Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Szupercsendes média PC összeállítása

Recommended Posts

Posted

Egy szupercsendes gépet szeretnék összehozni amit csak internetezésre, TV-tunerrel tv nézésre, felvételre és zenehallgatásra használnék. A felvett anyagot a mostani erõsebb gépemre átküldeném és ott végezném el a szerkesztést, kiírást. A mostani tv-tuneremet áttenném ebbe a gépbe.

A Hauppauge PVR-150 leírásában ez a minimális hardverigény:

System requirements: Pentium III processor 1.2GHz or faster, 128MB RAM and 10GB disk drive minimum recommended

Microsoft Windows XP, Windows 2000, Windows XP Media Cetner Edition

Free PCI slot

Sound card

CD-RW or DVD writer for burning Video CD's, S-VCD's or DVD's (optional)

Az alapkérdések tisztázásához kérnék tanácsot:

1. alaplapnál elég-e a 533 FSB vagy kell a 800FSB/dual RAM mód?

2. Win XP Pronak és a tunernek elég a 1x512 MB, vagy 2x256 (dualban)?

3. Létezik valami szupercsendes wincseszter? A különbözõ winyó márkák között van hangzásbéli különbség?

4. Prociban AMD-re gondoltam a kisebb hûtésigény --> csendesebb procihûtõ miatt. Milyen proci kellene? Sempron elég? Vagy egy P4 2,4GHz/533FSB? Ez sem melegedhet nagyon (?).

5. Elég az integrált VGA vagy kell külön videókártya? Ha kell akkor 64bit/64MB, passzív hûtés elég vagy nagyobb szükséges? Jelenleg 17"-os monitoron nézném a tv-t, de késöbb elképzelhetõ egy nagyobb LCD-TV.

6. Tápban mekkora méret kellene? Esetleg passzív táp szóbajöhet? 300W-nál kisebb is jó lenne?

Kösz a válaszokat.

Posted (edited)

3. Szerintem a mai 7200 rpm-es winchesterek elég halkak. Az enyém egy Seagate és elég halk.

5. Elég, de szebb képminõség miatt lehet célszerû beszerezni egy jobb kártyát. Szerintem egy új sorozatú, belpõszintû megteszi.

Ebben a TV-Tuner eszközben van tömörítõ lapka? Szerintem mindenképpen olyat vegyél, ami hardveres tömörít. Ezzel jobb minõséget érsz el, a hang nem fog elcsúszni - vagyis kisebb rá az esély -, és emiatt nem is kell bivalyerõs processzor. Így halkabb rendszert tudsz építeni. Sõt! Megkockáztatom azt, hogy hardveres digitalizáló mellett, szerintem elég egy VIA rendszer is. Elõnye, hogy hûvös, alacsony a fogyasztása. Beépítve tartalmaz MPEG2 dekódert, tehát DVD nézésre is tökéletes. ;)

--- Kiegészítés ---

Most látom, hogy tartalmaz hardveres tömörítõlapkát. Ezért nem is kell neki erõs gép.

Edited by Athos
Posted

1. Erre a felhasználásra mindegy, de AMD-nél amúgy sincsenek ilyenek!

2. Bõven.

3. Ha szupercsendes kell, akkor vegyél bele 5400 fordulatos 3,5"-ost, vagy pedig 2,5"-os notebook HDD-t. De pl. a 7200-as WD-k is csendesek.

4. A Sempron jó. Nem melegszik nagyon. Akár passzív hûtéssel is megoldható.

5. Az integrált is elég.

6. Jó a passzív táp is, de inkább 350Wattot célozz meg!

Ciao.

Posted
...elég egy VIA rendszer

Ez alatt a VIA chipsetet érted?

5. Az integrált is elég.

Ha késöbbiekben LCD-TV kötök a gépre akkor elég az integrált VGA?

Esetleg nem tudnátok beírni AMD-s alaplap és (mobil?) proci típusokat, plusz egy jó tápot? AMD vonalon nagyon homályban vagyok.

Kösz a válaszokat, elindítom a beszerzési folyamatot és ha majd konkrét alkatrészneveket is tudok mondani, akkor ismét rákérdezek, hogy jókat néztem ki magamnak.

Posted
1. Ez alatt a VIA chipsetet érted?

