KeLa Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Valamikor a számítástechnika hõskorába (akkor inkább még ámítástechnika), kishazánkba is megjelentek a nagytudású IBM XT klónok. Hatalmas 360 kb kapacitású lemezmeghajtó, a nagyon gazdag vállalatok 4, 6, 8 majd 20 Mb hdd-t is használtak. 20 Mb-os hdd több mint 80 ezer Ft volt. Magyar okosok feltelálták a spanyolviszt. Videómagnó és õ kazettája adatmantõ eszközként. A pcbe bekerült egy kártya (most az alaplapon nincs annyi alkatrész és láttam már kissebb méretû alaplapot is.) ehhez csatlakozott a videomagnó. Ugyanis a magnó hangcsatornáját használták adatrögzítésre. A tehetõsebbek még a magnót ís átalakítatták felezõs mûködésre, így kevesebb kazettát kellett venni (nehéz volt elszámolni). Ennek következtében többé másra már nem volt használható. Mellesleg a 286-os gépek biosa még tartalmazta a kazettás meghajtó vezérlõ szoftverét, bár a csatlakoztatási lehetõség az XT gépeknél sem volt már beépítve. Elsõ XT-m 256 Kb ram 4 MHz proci 2 db 360 kb floppy, CGA monitor, egér. Majd 2 év múlva 20 Mb hdd. Megjegyzem a cég ahol akkoriba dolgoztam szervernek hasonló konfigot használt 40 Mb-os hdd-vel. A hdd szektorhibái már 12 megát közelítették, mikor lett egy 60 megás vinyó beletéve. A rendszerváltás körül már 286-os volt a szerver. Az UPC mint az üzemi hegesztõtrafók, akkora és olyan zajos.
Sanzi Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Én az ilyet egyszerûen nem tudom felfogni, megérteni. Én már abba a világba születtem bele, amikor már mindenkinek volt CD írója. Ez nekem annyira természetes, minthogy csap folyik a vízbõl. 20 MB-os HDD? Egyszerûen felfoghatatlan...
nagygabor Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Akkor azt képzeld el, hogy az a 20MB-os HDD az nem ám akkora volt mint a mostaniak. Kb 10 cm vastag és 20 cm hosszú. És a hangja is olyan volt, mint egy MIG-29 mikor felszáll. Azok voltak ám a szép idõk.
tike Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Nagy dolog volt, amikor '90-ben a Robotron irodatechnikától meg a lyukkártyás adatrögzítõtõl odaengedtek a Videoton (?) XT-hez; a billentyûzettel egybeépítve ott volt a szalagos (tán) audiokazettás meghajtó, a csúcsszuperatom korszerû... Meg a huszonakárhány colos ff tévé... Az ínhüvelyezõs mechanika után mintha a föld fölött járnánk... Ámultunk és bámultunk... Azután az említett pármegás winyók, a kávészünetnyi bootolások... 2004-ben segítettem a szomszédéknak pedagógus programos számítógéphez vasat válogatni meg beüzemelni. A legnagyobb legény két hét múlva megkérdezte, hogy lehet a gépet (CPU 2,4 GHz) gyorsítani. Úgy komám, hogy megtanulsz tíz ujjal gépelni.... Piszokul élvezem öreg PIII-as gépemet Azért a fiatalok ha valami fickósabb kalandra vágynak, benevezhetnének egy Commodoros retro kurzusra.... Ha Rambót utóléritek, biztos vállalkozik itinernek
Sanzi Posted January 13, 2006 Posted January 13, 2006 Akkor azt képzeld el, hogy az a 20MB-os HDD az nem ám akkora volt mint a mostaniak. Kb 10 cm vastag és 20 cm hosszú. És a hangja is olyan volt, mint egy MIG-29 mikor felszáll. Azok voltak ám a szép idõk. Nekem ez a korszak valahogy nagyon kimaradt az életembõl. De egyre lehetetlenebbnek tûnik, minél jobban belegondolok. A haverokkal azon problémázunk, hogy csak 20-30e-rel másol a 300 GB-os vinyóra egy USBs 200 GB-os vinyóról. Nemhogy "kávészünetes bootolások"?!
Recommended Posts