Jump to content
GSForum - Segélyvonal

LCD monitor - frekvenciák

csutomi

Recommended Posts

csutomi

Volna egy olyan problémám, hogy sehogy sem tudom beállítani a helyes függõleges és vízszintes frekvenciákat a monitoromhoz (Fujitsu Siemens). Ennek következtében vízszintes csíkok szaladgálnak rajta föl s alá. A kérdésem az volna, hogy ez nem árt-e a monitornak?

ProFiler

LCD-nél csíkok? Rossz a monitor! Semmi köze a frekvenciákhoz.

Ciao.

norc

Csikok? Ez érdekes. Ha 17"-os, akkor a felbontást állitsd 1280*1024-re és 60Hz-en. Az a szabvány ezen a méreten. Ha akkor is csikos, vidd vissza!!! :!:

csutomi

A helyzet kicsit érdekes, mert Windows alatt nincsenek csíkok, csak Linux alatt, így szerintem szoftveres probléma lehet.

A monitor szerint a "csíkos" változat paraméterei:

1024x768

H: 48.3 KHZ

V: 60.0 KHZ

De ahogy Windows alatt van beállítva, úgy itt nem fogadja el, azt írja ki, hogy nem támogatott mód. :?:

ProFiler

Milyen Linux? Esetleg a monitor meghajtója fennt van?

Ciao.

csutomi

SuSE Linux 9.0. (Az a Linux, amelyik a PCWorld egyik CD melléklete volt.)

Nincs fenn a monitor meghajtója, mert a telepítõ csak a Windowst támogatja, a Linuxon pedig nem találtam hozzá megfelelõ beállítást.

ProFiler

Esetleg a gyártó oldalán?

Ciao.

csutomi

A gyáró oldalán nem találtam semmi hasznosat, viszont úgy néz ki, hogy megoldódott a gond.

A monitort állítgatva egyszer elcsúszott a kép, ekkor megnyomtam a monitoron levõ 'auto' gombot és pár másodperc után helyreállt minden. Megnéztem a frekvenciákat is, ugyanazok, mint elõtte, de most nem csíkos a képernyõ. Vagyis valószínûleg tényleg nem a frekvenciákhoz volt köze. Még mindig nem egészen értem, de fõ hogy mûködik.

Azért köszönöm a segítséget, ProFiler.

Ciao. :)