Lex 1 Share Posted January 7, 2006 Ide lehet írni, hogy adott márkájú/típusú lemezrõl kinek mi a véleménye. Kezdeném egy kérdéssel. Mit tudtok a Verbatim DVD+R 8x-os Pearl White lemezrõl, ami CMC (Emtec/BASF) kódos? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czjano 0 Share Posted January 8, 2006 Hali! Nem tudom pontosan de én úgy hallottam, hogy a 8x-os Verbatim elég jó minõségû. Én is használok Verbatim-ot és meg vagyok vele elégedve. Eddig nem volt vele semmi bajom. Ha nem tudnak hozni akkor még TDK-t szoktam hozatni. Az is teljesen jó. Ha spórolni akarok akkor Ridisk-et szoktam venni. Öszéntén megmondva nekem azokkal sem volt semmi bajom. Meg tudtam írni rendesen és vissza is tudtam olvasni. Az srác aki hozza nekem erre ír és még nem volt rá panasza, pedig nem 2-õt írt már meg. JaniMOV Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted January 8, 2006 Azt hiszem a Verbatimok Taiyo Yuden alapanyagúak. Nekem eddig nem volt gondom velük. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PPeter 0 Share Posted January 8, 2006 A Pearl White most az "olcsó" széria a Verbatim termékpalettáján, a lemezek minõsége kicsivel rosszabb, mint a megszokott MCC és a régi csomagolású CMC lemezeknél, de még abszolút a jó kategóriába tartozik. Más kérdés, hogy a 8x-os CMC lemezzel egy-két írónak azért van/volt baja, mert nem minden gyártónak volt ideje rendesen optimalizálni hozzájuk az írási stratégiákat. A Pearl White sorozatban egyébként találkozhatsz nem csak CMC, de RITEK lemezekkel is, ezek a saját kategóriájukban a jobbak közé tartoznak (tehát egy ugyanolyan RITEK gyártókódú Arita lemezhez képes sokkal jobbak), de bizony elmondható, hogy a kommersz igények kiszolgálása és az alacsony végfelhasználói árakhoz való igazodás érdekében a Verbatim mindenképpen lefelé lépett a minõségi skálán a 8x-os lemezekkel, hogy versenyben maradjon a sok tajvani noname lemezzel. A 16x-os lemezekkel egyelõre még nincs ilyen, azok még MCC-s, illetve jobb esetben Taiyo Yuden lemezek a Verbatim kínálatában. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PPeter 0 Share Posted January 8, 2006 Greene, nagy butaságot írtál. Egyrészt olyan nincs, hogy "alapanyag", ez egy felszínes és buta kifejezés a különbözõ gyártmányú és gyártókódú lemezek minõsítésére, valamint a Verbatim csak bizonyos lemezeit gyártatja a Taiyo Yuden céggel, csak bizonyos lemezeinél használja a Taiyo Yuden technológiáját (nyomóforma, hordozóréteg, gyártástechnológia). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted January 8, 2006 @PPeter Becsomagolt állapotban meg lehet különböztetni, hogy a Verbatim 16x DVD+R-bõl melyik MCC és melyik TY? Pl. arról, hogy hol gyártják (Tajvan, India), vagy vonalkódból? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PPeter 0 Share Posted January 8, 2006 Ha Made In Japan, akkor az mindig Taiyo Yuden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted January 8, 2006 Greene, nagy butaságot írtál. Én így hallottam, sorry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pige 0 Share Posted January 8, 2006 Mi a különbség a + és a - lemezek közt? Egy ismertebb számtek boltban "abból több van" választ kaptam. Csak ennyi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
