a PS HDR-funkcióját is bemutatta.

A Google segítségével pillanatok alatt találsz leírásokat arról, hogyan is működik ez az Adobe világában (pl. HDR1, HDR2, HDR3, illetve a fotozz.hu cikke).

A RAW-ból létrehozott képeknek az lehet csak a problémája, hogy mivel benne ugyanazok az expozíciós adatok vannak, ezért a programok nem tudják eldönteni, hogy most akkor melyik kép milyen korrekciónak is felel meg - ha tudsz, próbálkozz inkább sorozattal.

A sima ND szűrőnek a mai digitális gépeken szerintem nem sok értelme van (vagy csak nagyon erős napsütésben), nem véletlenül javasoltam a Cokin átmenetes szűrőjét.

UI: HDR kép és HDR kép között is nagy különbségek lehetnek, de igazán arra találták ki, ami a te eredeti problémád - nem véletlenül javasoltam. :D

@Bence: nem, én nem szoktam kirakni a képeimet, de sokat nézegetem a fotozz.hu-t, mert nagyon sokat lehet tanulni mások képeiből, a beállításokból, sőt még a hibákból is.

bedecs.hu

Értem, köszi a az előbbi pár sorodat és a linkeket.

Mellesleg én is fotózzon is tevékenykedem, bár mostanában egyre kevesebbet mert a sok hasznos hozzászólás mellett egyre gyakoribbak azok akik azt hiszik hogy okosak és akkora baromságokat írnak hogy eszméletlen (pl egy képre egy tag azért adott kettest mert túl sokallta az ISO 200-as érzékenységet.) Sokan azt hiszik hogy vesznek egy 30E ft-os gépet máris ők a májerek...

Azt hiszem én ütöm is ki a gépem mert megint hatalmasakat villámlik a távolban, megpróbálok elkapni valami hasznosat. :gonosz:

Ad3

Hello!

Az Adobe Photoshop CS2 és a Adobe Photoshop Elements között nagy a különbség? Miben különbözik a kettő? Én úgy tudom, hogy a CS az profiknak, a Elements pedig amatőrőknek való!

payskin

Igen, nagyjából ez a különbség. Az egyik robosztus, professzionális grafikus alkalmazás, a másik meg a kistestvére otthoni felhasználóknak, digitális fényképek kezelgetésére. Egyébként erre az Elements tökéletes.