2. Ha késöbbiekben LCD-TV kötök a gépre akkor elég az integrált VGA?

1.Nem, hanem egy komplett Via processzoeos, Via alaplapos gépre céloz.

2. Az LCD-TV az nem jelent e szempontból semmit. Elég hozzá.

Figyi a többi kérdésed végett érdemes lenne átolvasnod a processzor és a tápegységvásárlásos topikot!

Ciao.

Posted

Oké. ;)

Ha valakinek van konkrét típusjavaslata kifejezetten csend jeligére, nem kíméljen, feltétlen írja le. 8)

Amiben 1-nél több venti van ott már nem lehet tökéletes csendet csinálni, vagy tévedek?

Posted

De lehet, ha azok a ventillátorok legalább 120 centisek.

Ciao.

Kovács Gyula (MiniDisk)
Posted

120 cm? :D Nem 12? ;)

Posted

Bocsi de túlvagyok ezeken a "csodahalk" 12-es ventiken a TTS-tõl. Ilyenek vannak a gépemben, 70%-ra le van véve a fordulatuk, de ezekkel együtt sem olyan halk a gépem mint pl. egy DVD lejátszó vagy videómagnó. De találtam egy topikot a régi fórumon, talán itt a válasz.

Posted

Valóban 120 mm, nem centi, bocsánat.

Milyen 120-asokat vettél? A Noiseblocker pl. csendes.

Ciao.

Posted

Igen azt is, PAPST és még YS-Tech-t. Papír szerint mindegyik 20dBA alatt van.

De nem csak csend amiatt kellene egy új gép, hanem mert az idõm nagy részét netezéssel, zenehallgatással és tv-zéssel töltöm, és ilyenkor felesleges használni a 3GHz/6600GT áramzabálót.

38E Ft-ért lehet kapni ASUS Barebone-t. Van egy szabad PCI slot ahova a tv-tuner mehetne. Ezeknek fogok utánnaérdeklõdni, hogy mennyie halkak.

Posted

A DVD írókban milyen HDD van? Hogyan tudják megoldani, hogy teljesen hangtalanúl mûködik egy akár 80GB-os wincsi? Milyen méretû és fordulatú?

Posted

Szerintem szinte bármelyik laptop vinyó megteszi.

Posted

Nem mûködik hangtalanul. Sõt! :S Némelyekben rendes, 3,5"-os HDD van.

Ciao.

Posted

Laptop winchestereknél számít, hogy SATA vagy 100MB/s sebességû ATA? A 100-as ATA ki tudja szolgálni a Hauppauge PVR-150 tuner kártyát?

26E Ft-ért lehet kapni 2,5"-os 5400rpm 60GB-os Samsung SATA HDD-t. 60GB-os ATA-ban Fujitsu, Hitachi, Toshiba, Seagate 60GB amit találtam (Western Digital-ban 80GB-os volt 34E Ft-ért :( ). Melyik márka lenne jobb?

Posted

Nem sokat számít, sõt gyakorlatilag semmit. Természetesen mindegyik kiszolgálja, bár így közvetlenül nem függ vele össze. Az említett márkák közül a Hitachi kivételével mindegy, hogy melyiket választod.

Ciao.

Posted

Kedves Vinikor és többi hozzáértõ,

Nálatok sokkal kevésbé értek a PC-khez, de én is egy szupercsendes PC-t szeretnék, mert az otthoni PC-m gyakrolatilag 1 légtérben van a hálószobával. Amit szeretnék, hogy fusson rajta az a net, meg DVD nézés, persze az Office is, de nem túl számolásigányesen (inkább írógép, kis excel, stb), bluetooth-szal mobil adatok archíválása, szinkronizálása. Felmerült bennem az is, hogy azért Vista menjen rajta (A mostani gépek is upgrade nélkül 5 éve megy).

Mivel én magam nem tudom összeszerelni, az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e segíteni a konfiguráció összeállításában ill tudtok-e egy helyet javasolni, ahol lelkiismeretesen összerakják?

Elõre is köszönettel

Posted

Segítünk összeállítani, csak a lefontosabb tényezõ az ár. Tehát mennyit szánnál rá? Mekkora ház legyen?

Ciao.

Posted

200.000-re gondoltam kb. Olyan gépet szeretnék, amihez 4-5 éven át nem kell hozzányúlni.

