wildjano Posted October 8, 2005 Posted October 8, 2005 Milyen Pascalt ajánlotok? Nem kell semmi komoly, suliban Turbo Pascal van, de itthonra kellene valami szép WinXP alá... Turbo Pascal, Free Pascal DOS ablakban fut, valahol olvastam hogy Borland Pascal lenne jó, de annak nem találtam letöltési helyét... Szóval?
Calyd Posted October 9, 2005 Posted October 9, 2005 Free Pascal jó, és van windowsos változata, gond nélkül megy XP-n. link: <klikk> Jótanács: ha mondjuk beadandók, vagy bármi kötelezõ TP-ben kell, akkor dolgozhatsz másik fordítóval de tudd, hogy milyen TP van a suliban, és ha kész vagy, próbáld meg lefordítani azzal is! Fõleg ha nem patchelt Pascal, és te mondjuk FP-vel dolgozol, akkor nem árt a Uses-hoz egy NewDelayt odabiggyeszteni Meg még egy-két apróság, ami miatt érdemes rámenni TP-vel a forrásfilera
wildjano Posted October 9, 2005 Author Posted October 9, 2005 Megy a Free Pascal nekem is WinXP alatt, csak csúnya DOS-os ablakban nyílik meg Nekem valami szép Pascal kellene...
csutomi Posted October 10, 2005 Posted October 10, 2005 Szerintem erre gondolsz. Én ugyan csak a Dev-C++-t használtam, de ha ez is olyan, mint az, akkor remeknek fogod találni.
wildjano Posted October 10, 2005 Author Posted October 10, 2005 Ez lesz az, köszi szépen! http://www.bloodshed.net/images/devpas_scr.jpg
Calyd Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 Ez mennyire kompatibilis a sima Turboval? Mert ugyan szép, de nekem muszáj TP-t használni.
arpsoft Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 Semennyire, ahogy a képet elnézem. A TP-ben nincsenek Windowsos hívások. (Hacsak az ember nem ír néhányat magának) @wildjano: Nem nagy kicsit ez a kép?
Calyd Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 @arpsoft: Igen, most nézem. De akkor meg mi értelme Pascalt használni? Ott a Delphi: nyelvileg nem különbözik a Pascaltól.
google Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 Igazából csak abban, hogy objektumokat használ. Vagy netán tévednék?
Calyd Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 Igen. Teljesen obejktum-orientált. Ennek elõnyei és hátrányai egyaránt vannak. Hátrányának mondható pl, hogy ha csak egy editboxból áll a program, akkor is jó nagy exe-ét kap az ember De a mai winyóméretekkel nem hiszem, hogy ezen kéne aggódni...
atzs Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 De akkor meg mi értelme Pascalt használni? Ott a Delphi: nyelvileg nem különbözik a Pascaltól. De az árában igen! A Delphi 320 ezer forintnál kezdõdik.
arpsoft Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 ... ha csak egy editboxból áll a program, akkor is jó nagy exe-ét kap az ember ... Ez nem az objektum orientáltásg miatt van , hanem azért, mert béna a fordító.
Adani Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 Szerintem a Free Pascal a legjobb, fõleg ha a suliban ti a TP-t tanuljátok. A TP már kicsit elavult újabb gépeken pl: nem is futnak le a lefordított programok ( valami bug van a crt függvényében, ami miatt az új procikon 0-val akar osztani).
wildjano Posted October 13, 2005 Author Posted October 13, 2005 Jó ez a Dev-Pascal; köszi az eddigi hozzászólásokat!
atzs Posted October 14, 2005 Posted October 14, 2005 ( valami bug van a crt függvényében, ami miatt az új procikon 0-val akar osztani). Ehhez volt egy hotfix a Borland honlapján anno. A már lefordított exe-kre is lehetett alkalmazni.
Calyd Posted October 14, 2005 Posted October 14, 2005 Igen, suliban mi TP-t tanulunk, meg most már Lazarus [Delphi klón Free Pascal fordítóval.] De én maradok a sima TP-nél, mert a FP túl jó Ha FP-ben csinálnék beadandót, akkor is rá kell menjek a TP fordítóval, hogy abban is tuti mûködjön, így meg egyszerûbb. Annyira nem rossz a TP, szerintem. A Crt unit hibáját valóban javították már, de lehet használni egy NewDelay nevû unitot is, azzal is megoldódik a probléma...
Babó22 Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Ez a Dev pascal a turbo pascal nyelvét használja?
arpsoft Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 A Pascal egy szabványos nyelv, az alap utasításkészletet mindegyik fordító támogatja. Elvileg.
