Jump to content
GSForum - Segélyvonal

VMware, Virtual PC, VirtualBox


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

Fontos

 • A virtuális gép hardvere nem egyezik meg a fizikai gép hardverével
 • 32 bites fizikai gépre nem lehet 64 bites virtuális gépet telepíteni

Sun VirtualBox

Windows hoston

Beszerzés, telepítés

Katt-katt-katt...

 • Telepíteni rém egyszerû, minden komponest pakoljunk fel, és amikor kiabál a Windows az illesztõprogramok miatt, nyugodtan mondjuk meg neki, hogy telepítse õket.
Ugye, hogy nem volt nehéz?

Indítás, elsõ lépések

 1. Meg fog bennünket kérni, hogy regisztráljunk a Sun-nál, tegyük ezt meg, semmi kárunk nem lesz belõle.
 2. Fájl --> Beállítások
  • Ha valaki nagyon szeretné, akkor az Általános fülön átállíthatja az alapértelmezett mappákat, ez -- szerintem -- kihagyható.
  • Bevitelnél megadhatjuk a host gombot, egyelõre hagyjuk alapon, késõbb meglátjuk mire való, most csak jegyezzük meg, hogy melyik az.
  • Frissítés fülön értelem szerûen a program frissítésére vonatkozó beállításokat láthatjuk, csak a stabil, végleges kiadások érdekeljenek bennünket!
  • Nyelvet nem kell állítanunk, ha minden rendben ment, akkor magától felismerte, hogy magyarul kell kommunikálnia.
  • Hálózat alatt mindent hagyjunk alapon, késõbb gondunk lehet belõle, ha itt elnyomkodunk ezt-azt.
Edited by KGigi
Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Virtuális gép létrehozása

A példában Windows 7-et telepítünk

Nem tudjuk eltéveszteni a kezdő kattintást, hiszen hatalmas az az Új gomb, nemde?
 1. Szia! Tovább...

  IPB kép

 2. Adjunk meg egy nevet, és válasszuk ki, mit szeretnénk telepíteni! Figyelem! Ne komolytalankodjuk el, hogy "á, jó lesz ez", a lehető legpontosabban adjuk meg, mit telepítünk.

  IPB kép

 3. Virtuális gépnek is szüksége van memóriára, minimális a félkövérrel kiírt mennyiség, a maximális a rendszerünktől függ. Lehetőleg úgy maximalizáljuk, hogy mindig legyen ~20% szabad fizikai memóriánk, igazából teszteléssel tudjuk kideríteni, hogy mennyi a sok, mennyi az elég.

  IPB kép

 4. Most úgy indulunk, hogy nincs használható virtuális merevlemezünk, készítenünk kell egyet, nyilván arról szeretnénk majd bootolni. A VirtualBox itt is ad egy ajánlást!

  IPB kép

 5. Tovább...

  IPB kép

 6. Válasszuk a dinamikust, ez egy kicsit ésszerűbb talán.

  IPB kép

 7. Itt állíthatjuk be a virtuális merevlemezünk méretét, valamint azt, hova kerüljön a fizikai lemezünkön. Figyeljünk oda, hogy ha nem adunk meg tényleges útvonalat (D:\<név>.vdi), akkor a Beállításokban szereplő alapértelmezett mappába kerül a merevlemezünk!

  IPB kép

 8. Befejezés...

  IPB kép

 9. Befejezés...

  IPB kép

 10. Elkészült! (Igen, nekem már van néhány, nem érdekes.) Itt még nem nyomhatunk rá az indításra, előbb még be kell pillantanunk a motorháztető alá!

  IPB kép

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Virtuális gép konfigurálása

A példában Windows 7-et telepítünk

Általános

 • Alap fülön ugyanazt látjuk, amit már egyszer a létrehozáskor, nem kell piszkálnunk.

  IPB kép

 • Haladó fülön a kétirányú vágólap a lényeges, másik két pipálható opciót majd eldöntjük használat közben, hogy kell-e nekünk. Jó, még most nem tudjuk micsoda, jegyezzük meg, hogy van. A Snapshot-ot odabízom, én még életemben nem készítettem.