A fõbb paraméterekAthlon 64 X2 MSI alaplappal. 4-6db USB port az elõlapon. Lightscribe-os DVD író. A csendes winyón kivül egy kivehetõ winyó, amire hetente archiválnék (ez nem baj, ha nem szupercsendes).

De a táp, a hûtõ, a ház nem tudom milyen legyen, hogy a legcsendesebb géphez jussunk. Nem baj ha nem túl kicsi a ház, gondolom minél távolabb vannak az alkatrészek annál kevésbé fûtik egymást.

Most az a szoba még elég szakadtan van bútorozva, de ha megvan a gép majd köré építjük az íróasztalt meg az irattattó szekrényeket.

Posted

Tehát az alaplap mérete fix. Ez azt jelenti, hogy csak normál méretû ház lesz jó hozzá. Ezzel kapcsolatban akkor inkább érdemes lenne átnézned a tápegység és számítógépház-vásárlás topikjainkat. Sajnos kisebb házat nem tudsz használni egy ilyen összeállításhoz.

Ciao.

Posted

A tápom hálistennek halk, videókártyáról levettem a ventit(Gf2, nem kell neki), de a processzorhûtõ nagyon hangos.

Milyen halk ventillátor/hûtés van 2500+os Bartonhoz?

Illetve keresnék olyan videókártyát 20ezer alatt, aminek halk hûtése van, és bírni fogja a következõ években megjelenõ operációs rendszerek grafikus felületét. (ATI nem érdekel.)

Posted
Tehát az alaplap mérete fix. Ez azt jelenti, hogy csak normál méretû ház lesz jó hozzá. Ezzel kapcsolatban akkor inkább érdemes lenne átnézned a tápegység és számítógépház-vásárlás topikjainkat. Sajnos kisebb házat nem tudsz használni egy ilyen összeállításhoz.

Nahát ez az ami nekem nem megy, mert ott sok okos tanács van, de egyrészük hitvitába hajlik másrészük meg egymással nem konzisztens.

Volt valami olyan reményem, hogy a csendes gép nem csak az én elvárásom és van aki már ráállt, hogy ilyesmit állítson össze és esetleg itt az olvasóknak vagy a szerkesztõknek van javaslata egy tényleg megbízható szolgáltatóra. Valakinek csak van valami tapasztalata, gondoltam.

A mostani gépem sem a legolcsóbb, (nem is extra drága és még használnám, ha nem kéne csendesíteni) de hiba nélkül ment eddig.

Posted

Itt a téma "testvér topikja". Innen is be lehet gyûjteni tippeket.

Média PC-ben gondolkodsz Gábor vagy azért játékra is jó legyen?

Szerény véleményem szerint egy bizonyos teljesítmény fölött nem létezik "szupercsendes gép". Ha játékra is kell, ott eleve kizárt a hangtalanság, és ezért a címben is kiemeltem, hogy média PC, netezésre ...stb. Ahol procihûtés, táphûtés, VGA hûtés és min. 1db házhûtés van ott kizárt a hangtalan gép összerakása. Lehet halk a PC, de hangtalan soha. Biztos vérmérséklet kérdése, de engem a legkisebb zúgás is zavar zenehallgatás vagy filmnézés közben.

Én is csak keresem a megoldást, ezért nem tudok biztosat írni. A mostani gépemet (260E Ft/PC) is úgy akartam összerakni, hogy hangtalan legyen. A boltosnak szó szerint ezt mondtam, mikor elkezdtük összeválogatni az alkatrészeket. Nem jött össze, pedig papíron leghallkabb ventiket vettem meg bele (17-19dBA).

Posted

Nekem nincs semilyen játékigényem, netezés, Office, kis DVD-zés. Azért gondolom, hogy viszonylag nem sok pénzbõl (de akár legyen 250e) össze lehet hozni egy csendes masinát, kicsit elkeserít - bevallom -, hogy ez nem egy egyszerû igény...

Ne idézz be elõtted íródott hozzászólást! <PF>

Posted
(de akár legyen 250e)

Szerintem fele is elég egy normális média pc-hez. Nem erõgéprõl van szó.

Én kérdésem:

Olvastam, hogy egy sempron 2500+ om van (64bit,SSE3) passzív hûtéssel is elmegy, plusz 1db házhûtõ. Létezik 32 bitben ilyen AMD proci? Esetleg CnQ-s? Nem szeretnék belevágni a 64bit világába.