Babó22 Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 De már a TP-ben van egy patch amivel már kiküszöbölhetõ a probléma. A Borland honlapján le lehet tölteni.
wizard Posted January 26, 2006 Posted January 26, 2006 Calyd és Google októberi "vitáját" kiegészíteném azzal, hogy mind a Delphiben, mind a Turbo Pascalban elhelyezhetõ az Object (objektum) kulcsszó. Mindkettõ objektum-orientált programozási nyelv. A class (osztály) használata viszont már csak a Delphiben megengedett. atzs-nek teljesen igaza van abban, hogy a Delphi nem olcsó mulatság. Ha valaki csak a szárnyait próbálgatja Visual Pascal terén, annak megfelel a Lazarus is. Ha jól tudom a Freepascalos team készítette ezt is. Magyarul ingyenes. De ha valaki mindenképpen Delphit akar, annak elég a 3.0-val kezdeni. Eddig még nem volt olyan régi TP-s progim, amit ne tudtam volna "modernizálni" vele. Talán 1 negatívum: alapesetben nem engedi a jpg-k betöltését, míg pl a Delphi 7 igen. Ha a Freepascal és a Turbo Pascal között kéne választanom, akkor az utóbbi mellett döntenék. (Természetesen 7-es változat.) Miért? A Freepascalnál nem egyszer tapasztaltam, hogy nem jelzett ki olyan hibát, amit a TP igen. Aztán késõbb ebbõl csak bonyodalmak származtak. Az 1.0-ás FP telepítõje kb 23 MB, ezzel szemben az általam kb. 1.2 MB-ra gyomlált TP valamivel kisebbnek tûnik. Igaz, hogy az ingyenesség miatt több iskolában a Freepascal terjedt el, de otthoni használatra mindenkinek a TP 7-et javasolnám. Kompatibilitási problémától nem kell tartani. Ami jól fut TP-n, az menni fog FP-n is. Fordítva nem 100%. A hibajavítások már nagyon régóta léteznek. Furcsa, hogy most éli II. reneszánszát. PII és az alatti gépeknek nincs mitõl félniük. Ott nem lesz division by zero hibaüzenet. Én pl a newdelay-t, már 2000-ben is használtam. Szerintem jobb, mint a patch. 1 file, csak bemásoljuk a progi mellé, és a usesnél hivatkozunk rá. Régebben sokszor tapasztaltam, hogy az emberek szidták ezt a unitot, hogy nem mûködik. Pedig csak annyi volt a gond, hogy a uses után irták. Helyesen: uses newdelay,crt;
Calyd Posted January 28, 2006 Posted January 28, 2006 Szerintem a pascal nem objektum-orientált, csak lehet benne objektumot létrehozni. De ez most nem biztos. Lazarus: elég bugos progi, még sok fejleszteni való van rajta, de tényleg egész jól megkreálták. Nekünk egyetemen ez kell, mert ingyenes. Egy-két komponens (pl Image) nem mûködik, de tényleg érdemes kipróbálni, csak szokni kell De mit várunk szegény Freepascal srácoktól (tényleg õk készítették)? Full ingyenes program, és nem is túl rég jött ki, szóval még nem kell leírni. Egyébként Linuxon tuti, hogy megy az exe-je, és talán power-pc is FP vs. TP: én soha nem használtam Freepascalt, mert suliban nem az van, és mivel FP-s progi nem biztos, hogy gond nélkül fut Turbon, így minek dolgozzak vele, ha nekem az a lényeg, hogy Turbon fusson? Amúgy vannak jó dolgok a Free Pascalban, sokkal több memóriát kezel, van benne dinamikus tömb, ingyenes, szóval lehet sorolni. A debugger viszont tényleg a TP-ben jobb, ezt elég sok kollégámtól hallottam. Newdelay: fontos a "uses" utáni sorrend. Elõbbre kell írni, amit elõbb akarunk használtatni a fordítóval, így valóban "Uses NewDelay, Crt, stb..." a helyes sorrend.
Benoc Posted January 29, 2006 Posted January 29, 2006 Szerintem a pascal nem objektum-orientált, csak lehet benne objektumot létrehozni. Szerintem meg az Van egy könyvem, aminek a címében benne van. Bár nem tudom, hogy mit jelent
arpsoft Posted January 29, 2006 Posted January 29, 2006 Értsük meg, hogy az ObjectPascal és a Pascal nem ugyan az! A Pascal egy struktúrált nyelv, míg az ObjectPascal egy objektum orientált nyelv.
Recommended Posts