  IPB kép

 • Leírást adhatunk a gépünkről, mindenki töltse ki szíve szerint.

  IPB kép

Rendszer
 • Újra lehetőségünk nyílik a rendszermemória beállítására, valamint a boot-sorrend megváltoztatására, az EFI és az IO APIC bekapcsolására.
  • EFI: Szoftveres réteg az operációs rendszer és a firmware között, egyelőre ilyet nem igényel egyik asztali operációs rendszer sem.
  • IO APIC: A régi PIC rendszer továbbfejlesztése, segítségével 16-nál több megszakításkérés is alkalmazható. Néhány esetben kötelező használni (pl.: Vista x64, több virtuális CPU, Ubuntu 64 bit), némi lassulással jár, de legalább működik a rendszer. Fontos a VirtualBox figyelmeztetése, hogy telepített operációs rendszer alatt ne változtassuk, mert utána nem fog működni az adott virtuális gép operációs rendszere (kernel függ ettől az opciótól).

  IPB kép

 • Processzor fülön találjuk a virtuális CPU-k darabszámára vonatkozó beállítást, értelem szerűen a fizikai darabszámnál többet nem adhatunk meg, plusz kell a fent említett IO APIC. PAE/NX-et is itt kapcsolhatjuk be, a fizikai processzor eme képességét (nagyobb memóriacímtár [36 bit]) tudjuk kiterjeszteni virtuális társaira, néhány rendszernek (főképp linux) elengedhetetlen.

  IPB kép

 • Gyorsítás lapfül rettentően fontos, itt tudjuk engedélyezni a processzor hardveres virtualizációs képességét, már ha van. Intel processzorokból nagyon ki van spórolva ez a technológia, szerencsére ez már változóban van (infó: ark.intel.com). AMD-nél kicsit jobb a helyzet, AM2-es foglalattól kezdve elérhető, Sempronok közül nincs benne mindegyikben, illetve néhány korai steppingű AM2-es Athlon-ból is hiányzik. De mire is való? Ez teszi lehetővé, hogy a virtuális gép közvetlen használja a fizikai processzort, nem szükséges neki a host operációs rendszer felé fordulni a kérésekkel, ami jóval gyorsabb működést tesz lehetővé.

  Másik bekapcsolható opció a memóriavirtualizálás. Hasonló funkció az előzőhöz, sajnálatos, hogy ritkábban fordul elő a processzorokban, pedig eléggé meg tudja dobni a teljesítményét a virtuális gépnek. Intel-nél csak a legújabb Nehalem processzorokban található meg, az AMD a K10-zel együtt indította útjára ezt a technikát.

  IPB kép

Képernyő
 • Beállíthatjuk, mekkora videomemóriával gazdálkodjon vendégrendszerünk, de nem árt odafigyelni, hiszen ettől függ a beállítható felbontás és színmélység (igazából ehhez néhány MB elég, ha valaki utána számol), emellett ez a mennyiség nem a fizikai videokártyánk memóriájából foglalódik, hanem a rendszermemóriánkból.

  Másik két ON/OFF lehetőségünk a 2- és 3D-s gyorsítás, de itt sem kell nagyon örülnünk. Mivel ezek egyáltalán nem használnak hardvert gyorsításra, megoldásuk sem hardveres virtualizáción alapszik, ezért lassúak. Egyszerű hazudnak egy hatalmasat a vendég operációs rendszernek arról, milyen képességekkel rendelkezik a virtuális videokártya, aztán ha a virtuális gépnek valamilyen utasítást végre kell hajtania, azt az utasítást a hyper visor eljuttatja a fizikai gépnek, majd elvégezteti vele a feladatot. Ez így már önmagában nagyon lassú, ehhez jön, hogy az utasítások elég gyérek, VM Ware-nek sokkal jobb képességei vannak ezen a téren (is). A 2D-s gyorsításhoz hozzá tartozik még, hogy csak Windows-on érhető el, ott is csak XP-től felfelé. Használatukhoz (2D/3D) elengedhetetlen lesz a Guest Additions telepítése (igen, majd később).

