qutakodo Posted August 4, 2005 Posted August 4, 2005 Van egy folyamatosan visszatérõ hûtési problémám. Valamelyik szenzor folyamatosn 60C° körüli hõmérsékletet jelez (a határérték is ennyi) Ha bekapcsolom a HVdoctort, folyamatos riasztást kapok, esetenként ki is kapcsolja a gépet. A kijelzõsor elnevezése PWM, ha az Everestet nézem, õ ugyanezt az értéket méri és AuxFan-nak azonosítja. Hát, a kettõ talán nem ugyanaz! Alaplapi hangkártyám van, és már ´végignyaltam´ minden gyanús alkatrészt, de nem találom a tettest. Abit Bh7e az alaplapom. Kérlek segitsetek metalálni a bûnöst! Köszönöm: Dzovi
Adani Posted August 4, 2005 Posted August 4, 2005 OFF: Email-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat) ON: A tápegységeti s nézted? Gyanús nekem a táp, vannak olyan típusok, amik képesek egy kábelen keresztül küldeni az alaplapnak a venti adatait. Ha a proci, a VGA, és a winyók rendben vannak, más nem is nagon akad, amit nagyon hûteni kéne. Esetleg még a chipsetek.
qutakodo Posted August 4, 2005 Author Posted August 4, 2005 OFF: Email-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat) ON: A tápegységeti s nézted? Gyanús nekem a táp, vannak olyan típusok, amik képesek egy kábelen keresztül küldeni az alaplapnak a venti adatait. Ha a proci, a VGA, és a winyók rendben vannak, más nem is nagon akad, amit nagyon hûteni kéne. Esetleg még a chipsetek. Kezdõ vagyok ezen apályán es ezen a felületen. Bocsi! Kösz a a tippet de nem találtam benn szenzort.
Adani Posted August 4, 2005 Posted August 4, 2005 A táp a ventinformációkat egy 3 pólusú vezetéken adja át az alaplapnak, nézd meg tápból kijövõ kábeleket, ha találsz egy 3 pólusút, ami az alaplaphoz csatlakozik az lesz az. Esetleg nézd meg szabad szemmel rendesen forog-e a tápegység ventilátora.
eremit Posted August 5, 2005 Posted August 5, 2005 OFF: E-mail-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat) ON: - Nem látszik a profilban az e-mail. - A fórumszabályzatban benne van, hogy ilyesmit nem szabad. (Ha jól emlékszem.) - A fórumon kell válaszolni, hogy láthassa mindenki, és okulhasson belõle.
VINIKOR Posted August 5, 2005 Posted August 5, 2005 Talán >ez a hozzászólás (klikk ide)< segíthet. Az a topik is melegedõ tápról szólt. Jó lenne tudni milyen tápról van szó és hány centis ventilátor van benne. Milyen procihûtést használsz? A proci hûtõborda nem lóg bele a tápba? Milyen házhûtést használsz? Korábbi prohardveres tesztekben olvastam, hogy a táp hõfoka 52-53 fok körûl volt, 100% terhelés és házhûtés mellett.
qutakodo Posted August 5, 2005 Author Posted August 5, 2005 OFF: E-mail-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat) ON: - Nem látszik a profilban az e-mail. - A fórumszabályzatban benne van, hogy ilyesmit nem szabad. (Ha jól emlékszem.) - A fórumon kell válaszolni, hogy láthassa mindenki, és okulhasson belõle. E-mail cím törölve. Jobban örültem volna, ha a problémámon próbálsz segíteni. Továbbiakban én arra szeretnék koncentrálni. Üdv.
eremit Posted August 5, 2005 Posted August 5, 2005 @qutakodo Az alaplap drivere fel van telepítve? Esetleg innen: http://hardtecs.de/files/intel/ is letölthetõ.
Adani Posted August 5, 2005 Posted August 5, 2005 Még egy kérdés: Mivel nézed a hmérsékleteket? Az op. rendszer alatt futó programok adhatnak téves infókat, ha nem jól ismerték fel az alaplapi chipsetet. Javaslom nézd meg az értékeket a BIOS-ban is, az biztosan pontos.
Shia-ko Posted August 5, 2005 Posted August 5, 2005 PWM az alaplapi táp hõmérséklete, ált a proci mellett, több, magas kondi. Ezek melegszenek túl. Meg kell mozgatni a házban a levegõt, hogy ne álljon meg ott.
chipmix Posted August 5, 2005 Posted August 5, 2005 Egy ismerõsömnek volt ilyen problémája, de mivel a szerelõk sem tudtak cserén kívûl mást javasolni, úgy oldották meg, hogy levették az alaplapfelõli oldallemezt és kivülrõl egy nagy ventillátor fújta rá a levegõt. Még szerencse, hogy olyan helyen volt nekik ahol a látványa nem zavart. Típushiba a szerelõ szerint.
