Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Merevlemez klónozás...


Csaba_#

Recommended Posts

Csaba_#

Hogyan lehet egy új vinyóra rámásolni a régi vinyón lévõ operációs rendszert?

 

Milyen programok vannak erre?

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

Például ott van a mostani lemezmellékleten egy klónozó program ingyen. ;)

Link to comment
Share on other sites

nascar

De én melegen ajánlom az Acronis True Image 9.0-t, van letölthetõ trial verzió, de az összes funkció használható rajta!!! ;)

Én 4 napja raktam át vele a régi PATA vinyómról az egész rendszeremet az új SATA II.-es vinyóra! Hibátlanul mûködik!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
$entinel

Nekem pedig olyan kérdésem lenne, hogy azt meg tudom e csinálni, hogy a Windows rendszerpartíciómat eggyesítsem egy másik üresen álló partícióval (szabad lemezterület érdekében) adatvesztés vagy egyéb gubanc nélkül?

Link to comment
Share on other sites

eremit

Az vajon miért kellene? Kicsi a rendszer partíciód mérete? De meg lehet csinálni! Simán.

Link to comment
Share on other sites

$entinel

Igen kicsi, csak kérdés hogy melyik progival.

Link to comment
Share on other sites

eremit

Hol vannak ezek a partíciók fizikailag? Mekkora a méretük? Egy teljes másikat kellene a rendszer-partícióhoz fûzni? Nem elég csak egy részét? NTFS? Fat32?

Én a Partition Magicet használtam. A Paragon Hard Disk Manager is erre való.

 

De ha nem vagy biztos a dologban, inkább bízd másra!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
laci022

Sziasztok!

Az Acronis True Image Home-val szerettem volna a teljes rendszeremet áttenni egy 80 GB Samsung ATA-s merevlemezről egy Western Digital 500 Gb SATA-s merevlemezre, sikerült is, de nem teljesen hibamentesen. Amikor az új merevlemezről indítok akkor a betöltés közben megáll, és előjön a kékhalál. Valami hibát észlelt és leállította a betöltést, "futtassam a chkdsk /f parancsot... ...hiba 0x00000007b". Segítséget szeretnék kérni, hogy mit tegyek!

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Állítsd át a BIOS-ban a SATA módot emulált IDE-re, és akkor talán elindul rendszer.

Link to comment
Share on other sites

laci022

Köszi, megoldottam de nem ez volt a probléma. Legközelebb már tudni fogom, hogy az új winyónak nem elegendõ a gyorsformázás. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
warynski

Egy kisebb HDD-ről próbáltam egy kettőbe partícionált nagyobb HDD-re az XP-ét klónozni.

 

1. Próbálkozás: Norton Ghost-tal a kis HDD rendszer partícióját a másik HDD első partíciójára (aktív) klónoztam.

2. Próbálkozás: Acronis True Image-dzsel csináltam egy image fájlt a nagyobbik HDD második partíciójára, majd az Acronis lemezzel bebootolva onnan restore a nagyobb HDD első partíciójára.

 

Az eredmény mindkét esetben érdekes. Kivettem a kis HDD-ét a másikat primary master-nek jumperoltam (PATA lemezekről lévén szó) és látszólag el is indult a klónozott XP, de betöltés közben, már a logo után egyszer csak megállt.

Visszaraktam a régebbi kis HDD-ét, bent hagytam a nagyot, de visszaállítottam slave-re. Amikor a BIOS-ban a boot sorrendet úgy állítottam be, hogy a kis régi HDD-ről induljon az XP, akkor természetesen elindult. Amikor a boot sorrendet úgy állítottam, hogy a nagy HDD-ről bootoljon, amennyiben bent volt a régi HDD, akkor elindult a klónozott XP. A lemezkezelésnél pedig azt lehetett látni, hogy a nagy HDD első partíciója a rendszer partíció, és a régi, kis HDD első partíciója pedig a swap file.

 

Lehet, hogy a fent leírtaknak nincs különösebb jelentősége, csak akkor azt lenne jó tudni, hogy miért nem sikerült sem a klónozott, sem az image fájlból visszaállított XP-nek elindulnia. Csak még annyit, hogy rendszeresen csinálok image fájlt a gépem rendszer partíciójáról, és eddig nem volt gond a visszaállított XP-vel. Igaz, az nem klónozás volt, és ugyanazon HDD, ugyanazon partíciójára volt a restore.

 

Ha van tipp, előre is kösz!