  IPB kép

 • Következő lapon a VRDP szervert kapcsolhatnánk be, bennünket egyelőre ne érdekeljen, egyébként sem lenne kötelező bekapcsolni, hogy használhassuk távolról a virtuális gépünket.

  IPB kép

Tároló

Elsőnek ismerkedjünk meg a virtuális médiakezelővel (itt vannak összeszedve a lemezképek a virtuális gépeink számára)

Elérés:
 • Fájl --> Virtuális médiakezelő
 • Jobb katt a virtuális gépre --> Konfigurálás --> Tároló --> megfelelő helyen "állva" a zöld nyilas mappa ikon
IPB kép
 • Új:
  Új virtuális merevlemez létrehozása.
 • Hozzad:
  Meglévő virtuális merevlemez/CD-kép/Floppy-kép hozzáadása a listához.
 • Töröl:
  Törlés a listából, megkérdezi, hogy magát a képet is szeretnénk-e törölni.
 • Elenged:
  Amennyiben valamelyik virtuális gépünk használja az adott médiumot, először el kell engednünk, hogy pl. törölhessük.
 • Frissít:
  Lista frissítése, hiszen nem biztos, hogy nincs pl. külső lemezen olyan képfájl, ami egyébként szerepel a listánkban, de épp nem volt elérhető az ablak megnyitásának pillanatában.

Lemezek a virtuális gépben (Tároló menüpont)
 • A Controller-t kijelölve lesz elérhető az a két opció, amivel optikai meghajtót vagy merevlemezt csatlakoztathatunk rá a vezérlőre (kijelöléssel egy sorban). A vezérlő hozzáadása gomb mindig aktív, ezt a fastruktúra alatt találjuk, illetve itt van még egy kedves gomb: a vezérlő törlése.

  IPB kép

 • Alapértelmezetten egy optikai meghajtó van a rendszerben, ez takarhatja bármelyik fizikai meghajtót, vagy a már említett Virtuális médiakezelő egyik idevonatkozó elemét (alsó lenyíló menü). Felette van, hogy melyik csatornán akarjuk viszontlátni a meghajtónkat, ugyanúgy működik az egész, mintha szerelnünk kellene, csak itt csavarozás helyett kattintgatni kell.

  IPB kép

 • Merevlemeznél hasonló a helyzet, tessék szétnézni, mit honnan lehet!

  IPB kép

Audió

Azt hiszem, ez lesz mindenkinek a kedvence. Amikor a telepítés elején kiválasztottuk, milyen rendszert akarunk telepíteni, valószínűleg olyanra esett a választásunk, ami AC'97 hangkeltőt jól tudja használni, így az állítódott be magától. Másik lehetőség egy Sound Blaster lenne, de az régebbi, ha nem az a virtuális gépünk alapbeállítása, hanyagoljuk.

Ezek után egyedül azt kell eldönteni, szeretnénk-e, ha zajongana a vendégrendszerünk.

