Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Lefotózható-e a napfogyatkozás digitális géppel?

Recommended Posts

Posted

Hétfõn részleges napfogyatkozás lesz. Jó lenne megörökíteni digitális fényképezõvel. Szabad-e a részben eltakart napba irányítani a gépet? Ha igen, akkor milyen beállítást válasszak hozzá? Canon A80-nál a távoli tájkép módnál lehet választani a Day Light fényviszony beállítást. Talán ezzel lehetne megpróbálni? LCD keresztül nézve a felvétel beállítását, okozha-e problémát ha szabad szemmel nézem egy pillanatra a napfogyatkozást? CCD-nek okozhat kárt az erõs napfény?

Kösz a választ.

Posted

Ha nagyon hosszú ideig nézed a napot az árthat a CCD-nek, és a szemednek is, de ha csak pár mp-ig tartod benne ( ameddig gyorsan lefotózod ), az szerintem nem árthat. De szerintem elégedj meg egy képpel, abból biztosan nem lesz baj.

Posted

A gépben gondolom, kárt nem fog okozni, de speciális szûrõ nélkül semmi nem fog látszani.

Posted

Legalább olyan képek készüljenek, amiket még lehet javítani fényerõ/kontraszt módosítással. Félhomályban nem is tudom, milyen kép készülhet, ha fényforrásba irányítjuk a gépet. Túl világos vagy teljesen sötét?

Posted

Szerintem, a nap kilátszó része elég fényes lesz még ahhoz, hogy a kép túl világos legyen és ne látszódjon rajta a lényeg. De sok szerencsét!

600.

Posted

Szûrõvel lehet megoldani. Ha simán próbálod lefotózni, akkor szinte a legrövidebb záridõnél is túl sok fényt fog kapni az érzékelõ szerintem.

Posted

Hello!

Nem ismerem a gépet, de ha van rajta manuális beállítási lehetõség akkor kezd a fényképezést a legrövidebb záridõvel (1000, 2000) és a legszûkebb rekesznyílással (22, 32). Ha így túl sötét a kép akkor csökkentheted õket. MIndegy melyiket, mert a kéz remegése által okozott probléma zoom függvényében 150-es záridõ alatt kezdõdik (ha nem használsz zoom-ot akkor 60)

A rekeszérték pedig az befolyásolja, hogy a fõ téma elõtti és mögötti dolgok élesek legyenek e. A Te témádnál ez sem fontos, mert a fókusz úgyis végtelenre áll rá.

Az 1000-es záridõ egyébként a másodperc 1000-ed részét jelenti. 1/1000.

Nem tudom elképzelni, hogy a CCD chip-ben problém keletkezne ilyen fotózáskor.

Blue8

Posted

Nekem még napközben is jó képek születnek 1/8 írisz- és 1/800 sec beállítással, szóval biztos menni fog.

De azt javaslom hogy manuális beállítással próbáld, mert az automata rosszul fogja beállítani! ;)

Amúgy a CCD-ben ez nem okozhat kárt, mivel ha túl sok fotont kap, akkor nem "szétég", hanem a felesleges fotonok "átfolynak" az adott képponttal egy sorban/oszlopban levõ képpontokra. Ennek eredménye, hogy pl. az én gépemen is megjelenik egy fehér csík a kijelzõn, miközben naplementekor állítom be a kompozíciót.(amikor azonban "kattintasz", akkor elvileg nem lesz ott a csík!)

Persze ez nem maradandó, amint kikerül a Nap a gép látóterébõl, eltûnik a csík, és a CCD pedig sértetlen marad.

Posted

Sziasztok!

Annyit szeretnék hozzátenni,hogy a napba irányított objektív és CCD az ugyanúgy viselkedik mint ha egy nagyítóval összegyûjtenénk a fénysugarakat és pl. megyújtanánk vmit.Tehát a lényeg az szerintem,hogy az obit ne sokáig tartsuk a nap felé mert az szerintem árt az érzékelõnek.Szerintem.

Posted

Ez valóban megfontolandó, érdekes, így lenne logikus, de az én gépem még sohasem kezdett el füstölni.

Ennek két oka lehet: a rekesz a fénynek csak egy részét engedi be, és napfogyatkozáskor meg naplementekor amúgy is sokkal erõtlenebb a Nap.

@VINIKOR

Említetted, hogy félted a szemedet is. Ha csak egy pillanatra kerül a Nap a látóteredbe, az még nem káros, ezt pedig kihasználhatod úgy, hogy amikor fényképezel, a gép "mögé" bújsz, akár még le is hunyhatod az egyik szemedet, hogy a másik elférjen a gép árnyékában-ez pedig nem hátráltatja a komponálást. ;):)

Posted

Canon A80 két fõ beállítást kínál fe:

- záridõ 15" és 1/2000 között. Ez világos, hogy ~1/800-ra lesz állítva.

- blende érték F2.8 és F8.0 között. Itt nem tudom mit kell állítani ilyen esetben.

Három féle manuális üzemmód van: 1. záridõ és a blendeérték manuális / 2. Blendeállítás manuális, záridõt automata / 3. Záridõ manuális, blende automata

Melyiket használjam?

ISO értékkel kell valamit állítani vagy bízzam az automatikára? 50 és 400 között van a tartomány. :hááát:

Kösz az eddigieket!

Posted

Ha fényes dolgokat fényképezel, akkor ISO 50 a legjobb beállítás, magasabb értékek sötétebb terekben jók(pl. ha épület belsõ terében vaku nélkül fotózol), akkor viszont zajosodik rendesen.

Manuális beállításon a záridõ és blendeérték manuális beállítását értem(1). A másik kettõt félautomatának is szokás nevezni, ezek a sietõs haladóknak ajánlottak.

Azt ajánlom, hogy a blendét állítsd F8.0-ra, a záridõt pedig úgy, hogy megfelelõ legyen a fényesség(valószínû ez utóbbi érték 1/250 és 1/2000 között lesz, bár napfogyatkozást még sosem fotóztam).

De, ha van idõd, akkor kísérletezz a hétvégén is a Nap fényképezésével, és így tapasztalatot szerezhetsz a dologban. És, ha már arra jársz, próbáld ki a másik két üzemmódot, hátha mégis azok fognak jól mûködni. ;)