qutakodo Posted August 5, 2005 Author Posted August 5, 2005 Még egy kérdés: Mivel nézed a hmérsékleteket? Az op. rendszer alatt futó programok adhatnak téves infókat, ha nem jól ismerték fel az alaplapi chipsetet. Javaslom nézd meg az értékeket a BIOS-ban is, az biztosan pontos. Köszönöm, megtettem. Ugyanazokat az értékeket mutatja mint a HvDoctor vagy az Everest. Amúgy én sem aludtam.- kapott a ház, egy kifele nyomó 60-as ventillátort- mentsítendõ egy kissé a tápot. A helyzet lényegesem javult, most 95%-os CPU terhelésnél 50-51C°-os a táp. A CPU és a cipszet hõmérséklete is 40C° alá ment. Mindenkinek köszönöm a segitõkészségét, sok inspirációt kaptam tõletek. Remélem, a helyzet stabil marad. PWM az alaplapi táp hõmérséklete, ált a proci mellett, több, magas kondi. Ezek melegszenek túl. Meg kell mozgatni a házban a levegõt, hogy ne álljon meg ott. Köszi Gabi! Kapott a ház egy 60-as ventit a cipset meg egy 50-eset. Sajnos, a cipset a proci mellett van, passziv hütéssel, ami sajnos a proci által termel hõtöl inkább fûtést, mint hûtést kapott. Jelenleg úgy néz ki, megoldóbott a problémám. Egy ismerõsömnek volt ilyen problémája, .... Köszi a tanácsot! De szerintem a szerelõ volt típushibás, mert a mai tápok, szinte kivétel nélkül elég jók. Már-ha a teljesítményük jól lett megválasztva. Anno, még a 250w-os Siemens is bírta a lapot. Na persze abban igazat adok, hogy nem minden ház az ésszerûség jegyébe tervezõdik. Amit viszont leírtam lényeges változást hozott. Üdv: Ernõ
adam89 Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 A gép bekapcsolásakor a proci hûtõje felpörög, majd leáll. A gép sípol h. gond van a hûtõvel. Vettem egy újat. Ua. a gond vele. Egy-két lekapcsolás után mûködik. Félek h. menet közben megáll és tönkremegy a proci. Átdugtam a PWR_FAN konnektorra a hûtõt, de így sípol a gép megint... mit tegyek, mi lehet a rossz?
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Az alaplap BIOS-ában nézd meg, hogy nincs e túlságosan magas értékre állítva a ventillátor bekapcsolási hõfoka, avagy nincs-e letiltva.
ProFiler Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Azt ajánlom, hogy közvetlenül a tápkábelre kösd a ventillátort (akár átalakítóval), majd a BIOS-ban tiltsd le a CPU hûtõ ellenõrzését. Ciao.
adam89 Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Ezek a beállítások: CPU FAN START VOLTAGE 5.0V CPU FAN FULL SPEED TEMP 60C° CPU FAN START FAN TEMP 35C° ------------------------------------------------ Szervízben volt a gép, ott resetelve lett a BIOS. Ha nem indul a venti, írja a BIOS hogy gond van vele. Próbáljam meg azt h. hidegen beindítom, hagyom egy kicsit melegedni, hátha beindul magától???
ProFiler Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Lehet, hogy az 5V kevés neki. Tudod módosítani? De az lenne a legjobb, amit írtam. Ciao.
adam89 Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Lehet módosítani, mekkorára állítsam?? Nem lesz baja? bár nem mert 12V van ráírva Ne idézz be elõtted íródott hozzászólást! <PF>
fapuma Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 A szabványos mûködési feszültsége 12V, ennél alacsonyabban kevesebbet pörög, esetleg el sem indul.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Ott a hiba! A hőfokoknál, erről beszéltem. CPU FAN START VOLTAGE 5.0V - ezt 12V-ra kellene állítrani, ha lehet. CPU FAN FULL SPEED TEMP 60C° - ezt a 60 fokot le kellene venni 40 fokra legalább. CPU FAN START FAN TEMP 35C° - ezt pedig 20 fokra kellene állítani, mert jó hűtés esetén akár 2-3 perc is lehet, mire elindul így a ventillátor.
adam89 Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 MiniDisc: gondolom erre gondolsz: CPU FAN START FAN TEMP 35C°, csak magasabbra lehet állítani. Feljebb állítom a feszültségét... reggel meg hidegen megnézem jó-e. Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 Feljebb? Az inditási hőfokot? Hülye ez az alaplap? Esetleg keress olyat, hogy Disable. Ha ki van kapcsolva, akkor elvileg mindentől függetlenül azonnal indul.
adam89 Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 6V-ra lehetett állítani... megnéztem 35C°-nál szépen bekapcsol. Csak azt nem értem, eddig miért nem csinálta ezt az egészet Van egy ilyen funkció: Smart Q-FAN Function - ez mi?
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Ez az a funkció, ami szabályozza, hogy be tudd állítani a hõfokot, hogy mikor kapcsoljon be a ventillátor. Ha ezt be tudod állítani Disable értékre, akkor inaktívak lesznek a fentebbi állítási lehetõségek, és azonnal mindegyik ventillátornak maximális fordulatszámon kell indulni.
Csaba_1 Posted August 26, 2006 Posted August 26, 2006 Nekem is hasonló a problémám szerintem. Van egy régi alaplapom és mûködött is az alaplapon a csatlakozó amire a ventiket kell tenni, de egyszer rátettem egy nagyobb venti és azóta nem jó. A régi venti sem megy már. Mi lehet a baj? A nagyobb venti egy 8 cm-es volt és 12v-os.
Recommended Posts