IPB kép

Hálózat

Itt csak 2 (ami 3) beállításról szeretnék beszélni, aki kíváncsi a többire, kattintson az írás végén lévő linkre!
 • Nincs csatolva:
  Remélem nem kell magyaroznom, ez gyakorlatilag egyenértékű azzal, mintha kivennénk a pipát a Hálózati adapter engedélyezése elől.
 • NAT:
  Elvileg ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a virtuális gépünk is kapjon némi internetet. Nos, én nem így gondolom, de az kit érdekel. Lényeg, hogy ebben az üzemmódban a fizikai hálózati kártyánkra telepített VirtualBox hálózati szűrő routerként üzemel. Saját DHCP-vel rendelkezik, ennek beállításait a Fájl --> Beállítások --> Hálózat részen találjuk. Hatalmas hátránya ennek, hogy a fizikai gépünkkel külön hálózaton van, egyszerűen nem fogjuk elérni. Emellett a forwardolás is bonyolult. Ha fájlokat akarunk megosztani, akkor mindenképp a VirtualBox saját eszközét kell alkalmazzuk, erről lentebb olvashatunk majd.
 • Bridge-elt kártya:
  Na, ebben a módban sokkal egyszerűbb a helyzet. Ebben az esetben a telepített szűrő nem routerként fog viselkedni, hanem egy switchként. Ha a fizikai adapterünk DHCP-től kapja az IP-t (vagy ha nem is, akkor is van egy DHCP szerver a fizikai hálózaton), akkor a virtuális gépünk is kapni fog IP-t. Amennyiben nincs, kézzel kell majd egyet megadnunk a telepített operációs rendszerben, méghozzá olyat, mint amilyennel a fizikai gépünk is rendelkezik (minden ugyanaz, kivéve az IP-cím utolsó számát.). Ha így használjuk a gépet, akkor lehetőségünk nyílik arra, hogy a host operációs rendszeren szimplán megosztott erőforrásokat elérjük, illetve ez visszafelé is igaz, persze ha ez nem elég, akkor elérhetjük a VirtualBox saját megosztási eszközét is.
Bármelyiket is válasszuk, mindenképp ki kell jelölnünk egy fizikai adapter, amin keresztül mehet a dolog. Emellett beírhatunk másik MAC-címet is, plusz "kihúzhatjuk" a kábelt. Arra figyeljünk választásnál, hogy olyan helyzet, amikor nincs routerünk (fizikai), akkor bridge-módban nehézkessé válhat az internet megosztása, így ebben az esetben érdemesebb NAT-olni.

IPB kép

Soros portok

Erről nem tudok semmi érdekeset mesélni, a fizikai gépemen sincs ilyen port.

USB

Néhány embernek jól fog jönni ez a funkció, ugyanis itt tudjuk beállítani, hogy a virtuális gépünk használni tudja USB-s eszközeinket. Ha pl. pendriveot akarunk felcsatolni a virtuális gépünk, akkor először csatlakoztassuk (ki hitte volna), majd szambázzunk erre a képernyőre, ahol a kis + gombra kattintva megjelenő listában válasszuk ki a pendriveunkat. Ebben a pillanatban a host operációs rendszerre telepítésre kerül egy USB szűrő, olyasmi, mint amelyen a hálózati kártyánkra.

IPB kép

Osztott mappák

Három gombot találunk itt:
 • Hozzáadás:
  Világos, hogy ezzel adhatunk meg megosztott mappákat. Ha felbukkanó dialóguson meg kell adnunk néhány dolgot:
  • Mit?
  • Milyen néven?
  • Írható?
 • Szerkesztés:
  Adott megosztás szerkesztése, pl. ezentúl nem szeretnénk, hogy írható legyen.
 • Törlés:
  Megosztás törlés, pl. azt sem szeretnénk, hogy olvasható legyen...
Ha eleget kattintgattunk már a konfigurációs táblákon, akkor észrevehettük, hogy a VirtualBox is kínál egy instant súgót az ablak alján, nos, az Osztott mappák ablakban, ha ráhúzzuk az egeret egy megosztásra, akkor azt láthatjuk, hogy érhetjük el azt.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Athos

Virtuális gépkezelõ szoftverekkel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ha a virtuális gép a valódi gép hálókártyáját használja, akkor netezés közben a valódi gépet nem tudja megfertõzni, hiszen azon keresztül jön az adat?

Link to comment
Share on other sites

maxcooper

Hi!

Elõzõ kérdésre nem tudnám nagy biztonsággal a választ, de a lényeg hogy a letöltött azatok a fizikális gépen csak keresztül haladnak, a virtuális gép dolgozza fel õket, tehát a fizikális gépen ily módon nem tesznek kárt!

Viszont aktív kapcsolat közben az internet él a fizikális gépen is tehát onnan is lehet ki és bemenõ forgalom, szóval nem árt ettõl függetlenül a vírusírtó és a tûzfal :)

 

Amit én szeretnék kérdezni hogy az miért van hogy nekem a felrakás után, mikor indítanám akár a VMware workstationt, akár a playert újraindul a gép... :pislog:

Leszedtem régebbi verziót is de a helyzet ugyan ez?!