eremit 1 Share Posted January 8, 2006 Két különbözõ szabvány. A pluszos volt elõbb, az az elterjedtebb. Tudtommal. Majd PPeter kijavít. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted January 8, 2006 A mínuszos volt elöbb (legalábbis írhatóban), és az adatszerkezete nagyon hasonló a CD-hez. De többet nem merek írni ezek után. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PPeter 0 Share Posted January 8, 2006 Az írható DVD-k közül a két legismrtebb formátum a DVD-R és DVD+RW szabváncsoport. A DVD-RAM egy harmadik, speciálisabb formátum. Fontos tudni - sokan nem tudják - hogy gyárilag préselt, mûsörös lemezek se nem "pluszosak", se nem "mínuszosak", ez a megkülönböztetés az írható lemezekre vonatkozik. A DVD+RW szabványcsoport (amely magában foglalja az egyszer írható DVD+R és az újraírható DVD+RW lemezeket is, ezért van a kis RW logó rajta az egyszer írható DVD+R lemezeken is, ami sokakat megtéveszt) az újabb, technológiailag fejlettebb szabvány, gyorsabb és könnyebb - ezáltal olcsóbb - a gyártása (mégis egyelõre ez a kicsivel drágább, legalábbis mifelénk). Alapvetõ gyártástechnológiai különbség, hogy a DVD-R lemezek a préselés során nem kapják meg azokat az elõformázott információkat, amelyket a DVD+R esetén kapásból a lemezre kerülnek, tehát a DVD-R lemezek gyártása plusz egy fázisból áll (mondhatnánk úgy is, hogy körülményesebb), egy úgynevezett prewriting process-bõl, amelynek során ezek médiaazonosító adatok a lemezre kerülnek. Különbözik még az elõre rögzített nyomvonal (mondhatni sorvezetõ) kialakítása is, amely mentén az írás történik, a DVD+RW szabvány pontosabb, ugyanakkor rugalmasabb megoldást alkalmaz, ezáltal alapból képes (lehetett volna) mind a CLV, Z-VCLV, mind a CAV, P-CAV írásmódokra (ezek abban különböznek, hogy a lemez külsõ része felé növekvõ kerületi sebességet hogyan használja ki, vagy kompenzálja az író az írási sebesség növeléséhez vagy épp szinten tartásához), valamint jól látszik, milyen gyorsan tudták növelni az írási sebességet a DVD-R-vel szemben. A DVD-R elõnye, hogy meglehetõsen korán rendelkezésre állt, jóval korábbi szabvány, tehát a lejátszók és olvasók mindegyike elég nagy magabiztossággal kezeli, ugyanis a gyártói érdekszövetségek jól összedolgoztak annak érdekében, hogy a kompatibilitás kezdettõl fogva magasszinítû legyen. A DVD-R lemez a mûsoros lemezek gyártás elõtti elõkészítésének hivatalos formátuma (a szalagos DLT meghajtókon leadott masteren kívül), hiszen csak a DVD-R A, azaz DVD-R for Authoring lemezekre tudunk (megfelelõ íróval) CSS védett anyagot rögzíteni, a DVD+RW szabvány nem teszi lehetõvé a házilagosan írt lemezeken a másolásvédelem alkalmazását, tehát a hivatalos authoring, premastering stúdiók számára csak a DVD-R használható, persze ez nagyon pici (profi) szelete a piacnak (idõközben a legtöbb a gyárban már elfogadják - védelem nélküli premasteringhez - a DVD+R és +R DL lemezeket is). A DVD+RW szabvány késõn jött, ezáltal kompatibilitási gondokkal küzdött az elején. Ennek az oka az eltérõ médiaazonosító jelölés. Ugyanis minden egyes lemeztípushoz (a gyárilag préselt DVD-ROM korongokhoz, egyszer- és újraírható DVD-R és DVD+R lemezekhez egyaránt) tartozik egy úgynevezett médiaazonosító jelzés, más néven BookType bitsetting. Ez a lemez legelején található digitális azonosító, és ez alapján dönti el az olvasó (vagy az asztali lejátszó), hogy milyen olvasási stratégiát kell alkalmaznia az adott korong helyes dekódolásához, stabil olvasásához (különben csak akadozva, vagy egyáltalán nem tudja majd lejátszani). Mind a DVD-R(W), mind a DVD+R és DVD+RW lemezek saját azonosítóval rendelkeznek, és természetesen a DVD+R DL is kapott egyet. A gond ott kezdõdik, hogy sok asztali lejátszó nem igazán ismeri (2001 táján nem ismerte) a DVD+R, DVD+RW és a legújabb DVD+R DL (kétrétegû) lemezek