Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Lefotózható-e a napfogyatkozás digitális géppel?


VINIKOR

Recommended Posts

VINIKOR

Hétfõn részleges napfogyatkozás lesz. Jó lenne megörökíteni digitális fényképezõvel. Szabad-e a részben eltakart napba irányítani a gépet? Ha igen, akkor milyen beállítást válasszak hozzá? Canon A80-nál a távoli tájkép módnál lehet választani a Day Light fényviszony beállítást. Talán ezzel lehetne megpróbálni? LCD keresztül nézve a felvétel beállítását, okozha-e problémát ha szabad szemmel nézem egy pillanatra a napfogyatkozást? CCD-nek okozhat kárt az erõs napfény?

Kösz a választ.

Link to comment
Share on other sites

Adani

Ha nagyon hosszú ideig nézed a napot az árthat a CCD-nek, és a szemednek is, de ha csak pár mp-ig tartod benne ( ameddig gyorsan lefotózod ), az szerintem nem árthat. De szerintem elégedj meg egy képpel, abból biztosan nem lesz baj.

Link to comment
Share on other sites

Darcy Tucker

A gépben gondolom, kárt nem fog okozni, de speciális szûrõ nélkül semmi nem fog látszani.

Link to comment
Share on other sites

VINIKOR

Legalább olyan képek készüljenek, amiket még lehet javítani fényerõ/kontraszt módosítással. Félhomályban nem is tudom, milyen kép készülhet, ha fényforrásba irányítjuk a gépet. Túl világos vagy teljesen sötét?

Link to comment
Share on other sites

Darcy Tucker

Szerintem, a nap kilátszó része elég fényes lesz még ahhoz, hogy a kép túl világos legyen és ne látszódjon rajta a lényeg. De sok szerencsét!

 

 

 

600.

Link to comment
Share on other sites

Athos

Szûrõvel lehet megoldani. Ha simán próbálod lefotózni, akkor szinte a legrövidebb záridõnél is túl sok fényt fog kapni az érzékelõ szerintem.

Link to comment
Share on other sites

Blueeight

Hello!

 

Nem ismerem a gépet, de ha van rajta manuális beállítási lehetõség akkor kezd a fényképezést a legrövidebb záridõvel (1000, 2000) és a legszûkebb rekesznyílással (22, 32). Ha így túl sötét a kép akkor csökkentheted õket. MIndegy melyiket, mert a kéz remegése által okozott probléma zoom függvényében 150-es záridõ alatt kezdõdik (ha nem használsz zoom-ot akkor 60)

A rekeszérték pedig az befolyásolja, hogy a fõ téma elõtti és mögötti dolgok élesek legyenek e. A Te témádnál ez sem fontos, mert a fókusz úgyis végtelenre áll rá.

 

Az 1000-es záridõ egyébként a másodperc 1000-ed részét jelenti. 1/1000.

Nem tudom elképzelni, hogy a CCD chip-ben problém keletkezne ilyen fotózáskor.

 

 

Blue8

Link to comment
Share on other sites

fapuma

Nekem még napközben is jó képek születnek 1/8 írisz- és 1/800 sec beállítással, szóval biztos menni fog.

 

De azt javaslom hogy manuális beállítással próbáld, mert az automata rosszul fogja beállítani! ;)

 

Amúgy a CCD-ben ez nem okozhat kárt, mivel ha túl sok fotont kap, akkor nem "szétég", hanem a felesleges fotonok "átfolynak" az adott képponttal egy sorban/oszlopban levõ képpontokra. Ennek eredménye, hogy pl. az én gépemen is megjelenik egy fehér csík a kijelzõn, miközben naplementekor állítom be a kompozíciót.(amikor azonban "kattintasz", akkor elvileg nem lesz ott a csík!)

 

Persze ez nem maradandó, amint kikerül a Nap a gép látóterébõl, eltûnik a csík, és a CCD pedig sértetlen marad.

Link to comment
Share on other sites

mazda6diesel

Sziasztok!

 

Annyit szeretnék hozzátenni,hogy a napba irányított objektív és CCD az ugyanúgy viselkedik mint ha egy nagyítóval összegyûjtenénk a fénysugarakat és pl. megyújtanánk vmit.Tehát a lényeg az szerintem,hogy az obit ne sokáig tartsuk a nap felé mert az szerintem árt az érzékelõnek.Szerintem.

Link to comment
Share on other sites

fapuma

Ez valóban megfontolandó, érdekes, így lenne logikus, de az én gépem még sohasem kezdett el füstölni.

Ennek két oka lehet: a rekesz a fénynek csak egy részét engedi be, és napfogyatkozáskor meg naplementekor amúgy is sokkal erõtlenebb a Nap.

 

@VINIKOR

Említetted, hogy félted a szemedet is. Ha csak egy pillanatra kerül a Nap a látóteredbe, az még nem káros, ezt pedig kihasználhatod úgy, hogy amikor fényképezel, a gép "mögé" bújsz, akár még le is hunyhatod az egyik szemedet, hogy a másik elférjen a gép árnyékában-ez pedig nem hátráltatja a komponálást. ;):)

Link to comment
Share on other sites

VINIKOR

Canon A80 két fõ beállítást kínál fe:

- záridõ 15" és 1/2000 között. Ez világos, hogy ~1/800-ra lesz állítva.

- blende érték F2.8 és F8.0 között. Itt nem tudom mit kell állítani ilyen esetben.

Három féle manuális üzemmód van: 1. záridõ és a blendeérték manuális / 2. Blendeállítás manuális, záridõt automata / 3. Záridõ manuális, blende automata

Melyiket használjam?

ISO értékkel kell valamit állítani vagy bízzam az automatikára? 50 és 400 között van a tartomány. :hááát:

Kösz az eddigieket!

Link to comment
Share on other sites

fapuma

Ha fényes dolgokat fényképezel, akkor ISO 50 a legjobb beállítás, magasabb értékek sötétebb terekben jók(pl. ha épület belsõ terében vaku nélkül fotózol), akkor viszont zajosodik rendesen.

 

Manuális beállításon a záridõ és blendeérték manuális beállítását értem(1). A másik kettõt félautomatának is szokás nevezni, ezek a sietõs haladóknak ajánlottak.

 

Azt ajánlom, hogy a blendét állítsd F8.0-ra, a záridõt pedig úgy, hogy megfelelõ legyen a fényesség(valószínû ez utóbbi érték 1/250 és 1/2000 között lesz, bár napfogyatkozást még sosem fotóztam).

 

 

De, ha van idõd, akkor kísérletezz a hétvégén is a Nap fényképezésével, és így tapasztalatot szerezhetsz a dologban. És, ha már arra jársz, próbáld ki a másik két üzemmódot, hátha mégis azok fognak jól mûködni. ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...