Erre szeretnék valamilyen értelmes választ...

Nekem szükségem lenn a VMWare-re, tudnám értelmesen használni, mivel tanulmányaimm miatt gyakran használok UNIX alapú rendszereket, és könnyebb lenne 2-t klickelni mint restartolni =)

Link to comment
Share on other sites

Timer

Régebben már használtam wmware-t, de már nem emlékszem: képes macintosh környezetet is emulálni, vagy csak x86-os architektúrával boldogul?

Link to comment
Share on other sites

nakos

A Wmware Workstation az shareware, Így jobb ha elõbb azt telepíted fel, elkészíted a saját wmx fájlodat amit akarsz, majd letörlöd a Worstation-t. Utána telepíted a Playert (ingyenes). Tehát egyszerre nem lehet fent a Workstation és a Player is.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
Babó22

Hány megabájt memória kell egy Virtuális PC kezeléséhez? Nekem 256 Mb van.:upsz:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
szurk.1

Hali!! MS Virtual PC-ben szeretnék hálózatot a virtuális XP-vel és a gépemen lévõ XP-vel. Vagy ha ez nem megy akkor két virtuális gép között. Hogy kell és hol kell ezeket beállítani?

 

Link to comment
Share on other sites

KeLa

A VmWare memóriaigénye attól függ, mit akarsz rá telepíteni (XP min 128 Mb). Azt ne feledd, hogy a valós memóriád annyival csökkenni fog és a proci teljesítménye is feleződik. Játékok futtatására nem igazán alkalmas a videokártya emulálása miatt. Az USB felületet kezeli, pl. pendrive. A rendszer által használt hangkártyát is emulálja, tehát hang van. Az internetkapcsolat sebessége is feleződik, ezért nagyobb le/fel töltést olyankor nem érdemes csinálni. Van lehetőség a virtuális és a valós gép között hálózati kapcsolat kialakítására, de sajnos nem tudom leírni a mikéntjét. Egyszer sikerült megoldanom, de azóta sem jöttem rá, hogyan. Az biztos, hogy a fájl és nyomtatómegosztást engedélyezni kell, és kell megosztott mappa is. A hálózatbeállítás varázslóval kell otthoni hálózatot konfigurálni mind a két gépen. De a VmWare hálózati beállításainál hogy kell, azt passz. Én is megköszönném, ha valaki hozzáértő ismertetné.

Link to comment
Share on other sites

Frankyboy
A Wmware Workstation az shareware, így jobb ha elõbb azt telepíted fel, elkészíted a saját wmx fájlodat amit akarsz, majd letörlöd a Worstationt. Utána telepíted a Playert (ingyenes). Tehát egyszerre nem lehet fent a Workstation és a Player is.

Szia, nekem fent van mind a kettõ, és mennek gond nélkül, persze, külön-külön: vagy az egyik, vagy a másik...

Frankboy

Link to comment
Share on other sites

Frankyboy
Én is megköszönném, ha valaki hozzáértõ ismertetné.

Szia, az én tapasztalataim az alábbiak: virtuális XP-ben is és Win98-ban is, tehát az oprendszeren belül kell megcsinálni a megosztásokat, a gazdagépen is, de a VmWaren belül nem kell, nem is lehet csinálni semmit. A virtuális gépen a hálózati csatlakozásra nálam azt írja ki, hogy 1 Gbps csatlakoztatva, míg a gazdagépen simán 100 Mbps-t ír, és a virtuális gépen mintha gyorsabban jönnének le a cuccok... :)

Üdv,

Frankyboy

Link to comment
Share on other sites

KeLa

A VmWare gépnél, mikor az oprendszernek megfelelõ gépet configolod, több fajta hálózatkezelési mód közûl kell/lehet választani, [bridget, NAT, Host only, Custom specific]. Azokra vonatkozó további config [subnet, DHCP, NAT]. Itt követtem el valamit, amikor sikerült a kapcsolat, de sajnos nem írtam fel és legközelebb nem sikerült reprodukálni.