kódját, így elõfordul, hogy nem képesek lejátszani (helyesen felismerni) a pluszos korongokat. Erre nyújt megoldást a BookType bitsetting rugalmas beállítási lehetõsége, amelynek köszönhetõen a DVD+R, +RW és DL lemezekre a gyárilag sokszorosított DVD-ROM lemezek médiaazonosító kódját írathatjuk a default pluszos médiakódok helyett. Mivel a megírt lemezek optikailag igen közel állnak a gyári korongokhoz, az így megtévesztett lejátszók DVD-ROM lemezként megközelítve simán tudják majd kezelni az ügyesen megírt lemezeket. A DVD+RW lemezeken természetesen utólag is lehet változtatni a bitsetting beállítást, a DVD+R és és DVD+R DL lemezeken ezt az írás elõtt kell elvégezni, és a meghajtó – újabb változtatásig – az összes lemezt így írja majd meg. Sajnos nem minden DVD-író esetén van módunk a bitsetting szabad átállítására. Ahol ez lehetséges, általában nagymértékben növeli a pluszos lemezek várható kompatibilitási esélyeit. A DVD-R és DVD-RW lemezeken is lehetséges lenne elvileg BookType-ot állítani, de ezt a legtöbb hardver nem támogatja és nincs is szükség rá. Maga az írás túl sokban nem különbözik, alapvetõen a sávkövetés módszere eltérõ csöpet, itt a DVD+R(W) szabvány elõnyben van, ugyanis az elõre rögzített "sorvezetõ" más rendszerû, az írás menete elvileg rugalmasabban programozható, a menet közbeni minõségellenõrzés implementálása is egyszerûbben ment a pluszos szabványnál, a külöbözõ gyors írásmódok bevezetésérõl (P-CAV, Z-CLV) nem is beszélve - ezért tudott a DVD+R formátum hamarabb elérni a 16x-os tempóig. A lemezre rögzített adatok logikai és fizikai kódolása (adatrögzítés, hibajavítás, szektorok) természetesen megegyezik mind a két szabványnál, hiszen ennek minden tekintetben a közös '"alap" DVD formátummal kell megegyeznie. Ma már mindegy, milyen lemezre írsz, ha normális, márkás lemezt veszel, legyen az akár DVD+R, akár DVD-R, ugyanazt várhatod el tõlük mind kompatibilitás, mind életattartam szempontjából. Fontos kiemelni, hogy ez igazából nem is két külön adathordozó szabvány, hiszen mindkettõ a DVD házilag írható változata és a kompatibilitás köti õket az alapszabványhoz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eremit 1 Share Posted January 8, 2006 Hú, a mindenit! Ez érdekes volt PPeter! Köszi, és gratulációm a felkészültségedhez! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pige 0 Share Posted January 8, 2006 Ezt nevezem kielégítõ válasznak. 1000 köszönet érte! :olé: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sanzi 0 Share Posted January 9, 2006 Nah, végre valaki el tudta magyarázni, hogy én is megértsem. Én most Verbatim Pearl White 8x DVD-R lemezt használok, és ha jól értelmeztem CMC alapanyagú. (DVD Info Pro: Media code/Manufacturer ID : CMC MAG. AE1) Arra lennék még kiváncsi, hogy tudom ezt a lemezt 12x-esen írni, és megírja gond nélkül. Hogy van ez a sebességbeállítás? A Firmwaretõl vagy a lemeztõl függ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kori 0 Share Posted January 9, 2006 Az mitõl van, hogy a Ridisc 8xDVD-R lemezeimre csak 4x vagy 6x-os sebességgel tudok csak írni, illetve a DVD-rõl DVD-re másolás nagy hibaszázalékot mutat. Talán az elõformázott információ hiánya ami ugye megvan a DVD+R lemezeken? Esetleg a változó minõség? A fimware az a legújabb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mizsi 4 Share Posted January 9, 2006 Az írható DVD-k közül a két legismrtebb formátum[...] PPeter, õszinte gratulációm a tudásodért! Link to comment Share on other sites More sharing options...