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Az XP szokott magának hagyni egy 8 MB-s partícionálatlan területet. Nem lehet, hogy ez kavar be?

Link to comment
Share on other sites

warynski

Nem tudom... Valóban volt egy 7,8 MB unallocated rész a lemezen, de minthogy nem az egész lemezt klónoztam, csak a rendszerpartíciót, nem hiszem, hogy ez a 7,8 MB particionálatlan terület kavarna be.

 

Valamit a klónozás és az image fájl sem visz át a másik HDD-re, de hogy mit, azt nem tudom. Gondoltam a boot információkra, ezért volt fixmbr, fixboot, de ez sem segített. Nem beszélve arról, hogy ha a boot record sérül/hiányzik, akkor szerintem egyáltalán el sem kezd betölteni a Windows. De ez elkezdett, szépen bejött az XP logo, aztán az kis Windows logo-s kék képernyõ, ami leállításnál szokott megjelenni, és ott lecövekelt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

A 8 MB dinamikus disk miatt fenntartott particionálatlan terület nem kavarhat be. Az partícióként nem is létezik.

A partíciómentésnél adódhatnak váratlan problémák, fõképpen ha a méret is változik.

Nekem régen Ghosttal volt hasonló problémám. Van amikor az image fájllal is át tudtam vinni másik vinyóra a rendszert, vagy volt amikor csak a True Image klónozással és kézi beállítású átméretezéssel tudtam legegyszerûbben megoldani a kérdést.

Az sem mindegy valószínûleg, hogy sima vagy sector-by-sector mentésre van állítva, illetve nem mindegy az új partíció NT sorszáma sem.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
bogeybird

Sziasztok!

Adott egy SATA laptop merevlemez 3 partícióval, ilyen FIZIKAI sorrenddel:

1. XP, NTFS, 20GB, C:, ez az aktív partíció, ezen van egy mûködõ XP,

2. SWAP, NTFS, 3GB, D:,

3. DATA, NTFS, 90GB, E:.

Az 1. és a 2. partíciót szeretném felcserélni FIZIKAILAG, úgy hogy az XP mûködõképes maradjon.

Elgondolásom szerint a 1. és 2. partícióról kell 1-1 image, partíciók törlése, majd újra létrehozása felcserélve, a 2.-at aktívvá tenni, hogy az legyen a C:, majd image vissza felcserélve és az 1.-re kiadni fixmbr és fixboot parancsot az XP CD-rõl. Jól gondolom?

A Hiren's BootCD-n ezek vannak: ImageCenter 5.6, Norton Ghost 11.5, Acronis True Image 8.1.945, Partition Saving 3.71. Ezek közül, melyik szoftverrel lehetséges olyan image létrehozása, amit egy eltérõ méretû partícióra is fel lehet tenni?

Tudnátok tippet adni? Elõre is köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

:hááát: Azt még értem, hogy gyorsabb helyre szeretnéd rakni a swap partíciódat, csak azt nem, hogy arról minek partíciómentés. ;)

De az egész nem ér ennyit. Se fáradságot, se kockázatot. :nemnem:

Ha már külön raktad, maradhat szerintem ott is. A 20 GB fölötti fizikai vinyó rész még nem annyira lassú, hogy különös előnyöd lenne belőle, hogy megcseréled. Más szempontot meg nem nagyon tudok.

Legalább most az XP bootol a gyors helyről. :lol: Én még csak külön partícióra se tettem volna a swapot, legfeljebb beállítottam volna fix méretre.

De ha már úgy kell kell átalakítani, ahogy írod, én kb. így csinálnám.

  • Először a swap-et visszaállítanám az XP partíciójára.
  • Utána törölném a swap partíciót, majd partíciókezelő programmal (pl. Acronis Disk Director) átmozgatnám a megürült helyre feltolva az XP partíciót. CD-ről bootolva megcsinálja, önmaga alól indítva biztosan sikongat és újraindítást kér.
  • Utána bebootolnék az XP-vel és az üres helyen létrehoznék egy elsődleges partíciót akár a saját lemezkezelőjével, vagy mással. NTFS fájlrendszer és meghatóbetűjel hozzárendelés.
  • Utána ide átirányíthatod a pagefile.sys-t ismét.

Természetesen előtte nem árt egy partíciómentés biztonságból az XP partíciójáról.

Link to comment
Share on other sites

bogeybird

Köszi a gyors választ. Igazad lehet. Így hagyom, nem éri meg a veszõdést. Legfeljebb ha új oprendszert telepítek, majd átvariálom.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...