Link to comment
Share on other sites

KeLa

Haladás! A host tetszõleges mappáját meg tudom osztani a virtuális géppel.

VM --> Setting --> Option --> Shared folder --> elnevezni, majd browserrel megkeresni a kívánt mappát. Lehet csak olvashatóvá tenni.

 

Edited by KeLa
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
boxy

Kérdés : MS Virtual Pc 2004 vagy MS Virtual Serveren keresztül sikerült-e már valakinek Windows-t regisztrálni? Internet működik természetesen, de aktiválni nem tudtam a Windowst. :(

 

Link to comment
Share on other sites

payskin

Természetesen sikerült. Mi a probléma?

 

Az ugye világos, hogy a virtuális PC-re felrakott oprendszer nem lehet azonos az alap operációs rendszereddel? Két külön gép, két külön Windows kell rá.

Link to comment
Share on other sites

boxy

A rendszerem Win2k3, a Virtual Pc-n használt oprendszer XP. Hivatalos MSDN Enterpreise előfizetés van, amiben kapjuk rendszeresen a Microsoft termékeket. Úgy látszik, akkor ez egy egyedi probléma lesz. :S

Link to comment
Share on other sites

nagygabor

Valahogy be tudom "varázsolni" a vmware-be a laptopom Wi-fi kártyáját? Úgy, hogy a virtuális rendszer is Interl Pro Wireless 2200 B/G-ként lássa?

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Babó22

Hol lehet letölteni Debian Linuxhoz VMware-es képfájlt?

Link to comment
Share on other sites

nagygabor

Talán nézz körül ITT!!

De nem igérek semmit. ;)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
kirihome

Hát a virtuális gépekhez csak annyit, hogy ha nincs egy bika erős géped nem ér semmit az egész. De ha mégis akarsz valamit akkor csinálj Live CD-t és azt futtasd a Virtual PC-den. :upsz:

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...
Guest

Lenne egy kis problémám a Vmware-rel. Valamiért nem hajlandó bevenni a floppy képfájlokat.

 

A Windows 3.11-et szeretném feltenni. Felraktam a 6.22 -es DOS-t, de azt floppyról. Ekkor sem ment már az floppy -kép -es dolog. De a 8 floppy-s Win 3.11 -el ezt nincs kedvem eljátszani,, és az õrületbe kerget, hogy miért nem megy a floppy image -os funkció.

Beállítom, hogy "using floppy image", ráváltok a floppy meghajtóra (a:) de semmi sem történik, helyette hibaüzenetet dob az emulált DOS, hogy nem hizható létre kapcsolat a meghajtóval. Hameg elõre beállítom a floppy képfájlt, és úgy indítom az emulált rendszert, akkor meg kifagy a promtjelnél és nem csinál semmit. Megpróbáltam úgy is, hogy kikapcsoltam a floppy meghajtó automatkus kapcsolódását a virtuális gép beállításainál, de úgy sem ment. Virtual PC-ben semmi gond nem volt, szépen bevette a floppy képfájlokat. Mi lehet itt a gond?

Ez most egy bug, vagy én nem csinálok jól valamit?

 

A legújabb verziót használom: 5.5.2 build 29772

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Guest

Tárgytalan. Féligmeddig megoldva. Valamiért nem formázatlan floppynak nézte a vmware a virtuális floppy képet, ezért nem bírt vele.

Link to comment
Share on other sites

Botond

Hello! Lenne egykét kérdésem:

1. A VMware-t (workstation) telepítettem de salyna nem tudom használni. Hogy lehet pl. Win98at csinálni? A DOS-t is csak boot floppyval tudta megcsinálni.

2. Hogyan tudom a VMware virtual gépben elmentett fájljaimat a salyát gépemre áttenni?

3. Hogyan kell a Microsoft oldaláról letöltött MS-DOS-t telepíteni?

4. Honnan tudnék Windows 3.1, Norton Commander és hasonlókat szerezni?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...