PPeter 0 Share Posted January 9, 2006 Az mitõl van, hogy a Ridisc 8xDVD-R lemezeimre csak 4x vagy 6x-os sebességgel tudok csak írni, illetve a DVD-rõl DVD-re másolás nagy hibaszázalékot mutat. Az hogy Ridisc önmagában mond semmit, legfeljebb azt, hogy jó eséllyel valami B kategóriás szutyok, ugyanis az E-NET cég, akik a Ridisc márkanevet kezelik, rászitáztatják minden olcsó vacakra a márkajelzésüket. Inkábbb gyártókódot mondj, az többet jelent. Talán az elõformázott információ hiánya ami ugye megvan a DVD+R lemezeken? Ennek semmi köze ehhez. Esetleg a változó minõség? A fimware az a legújabb. Kerüld a Ridiscet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kori 0 Share Posted January 9, 2006 Igazad lehet, bár a 80Ft/db nagyon csábító volt. Taiwani gyártású a felírat szerint, és más lényeges nincs is a feliraton és a kapacitáson kivül. Gyártókód nincs. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nascar 0 Share Posted January 9, 2006 Én csak magamnak írogatok, ezért pont nem érdekel, hogy a Verbatim 110-120 Ft (Taiyo Yuden) :!: 3-4 hónap alatt fogyasztok el 20-25 db-ot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kori 0 Share Posted January 9, 2006 Én is csak magamnak írok, de a Verbatinért jobban megéri az a 110-120Ft. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nascar 0 Share Posted January 9, 2006 Hát pont ezt mondom! Én Verbatim-ot veszek :!: Link to comment Share on other sites More sharing options...
PPeter 0 Share Posted January 9, 2006 Igazad lehet, bár a 80Ft/db nagyon csábító volt. Taiwani gyártású a felírat szerint, és más lényeges nincs is a feliraton és a kapacitáson kivül. Gyártókód nincs. Gyártókód mindenképp van azt nem a szemeddel kell leolvasni, hanem pl. a CDSpeed program írja ki neked a DiscInfo fül alatt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakos 0 Share Posted January 9, 2006 Az ETERNITY márkajelzésû DVD lemezek, teljesen pocsék minõségûek (99%). Az író vissza se tudja olvasni a lemezeket, ill. ha igen, akkor rövid idõn belül olvashatatlanok lesznek. Messze kerüljétek el. Én a Media Marktban vettem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted January 10, 2006 Ugyan már többször leírtam, de úgy érzem, megint le kell írnom: Nem értem, egyeseknek miért jó az, ha 30-40 Ft árkülönbségért kínozzák magukat a sz.r minõségû lemezekkel. Bárki, bármire esküszik, hogy neki még nem volt vele baja, ez akkor sem garancia arra, hogy nálad se lesz. Ráadásul a DVD minõsége nem merül ki abban, hogy írás után hibátlan. Ugyanis a DVD írásban nem maga az írás a lényeg, hanem az adott ideig történõ biztonságos tárolás. És ezt nem lehet ellenõrizni az írás után. Ezért nem érdemes 30 Ft-ért kockáztatni. Pl. A Verbatim nem azért 100-110 Ft/db, mert rá van írva, hogy Verbatim. Sajnos a Verbatimot is utolérte a piac áresése, ezért kiad nem saját gyártású rosszabb minõségû lemezeket is, ahogy PPeter is írta korábban (8x-os Pearl White (CMC), de Ritek is van). Célszerû a 16x-os ezüst lemezeknél maradni, mert ezek még Verbatim (MCC) és TY lemezek. Persze hiába papolok, mert úgyis sokan veszik a Bullpack, Traxdata, Ridisc, Princo és egyéb lemezeket ezután is, de a 7000 Ft-os DVD lejátszót is megveszi valaki. De legalább megpróbáltam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts